Σχόλια επί των διευκρινήσεων:
3) Yποχρέωση αναγραφής δοσολογικού σχήματος επί των συνταγών:
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αποτελεί υποχρέωση των ιατρών να συμπληρώνουν ευανάγνωστα και με ακρίβεια όλα τα στοιχεία επί του εντύπου της συνταγής κατά συνέπεια και τη δοσολογία. Υπενθυμίζουμε ότι για ένα (1) ή 2 (2) κυτία δεν απαιτείται δοσολογία προκειμένου να εκτελεστεί η συνταγή. Για τρία (3) ή περισσότερα απαιτείται δοσολογία στις συνταγές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να εκτελεστεί (σχ. επισυνάπτεται το υπ. αρ. Γ55/685/19-2-2009 Γεν. Έγγραφο).
Συμπέρασμα: Αφού στις περισσότερες γνωματεύσεις των ειδικών ιατρών δεν αναγράφεται η δοσολογία, τότε και ο αγροτικός θα γράφει 1 ή 2 κυτία ώστε να αποφεύγει να αναγράφει τη δοσολογία.
4) Yποχρέωση συμπλήρωσης των πεδίων που αφορούν στον α) ΑΜΚΑ ιατρού, β) ΑΜΚΑ φαρμακοποιού και γ) ασφαλισμένου:
α) Η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ ιατρού και φαρμακοποιού επί των συνταγών προβλέπεται από Υπουργική Απόφαση, ωστόσο η μη αναγραφή τους δεν αποτελεί λόγο μη εξόφλησης της συνταγής στον φαρμακοποιό.
γ) Δεδομένου ότι δεν έχει αποδοθεί ΑΜΚΑ στο σύνολο των ασφαλισμένων υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση επί της συνταγής θα πρέπει να είναι συμπληρωμένος ο Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου. Εφόσον ο ασφαλισμένος έχει ΑΜΚΑ, θα αναγράφεται.
Ε....αφού θα εξοφλείται η συνταγή.....τότε δεν θα αναγράφουμε το δικό μας ΑΜΚΑ.
Όσο αφορά τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων έχουν υποχρέωση από 1/10/2009 σε κάθε συναλλαγή τους με τον ασφαλιστικό τους φορέα να χρησιμοποιούν το ΑΜΚΑ.
Όποιος δεν έχει....τον στέλνεις να πάρει από το ΚΕΠ.
Σε προσωπικό επίπεδο υποχρέωσα όλους τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων από 1/7/2009 μέχρι και 30/9/2009 να αποκτήσουν ΑΜΚΑ για να μπορούν να συνταγογραφούν, με αποτέλεσμα το 100% σήμερα να διαθέτουν ΑΜΚΑ.
Τώρα σκέφτομαι να μην γράφω ούτε τον ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων, αφού σε ελάχιστα βιβλιάρια του ΙΚΑ αναγράφεται ο ΑΜΚΑ, άρα δεν μπορεί το ΙΚΑ να αποδείξει ότι ο ασφαλισμένος μου έδειξε τον ΑΜΚΑ.
6) Υποχρέωση συμπλήρωσης πεδίου συμμετοχής στις συνταγές στις οποίες όλα τα σκευάσματα χορηγούνται με συμμετοχή 25% του ασφαλισμένου:
Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση των πεδίων της συμμετοχής ακόμα και όταν όλα τα αναγραφόμενα σκευάσματα που αναγράφονται στη συνταγή αφορούν συμμετοχή 25%, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει παρέμβαση επί των οδηγιών σε δεύτερο χρόνο.
Συμμετοχή Ασφαλισμένου
Για την επιβεβαίωση δήλωσης ποσοστού συμμετοχής μικρότερο του 25%, ο συνταγογράφος Ιατρός πρέπει να υπογράφει στην αντίστοιχη θέση της συνταγής.
Στις αρχικές οδηγίες αναφέρει πως σε ποσοστό 25% δεν υπογράφει δίπλα στο φάρμακο ο ιατρός. Πως θα παρέμβει κάποιος σε δεύτερο χρόνο όταν η διάγνωση προσδιορίζει και το ποσοστό καθώς επίσης θα λείπει η υπογραφή του ιατρού δίπλα στο φάρμακο;
16) Συμπλήρωση από τα ΚΥ και τα ΠΙ του πεδίου της συνταγής που αφορά στον ΚΩΔΙΚΟ ΜΟΝΑΔΟΣ:
Δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του πεδίου ΚΩΔ. ΜΟΝΑΔΟΣ από τους ιατρούς των Κ.Υ, των Π.Ι θα πρέπει ωστόσο να συμπληρώνουν το πεδίο ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ και να θέτουν τη στρογγυλή σφραγίδα του ΚΥ ή του ΠΙ άνω αριστερά στη συνταγή προσέχοντας ώστε αυτή να μην επικαλύπτει τον γραμμωτό κώδικα της συνταγής.
Μεγάλο σαΐνι όποιος συνέταξε τις διευκρινιστική εγκύκλιο. Δε νομίζω να έχει γράψει συνταγή στη ζωή του. Καλύτερα να γράψω 5 νουμεράκια παρά να κάθομαι να σφραγίζω με τη στρόγγυλη σφραγίδα.
19) Υποχρέωση αναγραφής στις σφραγίδες των ιατρών ΚΥ ή ΠΙ του αριθμού μητρώου ΤΣΑΥ:
Στην περίπτωση συνταγών που εκδίδονται από ιατρούς ΚΥ ή ΠΙ των οποίων οι σφραγίδες δεν φέρουν τον αριθμό μητρώου ΤΣΑΥ τους, δεν απαιτείται η χειρόγραφη συμπλήρωσή του, καθώς αυτός καταχωρείται στο σύστημα κατά τη χρέωση των συνταγολογίων και μπορεί να αναζητηθεί.
Όταν ζήτησα από το Νοσοκομείο στη σφραγίδα μου να αναγράφεται και ο αριθμός ΤΣΑΥ τα σαΐνια μου είπαν πως αυτό δε γίνεται, με αποτέλεσμα να κάνω δική μου σφραγίδα.
Κατά τη χρέωση των συνταγολογίων καταχωρείται στο σύστημα και το Π.Ι. ή Κ.Υ., οπότε λογικό ακούγεται να μην αναγράφεται ούτε το πεδίο "εκδίδεται από".
20) Υποχρέωση αναγραφής και ολογράφως από τον ιατρό της ποσότητας των φαρμάκων που συνταγογραφούνται:
Οι ιατροί θα πρέπει να αναγράφουν στο πεδίο των οδηγιών και ολογράφως την ποσότητα των φαρμάκων που συνταγογραφούνται.
Στις αρχικές οδηγίες.....δεν ήθελε ολογράφως τα κυτία, τώρα το ζητάνε.
Τελικό συμπέρασμα....
Δεν υποχρεωνόμαστε να αναγράφουμε ΑΜΚΑ ασφαλισμένου εκτός και αν αυτό αναγράφεται στη θεώρηση του βιβλιαρίου.
Δεν υποχρεωνόμαστε να γράφουμε το δικό μας ΑΜΚΑ.
Δεν υποχρεωνόμαστε να γράφουμε τον κωδικό μονάδος.
Δεν υποχρεωνόμαστε να αναγράφουμε τον Α.Μ. μας.
Δεν αναγράφουμε παραπάνω από 2 κυτία για να αποφύγουμε να γράψουμε τη δοσολογία και σίγουρα δεν αναγράφουμε ποτέ πάνω από 4 κυτία για να μην δυσκολέψουμε τη ζωή του φαρμακοποιού
που θα πρέπει να κάνει διπλή δουλειά για την επικόλληση των κουπονιών.
Εγώ πάντως καθημερινά από 1/3/2010 ρωτώντας τους φαρμακοποιούς που "επισκέπτονται" το ιατρείο το πως γίνεται η συνταγογράφηση στις συνταγές του ΙΚΑ έχω ακούσει όλες τις εκδοχές.....και απλά γελάω