Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

ΝΕΟ 424 Νοσοκομείο... πέντε αστέρων με πυρηνικό καταφύγιο

(1/1)

anastasios theodoridis:



Το ασανσέρ μας κατεβάζει στα έγκατα της γης. Βρισκόμαστε επτά ορόφους κάτω από την επιφάνειά της και κατευθυνόμαστε προς τέσσερις τεράστιες θωρακισμένες πόρτες. Πίσω τους κρύβεται ένα ολόκληρο νοσοκομείο, με 290 κλίνες νοσηλείας και επτά χειρουργικά κρεβάτια.


Το βλέμμα μας εντοπίζει τις τεράστιες γεννήτριες, οι οποίες, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, μπορούν να τροφοδοτήσουν όχι μόνο το νοσοκομείο αλλά ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Διακρίνουμε, όμως, και ειδικά συστήματα αποστείρωσης και απολύμανσης, δεξαμενές πόσιμου νερού και γιγαντιαίους έλικες, που μεταφέρουν στο χώρο αέρα, ο οποίος καθαρίζεται από ειδικά φίλτρα. Αν γίνει πυρηνικός ή βιοχημικός πόλεμος, θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε, μαζί με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους άλλους ασθενείς, χωρίς εξωτερική βοήθεια για ένα μήνα.
Η εικόνα που περιγράφουμε δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για το πυρηνικό καταφύγιο ή αλλιώς το νοσοκομείο απόλυτης προστασίας πυρηνικού και βιοχημικού πολέμου του νέου 424 γενικού στρατιωτικού νοσοκομείου εκπαιδεύσεως της Θεσσαλονίκης, το μοναδικό τέτοιο καταφύγιο που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα.
Η “ΜτΚ” μπήκε στα άδυτα του υπερσύγχρονου νοσοκομείου και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του από τον διευθυντή του νοσοκομείου, υποστράτηγο Θωμά Καρανάσσο.
Το νέο 424 βρίσκεται επί της περιφερειακής οδού, στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, βορειοανατολικά του στρατοπέδου Καρατάσσιου, πλησίον του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”. Καταλαμβάνει τεράστια έκταση 105.000 τ.μ., όπου βρίσκονται το κεντρικό κτίριο, το πυρηνικό καταφύγιο, οι τεχνικές υπηρεσίες και φυσικά τα δύο ελικοδρόμια, τα οποία ενδείκνυνται για την προσγείωση και την απογείωση ελικοπτέρων Σινούκ. Μάλιστα, επειδή η απόσταση από το κεντρικό κτίριο προς τα ελικοδρόμια απαιτεί αυτοκίνητο, έχει προβλεφθεί η άμεση διακομιδή του ασθενούς που φτάνει με το ελικόπτερο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μέσω ασανσέρ που λειτουργούν στα ελικοδρόμια.
Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη εργασίες κατασκευής ενός παιδικού σταθμού και ενός κτιρίου πολλαπλών χρήσεων. Η ανέγερση του νέου νοσοκομείου άρχισε το 2001 και διήρκεσε έως το 2007. Στις 25 Αυγούστου 2007 έγινε η μετεγκατάστασή του, ενώ ο προϋπολογισμός κατασκευής του έφτασε τα 244.755.870 ευρώ.

Οι 10.000 πόρτες!

Η διαχείριση αυτού του τόσο υπερσύγχρονου νοσοκομείου, το οποίο χαρακτηρίζεται στολίδι για όλη την Ελλάδα, μάλλον δεν φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση, αν κάποιος αναλογιστεί ότι υπάρχει ειδικός χώρος, όπου φυλάσσονται όχι ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά... 9.800 κλειδιά, που ανοίγουν ισάριθμες πόρτες του νοσοκομείου.
Άλλωστε, όπως παραδέχεται στη “ΜτΚ” ο... κλειδοκράτορας του νοσοκομείου, επιλοχίας Θωμάς Φωτόπουλος, η ευθύνη είναι τεράστια και σίγουρα απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα, για να μάθει κάποιος να βρίσκει αμέσως το κλειδί κάθε γραφείου.
“Υπάρχουν τέσσερα ντουλάπια-κλειδοθήκες. Για να βρεις ένα κλειδί, πρέπει να ανοίξεις έναν από τους 24 τοπογραφικούς χάρτες του νοσοκομείου και να εντοπίσεις τον κωδικό του γραφείου που αναζητάς. Στη συνέχεια βρίσκεις τον κωδικό στην αντίστοιχη λίστα και εντοπίζεις τον αριθμό του κλειδιού. Ύστερα ανοίγεις την αντίστοιχη κλειδοθήκη και παίρνεις το κλειδί. Είναι πολύ δύσκολη διαδικασία, αλλά τρία χρόνια μετά έχω μάθει να τα βρίσκω με κλειστά μάτια”, λέει ο ίδιος.

Θυμίζει πολυτελές ξενοδοχείο

Η είσοδός μας στο νοσοκομείο προϋποθέτει σύντομη στάση στην πύλη, προκειμένου να πάρουμε το καρτελάκι εισόδου επισκέπτη, το οποίο μας επιτρέπει να εισέλθουμε στο κεντρικό κτίριο. Η πρώτη εικόνα μάς ξαφνιάζει ευχάριστα, καθώς η κεντρική είσοδος κάθε άλλο παρά νοσοκομείο θυμίζει. Μάλλον θυμίζει είσοδο πολυτελούς ξενοδοχείου ή εμπορικού κέντρου σε πόλη του εξωτερικού.  Άπλετο φως, αστραφτερά πατώματα, απίστευτη καθαριότητα, μοντέρνο κυλικείο, όπου ασθενείς και επισκέπτες πίνουν καφέ και διαβάζουν εφημερίδες, μερικές γλάστρες με φυτά και δύο κυλιόμενες σκάλες, που οδηγούν στις κλινικές του πάνω ορόφου. Συνολικά λειτουργούν 27 μεγάλα ασανσέρ για τη μετακίνηση των εργαζομένων και των ασθενών στους τέσσερις ορόφους του κεντρικού κτιρίου, όπου λειτουργούν 44 τμήματα και κλινικές.
Οι θάλαμοι νοσηλείας είναι μονόκλινοι, δίκλινοι και τετράκλινοι, αλλά για όποιον έχει περάσει από τους τετράκλινους θαλάμους νοσηλείας των νοσοκομείων του ΕΣΥ η διαφορά είναι προφανέστατη. Οι συγκεκριμένοι διαθέτουν όλες τις ανέσεις, δύο νιπτήρες, ντους και δική τους τουαλέτα.
“Η κεντρική ιδέα λειτουργίας του νοσοκομείου είναι να είμαστε γύρω από τον ασθενή, ώστε να νιώθει προστασία και ασφάλεια”, λέει στη “ΜτΚ” ο διευθυντής του νοσοκομείου, υποστράτηγος Θωμάς Καρανάσσος.
Επίσης, λειτουργούν υπερσύγχρονο τμήμα επειγόντων περιστατικών, μονάδα τεχνητού νεφρού που εξυπηρετεί προς το παρόν 14 ασθενείς, μονάδα εντατικής θεραπείας με πέντε κλίνες, οι οποίες θα φτάσουν τις 20, και στεφανιαία μονάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας ξεναγηθήκαμε σε ολοκαίνουργια γραφεία, αποδυτήρια για εργαζόμενους και ασθενείς, αίθουσες ξεκούρασης για ασθενείς και στο φυσιοθεραπευτήριο. Επίσης, πληροφορηθήκαμε για το σύστημα αδρανοποίησης των ραδιενεργών αποβλήτων και τους κλίβανους αποτέφρωσης, και για την πιο εξελιγμένη μορφή του συστήματος διπλής ανάστροφης όσμωσης, που περνά από ειδική επεξεργασία το νερό που χρησιμοποιείται στη μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου.
Όπως μας ενημερώνει ο υποστράτηγος Καρανάσσος, εντός των επόμενων τριών μηνών αναμένεται να λειτουργήσουν τμήμα ραδιοϊσοτόπων, μονάδα υπερβαρικής ιατρικής, αιμοδυναμικό τμήμα, μαγνητικός τομογράφος, ψηφιακός αγγειογράφος, τμήμα φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, και ακτινοθεραπευτικό τμήμα.
“Προς το παρόν λείπει ο εξοπλισμός των τμημάτων αυτών, ενώ κάποιες εξετάσεις, όπως οι μαγνητικές, γίνονται στο Παπαγεωργίου. Από το παλιό νοσοκομείο κρατήσαμε μόνο τον αξονικό τομογράφο”, λέει ο υποστράτηγος.
Το νοσοκομείο είναι δυναμικότητας 354 κλινών, από τις οποίες αυτή τη στιγμή λειτουργούν 308. Επιπλέον, προβλέπονται άλλα 70 ειδικά κρεβάτια (για ΜΕΘ, τεχνητό νεφρό κτλ.), αλλά ακόμη δεν λειτουργούν όλα. Η πληρότητα φτάνει το 85%. Από την έναρξη λειτουργίας ώς τον Οκτώβριο του 2009 νοσηλεύτηκαν 6.613 ένστολοι και 4.269 μη ένστολοι, ενώ το ίδιο διάστημα προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία 164.115 πολίτες. Καθημερινά προσέρχονται κατά μέσο όρο 600 άτομα στα εξωτερικά ιατρεία. Υπηρετούν 213 γιατροί, αριθμός που καλύπτει τις υπάρχουσες ανάγκες σε ποσοστό 77%, 246 νοσηλευτές με κάλυψη σε ποσοστό 72%, και 116 άτομα πολιτικό προσωπικό, με ποσοστό κάλυψης 52%, καθώς προβλέπονται 196.


Ταχυδρομείο με... βολίδες

Οι καινοτομίες, όμως, του νέου 424 στρατιωτικού νοσοκομείου δεν σταματούν εδώ. Το σωληνωτό ταχυδρομείο μαγνητίζει το ενδιαφέρον μας. Για ποιο λόγο; Η εξήγηση είναι απλή. Αντί οι εργαζόμενοι να διανύουν χιλιόμετρα μέσα στο χώρο εργασίας τους, για να παραδώσουν τα αποτελέσματα μιας εξέτασης σε έναν συνάδελφό τους ή για να στείλουν μία επιστολή από το ισόγειο στον τέταρτο όροφο, κάνουν τη δουλειά τους με... βολίδες. Τα έγγραφα διακινούνται με πεπιεσμένο αέρα μέσω σωλήνων που έχουν τοποθετηθεί στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου. Έτσι, γλιτώνουν και κόπο και χρόνο.
Ηλεκτρονική, όμως, είναι και η φύλαξη των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, καθώς υπάρχουν 170 κάμερες, τις οποίες παρακολουθούν οι υπεύθυνοι από την ειδική αίθουσα κοντρόλ.
Όσο για το προσωπικό, τα μέλη επικοινωνούν μεταξύ τους με... ασυρμάτους, καθώς είναι πολύ εύκολο, ειδικά αν δεν έχεις συνοδεία, να χαθείς στους ατελείωτους διαδρόμους του νοσοκομείου.
Όπως μας ενημερώνει ο υποστράτηγος Καρανάσσος, στο 424 λειτουργεί τμήμα γεωγραφικής ιατρικής, το οποίο δίνει ιατρικές συμβουλές σε στρατιωτικές αποστολές που πηγαίνουν στο Αφγανιστάν ή στο Κόσοβο. Σε τέτοιες περιόδους, αντιμετωπίζονται ημερησίως 1.200-1.300 άτομα.
Επίσης, διαθέτει περιφερόμενο αυτοκίνητο που κάνει προληπτικές μικροακτινογραφήσεις στις στρατιωτικές μονάδες, ενώ σε καιρό πολέμου έχει την αρμοδιότητα να κάνει επιστράτευση και να δεσμεύσει κλίνες από πολιτικά νοσοκομεία και κλινικές, και να εξοικονομήσει επιπλέον 2.700 κλίνες.
Εξάλλου, λειτουργεί και ως νοσοκομείο ειδικότητας, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να εκπαιδεύονται 338 άτομα, όπως αξιωματικοί, νοσηλευτές, οπλίτες, ιδιώτες γιατροί του ΕΣΥ και απόφοιτοι ΙΕΚ και ΤΕΙ παραϊατρικών επαγγελμάτων.
Πολλές είναι και οι πρωτοποριακές εξετάσεις και επεμβάσεις που γίνονται στο υπερσύγχρονο αυτό νοσοκομείο, όπου μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2009 έγιναν συνολικά 1.775 χειρουργικές επεμβάσεις.
Μερικές από αυτές είναι οι εξής:
- εξωσωματική απομάκρυνση διοξειδίου άνθρακα
- ενδοσκοπική θολοπτύχωση Nissen (για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)
- πεχαμετρία
- μανομετρία (μέτρηση πίεσης σε όλα τα άκρα του σώματος)
- αντιστασιομετρία του πεπτικού (πόσο ανθίσταται το πεπτικό σύστημα σε διάφορες ουσίες)
- επεμβατική ενδοσκόπηση χοληφόρων και παγκρέατος (για περιπτώσεις μη εγχειρήσιμου καρκίνου)
- μέτρηση εισπνεόμενου μονοξειδίου άνθρακα για έλεγχο άσθματος
- διατειχωματική κατευθυνόμενη βιοψία θώρακος-μεσοθωρακίου (γίνεται βιοψία χωρίς να τρυπηθεί ο πνεύμονας)
- κατευθυνόμενες με υπέρηχο αναρροφητικές βιοψίες θυρεοειδούς
- μέτρηση πολλαπλών προγνωστικών δεικτών ανοσοϊστοχημείας σε νεοπλασματικές παθήσεις
- σχήμα απευαισθητοποίησης ανοχής στο γάλα
- εξειδίκευση στα πολεμικά τραύματα από πυροβόλα όπλα


Άνοιγμα στους πολίτες

Υπέρ του ανοίγματος των στρατιωτικών νοσοκομείων σε όλους τους πολίτες, αλλά υπό προϋποθέσεις, τάσσεται ο διευθυντής του 424, υποστράτηγος Θωμάς Καρανάσσος. Όπως εξηγεί, θα χρειαστεί καθορισμός των ωραρίων για την υποδοχή όλων των πολιτών και φυσικά επιπλέον προσωπικό.
“Εμείς, έτσι κι αλλιώς, εφημερεύουμε καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Σε κάθε εφημερία έρχονται κατά μέσο όρο 50 άτομα, δηλαδή συνολικά την εβδομάδα φτάνουν τα 350. Πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί το σχέδιο ανοίγματος, εφόσον ρυθμιστούν ορισμένες προϋποθέσεις υλοποίησής του”, τονίζει ο υποστράτηγος Καρανάσσος.


    * Το νοσοκομείο με μια ματιά

    * Κόστισε 244.755.870 ευρώ
    * Καταλαμβάνει έκταση 105.000 τ.μ. στα οποία αναπτύσσονται το κεντρικό κτίριο, το πυρηνικό καταφύγιο, οι τεχνικές υπηρεσίες και τα δύο ελικοδρόμια
    * Λειτουργούν 27 μεγάλα ασανσέρ για τη μετακίνηση των εργαζομένων και των ασθενών στους τέσσερις ορόφους του κεντρικού κτιρίου
    * Διαθέτει 44 τμήματα και κλινικές
    * Είναι δυναμικότητας 354 κλινών, από τις οποίες αυτή τη στιγμή λειτουργούν 308 ενώ προβλέπονται άλλα 70 ειδικά κρεβάτια (για ΜΕΘ, τεχνητό νεφρό κτλ.)
    * Υπηρετούν 213 γιατροί, 246 νοσηλευτές και 116 άτομα πολιτικό προσωπικό
    * Λειτουργούν υπερσύγχρονο τμήμα επειγόντων περιστατικών, μονάδα τεχνητού νεφρού που εξυπηρετεί προς το παρόν 14 ασθενείς, μονάδα εντατικής θεραπείας με πέντε κλίνες, οι οποίες θα φτάσουν τις 20, και στεφανιαία μονάδα
    * Διαθέτει ολοκαίνουργια γραφεία, αποδυτήρια για εργαζόμενους και ασθενείς, αίθουσες ξεκούρασης για ασθενείς και στο φυσιοθεραπευτήριο
    * Εντός των επόμενων τριών μηνών αναμένεται να λειτουργήσουν τμήμα ραδιοϊσοτόπων, μονάδα υπερβαρικής ιατρικής, αιμοδυναμικό τμήμα, μαγνητικός τομογράφος, ψηφιακός αγγειογράφος, τμήμα φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, και ακτινοθεραπευτικό τμήμα
    * Οι θάλαμοι νοσηλείας είναι μονόκλινοι, δίκλινοι και τετράκλινοι. Διαθέτουν όλες τις ανέσεις, δύο νιπτήρες, ντους και δική τους τουαλέτα
    * Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής ενός ενός παιδικού σταθμού και ενός κτιρίου πολλαπλών χρήσεων
    * Διαθέτει  9.800 πόρτες
    * Φωτίζεται από 25.000 λάμπες
    * Παρακολουθείται από 170 κάμερες
    * Προσφέρει 1.000 θέσεις πάρκιγκ
    * Έχει δύο κυλιόμενες σκάλες

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση