Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιανουαρίου 2025, 06:38:47

Αποστολέας Θέμα: Έτσι έκλεβαν το "Ιπποκράτειο"  (Αναγνώστηκε 4298 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Μαΐου 2010, 22:45:32
Αναγνώστηκε 4298 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Απίστευτο φαγοπότι από κύκλωμα που έστησαν 14 γιατροί και 40 προμηθεύτριες εταιρείες εντοπίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το κύκλωμα λυμαινόταν εκατομμύρια ευρώ υπό την ανοχή της προηγούμενης διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και της πρώην ηγεσίας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.



Το ύψος της ζημίας από τη λειτουργία του κυκλώματος είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί. Μόνον για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2007 ώς και το τέλος του 2009 εκτιμάται ότι στις τσέπες των γιατρών και στα ταμεία των εταιρειών κατέληξαν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Σε βάθος έρευνα έγινε μόνον για το έτος 2008 και μόνον σε δύο συγκεκριμένες κλινικές του νοσοκομείου, όπου και διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω κύκλωμα ενθυλάκωσε περί το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Οι ανωτέρω διαπιστώσεις προέκυψαν από τον έλεγχο, τον οποίο διεξήγαγε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Ο έλεγχος ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου 2009 και ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου 2010. Το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ παραδόθηκε στη διοίκηση του νοσοκομείου την περασμένη Πέμπτη. Παράλληλα διαβιβάστηκε στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους εμπλεκόμενους γιατρούς, επτά της Ορθοπεδικής κλινικής και άλλοι τόσοι της Νευροχειρουργικής, ετοιμάζουν ήδη τις παραιτήσεις τους. Σε βάρος τους αναμένεται να ασκηθούν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις, ενώ θα τους καταλογιστεί και η ζημία, την οποία υπέστη εξαιτίας τους το νοσοκομείο. Κυρώσεις είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν και σε βάρος των προμηθευτριών εταιρειών. 

Πώς ξεκίνησε η έρευνα
Η έρευνα εστιάστηκε στην προμήθεια όλων των εμφυτεύσιμων ειδών τα οποία αφορούσαν την Ορθοπεδική και Νευροχειρουργική κλινική του Ιπποκράτειου. Ξεκίνησε με αφορμή εισαγγελική παραγγελία, την οποία προκάλεσε μήνυση προμηθεύτριας εταιρείας, η οποία συμμετείχε σε σχετικό διαγωνισμό που αφορούσε την προμήθεια αυτών των υλικών. Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το 2005 κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε διοικητή της 3ης ΥΠΕ Δημήτρη Βαρτζόπουλου και αφορούσε την προμήθεια αυτών των υλικών για όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.  Ήταν η πρώτη φορά που διεξαγόταν ανάλογος διαγωνισμός, καθώς έως τότε οι προμήθειες γίνονταν βάσει ΦΕΚ 518/05, το οποίο καθόριζε τις ανώτατες τιμές για κάθε υλικό ξεχωριστά. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2007 και οι σχετικές συμβάσεις υπογράφηκαν στο διάστημα από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του ίδιου έτους και απεστάλησαν προς όλα τα νοσοκομεία για πιστή εφαρμογή.  Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρτζόπουλος, «μέσω του διαγωνισμού πετύχαμε τιμές χαμηλότερες κατά 20% σε σχέση με τις προβλεπόμενες στο ΦΕΚ».

Προκλητικές συμπεριφορές
Ωστόσο, στο Ιπποκράτειο, και ειδικότερα στην Ορθοπεδική και Νευροχειρουργική κλινική, όπου εστιάστηκαν οι έρευνες, οι γιατροί έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις υπογραφείσες συμβάσεις. Όπως προέκυψε από τον έλεγχο ο κάθε γιατρός παρήγγειλε ό,τι υλικό ήθελε, στην τιμή που εκείνος συμφωνούσε με την εταιρεία της αρεσκείας του, αγνοώντας πλήρως τις συμβάσεις και παραβιάζοντας πλήρως όλους τους κανόνες εσωτερικής λειτουργίας του νοσοκομείου. Από την πλευρά τους οι εταιρείες, πολλές εκ των οποίων μάλιστα είχαν επιλεγεί μέσω του διαγωνισμού, προμήθευαν τα υλικά σε τιμές υψηλότερες αυτών που προβλέπονταν στις συμβάσεις τις οποίες είχαν υπογράψει! Και όλα αυτά εν γνώσει και με την ανοχή της διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και της τότε ηγεσίας της 4ης ΥΠΕ.

Πωλητές συμμετείχαν στα χειρουργεία

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ κεντρικό ρόλο στο φαγοπότι είχαν οι γιατροί της Ορθοπεδικής και Νευροχειρουργικής κλινικής. Υπάρχει μάλιστα αναλυτικός πίνακας με τα ονόματα των 14 γιατρών, καθώς και τα ποσοστά συμμετοχής τους στην οικονομική ζημία του νοσοκομείου. Οι γιατροί προμηθεύονταν τα υλικά με απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιατρικό επισκέπτη - πωλητή, πολλοί από τους οποίους μάλιστα συμμετείχαν παρανόμως στα χειρουργεία! «Παρότι γνώριζαν την ύπαρξη και την υποχρέωση υλοποίησης των συμβάσεων αυθαίρετα προέβαιναν σε επιλογές υλικών, προμηθευτριών εταιρειών και τιμών που προκαλούσαν οικονομική ζημία», αναφέρει το πόρισμα και συνεχίζει: «Έπρατταν και λειτουργούσαν κατά τρόπο που αντικειμενικά κατέστησε αδικαιολόγητα πλουσιότερες τις εταιρείες».
Το παράδοξο είναι ότι το δελτίο παραγγελίας των υλικών καθώς και τα τιμολόγια αγοράς τους εκδίδονταν πολλούς μήνες μετά τη χρήση τους. Ειδικότερα εντοπίστηκαν πρακτικές μαζικής κοπής δελτίων αποστολής, τα οποία όχι μόνον δεν συνόδευαν τα εν λόγω υλικά, αλλά εκδόθηκαν με καθυστέρηση ως και 13 μηνών. Μάλιστα πολλά από αυτά τα δελτία δεν υπογράφονταν από κανέναν εκπρόσωπο του νοσοκομείου και συνεπώς ουδείς μπορούσε να ελέγξει από ποιους γιατρούς χρησιμοποιήθηκαν, πόσα από αυτά αξιοποιήθηκαν και σε ποιους ασθενείς τοποθετήθηκαν.

Οι διαπιστώσεις
Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν επιπλέον τα εξής:
- Εντοπίστηκαν σαράντα εταιρείες οι οποίες, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «ανέπτυξαν παράνομες συναλλαγές από κοινού με τα ιατρικά στελέχη». Στο πόρισμα αναφέρεται ότι οι εν λόγω εταιρείες αποκόμισαν «παράνομο πλουτισμό σε βάρος του νοσοκομείου και του δημοσίου συμφέροντος», καθώς τιμολογούσαν τα υλικά με τιμές υψηλότερες από αυτές που προβλέπονταν στις συμβάσεις τις οποίες οι ίδιες είχαν υπογράψει.
- Η συνολική δαπάνη των ιατρικών υλικών στις δύο κλινικές για το έτος 2008 ήταν 4.725.616 ευρώ. Από αυτά μέσω συμβάσεων αγοράστηκαν υλικά αξίας 104.801 ευρώ, δηλαδή μόλις το 2,2%, ενώ το υπόλοιπο 97,8% (ποσόν 4.620.815) αγοράστηκε με τρόπο παράνομο. Σε πολλές περιπτώσεις η προϊσταμένη χειρουργείων της Νευροχειρουργικής κλινικής αρνιόταν να παραλάβει τα εξωσυμβατικά υλικά τα οποία παραλάμβαναν τελικώς οι ίδιοι οι παραγγέλλοντες γιατροί.
Η συνολική ζημία που προέκυψε ανέρχεται σε 1.018.871,57 ευρώ.
- Σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήθηκε η εξόφληση αυτών των υλικών να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παρότι επρόκειτο για υλικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε προγραμματισμένα χειρουργεία.
- Χρησιμοποιήθηκαν υλικά (π.χ. διεγέρτες νεύρων) σε περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι, όπως συμπεραίνεται από την ιατρική γνωμάτευση, δεν τα είχαν ανάγκη.

Οι ευθύνες

Πέρα από τις αυτονόητες ευθύνες των 14 γιατρών, οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ επιρρίπτουν ευθύνες και σε μια σειρά άλλους όπως:
- Στον τότε διοικητή του νοσοκομείου Παναγιώτη Αποστόλου γιατί δεν προέβη σε καμία ενέργεια, ενώ ήταν σε γνώση του όλα τα ανωτέρω. Η διοίκηση, απεναντίας, ενέκρινε όλες τις παράνομες πράξεις. Ευθύνες, διαφορετικής διαβάθμισης, καταλογίζονται και σε μια σειρά διοικητικών στελεχών (αναπληρωτής διοικητής, διοικητικός διευθυντής, κ.ά.).
- Στην τότε ηγεσία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Βασίλη Δελλή, Ιωακείμ Σιγάλα) στην ευθύνη της οποίας υπάγεται το Ιπποκράτειο.
- Σε διάφορα τρίτα στελέχη, όπως οι γιατροί ελεγκτές του ΙΚΑ στο Ιπποκράτειο, καθώς και στον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χριστανόπουλος, από το εξωτερικό όπου τον εντόπισε η «Θ», δήλωσε ότι έλαβε το πόρισμα μόλις την περασμένη Πέμπτη και δεν πρόλαβε να το μελετήσει σε βάθος. «Μόλις επιστρέψω την Τρίτη θα ξεκινήσουν όλες οι προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες», τόνισε.
Ο προκάτοχός του Παναγιώτης Παντελιάδης, στον οποίο το πόρισμα δεν επιρρίπτει καμία ευθύνη, καθώς, όπως επισημαίνεται, είχε ήδη κινήσει από μόνος του τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου αυτών των προμηθειών δήλωσε πως «από τις αρχές του 2008 είχαν ληφθεί αποφάσεις και είχαν δοθεί σαφείς εντολές για τη διαδικασία των προμηθειών οι οποίες όμως δεν τηρήθηκαν». Ο κ. Παντελιάδης είχε αμφισβητήσει τις αξιώσεις των προμηθευτριών εταιρειών, οι οποίες απαιτούσαν από τη διοίκηση του νοσοκομείου να καταβάλει τα χρήματα από τις παραγγελίες που φέρονται να έχουν γίνει από τις κλινικές του νοσοκομείου. Είχε δώσει μάλιστα εντολή να διεξαχθεί ΕΔΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση, τα συμπεράσματα της οποίας ενσωματώθηκαν στο πόρισμα των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ.
 
Κλείνουν το παράρτημα του ΕΚΕΠΥ
Σε κλείσιμο του παραρτήματος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), το οποίο ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη μόλις ένα μήνα πριν από τις εκλογές, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις προσεχείς ημέρες. Η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί «εξαιρετική και αχρείαστη πολυτέλεια» την ύπαρξη του παραρτήματος, το οποίο εξοπλίστηκε κατά τρόπο σκανδαλώδη, ενώ κοστίζει ετησίως στον ελληνικό λαό αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Το παράρτημα του ΕΚΕΠΥ στη Θεσσαλονίκη αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα σπατάλης δημοσίου χρήματος, αφού για τον εξοπλισμό του δαπανήθηκαν περί τα 100.000 ευρώ, ενώ το ετήσιο λειτουργικό κόστος (χωρίς ασφαλώς τις μισθοδοσίες των τεσσάρων υπαλλήλων αλλά και τα καταβαλλόμενα για τις εφημερίες των γιατρών) αγγίζει τα 150.000 ευρώ. Κι όλα αυτά, ενώ το προϋπολογισθέν λειτουργικό κόστος προβλέπεται στα 60.000 ευρώ το χρόνο.

Έντεκα τηλεοράσεις!

Το παράρτημα του ΕΚΕΠΥ ιδρύθηκε μόλις ένα μήνα πριν από τις εκλογές με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Πρόκειται για έναν χώρο εμβαδού 420 τετραγωνικών μέτρων, στον οποίο υπάρχουν γραφεία για τους τέσσερις υπαλλήλους του, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι από διάφορα νοσοκομεία, θάλαμος επιχειρήσεων, κοιτώνες για τους γιατρούς οι οποίοι εφημερεύουν καθ’ όλο (υποτίθεται) το 24ωρο, ακόμη και ένα πολυτελές, πλήρως εξοπλισμένο υπουργικό γραφείο, για να το χρησιμοποιεί ο εκάστοτε υπουργός Υγείας όταν έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Ο εξοπλισμός του παραρτήματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καμιά δεκαπενταριά ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και έντεκα τηλεοράσεις έως και 52 ιντσών! Μέχρι και πριν από λίγο καιρό η υπηρεσία διέθετε και ένα υπουργικό αυτοκίνητο, το οποίο όμως της αφαιρέθηκε, έπειτα από παρέμβαση της ηγεσίας της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας.
Πέρα από τη σκοπιμότητα της ίδρυσής του, η οποία αμφισβητείται σχεδόν από όλους, ο κ. Αβραμόπουλος φόρτωσε τα λειτουργικά έξοδα του παραρτήματος στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια αντί της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΚΕΠΥ. Μόνον που λησμόνησε να εκχωρήσει και την ανάλογη επιχορήγηση με αποτέλεσμα η διοίκηση της ΥΠΕ να αδυνατεί να καλύψει πλέον τις σχετικές δαπάνες.  Ήδη και οι δύο διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ με επιστολές τους προς την υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζητούν την κατάργηση του παραρτήματος. Στις επιστολές τους προς την υπουργό χαρακτηρίζουν «ναπολεόντειες» τις δαπάνες αφού, όπως σημειώνεται, «για μια υπηρεσία τεσσάρων, πέντε υπαλλήλων για το έτος 2009 δαπανήθηκαν 115.000 ευρώ, μεταξύ των οποίων και έντεκα τηλεοράσεις». Στην ίδια επιστολή χαρακτηρίζεται «προβληματική από πλευράς νομιμότητας» η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών από την 3η ΥΠΕ, ενώ υποδεικνύεται η διακοπή της λειτουργίας του παραρτήματος, καθώς θεωρείται παντελώς περιττό.

Φτωχότερη η Μ. Βατοπεδίου
Το παράρτημα του ΕΚΕΠΥ στη Θεσσαλονίκη βγάζει το πρόγραμμα εφημεριών των νοσοκομείων της πόλης, ενώ συντονίζει και τη μεταφορά μέσω ΕΚΑΒ ασθενών που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας. Παρότι εξαρχής το λειτουργικό κόστος (χωρίς τις μισθοδοσίες και τις αποζημιώσεις για τις εφημερίες) ήταν στα 12.000 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή τουλάχιστον 144.000 ευρώ ετησίως) η απόφαση του κ. Αβραμόπουλου προέβλεπε διαθέσιμη δαπάνη 60.000 ευρώ.
Παράλληλα με το κλείσιμο του παραρτήματος του ΕΚΕΠΥ, η ηγεσία των δύο ΥΠΕ, οι οποίες στεγάζονται στη Θεσσαλονίκη, προέβη σε επαναδιαπραγμάτευση του ύψους του ενοικίου, το οποίο καταβάλλει προς τη Μονή Βατοπεδίου για τα γραφεία των δύο υπηρεσιών, τα οποία βρίσκονται επί της οδού Αριστοτέλους. Σύμφωνα με πληροφορίες το καταβαλλόμενο ενοίκιο ανέρχεται σήμερα στα 40.000 ευρώ μηνιαίως και η νέα συμφωνία, η οποία πρόκειται να επισημοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών, προβλέπει μείωση κατά 8.000 ευρώ, ήτοι εξοικονόμηση 96.000 ευρώ ετησίως.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

26 Μαΐου 2010, 12:25:22
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

timex


Πάντως μεγάλη υποκρισια...
Τώρα πέφτουν όλοι απο τα συννεφα και δεν μπορουν να πιστεψουν τι γινοταν χρονια στο χωρο της υγειας και οχι μονο...

26 Μαΐου 2010, 14:34:15
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πάντως μεγάλη υποκρισια...
Τώρα πέφτουν όλοι απο τα συννεφα και δεν μπορουν να πιστεψουν τι γινοταν χρονια στο χωρο της υγειας και οχι μονο...

Ναι , συμφωνώ ότι είναι υποκρισία από μέρους του τύπου και των αναγνωστών που πέφτουν από τα σύννεφα .
Από μέρους των ιατρών όμως ?

Προσωπικά δεν με πειράζει η έξαρση υποκρισίας αυτών που είναι έξω από το χορό . Με θλίβει όμως η διαιώνιση της απάτης και του αμοραλισμού στους εντός του πεδίου μαχόμενους .
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Μαΐου 2010, 14:42:19 από Chris123 »
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
28898 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Οκτωβρίου 2008, 20:41:40
από Τ.Μαλλές
3 Απαντήσεις
92357 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Φεβρουαρίου 2019, 20:58:03
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5362 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:27:18
από anastasios theodoridis
2 Απαντήσεις
27161 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2010, 02:52:44
από Δημήτριος
0 Απαντήσεις
3353 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Μαΐου 2010, 13:31:30
από anastasios theodoridis