Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Χαλαρή κουβέντα
Συνταγές (μαγειρικής)
Πατρωνάκης Μάνος:
Και ψάρι να μη βγεί, ποτέ δε ξέρεις τι σου επιφυλάσσει ο βυθός.
Τα κυδώνια -έτσι τα λέμε εμείς στη Κρήτη- σχετικά πια δυσεύρετα, μεταφέρονται στο σπίτι μέσα σε θαλασσινό νερό. Αφήστε τα σε μια λεκάνη
με λίγο τρεχούμενο νερό της βρύσης για μια δυο ώρες. Ετσι αποβάλουν την άμμο που τυχόν εμπεριέχουν.
Για το μεγείρεμα ξέρετε. Τσιγάρισμα κρεμμύδι, σκορδόφυλο εποχής, τσίλι, ολόκληρα μέσα, μέτρια φωτιά ν' ανοίξουν, σβήσιμο με κρασί, ντομάτα.
Limguini al dente, ζαφράν, μαιντανός.
Πατρωνάκης Μάνος:
Τα βασικά υλικά της αχινο-spaghettata είναι για μισό κιλό μακαρόνια μια τσάντα περίπου του supermarket αχινοί. Αυγά έχουν μόνο
όσοι δείτε να έχουν κολλημένα πάνω τους φύκια μύδια ή πετρούλες. Διαλέξτε τους μεγαλούτσικους και ειδικά αυτούς που είναι βυσινί
ή μωβ χρώμα. Για το άνοιγμα που γίνεται κατά προτίμηση στη θάλασσα, ανοίξτε τους από τη πλευρά που είναι το στόμα τους. Τα
αυγά τους είναι κολλημένα στη ράχη. Διατηρήστε τα αυγά μέσα σε θαλασσινό νερό σε ένα μπολάκι. Δυό σκελίδες σκόρδο, μαιντανός
πολύ ψιλοκομένος, και αν αρέσει το τσίλι.
Εκτέλεση απλούστατη, ρόδισμα στο σκόρδο, τσίλι, μαιντανός στο τελείωμα. Τα αυγά προστίθενται στο τελος, ωμά.
Αφροδισιακή.
Argirios Argiriou:
Κολοκυθόσουπα βελουτέ.
Περιγραφή
Μια γευστική συνταγή με γλυκιά κολοκύθα του Jamie Oliver!! Δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε!!
Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό γλυκιά κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
1 κόκκινο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
1 κλωνάρι σέλινο κομμένο σε κυβάκια
1 καρότο (μεγάλο) κομμένο σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
6 φυλλαράκια φρέσκου φασκόμηλου
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
Αποξηραμένο τσίλι (σε νιφάδες)
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Μαγείρεμα:
1.Βάζουμε στην κατσαρόλα μας ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει τον πάτο της.
2.Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά να κάψει λίγο και ρίχνουμε τα φυλλαράκια του φασκόμηλου ίσα ίσα για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να πάρουν βαθύ πράσινο χρώμα και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε γρήγορα και τα τοποθετούμε σε αποροφητικό χαρτί κουζίνας γιατί θα τα χρειαστούμε να τα διακοσμήσουμε πάνω από την σούπα μας.
3.Στο ίδιο λάδι (που είναι πλέον αρωματισμένο από το φασκόμηλο) θα ρίξουμε το κρεμμύδι, σέλινο, καρότο, σκόρδο, δεντρολίβανο, τσίλι, αλάτι, πιπέρι και θα τα αφήσουμε να σωταριστούν για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να μαλακώσουν.
4.Έπειτα θα ρίξω την κολοκύθα και το ζωμό λαχανικών και θα βράσουμε για μισή ώρα σε σιγανή φωτιά.
5.Όταν θα καταλάβουμε ότι η κολοκύθα έχει μαλακώσει αρκετά τότε η σούπα μας είναι έτοιμη να την αλέσουμε μέσα στην κατσαρόλα με μπλέντερ χειρός ή θα την αλέσουμε σε μίξερ. Αφού την αλέσουμε δοκιμάζουμε μήπως χρειαστεί λίγο ακόμα αλατοπίπερο και είναι έτοιμη να την σερβίρουμε!
Λίγα μυστικά ακόμα
Αντί για ζωμό λαχανικών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό κότας. Επίσης αντί για φρέσκο δεντρολίβανο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξερό. Προσοχή στο πιπέρι σας! Εγώ χρησιμοποίησα μόνο το τσίλι και δεν έριξα περισσότερο πιπέρι στην σούπα.Η νοστιμιά αυτής της σούπας οφείλεται πολύ στο άρωμα του φασκόμηλου και θα σας πρότεινα να μην το παραλείψετε! Μπορείτε να την σερβίρετε με κρουτόν ή με ψωμάκι φρυγανισμένο που θα έχετε τρίψει τυρί παρμεζάνα επάνω του! Η συνταγή αυτή είναι από το βιβλίο 'Jamie at home' του Jamie Oliver.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Φάβα.
Η φάβα είναι πολύ νόστιμη. Έχει την υφή της κρέμας και σερβίρεται τόσο για ορεκτικό ή συνοδευτικό για το ουζάκι, όσο και για κυρίως πιάτο.
Τι χρειαζόμαστε:
• 500 γρ. φάβα
• λάδι
• αλάτι
• 2 κρεμμύδια ολόκληρα
Για το γαρνίρισμα:
• λάδι
• λεμόνι
• κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• λιαστή ντομάτα (προαιρετικά)
• κάπαρη (προαιρετικά)
Πως το κάνουμε:
1. Ξεπλένουμε τη φάβα 2-3 φορές. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό (να την καλύψει και άλλο τόσο περίπου). Πρέπει να την προσέχουμε πολύ μέχρι να βράσει, γιατί αφρίζει και φουσκώνει πολύ και είναι επικίνδυνο να μας κάνει την κουζίνα χάλια.
2. Την ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και τα κρεμμύδια.
3. Την αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, για 1-1/12 ώρα, μέχρι να χυλώσει.
4. Μετά την περνάμε από μύλο ή από το μούλτι και γίνεται σαν κρέμα (μαζί με τα κρεμμύδια).
5. Τη σερβίρουμε με λάδι, λεμόνι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αν θέλουμε λίγη ρίγανη ή θυμάρι, λιαστή ντομάτα και κάπαρη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Σημείωση: αν θέλουμε προσθέτουμε το λάδι την ώρα που φουσκώνει η φάβα. Το λάδι έχει την ιδιότητα να καταστέλλει λίγο το φούσκωμα.
Ταιριάζει πολύ ωραία και με φετούλα
Παραλλαγή για slow cooker: Αφού την πλύνουμε, την βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει μέχρι να την ξαφρίσουμε. Βάζουμε διπλή ποσότητα νερού απ' ό,τι φάβα (πχ εγώ έβαλα 1 βάζο φάβα και το γέμισα μετά 2 φορές με νερό). Μετά την βάζουμε στο slow cooker με το λάδι, το κρεμμύδι και το αλατάκι (και το νερό φυσικά) και την αφήνουμε να βράσει για 6 ώρες στο χαμηλό. Δε χρειάζεται ανακάτεμα και βγαίνει κατευθείαν λιωμένη σε μορφή αλοιφής. Μόνο που το κρεμμύδι, παρότι μαλακώνει δεν λιώνει αν το βάλετε ολόκληρο. Το ίδιο και τα καρότα, αν αποφασίσετε να βάλετε και καροτάκια.
Μπορεί και να μη χρειάζεται το ξάφρισμα, δεν το ρίσκαρα όταν το δοκίμασα. Αν το δοκιμάσετε πείτε μου.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Κομπόστα με αποξηραμένα φρούτα χωρίς καθόλου πρόσθετη ζάχαρη.
¼ του κιλού αποξηραμένα δαμάσκηνα
¼ του κιλού αποξηραμένα σύκα
¼ του κιλού αποξηραμένα βερίκοκα
¼ του κιλού σταφίδα
1 πακετάκι σκόνη βανίλιας
Κανέλα
Αδειάζουμε τα παραπάνω σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγο μόνο νερό (περίπου τον μισό όγκο νερού σε σχέση με τον συνολικό όγκο των παραπάνω αποξηραμένων φρούτων. Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει χαμηλώνουμε την ένταση της θερμότητας. Προσθέτουμε ένα πακετάκι σκόνη βανίλιας. Σβήνουμε την φωτιά μόλις μαλακώσουν τα φρούτα (το νερό το έχουν ήδη απορροφήσει). Κατόπιν τα πασπαλίζουμε με κανέλα.
Για πιο δροσερή γεύση μπορεί κανείς να συνδυάσει λίγο από αυτή την κομπόστα με λίγο στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση