Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Χαλαρή κουβέντα

Συνταγές (μαγειρικής)

<< < (2/32) > >>

πρώτη & καλύτερη:
Αγοράζεις φρέσκο γαύρο. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει άμεσα, όσο ο γαύρος παραμένει φρέσκος.
 
Κόβεις τα κεφάλια, διώχνεις τα εντόσθια, βγάζεις το κεντρικό κόκαλο κι έτσι έχεις φιλέτα. Τα τοποθετείς σε νερό αλατισμένο (1 κουταλιά σούπας σε 1/2 λίτρο νερό) για 10 λεπτά, ώστε να φύγουν τα αίματα. Στραγγίζεις και ξεπλένεις καλά. Βυθίζεις το γαύρο σε ξύδι επί 5ωρο. Στραγγίζεις καλά. Τοποθετείς το γαύρο σε μπολ, σε στρώσεις. Πάνω από κάθε στρώση φιλέτων, αλατίζεις ελαφρά με λεπτό αλάτι, ρίχνεις μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, και σκόρδο και μαϊντανό ψιλοκομμένα. Αν είναι καλοκαίρι και έχουν βγει οι καυτερές πιπεριές, μπορείς να ψιλοκόψεις φρέσκια πράσινη καυτερή πιπεριά. Όταν τελειώσεις με τις στρώσεις, άφθονο ελαιόλαδο μέχρι να σκεπαστούν καλά.

Καταναλώνεται αμέσως ή μέσα σε μία-δύο ώρες, άρα είναι μεζές που γίνεται και αυθημερόν. Διατηρείς για 2-3 ημέρες εκτός ψυγείου, κι έπειτα σε ψυγείο, αλλά χωρίς δυνατή ψύξη.

Συνταγή που ξεφεύγει από το κλασσικό αλμυρό παστό που δεν το πολυεκτιμώ, και αναδεικνύει το ξίδι. Δροσερή και εποχής.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Το γεγονός ότι η παραπάνω συνταγή αναρτήθηκε λίγα λεπτά μετά την αγχωτική νίκη του Ολυμπιακού επί της Λάρισας με γκολ στο 89ο λεπτό, (αφήνοντας τους, μέχρι τότε, πανηγυρίζοντες οπαδούς της ΑΕΚ ξερούς) να θεωρηθεί εντελώς τυχαίο;;;;;

πρώτη & καλύτερη:
Μπα, δε το πιστεύω, λες?? Απλή συνωνυμία θα ναι

Πατρωνάκης Μάνος:
 ''Mακαρονάδα με πεταλίδες''
  Επειδή η συνταγή με αυγά αχινών για μακαρονάδα πολυφορέθηκε, και ψάχνω για νέα εκτέλεση, θα σας περιγράψω εν τω μεταξύ κάτι αντίστοιχο με πεταλίδες.
Η πεταλίδα είναι αρκετά υποτιμημένο οστρακοειδές και μόνο σε πολύ λίγα νησιά αναγνωρίζεται η αξία της. Παραδείγματος χάριν στη Κρήτη χρησιμοποιείται
μόνο σαν δόλωμα. Η δική μου εκτέλεση έχει παραλαγές σε σχέση με τους ήδη γνωστούς τρόπους. Διαλέξτε πρώτα απ' όλα νερά κρύσταλλο. Η πεταλίδα δεν
είναι αχινός και ευδοκιμεί οπουδήποτε. Χρειάζεστε μαχαίρι όχι πολύ κοφερό για να μην αφαιρείτε και κομμάτι του βράχου, ακουμπήστε την με τα δάχτυλα του
αριστερού χεριού και με το μαχαίρι ξεκολήστε την από τη θέση της. Η προετοιμασία, εγώ προτιμώ αν έχω χρόνο να το κάνω στη θάλασσα, είναι να την καθαρί-
σουμε από το μαύρο περιεχόμενο μεταξύ σάρκας και κέλυφους. Αυτό γίνεται κρατώντας την με δυο δάχτυλα και πιέζοντας την με τον αντίχειρα στο κέντρο με
κατεύθυνση προς το στόμα. Ετσι καθαρίζει από τα εντόσθια. Ξεπλύντε την και με το νύχι του αντίχειρα ή χρησιμοποιώντας το κέλυφος από μια άλλη άδεια αφαι-
ρέστε τη σάρκα. Υπάρχουν δύο κυρίως είδη η μαύρη και άσπρη. Η μαύρη είναι ίσως πιο γευστική. Διατηρήστε τις πεταλίδες μέσα σε θάλασσα μέχρις ότου
φτάστε σπίτι. Η νοστιμάδα της έγκειται στο ότι μαγειρευμένη προσδίδει έντονο άρωμα θάλασσας. Η σάρκα της παραμένει πάντα al dente. Θα σας περιγράψω
την εκτέλεση, παρ' ότι έχετε καταλάβει ότι η τεχνική μου είναι λιτή.
 ΥΛΙΚΑ
 1 κρεμμύδι ψιλοκομένο
 2 σκελίδες σκόρδο
 100- 150 gr φιλέτα πεταλίδας
 1 φλυτζάνι λάδι
 1/2 kg ντοματάκια μικρά
  1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  καυτερή πιπεριά ξηρή τριμένη
 1 πακέτο μακαρόνια τρυπητά (bucatini)
 EΚΤΕΛΕΣΗ
 Τσιγαρίστε το ψιλικομένο κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέστε τα φιλέτα πεταλίδας για λίγο και μετά σβήστε τα με το μισό κρασί. Επειδή η σάρκα είναι σχετικά
 σκληρή θα χρειαστεί να ξανασβήσουμε και με το υπόλοιπο κρασί. Οταν εξατμισθεί προσθέστε λίγο νερό και αφήστε το να απορροφηθεί. Στο τέλος βάλτε τα ντο-
 ματάκια κομένα στη μέση και χαμηλώστε τη φωτιά έως ότου οι πεταλίδες μαλακώσουν αρκετά. Βucatini επίσης al dente.
 Μπορείτε να δοκιμάστε μια παραλαγή χωρίς να προσθέστε ντομάτα και πιπεριά, (in bianco = εν λευκώ), όπου στο τέλος, όταν ανακατέψτε τα μακαρόνια με τη
 σάλτσα, προσθέτετε ένα φακελάκι κρόκκο (ζαφράν).

πρώτη & καλύτερη:
Εξαιρετική συνταγή κ. Πατρωνάκη!!

Κάποιες λεπτομέρειες αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, όπως ο τρόπος που χρησιμοποιείται η ντομάτα. Πρόσφατα το ανακάλυψα (μετά από ταξίδι στην Ιταλία) και το εφαρμόζω στις μακαρονάδες. Είναι ιδιαίτερο και ξεφεύγει από την κλασική κόκκινη σάλτσα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση