Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Δεκεμβρίου 2024, 02:13:58

Αποστολέας Θέμα: Συνταγές (μαγειρικής)  (Αναγνώστηκε 322031 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

31 Μαρτίου 2008, 16:06:29
Αναγνώστηκε 322031 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
ΡΟΦΟΣ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
Υλικά: Ροφός, συναγρίδα ή άλλο χοντρό πετρόψαρο σε φέτες πάχους 4 δάχτυλα.
          Το ψάρι πρέπι να είναι πάνω από ενάμισυ kg για να είναι κατάλληλο για ψήσιμο στο forum,
           ε, στο φούρνο.
          1 kg ντομάτες τριμένες στο τρίφτη, καλύτερα αν έχουν βράσει λίγο για να απορροφηθεί το νερό τους.
          1/2 kg κριθαράκι. ('Η και άλλο τύπο ζυμαρικού όπως κοφτό μακαρονάκι)
          1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας.
          Ελαιόλαδο.
          Σκόρδο
          Καυτερή πιπεριά, ή πιπέρι φρεσκοτριμένο.
          Λίγο κρασί λευκό ξηρό.
          Μερικές φορές προσθέτω και 4, 5 ελιές ψίχα.
          Τριμένος στα δάχτυλα μαιντανός στο τέλος.
          Θαλασσινό αλάτι έχετε;
Εκτέλεση: Απλή σε τελική ανάλυση. Σημασία έχει πάντα η πρώτη ύλη. Σε προθερμασμένο καλά φούρνο
          προσθέτουμε το σκεύος με το ροφό και τη ντομάτα, το σκόρδο ''σπασμένο'', και το κρασί. Ψήνεται
          σε φούρνο μέτριο προς δυνατό για 50 λεπτά. Στην αρχή σκεπάστε με φύλο αλλουμινόχαρτου, και
          γυρίστε προσεκτικά το ψάρι μια δυο φορές. Τσιμπίστε με μια οδοντογλυφίδα για να δείτε το στάδιο
          του ψησίματος. Στο τέλος αφαιρέστε το ψάρι με μια κουτάλα και κρατήστε το ζεστό. Αραιώστε το
          ζωμό στο ταψί με ζεστό νερό. Προσθέστε το κριθαράκι ανακατέψτε και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά
          σε δυνατό φούρνο. Προς το τέλος ξαναβάλτε στο ταψί το ψάρι και ψήστε για λίγο στο γκριλ.
          Ο μαιντανός όταν βγάλτε το ταψί από το φούρνο. Λίγο ελαιόλαδο στο πιάτο.
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Μαρτίου 2008, 16:10:46 από Πατρωνάκης Μάνος »

31 Μαρτίου 2008, 16:25:31
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Συνάδελφοι, κανένα σκεύασμα για περιορισμό ή/και αναστολή σιελόρροιας;;;

31 Μαρτίου 2008, 18:03:07
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Συμφωνώ εξαιρετικό!! Μ΄αρέσουν ειδικά λεπτομέρειες της συνταγής, όπως "το λάδι λίγο στο πιάτο". Excellent!!

6 Απριλίου 2008, 10:13:23
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Eυχαριστώ για τα καλά λόγια. Σύντομα θα σας περιγράψω και άλλη συνταγή, κατάλληλη και για τα δικά μας βαλάντια. (Τάξη '' Poveri ma belli '')
Την μακαρονάδα με αυγά αχινών! Ψιλοαφροδισιακή συν τοις άλλοις.

6 Απριλίου 2008, 16:54:50
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο
1 πιπεριά χοντρόφλουδη χρωματιστή
2 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι κατεψυγμένο
500 γρ πένες
1 μέτρια ντομάτα ώριμη
1 μέτριο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα, 1 καυτερή ξερή πιπεριά (ή μισή πρέζα μπούκοβο)

1. Βράζουμε τις πένες λίγο πιο σκληρές από όσο τις θέλουμε,σουρώνουμε και κρατάμε μισό ποτήρι από το νερό.
2. Βράζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το κοτόπουλο και το καλαμπόκι μαζί με το αλάτι, την ξερή πιπεριά και τη γλυκιά πάπρικα. Φροντίζουμε να πιει όλο το νερό.
3. Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζουμε τη ντομάτα και την κόβουμε σε κομμάτια, τρίβουμε το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε την πιπεριά σε κυβάκια, αφού την ξεσποριάσουμε.
4. Βγάζουμε από το τηγάνι το κοτόπουλο και το καλαμπόκι. Αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει λίγο και το διαλύουμε σε ίνες με τα χέρια.
5. Ρίχνουμε λίγο λάδι στο τηγάνι μέχρι να κάψει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
6. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε με τη σειρά την πιπεριά μαζί με το καλαμπόκι και σε μισό λεπτό το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.
7. Μόλις ρουφηχτεί το λάδι και αρχίζει να τσιτσιρίζει περιμένουμε για μισό ακόμη λεπτό και προσθέτουμε την ντομάτα, τις πένες και το ποτήρι το νερό.
8. Συνεχίζοντας να ανακατεύουμε, περιμένουμε να πιει το νερό και τότε το βγάζουμε από τη φωτιά.
9. Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.

Τυρί τριμμένο προαιρετικά. Εγώ νομίζω ότι δε χρειάζεται.   

Copyright Akis de Basil
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Απριλίου 2008, 07:19:09 από Απόστολος Βασιλείου »

6 Απριλίου 2008, 21:51:44
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Αγοράζεις φρέσκο γαύρο. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει άμεσα, όσο ο γαύρος παραμένει φρέσκος.
 
Κόβεις τα κεφάλια, διώχνεις τα εντόσθια, βγάζεις το κεντρικό κόκαλο κι έτσι έχεις φιλέτα. Τα τοποθετείς σε νερό αλατισμένο (1 κουταλιά σούπας σε 1/2 λίτρο νερό) για 10 λεπτά, ώστε να φύγουν τα αίματα. Στραγγίζεις και ξεπλένεις καλά. Βυθίζεις το γαύρο σε ξύδι επί 5ωρο. Στραγγίζεις καλά. Τοποθετείς το γαύρο σε μπολ, σε στρώσεις. Πάνω από κάθε στρώση φιλέτων, αλατίζεις ελαφρά με λεπτό αλάτι, ρίχνεις μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, και σκόρδο και μαϊντανό ψιλοκομμένα. Αν είναι καλοκαίρι και έχουν βγει οι καυτερές πιπεριές, μπορείς να ψιλοκόψεις φρέσκια πράσινη καυτερή πιπεριά. Όταν τελειώσεις με τις στρώσεις, άφθονο ελαιόλαδο μέχρι να σκεπαστούν καλά.

Καταναλώνεται αμέσως ή μέσα σε μία-δύο ώρες, άρα είναι μεζές που γίνεται και αυθημερόν. Διατηρείς για 2-3 ημέρες εκτός ψυγείου, κι έπειτα σε ψυγείο, αλλά χωρίς δυνατή ψύξη.

Συνταγή που ξεφεύγει από το κλασσικό αλμυρό παστό που δεν το πολυεκτιμώ, και αναδεικνύει το ξίδι. Δροσερή και εποχής.
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Απριλίου 2008, 21:53:33 από πρώτη και καλύτερη!! »

6 Απριλίου 2008, 22:13:29
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Το γεγονός ότι η παραπάνω συνταγή αναρτήθηκε λίγα λεπτά μετά την αγχωτική νίκη του Ολυμπιακού επί της Λάρισας με γκολ στο 89ο λεπτό, (αφήνοντας τους, μέχρι τότε, πανηγυρίζοντες οπαδούς της ΑΕΚ ξερούς) να θεωρηθεί εντελώς τυχαίο;;;;;
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Απριλίου 2008, 22:15:23 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

6 Απριλίου 2008, 22:18:05
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Μπα, δε το πιστεύω, λες?? Απλή συνωνυμία θα ναι

29 Απριλίου 2008, 20:17:17
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 ''Mακαρονάδα με πεταλίδες''
  Επειδή η συνταγή με αυγά αχινών για μακαρονάδα πολυφορέθηκε, και ψάχνω για νέα εκτέλεση, θα σας περιγράψω εν τω μεταξύ κάτι αντίστοιχο με πεταλίδες.
Η πεταλίδα είναι αρκετά υποτιμημένο οστρακοειδές και μόνο σε πολύ λίγα νησιά αναγνωρίζεται η αξία της. Παραδείγματος χάριν στη Κρήτη χρησιμοποιείται
μόνο σαν δόλωμα. Η δική μου εκτέλεση έχει παραλαγές σε σχέση με τους ήδη γνωστούς τρόπους. Διαλέξτε πρώτα απ' όλα νερά κρύσταλλο. Η πεταλίδα δεν
είναι αχινός και ευδοκιμεί οπουδήποτε. Χρειάζεστε μαχαίρι όχι πολύ κοφερό για να μην αφαιρείτε και κομμάτι του βράχου, ακουμπήστε την με τα δάχτυλα του
αριστερού χεριού και με το μαχαίρι ξεκολήστε την από τη θέση της. Η προετοιμασία, εγώ προτιμώ αν έχω χρόνο να το κάνω στη θάλασσα, είναι να την καθαρί-
σουμε από το μαύρο περιεχόμενο μεταξύ σάρκας και κέλυφους. Αυτό γίνεται κρατώντας την με δυο δάχτυλα και πιέζοντας την με τον αντίχειρα στο κέντρο με
κατεύθυνση προς το στόμα. Ετσι καθαρίζει από τα εντόσθια. Ξεπλύντε την και με το νύχι του αντίχειρα ή χρησιμοποιώντας το κέλυφος από μια άλλη άδεια αφαι-
ρέστε τη σάρκα. Υπάρχουν δύο κυρίως είδη η μαύρη και άσπρη. Η μαύρη είναι ίσως πιο γευστική. Διατηρήστε τις πεταλίδες μέσα σε θάλασσα μέχρις ότου
φτάστε σπίτι. Η νοστιμάδα της έγκειται στο ότι μαγειρευμένη προσδίδει έντονο άρωμα θάλασσας. Η σάρκα της παραμένει πάντα al dente. Θα σας περιγράψω
την εκτέλεση, παρ' ότι έχετε καταλάβει ότι η τεχνική μου είναι λιτή.
 ΥΛΙΚΑ
 1 κρεμμύδι ψιλοκομένο
 2 σκελίδες σκόρδο
 100- 150 gr φιλέτα πεταλίδας
 1 φλυτζάνι λάδι
 1/2 kg ντοματάκια μικρά
  1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  καυτερή πιπεριά ξηρή τριμένη
 1 πακέτο μακαρόνια τρυπητά (bucatini)
 EΚΤΕΛΕΣΗ
 Τσιγαρίστε το ψιλικομένο κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέστε τα φιλέτα πεταλίδας για λίγο και μετά σβήστε τα με το μισό κρασί. Επειδή η σάρκα είναι σχετικά
 σκληρή θα χρειαστεί να ξανασβήσουμε και με το υπόλοιπο κρασί. Οταν εξατμισθεί προσθέστε λίγο νερό και αφήστε το να απορροφηθεί. Στο τέλος βάλτε τα ντο-
 ματάκια κομένα στη μέση και χαμηλώστε τη φωτιά έως ότου οι πεταλίδες μαλακώσουν αρκετά. Βucatini επίσης al dente.
 Μπορείτε να δοκιμάστε μια παραλαγή χωρίς να προσθέστε ντομάτα και πιπεριά, (in bianco = εν λευκώ), όπου στο τέλος, όταν ανακατέψτε τα μακαρόνια με τη
 σάλτσα, προσθέτετε ένα φακελάκι κρόκκο (ζαφράν).

30 Απριλίου 2008, 11:56:23
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Εξαιρετική συνταγή κ. Πατρωνάκη!!

Κάποιες λεπτομέρειες αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, όπως ο τρόπος που χρησιμοποιείται η ντομάτα. Πρόσφατα το ανακάλυψα (μετά από ταξίδι στην Ιταλία) και το εφαρμόζω στις μακαρονάδες. Είναι ιδιαίτερο και ξεφεύγει από την κλασική κόκκινη σάλτσα.

30 Απριλίου 2008, 13:33:34
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod


Συνάδελφε πολύ καλή η πρόταση με τις πατελίδες
Θα ήθελα να προσθέσω και μια άλλη εκδοχή, με ρύζι, το γνωστό ως «πατελιδοπίλαφο»
Ξανθαίνεις το κρεμμύδι στο λάδι, ρίχνεις τις πατελίδες και σβήνεις με κρασί (εναλλακτικά με ούζο).
 Προσθέτεις κόκκινη και πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες, τα ντοματάκια (όλα κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας, για να νιώσεις γεύση) και το ρύζι σου (μακρύκοκκο, για ριζότο, καστανό, όποιο προτιμάς).
Εδώ ρίχνεις και τα καυτερά πιπερόνια, ολόκληρα (κάνοντας μια τρυπίτσα με το πιρούνι, αν θέλεις να αυξήσεις την καυτερότητα). Έτσι δίνεις τη δυνατότητα στον λάτρη του καυτερού (που έχει και σε ύφεση την αιμορροϊδοπάθειά του) να δαγκανίσει το μελωμένο πιπερόνι και να ευχαριστηθεί το συνοδό ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά, μπύρα του.
Αφήνεις 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, να τηγανιστεί ελαφρά το ρύζι. Προσθέτεις ζεστό νερό σε αναλογία ρύζι / νερό 1/1,5 (λίγο παραπάνω νερό σε πιο σκληρό ρύζι) και αφήνεις σε μέτρια φωτιά να απορροφήσει τα υγρά, ανακατεύοντας 1-2φορές ελαφρά με (ξύλινη) σπάτουλα

