Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

ΓΙΑΤΡΟΙ Η ΝΤΙΛΕΡ ΦΑΡΜΑΚΩΝ?

<< < (5/6) > >>

dimipap73:
και για να επιστρέψω στο θέμα ΓΙΑΤΡΟΙ Η ΝΤΙΛΕΡ,σε ενημερώνω οτι δεν εχεις δει τίποτε ακόμα.Θα μπορούσε η συναδελφος που σε αντικατέστησε να σηκώνει τοτηλέφωνο και να λέει.......γεια σου φίλε ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ?το φαρμακο που εγραψες ρεσυ ΔΗΜΗΤΡΗ να το αλλάξουμε να βάλουμε το αλλο το καινούριο και εσύ να έχεις συμφωνήσει τηλεφωνικά ,ενόπιον του ασθενούς  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ με τον ιατρό που υποτίθεται οτι μίλησες και να ενημερώνεσαι από τον ασθενή μετα από κανενα μήνα οτί το φάρμακο που εδωσες οδηγία να δώσει ο γενικός ιατρός τον απορύθμισε και να είσαι και υπόλογος απο πάνω.ΑΜΑ ΣΟΥ ΛΕΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΚΟΜΑ.οι φορουμιστες της γειτονιάς μας με αντιλαμβάνονται

EzeΤΡΟΛ:
20/06/2010
Οι γιατροί θα πληρώνουν για ατασθαλίες (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Του Τασου Tελλογλου

Σε μία αποφασιστική και απολύτως δικαιολογημένη κίνηση προχωρά η διοίκηση του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης ύστερα από εισήγηση των Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας και μετά τη διαπίστωση ότι στο νοσοκομείο χρεώνονταν ιλιγγιώδη ποσά για προμήθεια ιατρικού υλικού, σε ποσότητες «κατά πολύ παραπάνω» από το αναγκαίο. Πιο απλά, οι γιατροί που αποδεδειγμένα εμπλέκονται, καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τη ζημία που υπέστη το νοσοκομείο και κατά προέκταση το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοίκηση του «Ιπποκράτειου» μετά το σχετικό πόρισμα των ελεγκτών (κ.κ. Βλάχου και Τανίδη, «Καθημερινή», 30 /5/2010) προέβη σε καταλογισμό ποσών που προκύπτουν από την «υπερσυνταγογράφηση» χρήσης νευροδιεγερτών σε δύο τμήματα του νοσοκομείου. Ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια, σε νοσοκομείο της Δράμας όταν η προϊσταμένη διαχειρίστρια, ο διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής και ο φαρμακοποιός του νοσοκομείου, κλήθηκαν να πληρώσουν από 1/3 της ζημίας (σ.σ.: κάπου 10.000 ευρώ έκαστος) που προέκυψε από υπερσυνταγογράφηση ενδοφακών.

Η (απλώς ενδεικτική) εικόνα του «Ιπποκράτειου» καταδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας. Οι νευροδιεγέρτες είναι ένα σύστημα ηλεκτροδίων το οποίο «αποκαλύπτει» το νεύρο ή τα νεύρα μιας πάσχουσας περιοχής του σώματος. Μάλιστα, το ΙΚΑ σε εγκύκλιό του τον περασμένο χρόνο όριζε ότι η χρήση τους επιτρέπεται μόνο σε τρεις περιπτώσεις: Εάν σε μια περιοχή έχει πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση, εάν υπάρχει τραυματισμός και σε περίπτωση καρκίνου. Ομως, «στην περίπτωση του “Ιπποκρατείου” οι νευροδιεγέρτες χρησιμοποιήθηκαν μόνον στο 10-15% για τέτοιες περιπτώσεις» αποκαλύπτει στην «Κ» στέλεχος του νοσοκομείου με σφαιρική γνώση περί το αποδεικτικό υλικό, που επιθυμεί να μην κοινοποιηθεί το όνομά του. «Νευροδιεγέρτες χρησιμοποιούνται σε κάθε χειρουργείο, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία», προσθέτει στην «Κ» αξιωματούχος του ΙΚΑ. Η εγκύκλιος, συμπληρώνει, ορίζει ότι επιτρέπεται η χρήση τους, κοστολογούμενη έως 1.500 ευρώ για κάθε περιστατικό, αλλά τα εκκαθαριστικά που φθάνουν στο ΙΚΑ από τη Θεσσαλονίκη είναι της τάξης των 5.500 ευρώ και σε μία περίπτωση των 25.000 ευρώ(!). Η διοίκηση του «Ιπποκράτειου» αποφάσισε να αποστείλει εξώδικα στις προμηθεύτριες εταιρείες που συνέχιζαν την «επιθετική» τους πολιτική αν και γνώριζαν τις σχετικές εγκυκλίους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε ορισμένες από αυτές εμπλέκονται και φυσικά πρόσωπα που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη για τη γνωστή, σκανδαλώδη υπόθεση των ορθοπεδικών της εταιρείας Depui.

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι οι εταιρείες που τιμωρήθηκαν από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ή βρίσκονται στο «μικροσκόπιό» της, αδυνατούν να «διεισδύσουν» στο «Ιπποκράτειο», λόγω της δυσκολίας τους να… «εξυπηρετήσουν» γιατρούς με δοκιμασμένες συνταγές(...) που αναδείχθηκαν από τη στενή παρακολούθηση όχι των ελληνικών αλλά των αμερικανικών εποπτικών αρχών. Η διοίκηση του νοσοκομείου με τα εξώδικα προς τους προμηθευτές αμφισβητεί το ύψος της δαπάνης, στηρίζοντας την επιχειρηματολογία της στο σκεπτικό της έκθεσης των ελεγκτών Δημόσιας Υγείας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι νευροδιεγέρτες δεν είναι το μόνο ορθοπεδικό υλικό για το οποίο διαπιστώθηκαν τεράστιες αποκλίσεις. Το ποσό που θα καταλογισθεί ανά εμπλεκόμενο γιατρό, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τις 50-70.000 ευρώ, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιους και πόσους γιατρούς θα αποδοθεί δόλος ή βαριά αμέλεια. Η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα πρέπει να καταλογισθούν ανάλογα ποσά στην Υγειονομική Περιφέρεια και την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας –επί υπουργίας κ. Δ. Αβραμόπουλου– για την οποία οι ελεγκτές επισήμαναν στην έκθεσή τους ότι απαγόρευσε ουσιαστικά στην Υγειονομική Περιφέρεια να παρατείνει τον μόνο διαγωνισμό για ορθοπεδικά υλικά που είχε προκηρυχθεί και υλοποιηθεί επί κυβερνήσεων Ν.Δ.!

EzeΤΡΟΛ:
EΦΟΔΟΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

(από ΤΑ ΝΕΑ)

Οργιο διαφθοράς και απροκάλυπτης μίζας για την προώθηση συγκεκριμένων ορθοπεδικών υλικών αποκάλυψαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Στο κύκλωμα εμπλέκονται 11 εταιρείες προμήθειας ορθοπεδικών υλικών και 15 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γιατροί των οποίων χρηματίζονται για να προωθούν τα συγκεκριμένα υλικά.

Στην πρώτη μαύρη λίστα, που βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καταγράφονται ενδεικτικά τα ονόματα 50 γιατρών, αλλά ο κατάλογος εκτιμάται πως θα διευρυνθεί σημαντικά καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Στους 50 καταγεγραμμένους γιατρούς θα πρέπει να προστεθούν δεκάδες ακόμα, καθώς για μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «χρηματίζονται όλοι, πλην των ειδικευόμενων, και κυρίως οι αναπληρωτές διευθυντές».

Στο απόστημα της διαφθοράς και του χρηματισμού εμπλέκονται και τουλάχιστον δύο υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας που φέρονται να επιχειρούσαν μεσολάβηση από το καλοκαίρι του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009, για την πληρωμή 45 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένη εταιρεία προμήθειας ορθοπεδικών υλικών και ενώ από τα νοσοκομεία δεν έχει πληρωθεί καμία προμήθεια υλικών. Οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, σε συναντήσεις που πραγματοποιούνταν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, φέρονται να απαιτούσαν μίζα 11% κάθε φορά που η εταιρεία- με τη μεσολάβησή τους- θα εξασφάλιζε πληρωμή προμηθειών από τα νοσοκομεία.

Με κοινοτική επιδότηση

Η εταιρεία που επιχείρησε, σύμφωνα με τα ευρήματα των ελεγκτικών μηχανισμών, να εξασφαλίσει τη διαμεσολάβηση των δημοσίων υπαλλήλων με «άκρες» σε συγκεκριμένα γραφεία αρμοδίων για τις πληρωμές στο υπουργείο Υγείας και αφού νωρίτερα είχε «λαδώσει» γιατρούς για να προωθήσουν τα υλικά της, έχει στο παρελθόν χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά προγράμματα και έχει έδρα στη συμπρωτεύουσα. Για τις πληρωμές του μαύρου χρήματος στους γιατρούς χρησιμοποιεί, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας ορθοπεδικού υλικού, ταξιδιωτική εταιρεία στη διοίκηση της οποίας μετέχουν πρόσωπα της ίδιας οικογένειας (έχουν το ίδιο επώνυμο) με αυτά που διοικούν την εταιρεία ορθοπεδικών, ενώ στην ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο, παρ΄ ότι εταιρεία ταξιδιών, δεν λανσάρεται κανένα πακέτο διακοπών, αλλά μόνο φόρμες υποβολής αιτημάτων για ταξίδια...

Οι εστίες διαφθοράς

ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ που έχει εντοπίσει ήδη το υπουργείο Οικονομικών συγκροτούν μια πρώτη μαύρη λίστα των νοσοκομείων όπου κάνουν... πάρτι αδιαφάνεια, διαφθορά, φακελάκια και χρηματισμός. Στη λίστα περιλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Αμαλία Φλέμινγκ, Ασκληπιείο Βούλας, Νοσοκομείο Αμαλιάδας, Γενικό Γ. Γεννηματάς, Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΝΙΜΤΣ, Νοσοκομείο Αμφισσας, Νοσοκομείο Κέρκυρας, Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ΚΑΤ, Λαϊκό, Νοσοκομείο Καλαμάτας, 251 ΓΝΑ και Νοσοκομείο Αργους. Σε όλα τα παραπάνω νοσοκομεία έχουν εντοπιστεί κρούσματα χρηματισμού γιατρών από εταιρείες ορθοπεδικών υλικών, τα οποία πολλές φορές αγγίζουν σχεδόν το σύνολο του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων.

Οι ταρίφες της μίζας

Η ΤΑΡΙΦΑ που χρεώνουν οι γιατροί στις εταιρείες ορθοπεδικών για να «σπρώξουν» στα νοσοκομεία τα υλικά τους αρχίζει από 350 ευρώ για μια επέμβαση ημιολικής αρθροπλαστικής ισχίου και φτάνει τα 1.500 ευρώ στην περίπτωση ολικής αρθροπλαστικής δακτύλων. Για ολική αρθροπλαστική ώμου οι μίζες κυμαίνονται από 800-900 ευρώ για κάθε επέμβαση, ενώ για κάθε ολική αρθροπλαστική γόνατος ο γιατρός κερδίζει 1.100 έως 1.250 ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν είναι οι μοναδικές «χορηγίες» των εταιρειών προς τους γιατρούς. Τη λίστα συμπληρώνουν ταξίδια διακοπών και ταξίδια συνεδρίων, δώρα που ξεκινούν από οικοσκευές και φτάνουν έως αυτοκίνητα, πάντα με αντάλλαγμα τη συνεργασία, πλήρεις εξοπλισμούς ιατρείων, «χορηγίες» για χτίσιμο κατοικιών ή ακόμα και για τη χρηματοδότηση μεταπτυχιακών σπουδών. Οι ταρίφες και η αξία των δώρων κλιμακώνονται ανάλογα με την ισχύ του γιατρού. Ετσι, όταν η συμφωνία αφορά διευθυντές κλινικών με πολλά χειρουργεία, αναπληρωτές διευθυντές ή επιμελητές με μεγάλο αριθμό περιστατικών, τα ποσά προσαυξάνονται σημαντικά.

«Μαύρα» χειρουργεία

Η ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ έχει επεκταθεί σύμφωνα με τα ευρήματα των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου Οικονομικών και στο θέμα των «μαύρων» χειρουργείων. Πιστοποιημένα περιστατικά έχουν εντοπιστεί στο ΚΑΤ, όπου πέραν του χρηματισμού των γιατρών υπάρχει και ένας μακροσκελέστατος κατάλογος δημοσίων λειτουργών οι οποίοι χειρουργούν ιδιωτικά στην κεντρική κλινική κυρίως Σαββατοκύριακα ή ακόμα και σε ώρες πέραν πάσης υποψίας τις καθημερινές. Οι ελεγκτές δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν ανακάλυψαν ότι στην κεντρική κλινική του ΚΑΤ αλλά και σε άλλες γιατροί του ΕΣΥ κλείνουν ιδιωτικά χειρουργεία μεταξύ 4 τη νύχτα και 7 το πρωί...

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Zougla.gr, Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να αναδείξει την παγκόσμια εμβέλεια ενός προβλήματος που είναι ταυτόχρονα δαπανηρό και εν δυνάμει επικίνδυνο για την υγεία. Οι γιατροί διεθνώς τείνουν να συνταγογραφούν περισσότερο τα φάρμακα που τους έχουν προωθήσει κατάλληλα οι φαρμακευτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν περισσότερα χρήματα, χωρίς να παίρνουν πάντα την καταλληλότερη για την περίπτωσή τους φαρμακοθεραπεία.

Η νέα μελέτη αξιολόγησης 58 προηγούμενων ερευνών, οι οποίες έγιναν σε πολλές χώρες του κόσμου (Η.Π.Α., Βρετανία, Καναδάς, Δανία, Γαλλία, Εσθονία, Τουρκία, Αυστραλία κ.ά.), με επικεφαλής τον Τζιόφρεϊ Σπέρλινγκ του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, διαπίστωσε ότι οι πληροφορίες που παρέχουν οι φαρμακοβιομηχανίες, επηρεάζουν τις αποφάσεις των γιατρών, και όχι κατ' ανάγκη με θετικό τρόπο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γιατροί, οι οποίοι δέχονται να ενημερώνονται τακτικά από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα φάρμακά τους και να τους παρέχονται άλλες πληροφορίες, είναι αυτοί που είναι πιθανότερο να συνταγογραφήσουν αυτά τα φάρμακα στους ασθενείς τους. Τα περισσότερα στοιχεία, των μέχρι τώρα μελετών, δείχνουν ότι όσο περισσότερο «εκτίθεται» ένας γιατρός στις πληροφορίες που του παρέχει η φαρμακοβιομηχανία, τόσο πιο συχνά γράφει συνταγές για τα φάρμακά της.

Καμία μελέτη δεν διαπίστωσε ότι ένας γιατρός συνταγογραφεί ένα φάρμακο λιγότερο συχνά, εξαιτίας των διαφημιστικών φυλλαδίων της εταιρείας ή άλλου πληροφοριακού υλικού που πήρε από αυτήν. «Οι εταιρείες δεν θα χαλούσαν τα χρήματά τους για να δίνουν πληροφορίες, αν αυτό δεν είχε αποτέλεσμα», δήλωσε ο δρ Σιντ Βόλφε της αμερικανικής οργάνωσης «Δημόσιος Πολίτης» (Public Citizen), η οποία αντιτίθεται σε αυτή την πρακτική των φαρμακευτικών εταιρειών.

Όπως είπε ο Βόλφε, η παροχή ενημέρωσης από τις εταιρείες συνδυάζεται με άλλες εξυπηρετήσεις προς τους γιατρούς, όπως η πρόσκλησή τους σε γεύματα, σε αθλητικές εκδηλώσεις και σε άλλες ψυχαγωγίες.

Οι γιατροί, πάντως, πρέπει να ενημερώνονται περισσότερο από μια ποικιλία πηγών, όπως τα πανεπιστήμια, τα επιστημονικά περιοδικά ή οι οργανισμοί πιστοποίησης.

Harper:
Ωραίο το κεφάλαιο που άνοιξες.Αλλά και δαιδαλώδες!Για να μη τα χώνουμε μόνο στους φαρμακοποιούς και να είμαστε δικαιοι ο γιατρός έχει χάσει την αξιοπρέπειά του από τη στιγμή που κατεβάζει τα παντελόνια και γίνεται αντικέιμενο των διαθέσεων εταιριών.Οσο όμως λείπει η εκπαίδευση και οι αξιοπρεπείς μισθοί πολλοί από εμάς θα είμαστε απλά "υπάλληλοι".Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι άπληστοι που και όλα να τους τα δίναν αυτοί πάλι θα συναλλάσονταν με εταιρείες.Βλέπεις η διαπλοκή δεν είναι απλά λύση ανάγκης αλλά για κάποιους τρόπος ζωής.Μπορεί να κάνει κάτι η πολιτεία για αυτό?Πιστευω πως ναι αλλά δε θέλει γιατί κρατα με "σπόνσορα" τις εταιρείες χαμηλά τους μισθούς και τα έξοδα εκπαίδευσης που όφειλε να παρέχει.Οπότε δεν ανακαλύπτουμε με την ερευνα αυτή την Αμερική απλά υποκρινόμαστε!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση