Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Νοεμβρίου 2024, 08:30:29

Αποστολέας Θέμα: Οικονομική κρίση - Ελληνική οικονομία και αξιοπιστία  (Αναγνώστηκε 198177 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Σεπτεμβρίου 2011, 23:02:25
Απάντηση #210
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Οι μεγαλοοφειλέτες προς το δημόσιο!!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

17 Σεπτεμβρίου 2011, 23:38:46
Απάντηση #211
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Εγώ πάλι έχω ανεπίσημες πληροφορίες, ότι έπεσε τηλ από τρόικα με σκοπό να πιέσει για περεταίρω μέτρα και για αυτό έπρεπε να είναι εδώ για να δουν  τι θα κάνουν και τι θα πουν την δεύτερα στην τηλεδιάσκεψη. Τα πράγματα ζορίζουν πολύ από ότι φαίνεται!!

Εκτός και εάν παίζεται κάτι εδώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Σεπτεμβρίου 2011, 23:48:12 από Γ.Κτιστάκης »

18 Σεπτεμβρίου 2011, 10:45:35
Απάντηση #212
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος του Μιχ. Ιγνατίου (www.ΑΙΧΜΗ.gr)

Πριν ξεκινήσει η περιπέτειά του στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ της Νέας Υόρκης, είχα την ευκαιρία να υποβάλω στον Ντομινίκ Στρος Καν, ένα απλό και εύκολο, όπως του είχα πει, ερώτημα. Τον είχα ρωτήσει «εάν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει»…

Γέλασε στην αρχή, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι, αλλά στη συνέχεια απάντησε με τη σοβαρότητα που τον διέκρινε όταν ασχολείτο με θέματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «χρειάζεται να πράξει η ελληνική κυβέρνηση όσα είχε υποσχεθεί και, βέβαια, να υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει έναντι των δανειστών της».

Λίγο αργότερα, μία σημαντική πηγή του ΔΝΤ με πληροφορούσε πως είχε στο μυαλό του «ένα εκπληκτικό σχέδιο», που θα παρουσίαζε στην Άνγκελα Μέρκελ και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να συγκρατηθεί η κρίση στην Ελλάδα, ώστε να επιλυθεί πιό εύκολα, και να μην επεκταθεί στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Καθ’ οδόν προς την Ευρώπη, ο Στρος Καν έκανε το καθιερωμένο πέρασμα από το ξενοδοχείο Σοφιτέλ και «τα υπόλοιπα», όπως συνηθίζουν να λένε οι αναλυτές, «θα τα γράψει η ιστορία»…

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο τότε γενικός διευθυντής του Ταμείου, δεν παρουσίασε το φιλόδοξό σχέδιό του ούτε στην Καγκελάριο της Γερμανίας, ούτε στους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα η κρίση να έχει επεκταθεί όχι μόνο σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά να απειλεί το παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Βέβαια, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα, εκτός του Στρος Καν που πίστευε στο σχέδιο του, εάν η υλοποίησή του θα έσωζε την ελληνική οικονομία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο «παρά ένα» και δύσκολα θα ανακαλύψει κανείς έστω και ένα εκ των ειδικών, που θα στοιχηματίσει ότι «θα τα καταφέρει».

Οι λόγοι είναι πολλοί και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.

Ο πρώτος και βασικός είναι ότι την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, φέρει ο πρωθυπουργός της. Και δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία ότι είναι «θύμα» του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών, τον οποίο άλλαξε με συνοπτικές διαδικασίες όταν προφανώς αντιλήφθηκε -ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου- πως η χώρα βρισκόταν σε χειρότερη μοίρα. Από την στιγμή που επέλεξε την οδό του ΔΝΤ και, μάλιστα, πολύ πριν υποβάλει την αίτηση, έπρεπε να ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά. Δέχομαι ότι τον κατηγορούν πως δεν σκαμπάζει οικονομικά, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να επιβάλει στους υπουργούς που ανέλαβαν το βάρος της εφαρμογής του Προγράμματος να κάνουν την δουλειά τους. Δεν το έπραξε και ανάγκασε τον Στρος Καν, στις αρχές του Δεκέμβρη του 2010 να διαρρεύσει ο ίδιος την δυσαρέσκειά του και να τον κατηγορήσει  για παντελή έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησής του.

Ο κ. Παπανδρέου ελέγχεται και για το γεγονός της προσφυγής στο Ταμείο, αλλά και για το ότι απωλέσθηκαν 16 ολόκληροι μήνες, χωρίς να γίνει στην κυριολεξία τίποτα. Απλά προστέθηκαν άλλα 100 δισεκατομμύρια ευρώ στο ήδη δυσβάστακτο χρέος της Ελλάδας. Θα διακινδυνεύσω να ισχυριστώ ότι ο πρωθυπουργός θα έχει την τύχη του ομολόγου του της Ισλανδίας εάν αποδειχθεί η καταγγελία που έκανε στην «Ελευθεροτυπία» η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά, η οποία ισχυρίστηκε ότι «το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat, διότι έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας». Εμένα, πάντως, δεν με έπεισε η διάψευση του κ. Παπακωνσταντίνου, και καταθέτω την άποψή μου δημόσια, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που άκουσα για τα «μαγειρέματα» των αριθμών, τον Οκτώβριο του 2009. Ο κ. Καραμανλής αφαιρούσε πόντους και ο κ. Παπανδρέου πρόσθετε…

Ο πρωθυπουργός ελέγχεται και για κάτι άλλο εξίσου σημαντικό: Εάν ερευνήσει κάποιος τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέρασαν παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες, θα διαπιστώσει πως ο ελληνικός λαός ήταν ο μόνος που έδωσε την ευκαιρία στον ηγέτη του να επιβάλει τα τρομακτικά μέτρα του Μνημονίου αδιαμαρτύρητα.

Οι πρώτοι μήνες κύλησαν χωρίς σοβαρές διαμαρτυρίες και ο λαός άρχισε να κινητοποιείται όταν αντιλήφθηκε πως του πετσοκόβουν μισθούς και προνόμια, χωρίς οι θυσίες του να πιάνουν τόπο. Εάν δεν εφαρμόστηκε το Μνημόνιο το 2010, όταν ο κόσμος δεν διαμαρτυρόταν, είτε κυριαρχημένος από σοκ είτε και από κάποιες ενοχές που του μετέφεραν στις πλάτες του οι πολιτικοί, θα εφαρμοστεί τώρα που οι Ελληνίδες και οι Ελληνες ανέβηκαν στα κάγκελα; Αποκλείεται…

Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον αδιεξόδου, το οποίο -με τα σημερινά δεδομένα- είναι αξεπέραστο. Δεν υπάρχει περίπτωση, ακόμα και εάν εμφανιστεί ο Θεός ο ίδιος μεταφέροντας σακούλες με 400 δισ. ευρώ ως δώρο στην Ελλάδα, να μπορέσει ο σημερινός πρωθυπουργός να διαχειριστεί την φοβερή κρίση που μαστίζει τη χώρα. Δεν πρόκειται για θέμα ανικανότητας, όπως ισχυρίζονται πολλοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Εχει κάψει ο ίδιος το χαρτί του και το χειρότερο που του συμβαίνει είναι ότι ουδείς τον εμπιστεύεται να οδηγήσει το καράβι της Ελλάδας σε απάνεμο λιμάνι. Ούτε ο λαός, ούτε οι δανειστές που επέλεξε με δική του αποκλειστικά απόφαση και ευθύνη. Ετσι, για να το πούμε πιό απλά, δεν μπορεί…


19 Σεπτεμβρίου 2011, 13:55:19
Απάντηση #213
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Εγκατέλειψε τις όποιες ελπίδες είχε για την Ελλάδα ο διασημότερος οικονομολόγος αλλά και γνωστός καταστροφολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί.
 
Όπως τονίζει σε άρθρο-ανάλυση στους Financial Times, η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και να εγκαταλείψει το ευρώ.
 
Η βασική ιδέα -την οποία υπογραμμίζει στο άρθρο του- είναι ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ θα οδηγήσει σε περισσότερα χρόνια οικονομικής ύφεσης και αρνητικό πληθωρισμό.
 
Μάλιστα θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δε θα σώσει τη χώρα, καθώς, όπως τονίζει, η ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική στο περιβάλλον του ευρώ και είναι αδύνατο να αναπτυχθεί!
 
Όπως λέει, χρειάζεται υποτίμηση του νομίσματος, συνθήκη απαγορευτική για το ενιαίο νόμισμα.
 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

24 Σεπτεμβρίου 2011, 16:25:07
Απάντηση #214
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod


"το ότι πτωχαίνουν οι έλληνες, δε είναι ταυτόσημο με την πτώχευση της χώρας"
η καλύτερη, εγκυρότερη σοσιαλιστική ανάλυση που έχει ακουστεί τους τελευταίους μήνες
Βενιζέέέέλοοοοοοοος..........

30 Σεπτεμβρίου 2011, 16:38:37
Απάντηση #215
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η συσκεψη θα γίνει αλλα ουδεις θα επιστρέψει στο νομισμά του.
Το πιο πιθανό είναι η δημιουργία πάγκόσμιου νομίσματος απο τις πλέον υπερχεωμένας χώρες του πλανήτη (ΗΠΑ - ΕΕ- ΙΑΠΩΝΙΑ) και όχι το SDR που θέλουν οι αναδυόμενες.
Η ισοτιμία 1$=1ΕΥΡΩ=100 ΓΙΕΝ.
Καθώς θα είναι το παγκοσμιο αποθεματικό νόμισμα θα το πληθωρίσουν με φρενήρη ρυθμό. Η πλεονάζουσα ρευστότητα θα αναγκάσει την Κινα να αποσυνδεθεί
απο το $ (δικό μας νόμισμα δικό σας πρόβλημα).
Το παγκόσμιο νόμισμα είναι το πρώτο βήμα για την παγκόσμια κυβέρνηση. Η δημιουργία της οποιας προυποθέτει το αίσθημα μιας επερχόμενης παγκόσμιας απειλής.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

2 Οκτωβρίου 2011, 17:07:22
Απάντηση #216
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος - με 9 παίχτες συνεχίζει το Γκουβέρνο!

 Οι κάρτες βγήκαν από την τρόικα για όσα δεν έγιναν μέσα σε εννιά μήνες και εκτόξευσαν το έλλειμμα

- Βασική κόκκινη κάρτα η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων που επίσης δεν έγινε με τον κανόνα προσλήψεων
- Τα νέα μέτρα φωτιά που η κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα αποδώσουν 6,6 δισ. μέσα στο 2012
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, η πρώτη κάρτα βγήκε για την μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει κόντρα μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Γιάννη Ραγκούση, με τον προκάτοχό του Δημήτρη Ρέππα.

Την δεύτερη έδειξαν οι τροικανοί στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Μπεγλίτη, καθώς δεν έχουν μειωθεί οι προσλήψεις στον στρατό και στις αστυνομικές ακαδημίες.

Η τρίτη βγήκε για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, γιατί – πέρα από το λάθος της επιστροφής φόρου με τις αποδείξεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ – δεν έκοψε τις δαπάνες από αμοιβές επιτροπών και συμβουλίων καθώς επίσης και απο αποζημιώσεις και μπόνους σε δημόσιο και ΔΕΚΟ.

Κάρτα και στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς δεν προχώρησαν μία σειρά μέτρων για αύξηση εσόδων όπως: χρέωση ανασφάλιστων και μεταναστών για ιατρικές υπηρεσίες και περιορισμό δαπανών στα νοσοκομεία.

“Κόκκινη” και στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη καθώς δεν προχώρησε η πλήρης εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά ούτε η εφαρμογή της ειδικής μειωμένης τιμής για τα φάρμακα που συνταγογραφούν τα Ταμεία.  :-*
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Οκτωβρίου 2011, 00:03:29
Απάντηση #217
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod


«Δεν θα γίνουμε Ινδία» τόνισε ο πρωθυπουργός για τις συλλογικές συμβάσεις

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Κεντρικής Μακεδονίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

στάθηκα στη φωτογραφία γιατί με εντυπωσίασαν οι πόζες των βουλευτών....
αλλά αυτό το κόκκινο "χαλί" πίσω τους, δεν φέρνει κάτι από Ινδία, για μου φαίνεται;

4 Οκτωβρίου 2011, 11:30:17
Απάντηση #218
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Χωρίς απόφαση για τη χορήγηση της 6η δόσης στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup. Μάλιστα, αποφασίστηκε να αναβληθεί το έκτακτο Eurogroup που ήταν προγραμματισμένο για τις 13 Οκτωβρίου, καθώς η τρόικα δεν θα ήταν έτοιμη να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της, πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Η επόμενη συνεδρίαση του οργάνου θα γίνει, σύμφωνα με το Reuters στις 29 Νοεμβρίου.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε πως κανένα μέλος της ευρωζώνης δεν σπρώχνει την Ελλάδα στη χρεοκοπία, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από τα μέτρα που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν κάλεσε την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να επιτύχει τους στόχους της.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδειχναν προβληματισμένοι από τη δυστοκία της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμούς, τη ίδια στιγμή που εντείνονται οι φήμες για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Πάντως, υπενθυμίζεται πως ο κ. Σαχινίδης, υφυπουργός Οικονομικών, πριν από ένα μήνα είχε αναφέρει σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, επαρκούν μόλις μέχρι το μέσο του Οκτωβρίου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υποβολή της έκθεσης των μελών της ελεγκτικής ομάδας της τρόϊκας μετά τις 13 Οκτωβρίου, δημιουργεί ήδη σωρεία προβλημάτων στους κυβερνητικούς επιτελείς, οι οποίοι θα έχουν να αντιμεωπίσουν το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών στο εσωτερικό, δίχως, ωστόσο να αποκλείεται η καταβολή μισθών και συντάξεων στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους κατά το ήμισυ με χρήματα και το υπόλοιπο 50% με την έκδοση ειδικών έντοκών γραμματίων.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

10 Οκτωβρίου 2011, 18:20:58
Απάντηση #219
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ιδιωτικά τα κέρδη, κρατικές οι ζημιές!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Συμφωνα με την  enet.gr  o γνωστος μας απο την Alapis, κος Λαυρεντιαδης

Το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή οι Ελληνες φορολογούμενοι, θα επωμιστούν συνολικά 863 εκατ. ευρώ για να μαζευτούν τα συντρίμμια που άφησε η διοίκηση Λαυρεντιάδη και για να διασφαλιστούν οι καταθέτες. Το ποσό των 863 εκατ. ευρώ δεν προέρχεται από έναν αυθαίρετο υπολογισμό και μία δημοσιογραφική εκτίμηση, αλλά από αξιολόγηση των στοιχείων της τράπεζας που ανέλαβε και έκανε η Ernst & Young κατόπιν παραγγελίας της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και από στοιχεία τα οποία κατετέθησαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Βεβαια η PROTON ανοιξε σημερα τον χορο των κρατικοποιησεων των Ελληνικων τραπεζών και αναμενεται να ακολουθησου και οι υπόλοιπες  αφου ο κος Σαρκοζι με την κα Μερκελ αποφασισαν οπως φαίνεται μεγαλυτερο  κουρεμα των Ελληνικων ομολογων .
Και την  ΑΛΑΠΙΣ βεβαια χρηματιστηριακα την "τσακισε" ο κος Λαυρεντιαδης ,αφου μετα απο αυξησεις μετοχικου κεφαλαιου ....πηρε τα λεφτα και εξαφανιστηκε ...μολις στα 7 λεπτα η μετοχη της  σημερα .
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Οκτωβρίου 2011, 19:11:26 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

19 Οκτωβρίου 2011, 23:01:34
Απάντηση #220
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
  Επισυνάπτω άρθρο προσφατου τευχους του ΤΙΜΕ (3 Οκτ.) για την Ευρωπαϊκή και Ελληνική οικονομική κρίση, ιδιαίτερα επειδή εξετάζει σενάρια εξόδου της χώρας μας απο τη ζώνη του ευρώ.

  Επίσης πίνακα απο το τευχος της 22ας Αυγούστου του ιδιου περιοδικού, οπου φαίνεται οτι η χώρα μας ειναι ψηλά στον δείκτη οικονομικής εισοδηματικης ανισότητας. 

 
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

20 Οκτωβρίου 2011, 13:42:08
Απάντηση #221
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Τελικά πόσα ομόλογα έχουν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στα 7,85 δις ευρώ διαμορφώνεται το ύψος των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα είχε αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών κ Ε. Βενιζέλος ότι τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν 18 με 20 δις ευρώ ελληνικού χρέους.
Το υπουργείο οικονομικών παρουσίασε την  αναλυτική κατάσταση των ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία (ονομαστική αξία ομολόγων, ημερομηνίες έκδοσης και λήξης ομολόγων και εντόκων), μετά από σχετική ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Μάκη Βορίδη, με αφορμή τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης του δημοσίου χρέους στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, το μεγαλύτερο όγκο ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, το ύψος των οποίων φτάνει στα 7,85 δις. ευρώ, κατέχει το ΙΚΑ με 2,07 δις. ευρώ, ενώ ακολουθούν το ΤΕΑΔΥ με 1,23 δις. ευρώ και το ΟΓΑ με 1,12 δις. ευρώ. Παράλληλα, ήδη το ΙΚΑ έχει ενεχυριάσει ομόλογα αξίας 900 εκ. ευρώ, προκειμένου να λάβει αντίστοιχο δάνειο, μια που η πρόωρη ρευστοποίηση τους, θα επέφερε σημαντικές απώλειες για το Ίδρυμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ασφαλιστικά ταμεία στο αρχικό PSI είχαν συμμετάσχει όχι με haircut αλλά με επιμήκυνση του χρόνου διακράτησης των ομολόγων.
Στο νέο PSI πιθανόν να ισχύουν οι ίδιες παράμετροι, αλλά τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

20 Οκτωβρίου 2011, 21:52:20
Απάντηση #222
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Με …χιούμορ αντιμετωπίζουν στη Γαλλία την κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι συντελεστές της σατιρικής εκπομπής «Οι μαριονέτες των ειδήσεων» του Canal+, παρουσίασαν ένα βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο άνθρωπος του μέλλοντος, «Ο Έλληνας».

Στο… ντοκιμαντέρ, παρουσιάζεται ένας Έλληνας ντυμένος τσολιάς, ο Κώστας, ο οποίος είναι πειραματόζωο σε ένα αμερικανικό εργαστήριο.

Ο Έλληνας υποχρεώνεται να δουλεύει ασταμάτητα, ενώ του μειώνουν το μισθό και του στερούν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Παρά τις περικοπές, ο Έλληνας συνεχίζει να εργάζεται με την ίδια ένταση, αδιαμαρτύρητα, επειδή υπάρχει κρίση.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αποφασίζουν ότι το πείραμα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και συμπεραίνουν ότι οι τακτικές που εφαρμόσθηκαν στον Έλληνα, μπορούν να γίνουν πράξη και στον υπόλοιπο πλανήτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

23 Οκτωβρίου 2011, 12:26:51
Απάντηση #223
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Μέρκελ: Αναγκαίο ένα κούρεμα 50 με 60 %

Την αναγκαιότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50 με 60 % φέρεται να υπογράμμισε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Η αξιολόγηση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατέδειξε ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκείς, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, σύμφωνα με συμμετέχοντες που επικαλείται το Reuters. Την ίδια ώρα όμως υπογράμμισε ότι προέχει να γίνει αυτό σε εθελοντική βάση.

Η καγκελάριος απηύθυνε παράλληλα σαφή προειδοποίηση να υπάρξει λύση στο θέμα της μόχλευσης του EFSFμέχρι τις αρχές της εβδομάδας προκειμένου να διασφαλίσει τη συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου στις όποιες αλλαγές πριν την δεύτερη, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης. Η Α. Μέρκελ δεν διευκρίνισε με ποιον ακριβώς τρόπο θα πρέπει να γίνει η μόχλευση, τόνισε όμως ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές με τη Γαλλία.

Αισιοδοξία για φιλόδοξη λύση

  "Πιστεύω ότι (...) μπορούμε πραγματικά να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας μέχρι την Τετάρτη"Πάντως, στο περιθώριο της χθεσινοβραδινής συνάντησής της με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία των διαβουλεύσεων: «Πιστεύω ότι οι υπ. Οικονομικών σημείωσαν πρόοδο και πως μπορούμε πραγματικά να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας μέχρι την Τετάρτη. Οι διαβουλεύσεις ωστόσο είναι δύσκολες και είναι σημαντικό Γερμανία και Γαλλία να συμμετέχουν πολύ ενεργά στις προετοιμασίες».

«Έχουμε φτάσει στο μεταξύ σε μια πολύ ρεαλιστικότερη θεώρηση της κατάστασης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μπορούν να διατεθούν τα αναγκαία μέσα για την προστασία του ευρώ», πρόσθεσε.

Για πρόοδο στις συνομιλίες έκανε χθες το βράδυ λόγο και ο γάλλος πρόεδρος τονίζοντας την ίδια ώρα ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια οριστική λύση: «Πρέπει να βρεθεί λύση, μια δομική, φιλόδοξη και οριστική λύση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή».


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

6 Νοεμβρίου 2011, 23:31:00
Απάντηση #224
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
   Θέλω να καταθέσω την προσωπικη γνώμη και εκτίμηση μου για τα πολιτικα γεγονοτα των τελευταίων ημερών.
   Ζούμε τις τελευταίες μέρες τις ραγδαίες εξελίξεις μετα την εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό. Ο πρωθυπουργός αναγκάσθηκε να τα μαζέψει άρον-άρον, αλλά οι πολιτικες εξελίξεις είναι  πλέον απρόβλεπτες και εκτος ελέγχου, όπως και η παραμονη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ. Ομόφωνα οι πολιτικες ηγεσίες και τα ΜΜΕ των Ευρωπαϊκών χωρών έχουν βάλει στο στόχαστρο την πολιτικη ηγεσία της πατρίδας μας για την ασυλλόγιστη ενέργεια  της που θετει σε κίνδυνο το ευρώ και τη σταθερότητα του. Στην ίδια εκτίμηση συγκλίνουν και τα εγχώρια πολιτικά κόμματα, καθώς και τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, που σπεύδουν έντρομα να καλέσουν σε συναίνεση για να επικυρωθούν οι αποφασεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της 27ης Οκτωβρίου για να μη διακυβευθεί η «Ευρωπαϊκή πορεία» της χώρας μας.
   Για ποια Ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική όμως άραγε μας μιλάνε; Για αυτήν που σχετίζεται με τα διαδοχικά μνημόνια και τις επαχθείς δανειακες συμβάσεις, που συρρικνώνουν συνέχεια τα εισοδήματα και τα κοινωνικά δικαιώματα ευρέων κοινωνικών στρωμάτων, παράγοντας συνεχως ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση;  Και από ως πού σωτήριες οι αποφασεις  της 27ης Οκτωβρίου; Αν δεν κανω λάθος, παρα το «κούρεμα» του χρεους, θα βρεθούμε το 2020 με χρεος 120% επι του ΑΕΠ (δηλαδη όσο είχαμε το 2009, πριν αρχισει ολη αυτή η ιστορία με τα Μνημόνια και τα σχεδια βοήθειας ) και υπο την προϋπόθεση ότι μετα από δυο χρονια και μεχρι τοτε θα εχουμε ρυθμο ανάπτυξης 4,5%. Δεν ειμαι οικονομολόγος, αλλά μπορεί κάποιος να μου εξηγησει πειστικα πως θα δημιουργηθεί τετοιος ρυθμος αναπτυξης με τόση ανεργία, με τις στροφιγγες  χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων κλειστες και με το δεδομενο κλίμα ανασφαλειας και (εύλογης )αποφυγης επιχειρηματικού ρίσκου;  Εκτος εαν στα (κρυφά και ανομολόγητα) σχεδια ανάπτυξης των ευρωπαίων αρχιτεκτόνων των, κατ’ ευφημισμόν, «σχεδίων σωτηρίας» της χώρας μας περιλαμβάνεται η εκποίηση των πλουτοπαραγωγικων πηγών και οργανισμών της χώρας μας σε τιμες «κοψοχρονιάς» για αυτούς. Οπότε θα φθάσουμε, όσοι επιβιώσουμε, (απ)αισίως το 2020, με την Ελλάδα ξεπουλημένη, ρημαγμένη, καθημαγμένη και τους Ελληνες εξαθλιωμενους και καταρρακωμενους σωματικά και ψυχολογικά από την οικονομική καταστροφή και υποδούλωση της πατρίδας μας, για να μας πούν πάλι «κοιτάξτε, κάναμε κάποια λάθη εκτίμησης, δεν βγήκαν τα νούμερα όπως τα είχαμε υπολογίσει,διότι μπλά, μπλά, μπλά κλπ.»,  οπότε, φτού κι από την αρχή με νεα μνημόνια, δανειακές συμβασεις κλπ. στο ατέλειωτο γαϊτανάκι της υποδούλωσης και εξαθλίωσης.
