Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Χαλαρή κουβέντα
Συνταγές (μαγειρικής)
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚομπόστα με αποξηραμένα φρούτα χωρίς καθόλου πρόσθετη ζάχαρη.
¼ του κιλού αποξηραμένα δαμάσκηνα
¼ του κιλού αποξηραμένα σύκα
¼ του κιλού αποξηραμένα βερίκοκα
¼ του κιλού σταφίδα
1 πακετάκι σκόνη βανίλιας
Κανέλα
Αδειάζουμε τα παραπάνω σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγο μόνο νερό (περίπου τον μισό όγκο νερού σε σχέση με τον συνολικό όγκο των παραπάνω αποξηραμένων φρούτων. Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει χαμηλώνουμε την ένταση της θερμότητας. Προσθέτουμε ένα πακετάκι σκόνη βανίλιας. Σβήνουμε την φωτιά μόλις μαλακώσουν τα φρούτα (το νερό το έχουν ήδη απορροφήσει). Κατόπιν τα πασπαλίζουμε με κανέλα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Φαίνεται πολύ καλό ...θα το δοκιμάσω! Τhanks, Αργύρη!
Argirios Argiriou:
Λαχανόρυζο με κιμά.
Αυτό είναι ένα πεντανόστιμο και γρήγορο φαγητό, που το είδατε πρώτη φορά στην τηλεόραση από την κα. Μπαρμπαρίγου και από τα λεγομενα σας φαίνεται μπήκε στο εβδομαδιαίο σας μενού.
Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (περασμένο μία φορά από τη μηχανή του κιμά)
1 μέτριο λάχανο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα τριμμένα
1 κολοκύθι τριμμένο
4-5 κλωνάρια σελέρι (ή ένα ματσάκι μαιντανό)
1 ματσάκι άνηθο
1 φλυτζάνι ρύζι γλασσέ (Εγώ προτιμώ να βάζω πλιγούρι αντί για ρύζι. Το πλιγούρι είναι πιο υγιεινό γιατί έχει σημαντικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το ρύζι αλλά είναι και πιο νόστιμο)
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως το κάνουμε:
1.Σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
2.Σοτάρουμε καλά τον κιμά για να ροδίσει.
3.Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
4.Αφήνουμε να σοταριστούν για 2 με 3 λεπτά και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό.
5.Αφήνουμε τον κιμά να βράσει για 15 λεπτά.
6.Έν τω μεταξύ έχουμε κόψει το λάχανο σε χοντρά κομμάτια.
7.Το ζεματίζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό για 5-6 λεπτά και το στραγγίζουμε.
8.Αφού βράσει ο κιμάς, τότε προσθέτουμε το λάχανο, τα καρότα, και τα κολοκύθια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη καθώς και το σέλερι κομμένο σε φετούλες.
9.Αλατίζουμε το φαγητό και το τρίβουμε αρκετό πιπέρι.
10.Προσθέτουμε το ρύζι και το σιγοβράζουμε το λαχανόρυζο για 10 λεπτά ακόμα.
11.Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνιθο και τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από την φωτιά.
12.Ανακατεύουμε το λαχανόρυζο και αφού καταλαγιάσει ο βρασμός το σερβίρουμε αχνιστό.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ταιριάζει τέλεια με στραγγιστό γιαούρτι και κάποιο φρέσκο τυρί όπως ξινομυζήθρα, ανθόγαλα ή κατίκι.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Κλασικό πέστο βασιλικού.
Χτυπάμε στο μπλέντερ 2 πατικωμένα φλιτζάνια φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια, και σταδιακά, χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ, ρίχνουμε όσο ελαιόλαδο χρειαστεί για να ετοιμάσουμε μια λεία πάστα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και, προαιρετικά, 1 σκελίδα σκόρδου. Αφήνουμε το πέστο για λίγη ώρα ώστε να κατακαθίσει ο πολτός, επιτρέποντας στο ελαιόλαδο να ανέβει στην επιφάνεια.
Με ένα κουτάλι παίρνουμε την ποσότητα του πέστο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και κρατάμε το λάδι που θα μείνει για να νοστιμίσουμε, λόγου χάρη, μια σαλάτα. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να το σουρώσουμε σε ψιλό σουρωτήρι. Αν χρησιμοποιήσουμε το πέστο σε ζυμαρικά, μπορούμε να αναμείξουμε στη δοσολογία μας περίπου 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, κοπανισμένα.
Ανακατεύουμε με τα ζεστά ζυμαρικά (περίπου 2 κουτ. σούπας για κάθε μερίδα) και σερβίρουμε, με τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο τυρί της αρεσκείας μας, στην ποσότητα που θέλουμε. Τέλος, σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα 1 κουτ. σούπας ολόκληρα κουκουνάρια.
ΠΕΣΤΟ, ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
Μπορούμε να φτιάξουμε μια μεγάλη ποσότητα πέστο για να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Θα πρέπει να καλλιεργήσουμε από νωρίς αρκετές γλάστρες με πλατύφυλλο βασιλικό και να συγκομίσουμε τα φύλλα τους, λίγο πριν από την άνθιση, τότε που είναι πιο μυρωδάτα. Θα φτιάξουμε μεγάλες ποσότητες μόνο με το βασιλικό, το ελαιόλαδο και περίπου 1 κουτ. σούπας αλάτι για κάθε γυάλινο βάζο των 500 γρ. Το πέστο διατηρείται στο ψυγείο για όλο το χρόνο, αρκεί το ελαιόλαδο (που δρα ως συντηρητικό) να υπερκαλύπει το πέστο σε κάθε βάζο. Γι' αυτό συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο μετά από κάθε χρήση. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά όταν το χρησιμοποιήσουμε.
ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΣΤΟ
• Σε ζυμαρικά: Ανακατεύουμε το λιγότερο 2 κουτ. σούπας πέστο σε μια δόση βρασμένων ζυμαρικών για 4 μερίδες. Επιλέγουμε ζυμαρικά με πτυχώσεις και ραβδώσεις (π.χ. ριγκατόνι), για να συγκρατήσουν το πέστο.
• Σε πιλάφι και ριζότο: Προσθέτουμε τουλάχιστον 2 κουτ. σούπας πέστο σε μία δόση πιλαφιού για 4 άτομα και ανακατεύουμε. Στο ριζότο, προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας πέστο μαζί με την τελευταία δόση ζωμού ή στο τέλος, αφού το αποσύρουμε από τη φωτιά.
• Επίσης: Σε ντιπ, ανάμεικτο με κατίκι, σε πουρέ πατάτας (2 κουτ. σούπας για μια ποσότητα 4 μερίδων), σε κρητικό ντάκο (1 κουτ. σούπας πάνω από το τυρί).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πατρωνάκης Μάνος:
Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από το -χειμερινό- υποβρύχιο κυνήγι. Με τέτοια πρώτη ύλη η οποιαδήποτε συνταγή ...γράφει.
EzeΤΡΟΛ:
Καλή όρεξη...
Τί είναι αυτό επί του βοτσάλου, πάνω από την πιατέλα;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση