Καλησπέρα!Πρώτη φορά στο forum και δεν ξέρω αν έχει ξανασυζητηθεί το θέμα!
Τι ισχύει με τα ποσοστά των αντιυπερτασικών φαρμάκων σε ασθενείς με εγκατεστημένη στεφ.νόσο?
Έχω μάθει ότι μόνο κάποια συγκεκριμενα λίγα αντιυπερτασικά που έχουν στις ενδείξεις τους τη στεφ.νόσο μπορούν να συνταγογραφηθούν με 10% ενώ όλα τα άλλα που δεν έχουν τέτοια ένδειξη πρέπει να συνταγογραφηθούν με 25% ακόμα και σε ασθενείς με έμφραγμα.
Επίσης έμαθα ότι έχουν αρχίσει να επιβάλλουν πρόστιμα για αυτό το λόγο.
Τι κανετε γιαυτό?
Πολύ εύστοχη η παρατήρηση και θα ήθελα να σας συγχαρώ για τον πέρα για πέρα υπαρκτό και επίκαιρο προβληματισμό σας. Δεν σας κρύβω ότι ο ίδιος προβληματισμός βασανίζει κι εμένα, ενόψει της αυριανής μέρας στο γραφείο μου. Απάντηση επίσημη δεν έχω προσωπικά - και ούτε θα μπορούσα άλλωστε - αλλά μπορώ να παραθέσω τις σκέψεις μου.
Πράγματι, σύμφωνα με το γράμμα του Νόμου, για να τύχει ένα αντιυπερτασικό σκεύασμα του προνομίου να συνταγογραφείται με ποσοστό 10%, πρέπει ρητά και ξεκάθαρα να περιλαμβάνεται στις ενδείξεις του η στεφανιαία νόσος. Για το σκοπό αυτό, καθώς συντάσσω (ηλεκτρονικά πλέον) τη συνταγή, ανατρέχω σε ένα αρχείο pdf του ΕΟΦ-2007 που έχω και εξακριβώνω από εκεί τις ενδείξεις του κάθε φαρμάκου. Δεν είναι και το πιο πρόσφατο ή ενημερωμένο, αλλά αυτό είναι το επίσημο national formulary που διαθέτει η χώρα μας, κι εγώ είμαι πολύ ασήμαντος για να το αμφισβητήσω. Σ΄αυτό, συνάντησα αρκετές εκπλήξεις: Π.χ., η ένδειξη "στεφανιαία νόσος" σε ό,τι αφορά τους α-MEA, περιλαμβάνεται μόνο στην !peek-a-boo! ...ραμιπρίλη!
Bέβαια, από το 2007, τα SPC των φαρμάκων έχουν τροποποιηθεί αρκετά, οπότε, για να μην αδικήσω τον ασφαλισμένο, ανατρέχω κατόπιν στο σάιτ του ΣΦΕΕ (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος) και διπλο-τσεκάρω τις ενδείξεις. Εκεί, φαίνεται, για παράδειγμα, ότι και η βαλσαρτάνη και τελμισαρτάνη έχουν ένδειξη για βραχεία χορήγηση μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο στεφανιαίος ασθενής πρέπει να κρατά την αρτηριακή του πίεση ρυθμισμένη και κατά την ταπεινή μου γνώμη, από ηθικής απόψεως, πρέπει τα αντιυπερτασικά να χορηγούνται με 10%. Το αν άλλοι α-ΜΕΑ (πλην της ραμιπρίλης) δεν έχουν πάρει ως ένδειξη τη στεφανιαία νόσο, δεν σημαίνει (απαραιτήτως) ότι υστερούν, απλά δεν κατέθεσαν σχετική μελέτη (ακόμη).
Επειδή όμως ζούμε σε μια απίθανη χώρα που κρέμεται σαν πέος στην άκρη της Βαλκανικής και που εσχάτως λειτουργεί και ως τέτοιο, και για να μη βρεθώ προ καμιάς δυσάρεστης εκπλήξεως, αναγκάζομαι και ακολουθώ το γράμμα του Νόμου που ορίζει ρητά ότι προκειμένου να αποζημιωθεί ένα φάρμακο από το Ασφαλιστικό Ταμείο, οφείλει "να συνταγογραφείται εντός των εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ ενδείξεών του" *, με ευθύνη φυσικά του συνταγογράφου ιατρού (και όχι του θεράποντα, αν είναι διαφορετικά πρόσωπα).
Όταν πάλι επιλέγω εγώ α-ΜΕΑ για έναν στεφανιαίο ασθενή ( αλήθεια, ποιός ιατρός εξουσιοδοτείται να θέσει τη διάγνωση της Σ.Ν. σε έναν ασφαλισμένο; ), τότε προτιμώ κατά προτεραιότητα τον α-ΜΕΑ που περιλαμβάνει στις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις του τη συγκεκριμένη διάγνωση.
Συμπερασματικά, η ιατρική με τη λογιστική προσέγγιση του θέματος, διίστανται.
Θα ήταν χρήσιμες στη συζήτηση οι απόψεις και άλλων εκλεκτών και έγκριτων users, που τις περιμένω με ενδιαφέρον.
* Επισυνάπτεται η σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