ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Καθορισμός ποσοστών συμμετοχής ασφαλισμένων
EzeΤΡΟΛ:
Mε τί ποσοστά συμμετοχής θα έπαιρνε ο Ζορμπάς τα εισπνεόμενά του;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος Όπως μας πληροφορεί η Wikipedia, ο ορίτζιναλ Ζορμπάς έζησε και εργάστηκε στο Παλαιοχώρι της Β. Χαλκιδικής ως μεταλλωρύχος για 22 χρόνια, από τα 22 ως τα 44 του (1887-1909). Μια δουλειά ιδιαίτερα δύσκολη και ανθυγιεινή, και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν τότε τα εισπνεόμενα για τη ΧΑΠ Σπιρίβα, Συμπικόρτ, Σερετάιντ κ.α., με την αδικαιολόγητα υψηλή λιανική τιμή και ποσοστό συμμετοχής 10%.
Νοσοκομειακή Χονδρική Λιανική
2802554301057 SPIRIVA INH PD CAPS 30X18MCG(BLIST3X10)+HANDIHALER SYSKEYH 34,56 € 39,72 € 58,45 €
2802504103014 SYMBICORT TURBUHALER INH.PD. 60DOSESX(320+9)MCG/DOSE 38,39 € 44,13 € 64,94 €
2802439203025 SERETIDE DISKUS POWDER INH MD FL 60 DOSES (50+500)MCG/DOSE(BLISTER) 44,64 € 51,31 € 75,50 €
--- Τέλος παράθεσης ---
Για τη ΧΑΠ, το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου, είναι 10%.
Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που υπάρχει διάγνωση "Επαγγελματική Νόσος - Πνευμονοκονίαση", όπως συμβαίνει κατά κόρον με τους μεταλλωρύχους; Τα δικαιούνται δωρεάν τα εισπνεόμενά τους;
Δυστυχώς, όπως μου απάντησε η Φαρμακευτική Υπηρεσία του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης (2310-931755), τα ποσοστά για την "Επαγγελματική Νόσο" είναι ίδια με αυτά του γενικού πληθυσμού, δηλαδή και οι μεταλλωρύχοι με "Επαγγελματική Νόσο - Πνευμονοκονίαση" υποχρεούνται σε συμμετοχή 10% για τα φάρμακά της πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) τους.
Όταν προσπάθησα να φέρω αντίρρηση στη μανδάμ που απάντησε στο τηλέφωνο, επικαλούμενος την ιδιαιτερότητα της επαγγελματικής νόσου που τεκμηριώνεται με αριθμό απόφασης του Ιδρύματος, μου είπε πως πουθενά στις αποφάσεις δεν αναφέρεται μηδενική συμμετοχή για τα φάρμακα. "Τί λέτε κύριε;", μου είπε χαρακτηριστικά. "Πού το είδατε γραμμένο ότι η επαγγελματική νόσος δικαιολογεί με 0% τα φάρμακα; Μόνο το εργατικό ατύχημα τα δικαιολογεί με 0%. Διαβάστε καλά την εγκύκλιο με τα ποσοστά συμμετοχής!"
Τί κατάντια, να μη δικαιούνται με 0% τα φάρμακα της πάθησης που απέκτησαν από την εργασία τους άνθρωποι που έλιωσαν τα πνευμόνια τους μέσα στις στοές και τα λαγούμια των ορυχείων!
Εκεί μας οδήγησε η αλόγιστη κατασπατάληση (ηθελημένη και μη) και η κακοδιαχείρηση των οικονομικών πόρων του ΙΚΑ.
EzeΤΡΟΛ:
SOS: Tο γνωστό Ίδρυμα με ανακοίνωσή του, απαντά στο thread μας:
Εγγραφή ή Είσοδος
Τρελλιάρικο είναι το σημείο που αναφέρει ότι "επειδή το ποσοστό συμμετοχής που αναγράφει ο ιατρός δεσμεύει τον φαρμακοποιό, η όποια ζημιά προκληθεί, βαρύνει αποκλειστικά τον ιατρό."
Ε, όχι ρε Ίδρυμα, δεν παίζω έτσι. Γιατί να χορεύω με τους ρυθμούς που βαράς το ντέφι εσύ; Γιατί να βρίσκω τον μπελά μου εξυπηρετώντας αφιλοκερδώς τους ασφαλισμένους σου;
Υ.Γ. : Προσοχή θέλει το θέμα της "Κατάθλιψης", όπου πλέον είναι ξεκάθαρο ότι τα αντικαταθλιπτκά σε αυτή την περίπτωση χορηγούνται με συμμετοχή 25%.
(Αντίθετα, στον ψυχωτικό και μόνο, τα αντικαταθλιπτικά χορηγούνται με 0%)
Δ. Κουναλάκης:
Εδώ υπάρχει ένα νομικό θέμα που οι δικηγόροι το ξέρουν καλύτερα από εμένα.
Υπάρχει ειδική αναφορά τι γίνεται σε περίπτωση "ανυπακοής" του ιατρού προς την υπουργική απόφαση για τα ποσοστά συμμετοχής των φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι μη ειδικές διατάξεις (όπως οι "περί παράβασης καθήκοντος") δεν έχουν ισχύ εφόσον υπάρχει ειδική ρύθμιση, με βάση αυτά που λένε οι δικηγόροι.
Έχω συνεπώς μια απορία:
Αυτό σημαίνει άραγε ότι ένας ιατρός που γράφει τα πάντα με 25% δεν μπορούν να τον κατηγορήσουν για παράβαση καθήκοντος που δεν εφαρμόζει την υπουργική απόφαση για τα ποσοστά συμμετοχής ή κάνω λάθος; Να του πληρώσουν τη διαφορά δεν νομίζω να το κάνουν....
anastasios theodoridis:
Το syring Humira των 810 ευρώ που είναι για ρευματοειδή αρθρίτιδα με τι ποσοστό συμμετοχής συνταγογραφείται;
Όταν στη γνωμάτευση αναγράφεται η λέξη "σπονδυλοαρθρίτιδα" τότε το ποσοστό δεν είναι 10%;
Επειδή κοστίζει 810 ευρώ πρέπει αναγκαστικά να δίνεται στους ασφαλισμένους με 0% βάζοντας στη διάγνωση τη μαγική λέξη ανοσοκατάσταση (η άλλη μαγική λέξη είναι Ca επιπλοκές).
EzeΤΡΟΛ:
To Ηumira σύμφωνα με τον ΕΟΦ έχει Ενδείξεις: "Μέτρια ως σοβαρής μορφής ρευματοειδής αρθρίτιδα και ενεργή εξελισσόμενη ψωριασική αρθρίτιδα".
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌταν στη γνωμάτευση αναγράφεται η λέξη "σπονδυλοαρθρίτιδα" τότε το ποσοστό δεν είναι 10%;
--- Τέλος παράθεσης ---
Όταν στη γνωμάτευση αναγράφεται ο,τιδήποτε άλλο από αυτό που αναγράφεται στις "Ενδείξεις" του φαρμάκου, τότε πρόκειται για χορήγηση φαρμάκου εκτός των ενδείξεων του.
Αυτό σημαίνει:
α) ο ιατρός που δίνει το φάρμακο ασκεί ανορθόδοξη ιατρική
β) το Ασφαλιστικό Ταμείο δεν αναγνωρίζει καμία δαπάνη
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση