Ασθενής μεσήλικας με ιστορικό 2 νοσηλειών στο ΨΝΑ, εμφανίζεται τακτικά ο ίδιος κάθε μήνα στο Ιατρείο για ένεση Alloperidin που έχει από ετών μετά την τελευταία έξοδο από το Νοσοκομείο συσταθεί. Δεν έχει περιβάλλον (ζει με την επίσης ψυχωτική μητέρα του στο χωριό) και φυσικά δεν παρακολουθείται από ψυχίατρο.
Σχετικά συνηθισμένη, πονεμένη, ιστορία.
Η αδελφή του στην Αθήνα έχει επικοινωνήσει με τον Ιατρό του χωριού ανήσυχη για τον αδελφό της ανίκανη όμως καθώς έχει δική της οικογένεια και άλλα προβλήματα, να ενδιαφερθεί επίμονα και συστηματικά με το πρόβλημά του.
Κι αυτή συνηθισμένη ιστορία. Ενδιαφέρον και ανησυχία εξ' αποστάσεως.
Η αδελφή επικοινώνησε με τον Ιατρό (στο χωριό) και ανέφερε ότι την ειδοποίησαν ότι ο ασθενής δημιούργησε κάποιες αναταραχές λεκτικές με πιθανή χειροδικία.
Προσπάθεια διασταύρωσης των αναφερόμενων περιστατικών. Μπορεί να έγιναν, μπορεί να μην έγιναν. Μπορεί να προκλήθηκε ή μπορεί να τον «δούλευαν».
Στην περιοχή σου δραστηριοποιείται κάποιο πρόγραμμα τύπου «Βοήθεια στο Σπίτι» ή κάτι ανάλογο; Συνήθως αυτές οι μονάδες διαθέτουν και κοινωνική λειτουργό. Ζήτησέ της να προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τον ασθενή. Αν είναι δυνατόν να πάτε μαζί εκτός αν κρίνεις ότι η παρουσία σου μπορεί να «ενοχλήσει» τον ασθενή.
Ακόμη καλύτερα θα ήταν αν υπάρχει στην περιοχή σου πρόγραμμα «κινητής μονάδας ψυχικής υγείας» όπως υπάρχει στην περιοχή μου. Δεν γνωρίζω αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει πανελλήνια εφαρμογή.
Επικοινωνία με τοπική αστυνομία και δημοτική αρχή για ενημέρωση και συλλογή στοιχείων.
Ο εισαγγελέας διατάσσει σύλληψη και ακούσια διακομιδή μόνο αν οι πλησιέστεροι συγγενείς (γονείς, παιδιά, αδέρφια) κάνουν αίτηση σ’ αυτόν, δηλώνοντας ότι τον θεωρούν επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη και τη σωματική τους ακεραιότητα. Αν κρίνει ότι το αίτημά τους έχει βάση, διατάζει τη σύλληψη του από την αστυνομία και την ακούσια, έστω και βίαια, διακομιδή του και εξέτασή του από ψυχίατρο του δημόσιου νοσοκομείου. Συγκεκριμένα από 2 ψυχιάτρους των οποίων απαιτείται η ομόφωνη σύμφωνη γνώμη για ακούσια διακομιδή και εγκλεισμό σε ψυχιατρείο. Το παραπάνω σκηνικό το έχω βιώσει αρκετές φορές ως ειδικευόμενος. Αν μάλιστα χρειάζεται η διακομιδή του με πλοίο ή άλλο μεταφορικό μέσω, για τον εγκλεισμό σε ψυχιατρείο τα πράγματα γίνονται πολύ άγρια έως τραγικά που ίσως τα αναλύσω άλλη φορά (χειροπέδες στον ασθενή, συνοδεία αστυνομικών που ενίοτε συνοδεύουν παράλληλα και κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου, αστυνομικές κλούβες, πέρασμα από το «Μεταγωγών» σε Αθήνα ή Πειραιά. Άγρια πράγματα)
Ο γιατρός, και τρίτοι, δεν γνωρίζω αν έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση στον εισαγγελέα. Νομίζω όχι γιατί πολύ απλά φαντάσου ότι θα το έκανε ο καθένας σε κάποιον που είχε διαφορές ή άχτι; Αν ο γιατρός ή η αστυνομία κάνει σχετική αίτηση στον εισαγγελέα ίσως να γίνεται. Πρέπει όμως ο γιατρός να βεβαιώσει ότι είναι επικίνδυνος! Είναι;
Κάνε μια τηλεφωνική ή προσωπική επαφή με τον εισαγγελέα και συζήτησε το γενικότερο νομικό πλαίσιο των περιπτώσεων με παράδειγμα το συγκεκριμένο περιστατικό