Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
7 Νοεμβρίου 2024, 23:32:25

Αποστολέας Θέμα: Τί ποσοστό κέρδους έχουν οι φαρμακοποιοί στα συνταγογραφούμενα φάρμακα;  (Αναγνώστηκε 34774 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

17 Φεβρουαρίου 2010, 21:11:36
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Σε ένα ευνομούμενο κράτος όπου θα υπήρχαν κανόνες στη συνταγογραφία και έλεγχος και συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο για τους φαρμακοποιούς και την πληρωμή τους, δεν θα κάναμε καν αυτή τη συζήτηση.

Για μένα, ο φαρμακοποιός πρέπει να πληρώνεται κατά πράξη/ασθενή και όχι με ποσοστό. Και πρέπει να πληρώνεται άμεσα.
Η απελευθέρωση δεν ξέρω εάν θα κάνει τα πράγματα καλύτερα, ίσως είμαι από τους λίγους που βλέποντας άλλους τομείς που απελευθερώθηκαν μάλλον χειρότερα θα τα κάνει.

Η ηλεκτρονική συνταγογραφία είναι εφικτή εδώ και καιρό και το κράτος θα κέρδιζε περισσότερα χρήματα από ότι με τις μειώσεις των φαρμάκων αλλά.......
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

17 Φεβρουαρίου 2010, 21:50:28
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Νικολάου Αργύρης


Θα ήταν τέλειο...
Ο κάθε ασφαλισμένος να έχει μια κάρτα να πηγαίνει στο γιατρό να βλέπει ο γιατρός το ιστορικό του και τι φάρμακα έχει πάρει. Να περνάει μέσα στην κάρτα μέσω ενός υπολογιστή (ακόμα και με ένα netbook είναι εφικτό αυτό) τη συνταγογράφησή του, ύστερα να πηγαίνει στο φαρμακοποιό και να παίρνει τα φάρμακα του μέσω της κάρτας και αυτό είναι όλο ούτε βιβλιάρια ούτε τίποτα, τα μέσα υπάρχουν η θέληση όμως όχι, φανταστείτε την μείωση του τζίρου των φαρμακοβιομηχανιών και μόνο, και ύστερα τα ανάλογα έσοδα του κράτους από φόρους και μη.

Το κράτος που ζούμε είναι κράτος εντυπωσιασμού μειώσεις λέει 10% στα φάρμακα, κάτσε να δεις ποια σε ποια θα πέσουν οι τιμές και σε ποια θα ανέβουν και μετά τα λέμε.

Φιλικά

Νικολάου Αργύρης
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Φεβρουαρίου 2010, 21:52:18 από Νικολάου Αργύρης »

17 Φεβρουαρίου 2010, 22:35:19
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Φεβρουαρίου 2010, 00:34:10 από Βέρρας Οδ. »
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

10 Οκτωβρίου 2010, 23:32:00
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 30/09/2010.
Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr


Το φάρμακο της απελευθέρωσης.
 


Είναι σίγουρο ότι πολλοί επιχειρηματίες θα ζηλεύουν το ποσοστό μεικτού κέρδους 23,8% των φαρμακείων, που δημοσιοποίησε με μεγάλες καταχωρίσεις στον Τύπο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Ας προσπεράσουμε τη γαρνιτούρα της διαφήμισης περί «κοινωνικού ρόλου των φαρμακοποιών» (ο ρόλος των υδραυλικών αντικοινωνικός είναι;) και ότι «όλοι κατανοούν ότι ο φαρμακοποιός πρέπει με ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του». Ολοι οι άνθρωποι με ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια να συνεχίσουν να επιτελούν τον ρόλο τους.

Θα δεχθούμε ότι τα 23,8 ευρώ, που παίρνουν οι φαρμακοποιοί σε κάθε κατοστάρικο που δίνουμε εμείς οι πολίτες, είναι λίγα. Και αν πληρώνουν τόσο πολύ, ενοίκιο, ρεύμα, ΟΤΕ ύδρευση κ.λπ. που να τους μένει (όπως λέει η διαφήμιση) το 10-11,5%, αυτό το ποσοστό καθαρού κέρδους μπορεί να είναι ζηλευτό για πολλούς επιχειρηματίες, αλλά εμείς θα δεχθούμε ότι είναι πενιχρό. Τότε γιατί δεν παλεύουν υπέρ της απελευθέρωσης της τιμής των φαρμάκων, ώστε να πάρουν περισσότερα; Η απελευθέρωση δεν είναι μονόδρομος. Σίγουρα οι πωλητές θα συνυπολογίσουν αποσβέσεις, ενοίκια κ.λπ. (που αναφέρονται στη διαφήμιση) και θα προσαρμόσουν την τιμή, πιθανώς και προς τα πάνω. Το πρόβλημα στην αγορά φαρμάκου -όπως και σε όλα τα άλλα κλειστά επαγγέλματα- δεν είναι το ποσοστό κέρδους. Παρά τους θρύλους περί αισχροκέρδειας που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένα δίκαιο ποσοστό κέρδους. Αν υπήρχε, ο ιδρυτής του Facebook θα ήταν ο πλέον αισχροκερδής όλων των εποχών. Από μια ιδέα έφτιαξε περιουσία. Πώς να εκτιμηθεί το δίκαιο ποσοστό κέρδους του;

Το ίδιο ισχύει και με τους φαρμακοποιούς. Σε συναλλαγές συναινούντων ενηλίκων (και με δεδομένες τις εναλλακτικές λύσεις που πρέπει να έχει ένας καταναλωτής, δηλαδή αν υπάρχει αγορά), το ποσοστό 23,8% δεν είναι ούτε πολύ ούτε λίγο. Δεν μπορεί να κριθεί, όπως δεν μπορεί να κριθεί το ποσοστό κέρδους του Αρμάνι, σε σύγκριση με τα κινέζικα. Κάποιοι θέλουν να πληρώνουν την ετικέτα Αρμάνι δίνοντας περιθώριο κέρδους στον μόδιστρο 1.000% και κάποιοι δεν νοιάζονται για φίρμες και αγοράζουν από το καλάθι. Το πρόβλημα ξεκινά αν ο μονοπωλητής της νόμιμης βίας (δηλαδή το κράτος) επιβάλλει να φοράμε όλοι Αρμάνι ή επιβάλλει στον Αρμάνι να πουλά με ποσοστό 23,8%. Στους δικούς μας λογαριασμούς δεν χρειαζόμαστε δερβέναγα. Μπορεί δηλαδή μετά την απελευθέρωση κάποιοι καταναλωτές να προτιμήσουν φαρμακεία που προσφέρουν ωραίο περιβάλλον και φαρμακοποιούς πρόθυμους να εξηγήσουν τα σανσκριτικά που έχουν μέσα στις συσκευασίες τους τα φάρμακα και να πληρώσουν γι’ αυτό ποσοστό κέρδους 30% και μπορεί άλλοι να προτιμήσουν το απρόσωπο φαρμακείο και μετά να βγάλουν τα μάτια τους προσπαθώντας να καταλάβουν τις παρενέργειες των φαρμάκων. Τώρα με κρατικά καθορισμένο το ποσοστό κέρδους δεν έχουμε ούτε την υπηρεσία ούτε τη φθήνια από την απουσία της. Η απελευθέρωση θα φτιάξει και καλύτερα φαρμακεία και θα μειώσει τις τιμές.

ΥΓ.: Αν δει κάποιος τη διαφήμιση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα προσέξει ότι είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)! Τι στην ευχή! Και η συνδικαλιστική τους έκφραση δημοσιοϋπαλληλική είναι;
 
 
 
 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Οκτωβρίου 2010, 00:29:19 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Οκτωβρίου 2010, 20:03:41
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΥΓ.: Αν δει κάποιος τη διαφήμιση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα προσέξει ότι είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)! Τι στην ευχή! Και η συνδικαλιστική τους έκφραση δημοσιοϋπαλληλική είναι;

Γιατί, οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ο ΠΙΣ, η ΕΙΝΕ (Ένωση Νοσηλευτών), τί είναι? Συνδικαλιστικά όργανα !!! που έχουν συσταθεί με νομοθετικές πράξεις και έχουν λάβει ΦΕΚ, ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου !!!
Των Φαρμακοποιών μας πείραξε?
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

25 Ιανουαρίου 2011, 00:17:56
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 23/01/2011.

Τί ισχύει στην Ευρώπη για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών;
Από πρόσφατο μήνυμα του συναδέλφου κ. Αναστάσιου Θεοδωρίδη:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Μαΐου 2013, 15:24:23
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από πρόσφατη δημοσίευση του Διακομιστή σε άλλο σημείο του φόρουμ.

Iatropedia, 20/05/2013.

Έρχεται το μεγάλο τσεκούρι στους φαρμακοποιούς! Τι ετοιμάζουν κυβέρνηση-τρόικα
Νέες περικοπές έρχονται για τους φαρμακοποιούς καθώς κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν νέο τσεκούρωμα στο εισόδημα τους.  

 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ούτε οι φαρμακοποιοί δε θα γλιτώσουν τελικά μια νέα μείωση στα εισοδήματά τους, όπως άλλωστε και οι περισσότερες κοινωνικές ομάδες, καθώς κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν να υλοποιήσουν το σχέδιο της μείωσης του ποσοστού κέρδους τους.
 
Αυτό που καιρό τώρα φοβάται ο κλάδος φαίνεται ότι τελικά δε θα αποφευχθεί. Οι δανειστές μας πιέζουν να μειωθεί το ποσοστό κέρδους από τα φάρμακα στο 15% από περίπου 23% που είναι σήμερα. Καιρό τώρα πίεζαν το υπουργείο Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Πλέον όμως όλα δείχνουν ότι τα πράγματα είναι οριακά και οι τροϊκανοί ζητούν να εφαρμοσθεί το μέτρο εντός του καλοκαιριού. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρούσε καιρό να αποφύγει αυτόν το σκόπελο καθώς μια τέτοια ρύθμιση θα τη βρει απέναντι στον κλάδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πρόσφατα οι φαρμακοποιοί δια των επίσημων Συλλόγων τους διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εάν δεν πληρωθούν τα χρέη των προηγούμενων μηνών.
 
Πολλοί εκτιμούν ότι η στάση αυτή του κλάδου υποκρύπτει ουσιαστικά της αντίσταση απέναντι στη μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15% αλλά και στο ενδεχόμενο να δοθούν συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ακόμη και στα σούπερ μάρκετ.
Την Τετάρτη συνεδριάζουν  τα όργανα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για να καθορισθεί η περαιτέρω στάση του κλάδου αλλά όλα δείχνουν ότι τελικά μάλλον δε θα «καεί» το χαρτί της απεργίας το οποίο πιθανώς θα χρησιμοποιηθεί ως καλύτερο διαπραγματευτικό μέσο.
 
Να σημειωθεί ότι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου παραμένει ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου ο οποίος έχει διορισθεί στη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Μαΐου 2014, 22:42:38
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22-05-2014.

Άδωνις: Το κέρδος των φαρμακοποιών θα μειωθεί κατά 1-1,5%.



«Το κέρδος των φαρμακοποιών δε θα μειωθεί κατά 4% όπως προβλέπεται από τη μνημονιακή δέσμευση της χώρας μας αλλά μόνο κατά 1-1,5% λόγω του υπολογισμού των νέων ασφαλιστικών τιμών» .

Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι τώρα το κέρδος των φαρμακοποιών είναι στο 19%, αλλά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών τιμών, θα μειωθεί στο 17,5-18%, όταν η μνημονιακή δέσμευση προέβλεπε τη μείωσή του στο 15%.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Μαΐου 2014, 13:08:19
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


  Δημοσίευση στο ΕΘΝΟΣ (via Ygeianet) για συμμετοχές σε ΦΥΚ (αντιγράφω αποσπάσματα) : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
....Οι φαρμακοποιοί θα έχουν κλιμακωτό ποσοστό κέρδους, το οποίο
ωστόσο θα είναι σχετικά μικρό. Με τον τρόπο αυτό προκύπτει συνολικά μεσοσταθμική
μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών σε 17,5% από 19% που ισχύει σήμερα.
...
...πληρώσουν επιστροφές (claw back).
Με άλλη απόφαση ο υπουργός Υγείας επιτρέπει τη χορήγηση των φαρμάκων
για σοβαρές παθήσεις και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ μέχρι σήμερα
τα διέθεταν μόνον τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
   Οι φαρμακοποιοί θα έχουν ποσοστό κέρδους, το οποίο θα διαμορφώνεται
με βάση την τιμή του φαρμάκου ως εξής:
Εως 100 ευρώ κέρδος 32,4%, από 100 έως 150 ευρώ 28%, από 150 έως
200 ευρώ 23%, από 200,1 έως 300 ευρώ 16%, από 300,1 έως 400 ευρώ 12%, από
400,1 έως 500 ευρώ 9%, από 500,1 έως 600 8%, από 600,1 έως 700 ευρώ 7%,
από 700,1 έως 800 ευρώ (6,5%), από 800,1 έως 900 ευρώ 6%, από 900,1 έως
1.000 ευρώ 5,5%, από 1.000,1 έως L250 ευρώ 5% και από 1.250,1 έως 1.500
ευρώ 4,25%.


ΥΓ: Απο ότι κατάλαβα πάνω (19%) υπολογίζει το κέρδος απί της τιμής πώλησης ανώ στο τέλος (32% - 28%) επί της τιμής φαρμακοποθήκης. Εξάλλου και στα κοινά φάρμακα 35% περίπου επι της τιμής φαρμακοποθήκης δεν είναι;

ΥΓ 2: με πρόλαβε ο Διακομιστής και το είχε αναρτήσει αλλού... (στους ΦμΦ)
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Μαΐου 2014, 13:12:21 από Ορθοπαιδικός »

3 Μαΐου 2019, 22:56:05
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
27/04/2019

..............
Το θεσμοθετημένο μικτό περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών για συνταγογραφούμενα φάρμακα  μέχρι την τιμή των 50 ευρώ είναι 30%.

Τα σκευάσματα αυτά είναι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία (υπολογίζεται ότι είναι το 97%). Βέβαια σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς αν αφαιρεθούν τα έξοδα γα τη συντήρηση ενός φαρμακείου σε συνδυασμό με τους μισθούς που πληρώνονται, το καθαρό περιθώριο υποχωρεί χαμηλότερα από 18%.
 
Την ίδια στιγμή το περιθώριο για τα μη συνταγόγραφούμενα φάρμακα είναι 35%, όπως επίσης και για τα φάρμακα που ανήκουν στην «αρνητική λίστα» δηλαδή για να τα δώσει ο φαρμακοποιός θα πρέπει να υπάρχει συνταγή γιατρού, αλλά  το κόστος θα το καλύψει όλο ο ασθενής.
.......................................

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Μαΐου 2019, 21:00:00
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Ουσιαστικά δεν γέμισε φαρμακεία η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Όπως φαίνεται και από την παράθεση του κ. Αργυρίου, ο αριθμός τους είναι περίπου σταθερός (από 10.100 το 2009 στα 10.420 το 2017).
Αυτό που έχει αλλάξει σίγουρα είναι η επάνοδος της φαρμ. δαπάνης σε προ κρίσης επίπεδα (από 6.1 δις € το 2009 σε 3,8 δις € το 2015), με την ειδοποιό διαφορά ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτής (~45%) έχει μετακινηθεί στους πολίτες. Το τελευταίο φυσικά είναι προς άμεσο όφελος των ΦμΦ.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι ο τζίρος των φαρμακείων ΔΕΝ προέρχεται μόνο από φάρμακα και υγειονομικό υλικό, αλλά και από καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής και σκευάσματα αυτοφροντίδας (~25%) με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους.
Έτσι με μετριοπαθείς υπολογισμούς τα μικτά κέρδη ενός μέσου φαρμακείου φθάνουν ή και ξεπερνούν τα 100.000€ και τα καθαρά το 50% του παραπάνω ποσού. Not bad, not bad at all...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
5247 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Αυγούστου 2010, 01:47:55
από anastasios theodoridis
4 Απαντήσεις
6994 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Σεπτεμβρίου 2012, 21:23:27
από Argirios Argiriou
12 Απαντήσεις
36923 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Αυγούστου 2020, 23:28:09
από Argirios Argiriou
15 Απαντήσεις
17886 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Σεπτεμβρίου 2015, 00:43:57
από Argirios Argiriou
10 Απαντήσεις
12215 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Ιανουαρίου 2016, 23:01:12
από Argirios Argiriou