   Ας μη γελιόμαστε πλέον από τα παραμύθια που μας πουλάνε. Ολη αυτή η ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης και της Ευρωπαϊκης ενοποίησης δεν συμφέρει τους λαούς της Ευρώπης, τους απλούς εργαζόμενους, τους ανθρώπους  του καθημερινου μόχθου και της βιοπάλης (όχι, δεν ψηφίζω ΚΚΕ, αν συνειρμικά αυτή την εντύπωση δημιουργούν τα γραφόμενα μου). Είναι μια υπόθεση που είναι προς όφελος των κερδοσκόπων των χρηματοπιστωτικων αγορών, των τραπεζιτών και των μεγαλο-επιχειρηματιών, διεθνών και εγχώριων, που με το κοινο νόμισμα του ευρώ κάνουν ευκολότερα «παιχνίδι» και συσσωρεύουν κέρδη σε βάρος των απλών ανθρώπων. Γι’ αυτό τρόμαξαν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί (υπάλληλοι των προαναφερθεντων και προαγωγοί των συμφερόντων τους) και τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ (παπαγαλάκια των ίδιων απόψεων και συμφερόντων), αλλά και το εγχώριο σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα ελληνικά  ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοεκδοτών μπροστά στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τις συνακόλουθες οικονομικές αναταράξεις και ζημιές τους, ενώ παράλληλα  κόπτονται υποκριτικά για εθνική συναίνεση και για την τρωθείσα εθνική αξιοπρέπεια, ενώ «ο καυγάς είναι για το πάπλωμα».
   Ειμαι από  πολύ καιρό θιασώτης της άποψης ότι η Ελλάδα έπρεπε , στις απαρχές  της οικονομικής κρίσης, να αποχωρήσει από το ευρώ, βεβαίως μετά από δημοψήφισμα,  με δεδομένη τη μη βιωσιμότητα του τεράστιου χρέους, αλλά και τη ληστρική  συμπεριφορά των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ απέναντι μας.  Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεις να ασκήσεις εθνική οικονομική πολιτική για έξοδο από την κρίση, όταν δεν έχεις δικό σου, εθνικό νόμισμα. Δεν μπορεις να υποτιμησεις το νόμισμα σου για να εχεις αύξηση των εξαγωγών και περιορισμό των εισαγωγών, δεν μπορείς να κόψεις καινούργιο χρήμα, έστω και πληθωριστικό, για να χρηματοδοτήσεις επενδύσεις , να πετύχεις ανάπτυξη και να ασκήσεις κοινωνική πολιτική.  Μοιραία εξαρτάσαι από τις επιλογες του Ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, το οποίο βέβαια δεν θα σε επιχορηγήσει με κοινωνικά κριτήρια ή με γνώμονα το εθνικό σου συμφέρον, αλλά με βαση τα δικά τους ιδιοτελή κίνητρα. Μάλιστα, εάν οι διαπραγματεύσεις για εξοδο από το ευρώ  είχαν γίνει στην αρχή της κρίσης, οι επιπτώσεις από την προσαρμογή της  Ελληνικης οικονομίας θα ηταν πολύ λιγότερο επώδυνες και η διαπραγματευτική ισχύς μας ως χώρας πολύ μεγαλύτερη, όπως αποδείχθηκε από τον πανικό των ευρωπαίων εταίρων μπροστα στο ενδεχόμενο εξόδου μας από το ευρώ και με δεδομένο το ότι η έκθεση των τραπεζών τους στα ελληνικά ομόλογα ηταν τότε πολύ μεγαλύτερη.
   Μα, θα μου πείτε, αυτό σημαίνει πτώχευση, εφ’ όσον οι Ευρωπαίοι κλείσουν τη στρόφιγγα της παροχής ρευστού χρήματος στη χώρα μας, εάν δεν επικυρώσουμε τις αποφασεις της 27ης Οκτωβρίου ή αποχωρήσουμε από το ευρώ και δραματικες κοινωνικες επιπτώσεις. Δεν διαφωνώ. Όμως, επιμένω, ότι είναι προτιμότερο να πτωχεύσουμε ως χώρα, να δοκιμασθούμε και να αγωνισθούμε σκληρά για 2-3 χρόνια μέχρι να ορθοποδήσουμε  και να πορευθούμε στη συνέχεια ελεύθεροι και ανεξάρτητοι , παρα να υποστούμε το αργό και βασανιστικό μαρτύριο των διαδοχικών μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, της συνεχούς και ατέρμονης βύθισης σε διαρκώς βαθύτερη κοινωνική εξαθλίωση και  σε διαρκώς μεγαλύτερη εθνική ταπείνωση και συλλογική κατάθλιψη βλέποντας, ανήμποροι  να αντιδράσουμε, το ξεπούλημα και την κατεδάφιση της πατρίδας μας. Στην πρώτη περίπτωση, οι θυσίες που θα υπομείνουμε, γιατί αναμφίβολα θα υποβληθούμε σε θυσίες , ίσως ανάλογες της κατοχικής περιόδου του 1941-44, θα πιάσουν τόπο. Στην δεύτερη περίπτωση θα σπρώχνουμε αέναα ,σαν τον Σίσυφο, τον βράχο του χρέους και των ελλειμμάτων, χωρις να φθάσουμε  ποτέ στην πολυπόθητη κορυφή της οικονομικής ανάκαμψης. Η , για να χρησιμοποιήσω άλλη παρομοίωση, θα μοιάζουμε με τον Τάνταλο, θα απλώνουμε το χέρι μας διαρκώς για να δρέψουμε  τους καρπούς  του δένδρου της  κοινωνικής και εθνικής ευημερίας , νομίζοντας κάθε φορά ότι είναι πλέον πολύ κοντά και δεν θα το καταφέρνουμε ποτέ, γιατί θα απομακρύνεται συνέχεια. Αλλωστε εκεί έγκειται η πονηριά των δανειστών μας . Είναι σχεδιασμένα τα προγράμματα οικονομικής «βοήθειας» έτσι ώστε να δημιουργούν την αυταπάτη ότι οι στόχοι είναι  εφικτοί και υλοποιήσιμοι (ώστε να συναινούμε στην εφαρμογή τους), ενώ στην πραγματικότητα θα τρέχουμε διαρκώς πίσω από απραγματοποίητα και φευγαλέα όνειρα.
   Είναι όμως πιθανό να μας κάνουν τη χάρη να μας διώξουν από την ευρωζώνη. Όχι βέβαια επειδή μας αγαπάνε, αλλά μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει το πολυαγαπημένο τους ευρώ από τις τυχοδιωκτικές ενέργειες των απρόβλεπτων Ελλήνων, ίσως πούν «δεν βγάζουμε άκρη με δαύτους, άς τους διώξουμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο». Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουν απερίσπαστοι την πολιτική κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους στις άλλες χρεωμένες χώρες της  Ευρώπης χωρίς να κινδυνεύουν από τους ενοχλητικούς Ελληνες.
   Σ΄αυτή την περίπτωση η Ιστορία ενδεχομένως  κάποτε θα γράψει: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός το 2011, μπροστα  στις ογκούμενες λαϊκές αντιδράσεις απο τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, πρότεινε διενέργεια δημοψηφίσματος στην απέλπιδα προσπάθεια του να πετύχει ευρεία πολιτική συναίνεση και στήριξη. Με αυτή την ενέργεια του η Ελλάδα έχασε ολοκληρωτικά την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της και αποπέμφθηκε από τη ζώνη του ευρώ. Ουσιαστικά με την απερίσκεπτη αυτή πράξη, άθελα του έγινε αίτιος της μακροπρόθεσμης σωτηρίας της χώρας».
   Εκτός αν υπάρχει άλλη, εναλλακτική εξήγηση των γεγονότων, βασισμένη σε στοιχεία που, προς το παρόν, μας διαφεύγουν.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2711 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Μαΐου 2012, 23:30:52
από Argirios Argiriou
39 Απαντήσεις
20674 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2015, 11:44:32
από EzeΤΡΟΛ
1 Απαντήσεις
8210 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Δεκεμβρίου 2020, 00:03:54
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5968 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2022, 09:44:31
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
12419 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Απριλίου 2024, 07:59:21
από Argirios Argiriou