Όπως και να έχει, είναι παράλογο και εξωπραγματικό.
Γιατί είναι παράλογο και εξωπραγματικό;
Επειδή η Πολιτεία με αυτό τον τρόπο αμοίβει εξίσου τον
- αγροτικό ή ειδικευόμενο ιατρό για εικοσιτέσσερις (24) ώρες εφημερίας
με
- τον φαρμακοποιοό για τη διάθεση ενός (1) και μόνο κουτιού φαρμάκου.
Δεδομένου ότι σε μια μέρα δεν θα έρθει σε ένα μέσο φαρμακείο μόνο ένα tts Exelon 9.0 αλλά πολλά περισσότερα (στα χωριά που πάω συνήθως εμφανίζονται καθημερινά 2-3 ασφαλισμένοι μου τα ζητούν), αλλά και ότι θα φύγουν επίσης δεκάδες Νέξιουμ, Σπιρίβα, Πλαβίξ, Συμπικόρτ, Μπονβίβα, Σιπραλέξ, Ρισπερντάλ, Κλαρισίντ αλλά και ακριβότερα φάρμακα όπως τα θρυλικά πλέον Ζυπρέξα και Φορστέο...
2802286907015 ZYPREXA VELOTAB 15MG/TAB BTX28 148,26 € 170,41 €
250,76 €2802544801017 FORSTEO INJ.SOL 1PENx3MLx20MCG/80ML 324,65 € 373,16 €
549,10 €...η Πολιτεία καταλήγει χαλαρά να αμοίβει τον φαρμακοποιό με
μεροκάματο ίσο με τις
μηνιαίες αποδοχές ενός ιατρού του Ε.Σ.Υ., και πολλές φορές και ακόμη μεγαλύτερο.
Τα κέρδη αυτά επαυξάνονται από τις ακριβές τιμές ( Ελβετίας! ) με τις οποίες κοστολογούνταν τα νέα φάρμακα και οι οποίες ποτέ δεν αναθεωρούνταν (ως τώρα) αλλά και από την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων από συναδέλφους, που έχει διάφορες αιτίες:
α) Άγνοια των τιμών των φαρμάκων από πλευράς ιατρού και μη συνειδητοποίηση του τί παίζεται γύρω από το φάρμακο. Π.χ. έτσι ήμουν εγώ στο αγροτικό / ξεκίνημα ειδικότητας και έτσι είναι ακόμη και σήμερα η πλεοψηφία των νέων συναδέλφων (που δεν διαβάζουν φόρουμ).
β) Η πλύση εγκεφάλου / παροχές / υποσχέσεις από τους ιατρικούς επισκέπτες.
γ) Η ανασφάλεια του ιατρού απένατι στην ασθένεια και η απλούστευση: Έδωσα πολλά και ακριβά φάρμακα ==> έκανα ό,τι μπορούσα / είμαι "καλυμμένος".
δ) Ο υπερβάλλων ζήλος για το καθήκον, όπως ο user anastasios που κάπου έκανε λόγο για παραγωγή 200 συνταγών καθημερινά.
ε) Η απροθυμία του ιατρού να έρθει σε διένεξη με τον ασφαλισμένο όταν ο τελευταίος μπουκάρει στο ιατρείο και ρίχνει την "παραγγελιά" του (αυτό συμβαίνει κλασσικά στον yours truly).
και ίσως και άλλοι λόγοι.
Επιπλέον δε, η Πολιτεία κρατάει το επάγγελμα του φαρμακοποιού κλειστό, με αποτέλεσμα η άδεια ιδρύσεως φαρμακείου να αποτελεί κληρονομικό τίτλο ευγένειας είτε να μοσχοπωλείται σε τιμές που πιάνουν έως και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (μαύρα / αέρα πατέρα).
Φυσικά, μετά από όλα αυτά, η ίδια Πολιτεία, χορηγεί συντάξεις της τάξης των ...450 ευρώ μηνιαίως (ΟΓΑ) και ...650 ευρώ μηνιαίως (κατώτερη ΙΚΑ μετά από 25 χρόνια δουλειάς και ενσήμων).
Η ίδια Πολιτεία έκοψε και το επίδομα τροφής των 35 ευρώ μηνιαίως στους εφημερεύοντες στα Κ.Υ.
Disrespect σε όσους τα διαμόρφωσαν και σε όσους τα διατηρούν όλαφ τά.
Παρακαλώ προωθείστε το παραπάνω μήνυμα σε όσο περισσότερους αναγνώστες μπορείτε (Γαζή Kapllani).