ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Καθορισμός ποσοστών συμμετοχής ασφαλισμένων
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Τι είναι ο ΚΑΚ;
--- Τέλος παράθεσης ---
H εταιρία που διακινεί το φάρμακο στην Ελλάδα
Argirios Argiriou:
Από πρόσφατο μήνυμα του Διακομιστή σε άλλο σημείο του φόρουμ:
Για οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής ή άλλες παρόμοιες ανοησίες οι οποίες περιπλέκουν τη συνταγογράφηση, μπορούμε να επικοινωνούμε με τελέφωνα, σφαξ, e-mail ή snail-mail με την αρμόδια διεύθυνση του ΕΟΠΥΥΥΥΥ, στις ακόλουθες αριθμούς/διευθύνσεις. Τις κρεμάω στα μανταλάκια, επειδή μου έσπασαν τα νεύρα μέχρι να τις βρω. Βεβαίως, δεν απαντούν παρά μόνο αν τους στείλουμε ταχυδρομική επιστολή (snail-mail), και πάλι μετά από κάνα δίμηνο.
ΕΟΠΥΥ- Διεύθυνση Φαρμάκου
210 8110667
210 8110663
fax: 210 8110694
e-mail: d6@eopyy.gov.gr
Αποστόλου Παύλου 12, Αμαρούσιον, ΤΚ 15123
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
EzeΤΡΟΛ:
Ποσοστά συμμετοχής με βάση το ΑΜΚΑ: Μια ρηξικέλευθη απόφαση-σταθμός του Υπουργού Υγείας!
Ομάδα εμπειρογνωμόνων πλαισιώνει τις 4 υποεπιτροπές που συγκροτούν την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης - Τρέχουν πανικόβλητες οι φαρμακευτικές εταιρίες
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ανατροπές στα φάρμακα - Συμμετοχή ανάλογα με το εισόδημα των ασφαλισμένων
Της Ελένης Πετροπούλου
«Κλειστούς» προϋπολογισμούς σε κατηγορίες φαρμάκων αναμένεται να καθιερώσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και να ελέγξει την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Το πλαφόν αφορά κυρίως σε ομάδες φαρμάκων που παρουσιάζουν τις υψηλότερες πωλήσεις και εκτινάσσουν τη φαρμακευτική δαπάνη.
Ήδη μάλιστα είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση για την καθιέρωση «κλειστού» προϋπολογισμού στα φάρμακα υψηλού κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση προβλέπει ότι η δαπάνη για αυτά τα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ ενώ δεν αποκλείεται τελικά να συμπεριληφθεί και μία μικρή αύξηση που σε καμία περίπτωση όμως δεν θα ξεπερνά το 3% της σημερινής δαπάνης.
Άλλωστε ο υπουργός έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην δαπάνη για τα φάρμακα υψηλού κόστους, καθώς η δαπάνη τους στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυξήθηκε από τα 400 εκατ. στα 700 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η ετήσια αύξηση σε διεθνές επίπεδο κυμαίνεται γύρω στο 5%.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα επιδιώκουν την αλόγιστη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, αφού θα κινδυνεύουν στο τέλος της χρονιάς να μην αποζημιωθούν και οι γιατροί δεν θα έχουν... κίνητρο να υπερσυνταγογραφήσουν
Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ακολουθήσουν και για άλλες ομάδες φαρμάκων, ενώ ήδη στο μικροσκόπιο του υπουργείου είναι τα φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις. Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι το πλαφόν δεν θα αποτελεί εμπόδιο για την πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Τα φάρμακα θα συνταγογραφούνται και θα αποζημιώνονται κανονικά για τους ασφαλισμένους. Σε περίπτωση όμως των κλειστών προϋπολογισμών, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα είναι αυτές που θα κληθούν να επιστρέψουν την υπέρβαση ??? ???.
Μάλιστα για να μην υπάρξει εκτροχιασμός των δαπανών, ο ΕΟΠΥΥ μόλις διαπιστώνεται ότι ο προϋπολογισμός μειώνεται σημαντικά, θα καλεί τις φαρμακευτικές εταιρίες και θα διαπραγματεύεται ώστε να αποζημιωθούν. Παράλληλα, με την καθιέρωση κλειστών προϋπολογισμών ανά ομάδα φαρμάκων, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα «χτυπηθεί» και το σύστημα κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα επιδιώκουν την αλόγιστη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους αφού θα κινδυνεύουν στο τέλος της χρονιάς να μην αποζημιωθούν ανακρίβεια: οι φαρμακευτικές εταιρίες πληρώνονται από τους φμφ εντός 1-2 μηνών από την αγορά του φαρμάκου και όχι στο τέλος της χρονιάς και οι γιατροί δεν θα έχουν... κίνητρο να υπερσυνταγογραφήσουν.
Από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ -από τα οποία περί τα 50 εκατ. ευρώ από το φάρμακο- μέσα στο 2015.
Τη διαπραγμάτευση θα αναλάβει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που αποτελείται από τέσσερις υποεπιτροπές: Διαπραγμάτευσης και Εμπιστευτικότητας Φαρμάκου, Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης. Παράλληλα συγκροτείται Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα είναι διαφόρων ειδικοτήτων και θα συμμετέχουν στις τέσσερις υποεπιτροπές ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζεται κάθε φορά.
Από την πλευρά του πάντως ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος υποστηρίζει τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης μέσα από την εφαρμογή υποχρεωτικών θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος και πέραν του 2015.
Όπως τονίζει, οι σχέσεις των εταιρειών-μελών του και των επαγγελματιών υγείας ρυθμίζονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ, ο οποίος μαζί με τον Κώδικα Δημοσιοποίησης δίνουν το μήνυμα για περισσότερη διαφάνεια, προσαρμοσμένο στην εποχή μας, στην Ελλάδα της κρίσης.
Εν τω μεταξύ, εκτός από το φάρμακο, ριζικές αλλαγές ακολουθούν και στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ήδη έχει ξεκινήσει η ανακοστολόγηση όλων των προϊόντων, με μειώσεις από 20% ως και 40% ενώ σχεδιάζεται και η εφαρμογή ενός νέου συστήματος που θα υποχρεώνει τους προμηθευτές να συνοδεύουν τα προϊόντα τους με υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφει την τιμή του προϊόντος σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Σε διαφορετική περίπτωση ο προμηθευτής θα έχει κυρώσεις.
ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Συμμετοχή έως 80% για τους...πλούσιους
Αλλαγές και στην συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων, με την κατάργηση των ποσοστιαίων συμμετοχών που ισχύουν σήμερα (0%, 15% και 25%), εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Σε πρώτη φάση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να τροποποιήσει τις συμμετοχές των ασφαλισμένων με βάση τον ΑΜΚΑ, ανακουφίζοντας τις πιο αδύναμες, οικονομικά, ομάδες του πληθυσμού. Ουσιαστικά δηλαδή ανασφάλιστοι και άποροι θα έχουν μηδενική ή ελάχιστη συμμετοχή Εδώ κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ ως φόρο τιμής στον πιονέρο της επιλεκτικής καθιέρωσης των Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος, Μάριο Σαλμά. Για τους υπόλοιπους ο υπουργός Υγείας έχει εξαγγείλει την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, κάνοντας μάλιστα λόγο για ποσοστά συμμετοχής έως και 80% για τα υψηλά οικονομικά στρώματα, που αναμένεται να αξιοποιούν μηδενικά βιβλιάρια αλλονώνε ασφαλισμένωνε.
Δεν αποκλείει μάλιστα την αντικατάσταση των ποσοστιαίων συμμετοχών με απόλυτους αριθμούς (για παράδειγμα, 3 ευρώ, 10 κλπ) ανάλογα με την πάθηση και την εισοδηματική κατάσταση του ασφαλισμένου. Με τον τρόπο αυτό εκτιμά ότι θα διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και εταιρειών.
Πριν τη κρίση, μεσοσταθμικά, η συμμετοχή των Ελλήνων στη φαρμακευτική δαπάνη δεν ξεπερνούσε το 10%. Τα τελευταία όμως τέσσερα χρόνια με την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων εκτινάχθηκε στο 32%. Πιο αναλυτικά, από 12,8% που ήταν τον Ιανουάριο του 2012 αυξήθηκε σε 24,4% τον Δεκέμβριο του 2013 και στη συνέχεια εκτινάχθηκε στο 32% τον Σεπτέμβρη του 2014. Έτσι, από 415 εκατ.ευρώ που ήταν η συμμετοχή των ασφαλισμένων το 2012, το 2013 αυξήθηκε στα 559 εκατ.ευρώ και το 2014 έφθασε στα 622 εκατ.
imerisia.gr
Denominator:
Στο θέμα της προσπάθειας για πάταξη της κατευθυνόμενης συνταγογραφίας πρεπει, κατά τη γνώμη μου, να απαγορευθεί κάθε δαπάνη των φαρμακευτικών προς τους γιατρούς και φαρμακοποιούς, ακόμη και αυτές που αφορούν συνέδρια κ.λ.π. Θα το έβλεπα λογικό να προβλεφθεί ένα μικρό αφορολόγητο (π.χ. χίλια ευρώ) με την προϋπόθεση ότι θα κατατίθενται τα αντίστοιχα παραστατικά. Οι κλειστοί προϋπολογισμοί και τα κυμαινόμενο ποσοστά συμμετοχής που απορρέουν απο αυτούς, απλά θα συρρικνώσουν τη δράση των νομιμόφρονων, για ακομη μια φορά, όπως συμβαίνει με όλα τα οριζόντια μέτρα.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
--- Παράθεση ---Δεν αποκλείει μάλιστα την αντικατάσταση των ποσοστιαίων συμμετοχών με απόλυτους αριθμούς (για παράδειγμα, 3 ευρώ, 10 κλπ) ανάλογα με την πάθηση και την εισοδηματική κατάσταση του ασφαλισμένου. Με τον τρόπο αυτό εκτιμά ότι θα διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και εταιρειών.
--- Τέλος παράθεσης ---
Οι εισφορές (σε απόλυτα νούμερα) για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ήδη διαφορετικές ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα.
Γιατί πρέπει να είναι διαφορετικές και τη στιγμή της λήψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση