ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Καθορισμός ποσοστών συμμετοχής ασφαλισμένων

<< < (165/175) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2016

Υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) με την οποία εγκρίνεται η Θετική Λίστα  των  φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Δεδομένης της μείωσης της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, σε συνεννόηση με τον ιατρό τους, να έχουν αισθητά μειωμένη συμμετοχή στη δαπάνη  επιλέγοντας αξιόπιστο γενόσημο του οποίου το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι ίδιο με το πρωτότυπο.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην παραπάνω ΥΑ, ο εξορθολογισμός του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών τιμών σε ορισμένα πρωτότυπα και off patent φάρμακα οδήγησε σε οριακή αύξηση του ποσού που πληρώνουν οι ασθενείς πέραν της συμμετοχής τους (διαφορά ασφαλιστικής τιμής- λιανικής τιμής).  Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα- και ύστερα από μελέτη του ΕΟΠΥΥ-  μαζί με τη θετική λίστα υπογράφηκε τροποποίηση παλαιότερης Υπουργικής Απόφασης στην οποία αναφέρεται ότι  «το ποσό που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 50 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα». Με την τροποποίηση της ΥΑ το παραπάνω ποσό μειώνεται στα 20 ευρώ. Την πρόσθετη δαπάνη που προκύπτει από την ελάφρυνση των ασφαλισμένων θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Με την παρέμβαση αυτή διασφαλίζεται ότι για πρώτη φορά η μεσοσταθμική μείωση της τιμής των φαρμάκων με τη νέα τιμολόγηση συνεπάγεται και μείωση της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων.

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος«το ποσό που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 50 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα». Με την τροποποίηση της ΥΑ το παραπάνω ποσό μειώνεται στα 20 ευρώ. Την πρόσθετη δαπάνη που προκύπτει από την ελάφρυνση των ασφαλισμένων θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. 

--- Τέλος παράθεσης ---

Διακρίνω, έναν προστατευτισμό υπέρ των ακριβών σκευασμάτων ή μου φαίνεται;

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Ο ασφαλισμένος πληρώνει όλη τη διαφορά ΛΤ - ΑΤ σε περίπτωση σκευασμάτων όπου υπάρχει γενόσημο και το 50% της διαφοράς σε περίπτωση πρωτότυπου ή off patent χωρίς γενόσημο.
Ξέρετε πολλά σκευάσματα που ΛΤ - ΑΤ να είναι 20 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και 40 ευρώ στη δεύτερη ώστε ο ασφαλισμένος να περιοριστεί στην καταβολή των 20 ευρώ;
Γι' αυτή τη σπανιότατη περίπτωση (δεν ξέρω καμία) βγάζει ανακοίνωση το υπουργείο για να χρυσώσει το χάπι, τη στιγμή που στη συντριπτική πλειοψηφία οι ασφαλιστικές τιμές μειώθηκαν περισσότερο από τις λιανικές και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τώρα περισσότερα. Μου θυμίζει την αιτιολόγηση, τότε που είχαν εκτιναχθεί τα στατιστικά στους περισσότερους, ότι όλοι γράφαμε Daxas!

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ξέρετε πολλά σκευάσματα που ΛΤ - ΑΤ να είναι 20 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και 40 ευρώ στη δεύτερη ώστε ο ασφαλισμένος να περιοριστεί στην καταβολή των 20 ευρώ;
Γι' αυτή τη σπανιότατη περίπτωση (δεν ξέρω καμία) ....

--- Τέλος παράθεσης ---
   Ετοιμαζόμουν να πω το LYRICA (>150 mg) αλλά μόλις διαπίστωσα ότι ΚΑΙ έπεσε η τιμή του ΚΑΙ αυξήθηκε η ασφαλιστική τιμή  ??? (που βέβαια ήταν ακατανόητα χαμηλή).
   Λοιπόν σου έχω ένα: ELITYRAN PS.INJ.SUS 11,25MG/VIALήPF,SYR, BT x 1 PF,SYR +1 set Λιανική τιμή   159,11 € Ασφαλιστική τιμή   92,91 €. Διαφορά 67 γιούργια... Την έκανε γνωστός μας στο παιδί του (πολύ ειδική και σπάνια θεραπεία) και την πλήρωνε χρυσή...

md:
abilify

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση