Σεισμό προκαλεί στις τσέπες των ασφαλισμένων η θεσμοθέτηση από το Νέο Έτος της τιμής αναφοράς όχι πλέον ανά "δραστική ουσία" αλλά
ανά θεραπευτική κατηγορία.
Τί σημαίνει αυτό και ποιά η διαφορά της τιμής αναφοράς ανά "θεραπευτική κατηγορία" σε σχέση με την τιμή αναφοράς ανά "δραστική ουσία" που ίσχυε ως τώρα;
Ας πάρουμε το παράδειγμα της γνωστής σε όλους μας κλαριθρομυκίνης.
Μέχρι τώρα, ίσχυε μία τιμή αναφοράς για την
κλαριθρομυκίνη και ο ασφαλισμένος κάλυπτε φίφτι-φίφτι με τον εοπυυ την ενδεχόμενη διαφορά του σκευάσματος κλαριθρομυκίνης που επέλεγε.
Όπως ξέρουμε όμως, η κλαριθρομυκίνη, όπως και η αζιθρο-, η ροξιθρο-, η τελιθρο- κ.λπ. -μυκίνες, ανήκουν σε μια κατηγορία αντιβιοτικών που λέγονται μακρολιδικά αντιβιωτικά, με πρωτοπόρο την ερυθρομυκίνη.
Τώρα πλέον, ορίζεται
μία ενιαία τιμή αναφοράς για
όλη την οικογένεια των μακρολιδών, που,
πιθανότατα και λογικά, θα βασίζεται στην τιμή της ερυθρομυκίνης ως φθηνότερου εκπροσώπου της οικογένειας!
Έτσι, θα προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο που θέλει να πάρει κλαριθρομυκίνη.
Σκεφτείτε επίσης πόσο μεγάλη επιβάρυνση στην αγορά της κλοπιδογρέλης θα επιφέρει η επιβολή τιμής αναφοράς στην θεραπευτική κατηγορία "αναστολείς συγκόλλησης αιμοπεταλίων" με τιμή αναφοράς βασισμένη στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ!
Επιτέλους, θα απαλλαγούμε από την επ' αορίστω περιττή χορήγηση ταις πρεσβίαις των σεβαστών μας καρδιολόγων κλοπιδογρέλης ή πρασουγρέλης σε όλους τους στεφανιαίους ασθενείς.
Σκεφτείτε επίσης τη συμμετοχή στην αγορά δαβιγατράνης, όταν η τιμή αναφοράς της θεραπευτικής κατηγορίας "αντιπηκτικά", θα βασίζεται στην τιμημένη ...βαρφαρίνη!
Κύριε (σου λέει ο Εοπυυς), θέλεις αντιπηκτική αγωγή; Πάρε βαρφαρίνη, και άσε τη δαβιγατράνη κατά μέρους (αν δεν μπορείς να την αγοράσεις) καθ' ότι "Τα μεταξωτά άμφια θέλουν και επιδέξιους φόρους" και σ΄αυτή τη χώρα όλοι είναι τζαμπατζήδες και κανείς δεν πληρώνει!
Ξεροσφύρι ορίστε και το δημοσίευμα:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΙατροπεδια, 28-12-2012
Τελικά όπως όλοι φοβόμασταν σοκ και δέος, το 2013 θα είναι πολύ πιο τσουχτερό για την τσέπη μας και ειδικά για αυτή των ασθενών που θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω για να πάρουν τα απαραίτητα φάρμακά τους. Μετά τις αλλαγές της κυβέρνησης δε θα πληρώνουμε μόνο τη συμμετοχή.
Αλλάζουν όλα από το νέο χρόνο στην αγορά φαρμάκου και οι ασθενείς καλούνται να πληρώνουν πλέον παραπάνω καθώς δε θα απαιτείται μόνο η γνωστή συμμετοχή (από 10 έως και 25%) αλλά θα πρέπει να πληρώνουν και τη διαφορά (τα μισά) από την αποζημίωση που θα δίνει το Ταμείο μέχρι το ποσό που θα κοστίζει το φάρμακο που θα επιλέγουν.
Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας έθεσε νέα κριτήρια για την ένταξη των φαρμάκων στη θετική λίστα, δηλαδή στον κατάλογο με τα σκευάσματα που θα αποζημιώνονται από τα Ταμεία ενώ ορίζονται νέες τιμές αναφοράς δηλαδή αποζημίωσης από τα Ταμεία ενώ διαφοροποιείται και η συμμετοχή.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ οι ασθενείς θα αποζημιώνονται με βάση νέες τιμές αναφοράς ενώ αν επιλέγουν φάρμακο ακριβότερο θα πληρώνουν τα μισά έως τη λιανική τιμή και τα υπόλοιπα θα τα καλύπτουν τα Ταμεία.
Ειδικότερα το
ΥΠΕΡ-ΦΕΚ αναφέρει: “Σε κάθε
θεραπευτική κατηγορία ορίζεται τιμή αναφοράς (ΤΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, η οποία αποτελεί την τιμή αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ όλων των προϊόντων της εκάστοτε
κατηγορίας” .
Όπως διευκρινίζεται: “Εφόσον επιλεγεί φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης του φαρμάκου, ο ασθενής καλύπτει το ήμισυ της διαφοράς από την τιμή αποζημίωσης μέχρι τη λιανική τιμή του φαρμάκου και ο ασφαλιστικός φορέας το υπόλοιπο. Για φάρμακα για τα οποία ο ασθενής καλείται να καταβάλει συμμετοχή και όπου η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι ίση ή χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης ο ασθενής θα καταβάλει μόνο το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής του φαρμάκου επί της Λιανικής Τιμής”.