Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Πόσα ευρώ κοστίζει η συνταγογράφησή σου ανά εργάσιμη ημέρα;

(1/1)

Argirios Argiriou:
Επιτέλους. Πήρα απάντηση σε κάτι που το σκεφτόμουνα αρκετά τον τελευταίο καιρό.
Συγκεκριμένα: Πόσα ευρώ κοστίζει η συνταγογράφησή ενός μέσου Έλληνα Ιατρού  ανά ημέρα.

Στην προκήρυξη (από τις  αρχές του 2010), που επισυνάπτω παρακάτω, από το Υπουργείο Οικονομίας αναφέρεται ότι το μέσο κόστος συνταγής είναι 100 ευρώ.

Άρα εγώ που στην λίστα μου στο ΙΚΑ, μου έχουν συνήθως 25 άτομα (+ καμιά 10 άτομα που έρχονται σαν σφήνες),  (+ καμιά 10 στο ιδιωτικό Ιατρείο) δηλαδή γύρω στα 45 άτομα την ημέρα (που τα περισσότερα ζητούν και τελικά παίρνουν συνταγή), τότε πρέπει να γράφω φάρμακα για περίπου 4.000 ευρώ ανά ημέρα, ίσως και παραπάνω.

Το τι κοστίζει μια μέση συνταγή κάθε χρονιά, θα έπρεπε να το διδάσκεται και ο τελευταίος φοιτητής Ιατρικής πριν βγει στην αγορά εργασίας (για να μη μιλήσουμε για τους εν ενεργεία Ιατρούς), για να συνειδητοποιήσουμε ότι τα φάρμακα δεν έχουν μόνο θεραπευτική αλλά και οικονομική αξία. Και ότι δεν είμαστε μόνο θεράποντες Ιατροί αλλά και διαχειριστές του Δημοσίου Χρήματος όσο λίγοι επαγγελματίες στην κοινωνία.

(να τονιστεί ότι στους παραπάνω υπολογισμούς δεν συμπεριλάβαμε τα εργαστηριακά που παραγγέλνουμε και τις άλλες παρακλινικές εξετάσεις).

Δ. Κουναλάκης:
Είναι μια εκτίμηση τα 100 ευρώ. Δεν έχουν τέτοια στατιστικά στοιχεία πιστεύω...

EzeΤΡΟΛ:
Λοιπόν, επειδή το έχω σκεφτεί πολύ το θέμα αυτό, η τυπική εμφάνιση μου σε ένα μέσο χωριό, αποφέρει σε μια εργάσιμη μέρα συνταγογραφία γύρω στις 4,500 ευρώ, με sd 500. Αυτό είναι ο κανόνας.

Εξαιρέσεις, πάντα προς τα πάνω, προκύπτουν τις ημέρες που εμφανίζεται κάποιο από τα "βαριά χαρτιά" (ή "Blue chips"  στη χρηματιστηριακή ορολογία) του χωριού, π.χ., ψυχωσικός ασφαλισμένος με Zyprexa, οστεοπωρωτική ασφαλισμένη με Forsteo, ασφαλισμένη με Ρ.Α. υπό ανοσοτροποποίηση (1,300 ευρώ), ασφαλισμένος υπό Τ/Ν (3,000 ευρώ όπως έγραψε χθες και ο φίλος Aργύρης από τη Χαλκίδα), ασφαλισμένος με Sutent (8,200 ευρώ) και άλλα πολλά παρόμοια.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι στα χωριά που υπάρχει ένα και μοναδικό φαρμακείο, αυτό αποτελεί τον αποδέκτη του συνόλου σχεδόν των συνταγών που παράγονται, οπότε υπολογίζοντας κέρδος 23.5% επί της Λ.Τ., προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το (καθαρό) μεροκάματο του Φαρμακοποιού κυμαίνεται στο ίδιο επίπεδο με τις ...μηνιαίες απολαβές του ιατρού που συντάσσει τις συνταγές! 

Αυτά τα χθεσινά ανώτερα μαθηματικά του φίλου Αργύρη από τη Χαλκίδα, ότι δηλαδή "300,000 ευρώ ==> 90,000 ευρώ και 40,000==>13,300" και άλλα παρόμοια, που έφερναν τον φαρμακοποιό ως φουκαρά που τα βγάζει πέρα με 3,000 το μήνα, ακόμη δεν τα έχω καταλάβει.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση