Ερυθροποιητίνη σε ασφαλισμένο με ΧΝΑ που δεν βρίσκεται υπό τεχνητό νεφρό, με τί ποσοστό τη συνταγογραφείτε;
(Εννοείται ότι την ερυθροποιητίνη την χορηγεί νεφρολόγος.)
Κάθε ταμείο έχει διαφορετικές αποφάσεις για την λήψη αυτού του φαρμάκου και συνήθως παρακολουθώ τι ζητάει το ταμείο. Σαν ιατρός ΚΥ στο παρελθόν, σε τέτοια περίπτωση το έγγραφα με 25% μετά γνωμάτευση αιματολόγου/νεφρολόγου δημοσίου νοσοκομείου και πήγαινε για θεώρηση. Καθώς ήθελε θεώρηση, ο ελεγκτής όφειλε να ξέρει τι γίνεται καλύτερα από μένα. Σήμερα, στον ιδιωτικό τομέα, σε ΧΝΑ χωρίς αιμοκάθαρση (τι ΧΝΑ ακριβώς είναι αυτή μου λές;), ας πάει να του το γράψει αυτός που του το δίνει.
Ερυθροποιητίνη σε MDS γράφετε; Αν ναι, με τι συμμετοχή;
Ένδειξη/Διάγνωση στεφανιαίας νόσου πως βάζετε; Με bypass, αγγειοπλαστική, θετικό τεστ κόπωσης ή/και σπινθηρογράφημα; Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τα παραπάνω;
Εάν γράψω ερυθροποιητίνη σε MDS θα είναι με 0% αλλά εκτός από την γνωμάτευση, θα πρέπει να γνωρίζω το περιστατικό και να συμφωνώ ιατρικά ότι αξίζει αυτό το κόστος.
Εάν ο ασθενής έχει περάσει ΕΜ ή έχει κάποια εξέταση που να δηλώνει ΣΝ, ή έχει ΗΚΓ με εικόνα συμβατή με ΣΝ, δεν θα σκεφτώ να μην βάλω 10% σε φάρμακα που έχουν ένδειξη.
Εάν έχει κλινική εικόνα, πρώτα θα κάνω την πρέπουσα διαγνωστική διαδικασία και μετά θα πω: έχει ΣΝ, άρα ποσοστό 10%. Το "10%" σε γνωματεύσεις καρδιολόγων χωρίς έστω επαρκείς ενδείξεις για ΣΝ το έχω απορρίψει πολλές φορές.
Ο καθορισμός της ύπαρξης μιας νόσου εξαρτάται από τα κλινικά χαρακτηριστικά και ευρήματα ή από τον εργαστηριακό-παρακλινικό έλεγχο, 'η από συνδυασμό τους.
Και ας υποθέσουμε ότι έχουμε μπροστά μας έναν άνθρωπο με στηθάγχη προσπαθείας ο οποίος δε μπορεί ή δε θέλει να προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο. Είναι στεφανιαίος ή όχι?
Πως κάνεις την διαφοροδιάγνωση από μια περικαρδίτιδα σε αυτή την περίπτωση, όταν ιδιαίτερα έχει και άλλα χρόνια νοσήματα, πχ "εμφυσηματική" ΧΑΠ και καρδιακή ανεπάρκεια και το ΗΚΓ δεν σου βάζει υποψία περικαρδίτιδας;
Επίσης, είμαι της αρχής, ότι ασθενείς που δεν θέλει να να προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο που θα μας καθορίσει και την αγωγή του, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για τα ποσοστά συμμετοχής. Δεν ξέρω εάν πρέπει να πληρώνει καν το ταμείο του αγωγή για νόσο που δεν είναι καθόλου σίγουρη η διάγνωση. Δεν μιλάω για διαγνωστικό έλεγχο για να λύσουμε την περιέργεια μας ως προς τη διάγνωση, αλλά για διαγνωστικό έλεγχο που αλλάζει την θεραπευτική μας στάση. Δεν στέλνω διαγνωστικές εξετάσεις, όταν δεν περιμένων να αλλάζει κάτι στην θεραπεία από το αποτέλεσμα.