06/04/2010
Με το καλημέρα, «τρύπα» 1 δισ. στα Ταμεία (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Σε μεγάλο βραχνά εξελίσσονται τα Ασφαλιστικά Ταμεία για τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς εκτιμάται ότι θα έχουν «τρύπα» κοντά 1 δισ. ευρώ φέτος.
Μισό δισ. θα αναζητήσει ο ΟΑΕΕ και 200 εκατ. € το ΝΑΤ Παρότι τα υπουργεία και το σύνολο των φορέων που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένα, τα Ταμεία φαίνεται να αποκλίνουν των στόχων τους κατά 1 δισ., έναντι 10,2 δισ. ευρώ του προβλεπομένου (μειωμένο κατά 12,4% από τα 11,68 δισ. του 2009). Γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο, καταπώς λένε οι πληφορορίες, αναζητεί τρόπους κάλυψης των πρόσθετων κονδυλίων, τα οποία υπολογίζονται σε:
* 500 εκατ. ευρώ για τον Οργανισμό Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ κ.λπ.), επιπλέον των 600 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Φυσικό επόμενο ήταν η αναζήτηση των πρόσθετων χρημάτων, καθώς στον ΟΑΕΕ περιέκοψαν κατά 44,4% το κονδύλι του 2009, που είχε διαμορφωθεί στα 1.080 εκατ. ευρώ.
* 200 εκατ. ευρώ για το ΝΑΤ, επιπλέον του 1,3 δισ. ευρώ, που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Στο συγκεκριμένο Ταμείο δεν υπήρξε περικοπή.
* Αγνωστο παραμένει για την ώρα το πρόσθετο κονδύλι που αναζητείται για τον ΟΑΕΔ, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού το διερευνά και αναμένεται να έχει ξεκάθαρη εικόνα τον Μάιο.
Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε στην «Ε» ότι θα γίνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε το πρόσθετο κονδύλι του 1 δισ. ευρώ, που θα χρειαστεί για τα ασφαλιστικά Ταμεία, να καλυφθεί από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, που προέρχεται από την περικοπή κατά 10% των πιστώσεων σε υπουργεία και φορείς κατά μήνα.
Απλήρωτες υποχρεώσεις
Ως προς τα υπουργεία, φαίνεται να ξεπερνιέται ακόμα και ο «σκόπελος» του
υπουργείου Υγείας, καθώς τηρείται αυστηρά η πολιτική της «
μεγάλης συμπίεσης» των πληρωμών. Αλλωστε, κανόνας έχει γίνει πλέον στο υπουργείο Οικονομικών πως «
οι υποχρεώσεις τρέχουν, αλλά δεν πληρώνονται1», όπως έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας θέλοντας να περιγράψει την
τραγικότητα της κατάστασης.
Τα τελευταία γεγονότα δεν αποκλείεται να θέσουν επί τάπητος και το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις κρατικές δαπάνες και μάλιστα από τα κλιμάκια του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καταφθάνουν στην Αθήνα, προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ετσι, στα αρνητικά μαντάτα των εσόδων από τον ΦΠΑ, που μειώνονται με ρυθμό 10% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, έρχονται να προστεθούν και αυτά των δαπανών.
Το ΔΝΤ έχει επισημάνει άλλωστε στην κυβέρνηση ότι είναι αδύνατη η επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, δηλαδή στο 2,8%, έως τα τέλη του 2012, χωρίς πρόσθετα μέτρα. Δεν είναι τυχαίο ότι απαιτούν πρόσθετη μείωση των κρατικών δαπανών.
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και η αναζήτηση δανεισμού από τέσσερις κρατικές εταιρείες: ΟΣΕ (σιδηρόδρομος), ΟΑΣΑ (αστικές συγκοινωνίες Αθήνας), ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) και ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα). Ψάχνουν δάνειο 1,5 δισ. ευρώ για βραχυπρόθεσμες ανάγκες και μάλιστα από τον Απρίλιο. Κι επειδή θέλουν διακαώς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, έχουν αρχίσει ήδη να ασκούν πιέσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και φαίνονται διατεθειμένες να δανειστούν ακόμα και με επιτόκιο 7%. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συγκεκριμένες ΔΕΚΟ θα αναζητήσουν πάλι δανεικά κοντά 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να διογκωθεί η κατάσταση, καθώς στο κυνήγι του δανεισμού εκτιμάται ότι θα μπουν και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.
1 και οι συνταγές γράφονται, αλλά δεν εξοφλούνται