7 Σεπτεμβρίου 2009, 23:48:09
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Σαλιγκάρια ξυδάτα
  Αφήστε τα σαλιγκάρια σε νερό, σε ένα σκεύος με βαρί καπάκι, ειδ' άλλως αν τα ξεχάστε θα τα ψάχνετε στους τοίχους εκεί γύρω, ούτως ώστε να ζωντανέψουν
 και να βγάλουν ''τις μούρες'' τους όπως λέμε στη Κρήτη. Οταν μουσκέψουν αρκετά, για μια δυό ώρες, καθαρίζουν ευκολότεραμε τη βοήθεια ενός μαχαιριού.
  Τα αλευρώνετε κατόπιν έτσι ζωντανά σε αλεύρι στο οποίο έχετε προσθέσει αρκετό πιπέρι και αλάτι. Τηγανίστε τα σε καυτό ελαιόλαδο. Οταν τελειώστε το
 τηγάνισμα και αφού τα έχετε βάλει σε πιάτο, στραγγίστε το λάδι που τα τηγανίσατε από το καμένο αλεύρι, ξαναβάλτε το σκεύος στη φωτιά και σβήστε με
 ξύδι αρκετά δυνατό. Περιχύνετε από πάνω.

7 Σεπτεμβρίου 2009, 23:54:57
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Μια ερώτηση σχετικά με τα σαλιγκάρια . Έχω ακούσει ότι πριν τα βάλεις για βράσιμο τα βάζεις ζωντανά σε αλεύρι για να φάνε και να καθαρίσει το εντεράκι τους . Αληθεύει ή είναι κοτσάνα ?
Ευχαριστώ .
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

8 Σεπτεμβρίου 2009, 06:51:42
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Εξαρτάται από την εποχή που συλλέχθηκαν. Αυτά που βρίσκονται το καλοκαίρι είναι ήδη έτοιμα από τη φύση τους καθαρά και κλεισμένα.
Την εποχή του φθινοπώρου μετά τα πρωτοβρόχια ζευγαρώνουν και δεν είναι βρώσιμα, ενώ μετά τις τελευταίες βροχές του Πάσχα είναι ευκολότερο
να βρεθούν αρκετά ιδίως τις νύχτες με φαναράκια, ή κατά το ξημέρωμα με τη πρωινή υγρασία. Αυτά όντως χρειάζεται να μείνουν σε αλεύρι ή πίτουρο
αρκετές μέρες (15) για να καθαρίσουν. Νοστιμότερα βέβαια παρ' ότι δυσεύρετα είναι τα καλοκαιρινά.

8 Σεπτεμβρίου 2009, 14:17:10
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εξαρτάται από την εποχή που συλλέχθηκαν. Αυτά που βρίσκονται το καλοκαίρι είναι ήδη έτοιμα από τη φύση τους καθαρά και κλεισμένα.
Την εποχή του φθινοπώρου μετά τα πρωτοβρόχια ζευγαρώνουν και δεν είναι βρώσιμα, ενώ μετά τις τελευταίες βροχές του Πάσχα είναι ευκολότερο
να βρεθούν αρκετά ιδίως τις νύχτες με φαναράκια, ή κατά το ξημέρωμα με τη πρωινή υγρασία. Αυτά όντως χρειάζεται να μείνουν σε αλεύρι ή πίτουρο
αρκετές μέρες (15) για να καθαρίσουν. Νοστιμότερα βέβαια παρ' ότι δυσεύρετα είναι τα καλοκαιρινά.

Ευχαριστώ πολύ !!!
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
19090 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2018, 21:32:42
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
16461 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Νοεμβρίου 2023, 02:57:36
από Argirios Argiriou