Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 19:32:23

Αποστολέας Θέμα: Ακριβή ανάσα 8 δισ. Ευρώ με 6,2% επιτόκιο.  (Αναγνώστηκε 4135 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Ιανουαρίου 2010, 10:59:58
Αναγνώστηκε 4135 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 26/01/2010.

Μας δάνεισαν, αλλά με το υψηλότερο επιτόκιο από την ένταξη στην ΟΝΕ.
 
Αντλήθηκαν 8 δισ. με επιτόκιο 6,2%.
 
Οι προσφορές για την έκδοση 5ετών ομολόγων ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ.
 
Σωτηρης Nικας

Το «φιλί της ζωής» έδωσαν χθες οι αγορές στην Ελλάδα, αναγκάζοντάς την ωστόσο να πληρώσει πολύ ακριβά γι’ αυτό. Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 8 δισ. ευρώ, μέσω της κοινοπρακτικής έκδοσης 5ετών ομολόγων, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ. Το «καπέλο» όμως που υποχρεώθηκε να καταβάλει το Δημόσιο για να δανειστεί, έφτασε στο 3,5% πάνω από το μέσο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης όταν εκδίδουν τίτλους 5ετούς διάρκειας.

Ετσι, το επιτόκιο των ομολόγων που εξέδωσε χθες το Δημόσιο διαμορφώθηκε στο 6,2%. Πρόκειται για το υψηλότερο επιτόκιο που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα για τα δανεικά της από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και μετά. Το επιτόκιο των 5ετών τίτλων του περυσινού Ιανουαρίου ήταν 5,5% και του Μαρτίου του 2009 ήταν 4,98%.

Από την άλλη πλευρά, το ύψος του επιτοκίου ήταν και ο σημαντικότερος λόγος για την υποβολή τόσο πολλών προσφορών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξαν περίπου 500 επενδυτές. Σχεδόν το 23% των προσφορών κατατέθηκε από ελληνικά χαρτοφυλάκια, το 6% από αμερικανικά και το υπόλοιπο από ευρωπαϊκά, ενώ από 500 εκατ. ευρώ πήραν οι έξι ανάδοχοι της έκδοσης (Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Εθνική και Eurobank).

Από το υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους για την απήχηση που είχε η κοινοπρακτική έκδοση και το ύψος - ρεκόρ των προσφορών. Ο λόγος για τον οποίο ήταν ικανοποιημένοι, εξηγήθηκε από τις δηλώσεις της αναλύτριας του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, κυρίας Σάρα Κάρλσον. Μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters, υποστήριξε πως «ήταν πολύ σημαντικό να πάει καλά αυτή η έκδοση. Αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας, ότι η Ελλάδα σίγουρα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το χρέος της το 2010». Αν και η χθεσινή εξέλιξη δεν αλλάζει την αρνητική αξιολόγηση της Moody’s για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι ωστόσο η πρώτη θετική δήλωση για την Ελλάδα μετά από αρκετούς μήνες. Πάντως, η κ. Κάρλσον συμπλήρωσε ότι η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει το δημοσιονομικό της σχέδιο, ενώ σημείωσε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ΕΚΤ, να επιτρέψει στα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας να προκαλέσουν κρίση.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή έκδοση, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Σπ. Παπανικολάου, υποστήριξε πως η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για φέτος. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι «οι εικασίες για έξοδο από τη νομισματική ένωση αποτελούν φαντασιώσεις».

Παράλληλα, ο κ. Παπανικολάου υποστήριξε ότι η χθεσινή επιτυχημένη έκδοση θα οδηγήσει και σε μία μείωση των υπερβολικά υψηλών επιτοκιακών διαφορών (spreads) μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων. Χθες, το spread στους 10ετείς τίτλους υποχώρησε στις 303 μονάδες βάσης από 318 μονάδες την Παρασκευή, ενώ στους 5ετείς μειώθηκε στις 368 μ.β. από 407 μονάδες. Πάντως, στους 3ετείς τίτλους το spread αυξήθηκε στις 418 μ.β. χθες από 372 μονάδες την Παρασκευή.

Σχετικά με τη χθεσινή έκδοση των 5ετών ομολόγων, το «καπέλο» που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα είναι το υψηλότερο των τελευταίων δέκα χρόνων και φτάνει στο 3,5%, αν και αρχικά υπολογιζόταν στο 3,75%. Το επιτόκιο 6,2%, με το οποίο δανείστηκε χθες το Δημόσιο τα 8 δισ. ευρώ, μεταφράζεται σε ετήσιους τόκους 496 εκατ. ευρώ και σε βάθος 5ετίας το ποσό αυτό ανέρχεται σε 2,48 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο «υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Τον Φεβρουάριο νέα έκδοση

Σε νέα κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων θα προχωρήσει το Δημόσιο μέσα στις επόμενες 2 με 4 εβδομάδες. Εως τώρα έχει αντλήσει το 25% των συνολικών δανειακών αναγκών για το 2010, δηλαδή έχει δανειστεί 13,6 δισ. από το σύνολο των περίπου 54 δισ. ευρώ. Στα τέλη Φεβρουαρίου το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί σε ΗΠΑ και Ασία για να προωθήσει και την έκδοση ομολόγων σε δολάρια ή και γιεν, εν όψει του διμήνου Απριλίου-Μαΐου που οι υποχρεώσεις του Δημοσίου είναι 22,6 δισ. ευρώ.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Φεβρουαρίου 2010, 12:13:09
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ: Ο μύθος της χρεοκοπίας(ΕΘΝΟΣ)

Χρεοκοπεί, λοιπόν, η Ελλάδα αβοήθητη και μόνη, αδυνατώντας να βρει δανειακά και απειλώντας να παρασύρει μαζί της και το ευρώ; Οχι, βέβαια! Οι ίδιοι οι καρχαρίες των διεθνών χρηματαγορών απέδειξαν με η στάση τους εμπράκτως ότι όλη αυτή η ενορχηστρωμένη εκστρατεία του ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου περί της δήθεν επικείμενης «χρεοκοπίας» της ελληνικής οικονομίας είναι ασύστολο ψέμα. Ενας μύθος που υπηρετεί αφενός τους κερδοσκόπους που θέλουν να μας δανείζουν ακριβότερα και αφετέρου την ΕΕ και τη Γερμανία που επιδιώκουννα ελέγχουν στενότερα την ελληνική οικονομία, όπως και την οικονομική πολιτική όλων των χωρών - μελών των «27».
Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ζήτησε να δανειστεί τη Δευτέρα η Ελλάδα. Είκοσι πέντε μας πρόσφεραν μέσα σε τρεις μόλις ώρες! Του σκοτωμού έτρεχαν οι επίδοξοι δανειστές να μας δώσουν τα δισεκατομμύριά τους. Το επιτόκιο 6,2% είναι σίγουρα ελκυστικό στις σημερινές συνθήκες. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν είναι επιτόκιο με το οποίο δανείζει κανείς τα ωραία του δισεκατομμύρια για πέντε χρόνια σε μια χώρα που... χρεοκοπεί από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο κατά τα δημοσιεύματα!
Εγινε χαμός για να μας δανείσουν. «Οι επενδυτές όρμησαν σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον» έγραφε στην πρώτη σελίδα της η αμερικανική «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Ανάλογη περιγραφή και από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου: «Οι επενδυτές έτρεξαν σαν κοπάδι να αγοράσουν την πρώτη φετινή έκδοση ελληνικών ομολόγων» έγραψαν κι αυτοί στην πρώτη τους σελίδα. Αναμενόμενη η στάση τους. Εμπρακτη απόδειξη ότι απολύτως κανένας από αυτούς τους κύκλους δεν πιστεύει τα κατευθυνόμενα παραμύθια περί χρεοκοπίας. Και αυτοί ξέρουν, φυσικά.
Με επιτόκιο 5,5% είχε δανειστεί πέρυσι τον Ιανουάριο η Ελλάδα. Τότε που υποτίθεται ότι η ελληνική οικονομία ήταν ισχυρή. Με 6,2% δανείστηκε φέτος. Δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι καλό επιτόκιο. Σίγουρα όμως είναι γελοιότητα να ισχυριστεί κανείς ότι η «ισχυρή οικονομία» απέχει από τη «χρεοκοπία» κατά... 0,7%! Η «ισχυρή» Ελλάδα δανείστηκε πέρυσι 66 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος που «χρεοκοπεί» χρειάζεται να δανειστεί μόνο 54 δισεκατομμύρια! Δεν ισχυριζόμαστε ότι η οικονομική κατάσταση είναι ρόδινη. Εχουν όμως και οι πολιτικές και κερδοσκοπικές σκοπιμότητες και οι υπερβολές τα όριά τους πριν καταστούν γελοίες, έστω κι αν προέρχονται από το εξωτερικό.
Ποτέ δεν θα αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Δεν συμφέρει με τίποτα τη Γερμανία. Αν έπεφτε η χώρα μας, οι Αγγλοαμερικανοί κερδοσκόποι θα επιτίθεντο κατά της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας που βρίσκονται σε ανάλογη ή και σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα. Χρεοκοπία της Ελλάδας ισοδυναμεί με έναρξη της διαδικασίας αποδόμησης της Ευρωζώνης. Χωρίς όμως το ευρώ καταρρέει η οικονομική, άρα και η πολιτική ηγεμονία της Γερμανίας στην Ευρώπη.
Το κόστος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία δεν αποτελεί παρά το 3% της οικονομίας της ευρωζώνης, είναι κυριολεκτικά μηδαμινό. Εντελώς θεωρητικά μιλώντας, ακόμη και αν έπρεπε να δώσουν αποκλειστικά και μόνο οι γερμανικές τράπεζες τα υπόλοιπα 46 δισ. που θα δανειστεί φέτος η Ελλάδα, πάλι η υπόθεση θα ήταν αστεία. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν δανείσει στην Ευρώπη 2,2 τρισεκατομμύρια ευρώ συνολικά. Από αυτά μόλις 37 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, ποσοστό... 1,8%, ενώ έχουν δανείσει 183 δισ. στην Ιρλανδία, 237 δισ. στην Ισπανία, 202 δισ. στην Ιταλία κ.λπ. Καθόλου δύσκολο δεν θα τους ήταν λοιπόν να δώσουν άλλα 46 δισ. στην υποτιθέμενα «απειλούμενη με χρεοκοπία» Ελλάδα για να σώσουν και αυτήν και το ευρώ.
Μας πιέζει το Βερολίνο και μας έχει μεταβάλει σε... «ευρω-πειραματόζωο», γιατί θέλει να συνετίσει τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. Ανέκαθεν στην ΕΟΚ και στην ΕΕ, όταν εμφανιζόταν μία κρίση, οι Γερμανοί έβγαζαν το μπλοκ επιταγών, πλήρωναν και τα προβλήματα λύνονταν. Αυτό το ξέρουν όλοι οι Ευρωπαίοι. Τώρα η Μέρκελ θέλει να περάσει το μήνυμα ότι αυτή η εποχή πέρασε. Παρόλο που λόγω του ευρώ οι Γερμανοί πάλι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν στο τέλος, αυτή τη φορά βάζουν πολύ σκληρότερους πολιτικούς και οικονομικούς όρους.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4953 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαΐου 2011, 00:07:58
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
2810 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουλίου 2012, 21:33:41
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
7225 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2017, 16:31:29
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
16963 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Φεβρουαρίου 2019, 01:24:42
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5031 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2019, 01:09:14
από Argirios Argiriou