Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Νοεμβρίου 2024, 16:25:07

Αποστολέας Θέμα: Οικονομική κρίση - Ελληνική οικονομία και αξιοπιστία  (Αναγνώστηκε 198207 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Δεκεμβρίου 2010, 13:26:45
Απάντηση #105
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Μ. Ντράγκι: Η ελληνική κρίση θα είναι μακροχρόνια

Η κρίση της Ελλάδας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσα σε δυο χρόνια, είπε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας κ. Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση των Financial Times. "Η πραγματικότητα δείχνει ότι, αν δώσεις αρκετό χρόνο σε μια χώρα, περιμένοντας ότι θα είναι σταθερή και σοβαρή στην εθνική της ανταπόκριση, η χώρα τα καταφέρνει και ξεπερνά την κρίση", είπε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι "η ιδέα πως μπορείς μέσα σε δύο χρόνια να λύσεις μια χρηματοδοτική κρίση και να αναπτύσσεσαι, δεν έχει νόημα".

Απαντώντας σε ερώτηση, αν η αντιμετώπιση της κρίσης είναι σαν ένας μακρύς πόλεμος, ο κ. Ντράγκι είπε: "Ναι, είναι ένας μακρύς πόλεμος, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι απαραίτητα εχθρικές. Αν η επικοινωνία είναι καλή, η πολιτική είναι σταθερή και η δέσμευση θεωρείται συνεπής, είναι βέβαιο ότι οι αγορές δεν θα είναι εχθρικές".

Ο κ. Ντράγκι αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ εξετάζει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των τραπεζών της Ευρωζώνης που είναι εξαρτημένες από αυτή για την παροχή απεριόριστης ρευστότητας. "Νωρίτερα ή αργότερα, η ΕΚΤ θα πρέπει να επιστρέψει σε δημοπρασίες ρευστότητας με μεταβλητά επιτόκια. Όταν θα το κάνουμε αυτό, θέλουμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η νομισματική πολιτική μας δεν θα μολυνθεί από τα αιτήματα (σ.σ.: ρευστότητας) των εξαρτημένων τραπεζών. Με άλλα λόγια, τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν, αλλά όχι επειδή μια τράπεζα χρειάζεται απελπισμένα ρευστότητα. Γι΄ αυτό νομίζω ότι η αντιμετώπιση των εξαρτημένων τραπεζών είναι βασική συνιστώσα της όποιας στρατηγικής εξόδου", είπε ο Κεντρικός Τραπεζίτης.

Σε σχέση με το τρέχον θέμα της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι αγορές αυτές πρέπει να μείνουν υπό έλεγχο. Μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων, είπε, θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και να παραβιάσουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. "Έχω συναίσθηση ότι μπορούμε εύκολα να περάσουμε τη γραμμή και να χάσουμε την ανεξαρτησία και να παραβιάσουμε την Ευρωπαϊκή Συνθήκη", είπε, επιβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να προχωρήσει σε μία ποσοτική χαλάρωση τύπου Fed (της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ).



Πηγή:www.capital.gr
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

13 Δεκεμβρίου 2010, 01:11:10
Απάντηση #106
Αποσυνδεδεμένος

alfie


100 Ευρωπαίοι κομισάριοι καταλαμβάνουν την Ελλάδα

Δεκάδες κομισάριοι οικονομολόγοι, που έχουν την εντολή «τηρήστε αυστηρά το μνημόνιο», καταφθάνουν στην Αθήνα από τις αρχές του χρόνου κατόπιν εντολής της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας προκειμένου να εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σε νευραλγικές θέσεις σε κρίσιμα υπουργεία.

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», οι 50 έως 100 κομισάριοι της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών (Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, Βέλγοι) θα ελέγχουν επί της ουσίας όλα τα έσοδα και τις δαπάνες του ελληνικού κράτους και θα δίνουν λόγο στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον επικεφαλής του ΔΝΤ  για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν και στον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν.

Στόχος του επικεφαλής του κλιμακίου, που θα είναι γερμανικής καταγωγής, θα είναι να μη δαπανάται ούτε ένα ευρώ παραπάνω από όσα λέει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Αθήνα με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται, όπως εκτιμάται, για τη μεγαλύτερη απόβαση ξένων ελεγκτών οικονομολόγων από το 1893, οπότε και η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση.

Με την κίνηση αυτή η τρόικα επιβάλλει επί της ουσίας έναν σφικτό εναγκαλισμό της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και κατ’ επέκταση με το Βερολίνο, το οποίο έχει διακηρύξει την επιθυμία του να ελέγχει απόλυτα τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών που βρίσκονται υπό επιτήρηση (Ελλάδα, Ιρλανδία). Με αυτόν τον τρόπο όμως χάνεται ένα κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας καθώς ο απόλυτος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας περνάει επί της ουσίας στη γερμανική καγκελαρία. Επιπρόσθετα η κυβέρνηση, προκειμένου να κυλήσει ομαλά το πρόγραμμα χρηματοδότησης των 110 δισ. ευρώ την επόμενη 3ετία, είναι αποφασισμένη ύστερα από εντολές της τρόικας να προχωρήσει σε άμεσες μειώσεις μισθών στις εισηγμένες κερδοφόρες στο Χρηματιστήριο κρατικές επιχειρήσεις, να επιβάλει νέους φόρους ύψους 12 δισ. ευρώ έως το 2014 και να μειώσει κατά 200.000 έως 220.000 υπαλλήλους τον δημόσιο τομέα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.  

Ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν και ο Μr ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στις συναντήσεις που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα με κορυφαίους υπουργούς, μεταξύ αυτών και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ήταν σαφείς: «Εάν λάβετε όλα τα μέτρα που σας λέμε, τότε θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ομαλή ροή του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες θα εγκριθεί από την Ε.Ε. και η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου έως το 2024», εξήγησε ο κ. Ρεν στους υπουργούς…



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

23 Δεκεμβρίου 2010, 22:59:49
Απάντηση #107
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Δεκεμβρίου 2010, 23:05:12 από Nektarios Nikolopoulos »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

17 Ιανουαρίου 2011, 13:39:57
Απάντηση #108
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Καταιγίδα νέων μέτρων για να παραταθεί το δάνειο

Γραπτή κυβερνητική δέσμευση για νέους φόρους και περικοπές δαπανών αξίας τουλάχιστον 12,8 δισ. ευρώ, αλλά και την ολοκλήρωση των  μέτρων που καθυστερούν ζητά η Τρόικα.

Στις «εκκρεμότητες» του Μνημονίου  περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι αλλαγές σε φορολογικό, ασφαλιστικό, κλειστά επαγγέλματα, υγεία και ΔΕΚΟ, η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και η επιβολή νέων τελών σε εταιρείες και αυθαίρετα.  Σε αυτές προστίθενται οι νέες δεσμεύσεις που θα αναληφθούν και θα περιλαμβάνουν  δραστική περικοπή αποδοχών στο δημόσιο και αύξηση πολλών φόρων όπως ο  ΦΠΑ με στόχο την εύρεση 12,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2014.

Οι εκκρεμότητες θα πρέπει να νομοθετηθούν το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου. Το ίδιο χρονικό περιθώριο δίδεται για να αποτυπωθεί το νέο, και πλέον επώδυνο πακέτο μέτρων, στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) από τις Βρυξέλλες συνδέεται άρρηκτα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη διεύρυνση του χρόνου αποπληρωμής  του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί πως η πρόταση της Κομισιόν θα κατατίθεντο προς ψήφιση στο Ecofin του Ιανουαρίου (συνεδριάζει σήμερα και αύριο). Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει καν πρόταση.

Επισήμως αφήνεται να εννοηθεί ότι η Γερμανία (που εκφράζει τις πιο έντονες αντιρρήσεις) θεωρεί το θέμα δευτερεύων και ζητά τη λήψη αποφάσεων μαζί με το ζήτημα του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητά γραπτές αποδείξεις για τις κυβερνητικές προθέσεις πριν δώσει την έγκρισή της.

Το ΠΣΑ ουσιαστικά αποτελεί  τον προϋπολογισμό του 2011 όπως το ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνήθως κατατίθεται μέσα στον Δεκέμβριο, μαζί με τον «κανονικό» προϋπολογισμό. Φέτος όμως υπάρχει «παράταση» για δύο λόγους:

1. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πλήρη εικόνα για το «κλείσιμο» του 2010. Εκφράζονται φόβοι για κρυφά χρέη που θα αυξήσουν το έλλειμμα, απαιτώντας πρόσθετα μέτρα για το 2011.

Επίσης δεν έχουν ολοκληρωθεί μία σειρά από δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν πράξη τις επόμενες εβδομάδες. Δεν έχει ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των αναλογιστικών μελετών που μπορεί να οδηγήσει σε νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Εκκρεμεί το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί κλπ), αλλά και οι προτάσεις για την άρση εμποδίων σε εκατοντάδες επαγγέλματα του τουρισμού και των υπηρεσιών.

Εκκρεμούν οι ανακοινώσεις για τις ΔΕΚΟ (διεύρυνση λίστας εποπτευόμενων φορέων εφαρμογή μειώσεων μισθών σε εισηγμένες), η αύξηση των εισιτηρίων στις αστικές μεταφορές, το αναλυτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, οι αποφάσεις για την ΑΤΕ, αλλά και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Επίσης πρέπει να ανακοινωθεί η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων (με αρχή από τα οικογενειακά), οι φόροι που θα επιβληθούν στα αυθαίρετα και στις εταιρείες που ρυπαίνουν (ή εναλλακτικό μέτρο) καθώς και η μέθοδος εξίσωσης του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

2. Πρέπει να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων της περιόδου 2012-2014 που προς το παρόν κοστολογείται σε 12,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση επιθυμεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας να περιλαμβάνονται μόνο γενικές περιγραφές που θα αναλυθούν σε νόμο τον Μάιο αλλά οι Βρυξέλλες πιέζουν για αναλυτικές δεσμεύσεις.

Στο τραπέζι  έχουν τεθεί μέτρα όπως η επιβολή «κεφαλικού» φόρου σε εταιρείες, ενώ βέβαιη θεωρείται η νέα αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ 13% και η κατάργηση εκπτώσεων που σήμερα ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου.

Επίσης έχει συζητηθεί η δραστική περικοπή των επιδομάτων, των μισθών στο δημόσιο, και δεκάδων κρατικών φορέων.
 


Πηγή:www.capital.gr
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

18 Ιανουαρίου 2011, 19:03:20
Απάντηση #109
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
  Αξίζει πραγματικά να δείτε την παρακάτω διάλεξη του καθηγητή οικονομολογίας R.D. Wolff, καθηγητή του πρωθυπουργού μας όταν σπούδαζε στην Αμερική, για τα αίτια της κρίσης μας και τη θεραπεία που θα μπορούσε να είχε εφαρμοσθεί. Επιστημονικά έγκυρη και απολαυστιική ταυτόχρονα διάλεξη-βίντεο.

  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

11 Φεβρουαρίου 2011, 12:27:25
Απάντηση #110
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Το πρόβλημα της χώρας μας συνίσταται κυρίως στο γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σχεδόν σύσσωμη η πολιτική και συνδικαλιστική ηγεσία (με εξαίρεση το ένα τρίτο των αρμόδιων υπουργών) συμπεριφέρεται σαν να πιστεύει πως ζει στην Ελβετία που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρεοκοπίας  και όχι σε μια χώρα που το 2009 είχε έλλειμμα το 15% του ΑΕΠ. Ήτοι, κάτι παραπάνω από 30 δισ. ευρώ και 300 δισ. χρέος.
 
Τα 30 δισ. κρατικό έλλειμμα που πέρυσι έγιναν 17 και αν όλα πάνε καλά το 2015 θα πέσει κάτω από 3% του ΑΕΠ, σημαίνει πως θα πρέπει να μειωθούν ανάλογα οι μισθοί, οι συντάξεις και οι υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες αυτής της χώρας το κράτος...
 
Για ένα κράτος που μαζεύει, δεν μαζεύει 50 δισ. ευρώ το χρόνο και οδεύει 70, ακόμη και 5 δισ. περικοπές δεν είναι εύκολη υπόθεση...
 
Το αρχικό έγκλημα βέβαια  έγκειται στην κυβέρνηση που το 2009 επέτρεψε αποκρύπτοντας στοιχεία στο έλλειμμα να εκτροχιαστεί.  Εύκολα χαρίζεις σε κάποιον μια θέση στο δημόσιο και κάποιες νόμιμες ή παράνομες αυξήσεις αλλά δύσκολα παίρνεις πίσω ένα μέρος από αυτές...
 
Αντί να υπάρξει μια συσπείρωση της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας στην προσπάθεια να συμμαζέψουμε τα ελλείμματα, να επιδιορθώσουμε το κράτος της διαφθοράς, της αργομισθίας και της μη προσφοράς υπηρεσιών στους πολίτες, κάθε διαφορετική κατηγορία πολιτών ανάλογα με τη θέση της, βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά των ιδιαίτερων μικροσυμφερόντων της.
 
Η κυβέρνηση όμως και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία δεν έχουν το δικαίωμα να λαϊκίζουν χαϊδεύοντας τα αυτιά της κάθε συντεχνίας για μικροκομματικούς και πελατειακούς λόγους, οφείλουν να υπερασπιστούν το συλλογικό συμφέρον της κοινωνίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό...  Αλλιώς οδηγούμαστε σε διάλυση...
 
Οι συγκοινωνίες
 
Οι απεργούντες συνδικαλιστές των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας εκφράζουν την υποστήριξή τους στο κίνημα «δεν πληρώνω», καθώς εκτιμούν πως τα αιτήματά τους πηγάζουν από δίκαιη βάση...
 
Κάτι δηλαδή σαν να θέλουν και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο αφού, ζητούν να μη μειωθούν οι μισθοί και τα προνόμια, αλλά να μη αυξηθούν και τα εισιτήρια. Προφανώς πιστεύουν πως του φορολογούμενου στην Ήπειρο του περισσεύουν να επιδοτήσει τις συγκοινωνίες της Αθήνας;
 
Όχι. Εθισμένοι από το λαϊκισμό των πολιτικών ταγών υιοθετούν κάθε αίτημα παρεμφερές ή ανταγωνιστικό στα πλαίσια μιας μηδενιστικής αντίληψης για το αύριο.
Όπερ, να καθαρίσω εγώ και ό,τι θέλει να γίνει...
 
Οι  γιατροί του λαού...
 
Κανένας ιατρικός σύλλογος δεν  έχει ακούσει τίποτα για γιατρούς στο pay roll εταιρειών φαρμάκων, ούτε για υπερσυνταγογραφήσεις εκατομμυρίων.
 
Αντιθέτως όλοι μαζί1 συμπαρίστανται στον αγώνα των συναδέλφων του ΙΚΑ να διατηρηθούν οι ουρές των 200 ατόμων και των ραντεβού μετά τρεις ή έξι μήνες...
 
Το γιατί, είναι προφανές. Ένα μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων στο ΙΚΑ δεν κάνει χρήση των υπηρεσιών του ιδρύματος για προφανείς λόγους... Έτσι μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η «γλάστρα» στο ιδιωτικό ιατρείο το απόγευμα...
 


Πηγή:www.capital.gr

 1 ε, όχι και όλοι μαζί. 0.26% ήταν η συμμετοχή των ιατρών του ΕΣΥ στην απεργία.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Φεβρουαρίου 2011, 12:29:06 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

13 Φεβρουαρίου 2011, 18:50:23
Απάντηση #111
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
  Απο τη σημερινή "Καθημερινή". Οι υπογραμμίσεις δικές μου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η ΔIEΘNHΣ AΓOPA
«Don’t cry for me Argentina»...

Ζέζα Ζήκου

Με ακροβασίες πανικού, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσπαθώντας να «διασώσουν» τη χώρα από τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα, μας παρέδωσαν στην τρόικα.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου υλοποιεί με το Μνημόνιο τη μεγαλύτερη οικονομική παρέμβαση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ωστόσο, ο τρόπος που γίνεται είναι έωλος. Επειδή πρόκειται για μια εκβιαστική οικονομική παρέμβαση, που θα καταλήξει σε κοινωνικό χάος. Την τραγωδία έρχεται να επιτείνει η ικανοποίηση του πρωθυπουργού από τους συγκυριακούς επαίνους των επιτηρητών μας και της Ουάσιγκτον, που όμως δεν συνιστούν λόγο ανακούφισης για τους πολίτες.

Προφανώς, ο αφόρητος δανεισμός είναι το χαμηλότερο σκαλί εξευτελισμού. Στη διάρκεια της προηγούμενης εικοσαετίας, η Ελλάδα έζησε τα οφέλη από την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος και της αύξησης των διαθεσίμων δανειακών κεφαλαίων. Ο συνδυασμός αυτός έφερε σταθερή αύξηση του εθνικού, οικογενειακού και προσωπικού πλούτου. Ο κύκλος αυτός έχει κλείσει με εφιαλτικό τρόπο. Τώρα η χώρα πρέπει να μάθει να επιβιώσει. Με τα σημερινά δεδομένα, κάτι τέτοιο δεν είναι φαίνεται εγγυημένο. Τα δημόσια ελλείμματα και τα συνακόλουθα δημόσια χρέη οδηγούν πάντοτε τον πληθυσμό της χώρας που χρεώνεται σε βαρύτατη φτώχεια. Επιπλέον, διαβρώνουν τον κοινωνικό ιστό και εμπεδώνουν τη μιζέρια στον πολιτισμό που βιώνουμε.

Ωστόσο, ο λεκτικός πλην ουσιαστικός ρεαλισμός της τρόικας αποτελεί ταπείνωση για όλους. Προφανώς η κυβέρνηση δεν το «αντιλαμβάνεται». Το ΔΝΤ μας προειδοποιεί: «Πουλήστε κρατική περιουσία για να επαναγοράσετε το χρέος». Και για να μας δώσουν την έγκρισή τους για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, η τρόικα ζήτησε εκβιαστικά χθες την εφαρμογή προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων-μαμούθ με την πώληση ακίνητων, μετοχών και κρατικών εταιρειών συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015. Την ίδια ώρα, ο σύνδεσμος της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, πρότεινε την αγορά των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε χαμηλές τιμές με τη χρήση πόρων που μπορούν να αντληθούν από την πώληση κρατικής περιουσίας.

Το Δημόσιο μπορεί να ιδιωτικοποιήσει εταιρείες που έχει στην κατοχή του και να πουλήσει ακίνητη περιουσία, διοχετεύοντας τα κεφάλαια που θα αντλήσει στην επαναγορά μέρους του δημόσιου χρέους, ώστε να ξεκινήσει πιο γρήγορα η αποκλιμάκωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ, είπε. «Το κράτος δεν πρέπει να διοικεί επιχειρήσεις, πόσω μάλλον τράπεζες», ξαναείπε. Αυτά...

Φυσικά οι χώρες με τις πληγείσες οικονομίες «υποθηκεύουν» την οικονομική ανεξαρτησία τους, αποδεχόμενες την επιβολή σκληρών όρων. Ομως, η ελληνική οικονομία έχει ραγίσει σε χίλια κομμάτια με δραματικές ανισορροπίες. Προφανώς, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν έλθει εδώ για να διασώσουν την ελληνική οικονομία και να τη βάλουν σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης. Εχουν αποσταλεί από τους πιστωτές μας για να διασφαλίσουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να επιβιώνει τρώγοντας τις σάρκες της, προκειμένου να αποπληρώνονται τα δάνεια.

Δυστυχώς, οι ομοιότητες με την Aργεντινή είναι πολύ μεγάλες για να τις αγνοούμε.


Η Αργεντινή χρεοκόπησε στο δημόσιο χρέος της, ύψους 144 δισ. δολαρίων, τον Δεκέμβριο του 2001. Η χρεοκοπία αυτή ήταν η μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία μέχρι σήμερα και λόγω του μεγάλου αριθμού ομολόγων, των διαφόρων δικαιοδοσιών στις οποίες αυτά είχαν εκδοθεί και την ανομοιογένειας και του μεγάλου αριθμού επενδυτών, κυρίως μικροεπενδυτών από την Ευρώπη και την Ιαπωνία, οι διαδικασίες αναδιαπραγμάτευσης ήταν περίπλοκες. Επειτα από ένα θρίλερ τριών ετών, οι διεθνείς επενδυτές δέχθηκαν την αντικατάσταση ομολόγων ύψους 82 δισ. δολαρίων από νέα ομόλογα με αξία μόλις το 25% της αξίας των χρεοκοπημένων ομολόγων.

Η χρεοκοπία του 2001 δεν είναι η πρώτη στην ιστορία της Αργεντινής. Ηδη το 1982, κατά τη διάρκεια της κρίσης η οποία έπληξε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, η Αργεντινή οδηγήθηκε στην αναδιαπραγμάτευση του χρέους της προς διεθνείς εμπορικές τράπεζες, ύψους 36 δισ. δολαρίων. Με βάση το σχέδιο Brady, το οποίο προώθησε ο τότε υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Ν. Brady, η αναδιάρθρωση του χρέους περιελάμβανε 35% «συγχώρηση» επί του κεφαλαίου και την έκδοση νέων ομολόγων, το ονομαστικό κεφάλαιο των οποίων ήταν εγγυημένο μέσω μακροχρόνιων zero coupon ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Κάτι ανάλογο προωθείται με κομψές εκφράσεις και εδώ.

Nαι, όντως, υπάρχει μια πιθανότητα σωτηρίας – όχι για τη χώρα ούτε την οικονομία, αλλά για τον ίδιο τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης του Μνημονίου. Αυτό του υπόσχονται η Ουάσιγκτον και οι δανειστές μας.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

22 Φεβρουαρίου 2011, 12:33:07
Απάντηση #112
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Κάποιοι περιμένουν να πληρωθούν για δεδουλευμένα. Κάποιοι άλλοι ονειρεύονται 20ευρα από επισκέψεις ασφαλισμένων. Κάποιοι άλλοι πάλι, εξόφληση για το εμπόρευμά τους που διατέθηκε σε ασφαλισμένους Ασφαλιστικών Ταμείων...
Ποιοί όμως από όλους θα πιάσουν στο χέρι ζεστό παραδάκι;

Η μεγάλη στιγμή φτάνει... Προετοιμάζεται νομοθετικά η πληρωμή με ομόλογα από το Δημόσιο των υποχρεώσεών του!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τρίτη, 22/02/2011                   
   
Του Νεκτάριου Νώτη

Τη λύση της καταβολής των οφειλών του προς προμηθευτές κι επιχειρήσεις μέσω της έκδοσης ομολόγων επιλέγει το υπουργείο Οικονομικών για να δικαιολογήσει τη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει εδώ και εννέα μήνες. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπεται ότι:

«Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να εξοφλεί παντός είδους υποχρεώσεις του, σε εθνικό ή αλλοδαπό νόμισμα, προς όλους τους φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, με τη σύμφωνη γνώμη τους, με έκδοση κρατικών χρεογράφων εντόκων γραμματίων ή ομολόγων ή άλλων τίτλων δανεισμού, στο πλαίσιο του εκάστοτε εκτελούμενου κρατικού Προϋπολογισμού. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται το ύψος των εκδιδόμενων τίτλων, ο σκοπός, οι όροι, οι διαδικασίες και κάθε άλλη τεχνική λεπτομέρεια που αφορά την έκδοσή τους. Η παρούσα διάταξη ισχύει από 12 Δεκεμβρίου 2010».

Με την διάταξη αυτή το οικονομικό επιτελείο επιβεβαιώνει το «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του ελληνικού δημοσίου. Με το μέτρο αυτό, όμως, κάθε άλλο παρά λύνεται το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς με τα ομόλογα αυτά η είσπραξη των οφειλών μετατίθεται για άγνωστο πότε. Όλα αυτά την ώρα που -σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΑ- οι κάθε είδους οφειλές του δημοσίου ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ και ακόμα δεν έχουμε ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία που προβλέπει καταβολή των οφειλών του δημοσίου σε 30 ημέρες προς όλες τις επιχειρήσεις και σε 60 ημέρες εάν πρόκειται για φαρμακευτικές.

Και να δεχθούμε την κρισιμότατη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία ώστε να δικαιολογήσουμε το γεγονός ότι το κράτος ίσως να μη δύναται να πληρώσει σε 30 ημέρες, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση από πλευράς ρευστότητας στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει, όσο το δυνατόν συντομότερα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να κάνει γνωστούς τους όρους και τις προϋποθέσεις της πληρωμής των επιχειρήσεων αυτών μέσω ομολόγων. Επίσης δεν είναι δυνατόν το κράτος να καθυστερεί τόσο πολύ τις πληρωμές του και την ίδια ώρα να αγνοεί τη δύσκολη κατάσταση των επιχειρήσεων προβλέποντας ποινές φυλάκισης και αυτόφωρη διαδικασία για κάθε είδους οφειλές των επιχειρήσεων προς το δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους οργανισμούς κι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα ακόμα και για 1 ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Φεβρουαρίου 2011, 14:42:48
Απάντηση #113
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Με ομόλογα θα πληρώνει πλέον το δημόσιο

Τα οποία ρευστοποιoύνται στις τραπεζες με 30% haircut.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

22 Φεβρουαρίου 2011, 15:22:29
Απάντηση #114
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με ομόλογα θα πληρώνει πλέον το δημόσιο

Τα οποία ρευστοποιoύνται στις τραπεζες με 30% haircut.

Δηλαδή οι ΦμΦ που προσπαθούν να διατηρήσουν το μονοπώλιο στην προμήθεια των Ελληνικών Ασφαλιστικών Ταμείων με φάρμακα (εμποδίζοντας άλλους επαγγελματίες να δραστηριοποιηθούν στο χώρο), πήγαιναν για μαλλί και τώρα με τα ομόλογα θα βγούνε ...κουρεμένοι;

Τελικά, αν οι ξένες αλυσίδες δεν έρθουν στην Ελ, θα είναι όχι εξαιτίας της αντίστασης που προέβαλλαν οι ΦμΦ, αλλά επειδή το βλαχοδουκάτο μας δεν αποτελεί πια περιβάλλον κατάλληλο για τέτοιες επενδύσεις.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Φεβρουαρίου 2011, 15:26:05 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Φεβρουαρίου 2011, 16:21:26
Απάντηση #115
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

1 Μαρτίου 2011, 23:14:34
Απάντηση #116
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η εξαφάνιση των μετρητών θα είναι το μεγαλύτερο δράμα που θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες.
Η διαδικασία εξαφάνισης των μετρητών είναι η εξέλιξη που αρχίζει τώρα, καθώς η "εσωτερική υποτίμηση" που ζήτησαν οι εταίροι μετατρέπεται σε "εσωτερική πτώχευση", δηλαδή η χώρα δεν θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό, για να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της στους ξένους δανειστές.

Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Μαρτίου 2011, 10:20:18
Απάντηση #117
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Τελικά, ίσως το μόνο που λείπει είναι το πιστοποιητικό θανάτου της Ελ οικονομίας:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Το Φεβρουάριο του 2011 οι Βρυξέλλες ανέθεσαν σε κορυφαίο Think Tank να καταρτίσει μία ολοκληρωμένη έκθεση για την ελληνική οικονομία καταθέτοντας συγκεκριμένο σχέδιο και μέτρα για την έξοδο της από την κρίση και τη μείωση του χρέους, γράφει πριν από λίγη ώρα η γερμανική Weld. Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης η Ελλάδα έχει ήδη πτωχεύσει και είναι ουσιαστικά αδύνατο να εξέλθει από την κρίση με βάση το τρέχον πρόγραμμα ενώ η πιθανότητα να μειωθεί με αυτό το χρέος της είναι μηδενική.

Το πλάνο που προτείνει η έκθεση προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την κρίση είναι το εξής:

1) η Ελλάδα δεν πρέπει να πάρει άλλα δάνεια από μηχανισμούς στήριξης – δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το επιδεινώνουν

2) τα επιτόκια των δανείων του μηχανισμού στήριξης πρέπει να μειωθούν άμεσα

3) επιμήκυνση 30ετών για την αποπληρωμή των δανείων

4) αναδιάρθρωση κατά 30% στο χρέος που κατέχουν οι επενδυτές – όχι στα δάνεια ΔΝΤ – ΕΕ και στα ομόλογα της ΕΚΤ

Αν γίνουν όλα τα παραπάνω τότε, τονίζει η έκθεση, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 30% του ΑΕΠ και η Ελλάδα θα καταφέρει να το φτάσει στο όριο που θέτει η συνθήκη του Μάαστριχ, δηλαδή στο 60% του ΑΕΠ, το 2034!

 
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Μαρτίου 2011, 12:47:13
Απάντηση #118
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Τη χρεοκοπία (που είναι πολύ πιθανό να έλθει εντός του Μαρτίου), θα μας την πλασσάρουν ως "επανεκκίνηση", όρος που μάλλον αποτελεί κατ' ευφημισμό απόδοση του αγγλ. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

5 Μαρτίου 2011, 17:54:24
Απάντηση #119
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ)

Τη μερική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την ανάληψη της εκτέλεσης της οικονομικής πολιτικής μαγειρεύουν Γερμανία και Τρό­ικα. Ενα σενάριο που μέχρι τώρα φάντα­ζε πάρα πολύ μακρινό και απορριπτόταν από όλες τις πλευρές, τώρα άρχισε να συζητείται όχι μόνο σε διάφορα think tanks αλλά και στα ενδότερα της καγκε­λαρίας. Ο λόγος; Η επίσημη διαπίστωση ότι τα μέτρα του Μνημονίου δεν εφαρμό­στηκαν και οι στόχοι απέτυχαν.

Η χώρα μας βρίσκεται πλέον σε ασφυ­κτικό κλοιό κυρίως λόγω της αδυναμίας του οικονομικού επιτελείου να εφαρμό­σει μια σειρά μέτρων που θα εμπόδιζε την αύξηση της ύφεσης, τη μόνιμη πε­ρικοπή δαπανών και τη συλλογή εσό­δων που θα έδιναν ανάσα σε έλλειμμα και χρέος. Επισφράγισμα της αποτυχίας ήταν η έμπνευση του Γιώργου Παπακων-σταντίνου για τις αποκρατικοποιήσεις - μαμούθ και τα όσα τραγελαφικά ακο­λούθησαν. Κατά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας, στην οποία διαπιστώθηκε η πλήρης κατάρρευση του κρατι­κού μηχανισμού, η αποτυ­χία εφαρμογής μέτρων αναπτυξιακού χαρα­κτήρα και η ανεξέ­λεγκτη πορεία του δημοσίου χρέους, ο υπουργός Οικονομι­κών ήταν αυτός που έπεισε την τρόικα «για μια ακόμα ευ­καιρία» μέσα από το σχέδιο αποκρατικοποι­ήσεων. Ακολούθως φέρε­ται να πίεσε τον πρωθυπουργό ότι είναι η μόνη πλέον διέξοδος.

Οικονομικός εκτροχιασμός

Τα μαντάτα όμως για τον οικονομικό εκτροχιασμό έφτασαν και στις χώρες που πλήττονται άμεσα από μια ενδε­χόμενη πτώχευση της Ελλάδας. Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία και οι φτωχοί Σλοβάκοι έχουν δια­μηνύσει ότι δεν προτίθενται να βά­λουν άλλο το χέρι στην τσέπη, ούτε να συναινέσουν σε διευκολύνσεις άνευ σκληρών όρων και πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις επαφές της με τους κατόχους ομολό­γων, ώστε να προχωρήσει σε ολική ανα­διάρθρωση του χρέους της το συντομότερο δυνατό. Μόνο που οι πιστωτές μας πλέον δεν ζητούν ως όρους σκληρά μέ­τρα, γιατί βλέπουν πως δεν μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά εγγυήσεις σε είδος και δη σε κρατική περιουσία.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2711 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Μαΐου 2012, 23:30:52
από Argirios Argiriou
39 Απαντήσεις
20675 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2015, 11:44:32
από EzeΤΡΟΛ
1 Απαντήσεις
8210 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Δεκεμβρίου 2020, 00:03:54
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5968 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2022, 09:44:31
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
12420 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Απριλίου 2024, 07:59:21
από Argirios Argiriou