Θέματα Εργασίας > Εργασία στον ιδιωτικό τομέα - Άλλες μορφές
Τα νέα συνταγολόγια του ΙΚΑ
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Στο νομό Χίου συνεχίζουμε να γράφουμε ακόμη στα παλιά συνταγολόγια χωρίς κανείς να πει κάτι. Ιδιαίτερα οι φαρμακοποιοί που ενδιαφέρονται άμεσα, νομίζω θα είχαν ανακαλύψει αν υπάρχει πρόβλημα.
Προσπαθώντας να ενημερωθώ για τα νέα συνταγολόγια (αφού δεν υπάρχει κεντρική ενημέρωση) έχω μερικές απορίες:
- Μέχρι τώρα νόμιζα ότι το σφράγισμα με την στρογγυλή σφραγίδα είναι υποχρεωτικό σε όλες τις συνταγές. Απ’ ότι βλέπω δεν είναι αρκεί να αναφέρεται ο κωδικός μονάδος.
- Ποιοι είναι αυτοί οι κωδικοί μονάδος και που μπορούμε να τους βρούμε; Υπάρχει μια γενικότερη ασάφεια. Είναι οι κωδικοί που ξεκινούν οι Α.Μ. των ασφαλισμένων του ΟΓΑ; Είναι οι κωδικοί που αναγράφονται στις αναλυτικές καταστάσεις πληρωμών; Π.χ. στην περιοχή μας το νοσοκομείο Χίου αναγράφεται με κωδικό 5001, το Κ.Υ. με κωδικό 5002 ενώ οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ στο χωριό έχουν ΑΜ που ξεκινάει από 50015.
- Πως γράφεται τελικά ένα σκεύασμα μετά τη διευκρινιστική εγκύκλιο για αναγραφή και ολογράφως; Π.χ. Tabl Lasix 40 bt II (δύο) και στο διπλανό κουτάκι θα τσεκάρεις το 2; Ή Tabl Lasix 40 δύο και στο κουτάκι θα τσεκάρει το 2;
- Χρειάζεται η ένδειξη «Θεραπεία μηνός» ή «Πολυήμερη θεραπεία» σε περιπτώσεις σκευασμάτων που ξεπερνούν τα 2 κουτιά; (που εκεί χρειάζεται και δοσολογία)
- Τι γίνεται με την αναγραφή μειγμάτων αλοιφών - κρεμών. Αν π.χ. αναμίξεις 2 σωληνάρια από μια κρέμα με άλλα 2 σωληνάρια από μια άλλη, πως και που θα γραφτεί (θα χρησιμοποιήσεις 1 ή 2 από τα 3 πλαίσια για αναγραφή φαρμάκων) και τι κουτάκια θα τσεκάρεις στα νούμερα; Δε νομίζω ότι τα μείγματα αλοιφών ανήκουν στα γαληνικά; Ή μήπως ανήκουν;
anastasios theodoridis:
Κάθε Κ.Υ. και κάθε Π.Ι. έχει δικό του κωδικό μονάδος. Τους κωδικούς μπορείς να τους λάβεις από το Κ.Υ.
Tabl Lasix 40 mg χωρίς να γράφεις bt II (δύο) και τσεκάρεις δίπλα το κουτάκι με τον αριθμό 2 καθώς επίσης υπογράφεις στο κουτάκι κάτω από το φάρμακο.
Δεν γράφουμε πλέον Θ.Μ. για σκευάσματα που ξεπερνούν τα δύο κυτία.
Όσο αφορά τα μείγματα δεν μου έτυχε περιστατικό ακόμα.....και δεν ρώτησα στα κεντρικά του ΙΚΑ στη Διεύθυνση Φαρμακευτικής (2015220764).
ΑΡΗΣ:
-Στρόγγυλη σφραγίδα απαγορεύεται πλέον, με έγγραφο που είχε αποσταλλεί πριν περίπου ένα χρόνο, να έχουν οι γιατροί , παρά μόνο η γραμματεία ή κάποιο άλλο σημείιο του νοσοκομείου- κέντρου υγείας.( πχ γραφείο εξυπηρέτησης του κοινού). Σφραγίζονται οι συνταγές μόνο με τετράγωνη σφραγίδα που ναγράφει τον κωδικό και την υγειονομίκή αρχή.
-Κάθε μονάδα έχει έναν κωδικό.Αλλού, υπάρχει άλλος κωδικός για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και άλλος για αυτούς του ΟΓΑ κλπ
-Γαληνικά είναι τα σκευάσματα που φτιάχνουν οι φαρμακοποιοί κατόπιν συνταγής του γιατρού με μίξη δύο ή περισσοτέρων πρωτευόντων χημικών ουσιών.Δεν είναι γαληνικό η μίξη betadine oint με bepanthole πχ
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚάθε Κ.Υ. και κάθε Π.Ι. έχει δικό του κωδικό μονάδος. Τους κωδικούς μπορείς να τους λάβεις από το Κ.Υ.
--- Τέλος παράθεσης ---
Τώρα σώθηκα αν προσπαθήσω να τους λάβω από το Κ.Υ.....
Εγγραφή ή ΕίσοδοςTabl Lasix 40 mg χωρίς να γράφεις bt II (δύο) και τσεκάρεις δίπλα το κουτάκι με τον αριθμό 2 καθώς επίσης υπογράφεις στο κουτάκι κάτω από το φάρμακο.
--- Τέλος παράθεσης ---
Και το "ολογράφως" που λέει η διορθωτική που θα γράφεται;
Εγγραφή ή Είσοδος-Στρόγγυλη σφραγίδα απαγορεύεται πλέον, με έγγραφο που είχε αποσταλλεί πριν περίπου ένα χρόνο, να έχουν οι γιατροί , παρά μόνο η γραμματεία ή κάποιο άλλο σημείιο του νοσοκομείου- κέντρου υγείας.( πχ γραφείο εξυπηρέτησης του κοινού). Σφραγίζονται οι συνταγές μόνο με τετράγωνη σφραγίδα που ναγράφει τον κωδικό και την υγειονομίκή αρχή.
-Κάθε μονάδα έχει έναν κωδικό.Αλλού, υπάρχει άλλος κωδικός για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και άλλος για αυτούς του ΟΓΑ κλπ
-Γαληνικά είναι τα σκευάσματα που φτιάχνουν οι φαρμακοποιοί κατόπιν συνταγής του γιατρού με μίξη δύο ή περισσοτέρων πρωτευόντων χημικών ουσιών.Δεν είναι γαληνικό η μίξη betadine oint με bepanthole πχ
--- Τέλος παράθεσης ---
- Πριν από 1 χρόνο περίπου μου είχαν τηλεφωνήσει από τον ΟΓΑ να μου κάνουν (αρχικά) τηλεφωνική παρατήρηση γιατί οι συνταγές μου δεν έφεραν στρογγυλή σφραγίδα. Δηλαδή οι ασθενείς θα παραπέμπονται στον σφραγιδοκράτορα για την τοποθέτηση στρογγυλής σφραγίδας ή δεν χρειάζεται; Κι άντε στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ. να υπάρχει ξεχωριστός σφραγιδοράτορας - σφραγιστής. Στα Π.Ι. εκ των πραγμάτων είναι ο ίδιος ο γιατρός.
- Σχετικά με τον κωδικό που λες ότι είναι ξεχωριστός ανά ασφαλιστικό φορέα πρώτη φορά το ακούω. Ενδιαφέρον αλλά αμφιβάλλω αν το γνωρίζουν στα τοπικά γραφεία του ΟΓΑ και του ΙΚΑ κι ακόμη περισσότερο αν γνωρίζουν και τους κωδικούς κάθε μονάδας.
- Επομένως, ο γρίφος με τον τρόπο αναγραφής μείγματος αλοιφών παραμένει.
ΑΡΗΣ:
Όπως γράφεις τη μίξη του betadine και bepanthole τώρα θα τη γράφεισ και στα νέα τύπου συνταγολόγια.Εχει ειδικό κουτάκι στα υπάρχοντα συνταγολόγια για την ένδειξη μίξη? Ε, έτσι και στα νέου τύπου.
Η ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
Στρογγυλη σφραγίδα. Τελικά θα κάνουμε αυτό που μας διατάσει η προισταμένη αρχή, το υπουργειο υγείας, ή ο ΟΓΑ που είναι σε άλλο υπουργείο.Ή μήπως θα βόλευε στον ΟΓΑ να έχει αυτός τη στρογγυλή σφραγίδα και να την βάζει αυτός, ώστε να αναγκαστεί μαζί με τους ελεγκτές ΟΓΑ να προσλάβει και σφραγιδοκράτορες?
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση