Σε σχεση με τη διακηρυξη και τις αποφασεις του 7ου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (συνημμενα αρχεία από το ygeianet.gr) για το κυβερνητικο προγραμμα σταθερότητας αισθανομαι την ανάγκη να εκφρασω κάποιες σκεψεις.
Οι έγκυροι οικονομικοί αναλυτές σχεδόν ομόφωνα συμφωνούν ότι η τρέχουσα Ελληνική οικονομική κρίση εχει ως αιτία τα εγγενη ελαττωματα της Ελληνικής οικονομίας και ότι η διεθνης κριση ηταν απλα η αφορμη για την ταχύτερη εμφάνιση του αδιεξόδου, στο οποίο θα καταλήγαμε, αργα ή γρήγορα, ούτως ή άλλως (με απλά λόγια "ήταν στραβό το κλήμα [της οικονομίας μας] τόφαγε κι ο γάϊδαρος [της διεθνούς κρίσης]"). Επομενως, το να επιρρίπτουμε στο διεθνές κεφάλαιο την κακοδαιμονία μας , σαφως αποδεικνύει έλλειψη επίγνωσης των ευθυνών μας και προσπαθεια μετάθεσης τους σε άλλους. (Για αποφυγη παρεξηγήσεων να τονίσω ότι δεν είμαι ούτε δεξιός, ούτε νεοφιλελεύθερος). Κανείς ξένος δεν φταίει που οι περισσότερες Ελληνικες κυβερνήσεις, δεξιές και "αριστερές", από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν διασπάθιζαν το δημόσιο χρήμα (με οργιώδεις σπατάλες, "μίζες" και άλλα φαινόμενα διαφθοράς και ανικανότητας) συσσωρεύοντας ελλείμματα. Δεν φταίνε οι ξένοι που οι κυβερνήσεις μας, ανίκανες και διεφθαρμένες, έπαιρναν συνεχώς δάνεια για να εξυπηρετήσουν τα ελλείμματα που οι ίδιες δημιουργούσαν. Και δεν φταίνε κάποια ξένα κέντρα συνωμοσίας σε βάρος της χώρας μας που ο Ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του έδινε ψήφο εμπιστοσύνης αλληλοδιάδοχα στα ίδια κόμματα, είτε από ιδιοτελή υπολογισμό ("θα μου διορίσουν το παιδί, τη γυναίκα , τον γαμπρό "., "θα μου νομιμοποιήσουν το αυθαίρετο" κλπ.), είτε από αφέλεια ("κατάλαβαν τα λάθη τους, διορθώθηκαν, άλλαξαν τα στελέχη τους και θα είναι σωστοί αυτή τη φορά").
Από την άλλη πλευρά, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΟΝΕ δεν μας έβαλαν με το ζόρι, εμείς θέλαμε και μπήκαμε (και μάλιστα για να το πετύχουμε παραποιήσαμε στατιστικά στοιχεία της οικονομίας μας). Από τη στιγμή που ζητας να γίνεις δεκτός σε μία κλειστή ομάδα, ένα "κλάμπ" κρατών, οφείλεις να σεβασθείς τους κανόνες λειτουργίας αυτής της ομάδας, αλλιώς μην μπαίνεις.
Οσο για τα κερδοσκοπικα παιχνιδια σε βάρος της χώρας μας, εχω να απαντήσω τα εξής. Οι κερδοσκόποι υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα στην ανθρώπινη ιστορία. Οι κερδοσκόποι είναι σαν τα κοράκια ή σαν τις ύαινες που περιτριγυρίζουν τα αδύναμα ,εξουθενωμένα και άρρωστα ζώα, καραδοκώντας την κατάλληλη στιγμή για να τα κατασπαράξουν, αποφεύγουν όμως και φοβούνται τα ρωμαλέα και ισχυρά. Αν η Ελληνική οικονομία ήταν ισχυρή, όπως ψευδέστατα παραπλανούσαν τον λαό οι πολιτικοί μας, οι κερδοσκόποι θα ήταν ανίκανοι να την βλάψουν. Δυστυχώς εμείς οι ίδιοι την πληγώσαμε βαρειά και την καταστήσαμε πρόσφορο θύμα τους. Επιπλέον, οι κερδοσκόποι δεν είχαν ως αποκλειστικό στόχο τη χώρα μας, αλλά και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ενδεχομένως επιδίωξη τους είναι η εξάρθρωση της οικονομικά ενιαίας Ευρώπης και επιτέθηκαν στον πιο αδύναμο κρίκο της, την Ελλάδα, για να πετύχουν τον σκοπό τους. Διόλου απίθανο να υποκινούνται από τις ΗΠΑ, οι οποίες πάντα έβλεπαν την Ε.Ε. ως εμπόδιο στην επιθυμία τους να προωθήσουν τα συμφέροντα τους και τα ηγεμονικά σχέδια τους στην περιοχή.
Όταν έχουν έτσι τα πράγματα, δυστυχώς τα μέτρα προβάλλουν αναπόφευκτα. Δεν τα επικροτώ από ηθική, ανθρωπιστική άποψη, όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή, εδώ που φθάσαμε, προκειμένου να "πεισθούν" οι διεθνείς πιστωτές να μας δανείσουν για να εξυπηρετήσουμε τα δημόσια έξοδα και τα χρέη, που οι κυβερνήσεις μας δημιούργησαν και διόγκωσαν, και να αποφύγουμε την πτώχευση
Με βάση τα παραπάνω, νομίζω ότι είναι σαφες ότι δεν θα συμμετάσχω στην απεργία της Τετάρτης. Θεωρώ ότι αν αντιδράσουμε ως κλάδος και ως κοινωνία στο, όντως σκληρό, πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης και το οδηγήσουμε σε αποτυχία, θα μας επιβληθούν τελικά έξωθεν (Ε.Ε. ή Δ.Ν.Τ.) πολύ σκληρότερα μέτρα. Και όπως πολύ σοφά έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας "δυοίν κακοίν προκειμένοιν, το μη χείρον βέλτιστον".