Γενικά > Γενική συζήτηση

Δημόσια Διαβούλευση για το Ηλεκτρονικό Συστήμα Συνταγογράφησης

<< < (5/6) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Νομίζω ότι θα μπει νερό στο κρασί τους και θα προχωρήσουν σε βήματα που θα επιτρέψουν να λειτουργήσει σωστά.
Έριξα μια γρήγορη ματιά στις προτάσεις των εταιριών και κατάλαβα τρία πράγματα:
1) Πλην ίσως μιας, οι υπόλοιπες δεν έχουν έτοιμο κάτι τέτοιο, καθώς οι προτάσεις τους είναι σε μια λογική βάση αλλά δεν διακρίνεται κάτι έτοιμο.
2) Αυτές που έχουν εμπειρία από την υλοποίηση έργων στην υγεία στην Ελλάδα προτείνουν μια σταδιακή μετάβαση και κάνουν προτάσεις που έχουν λογική.
3) Υπάρχει μια διάθεση να αρπάξουν μερικά φράγκα όντας σίγουρες ότι το έργο θα αποτύχει στην υλοποίηση ή δεν έχουν καμιά εμπειρία από την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου ή παρόμοιου στην υγεία. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι είτε προτείνουν τα λογισμικά τους για το καθετί, αδυνατώντας να καταλάβουν ότι καμιά δεν έχει τέτοια γκάμα λογισμικών που να καλύπτει κάθε μονάδα που εμπεριέχει συνταγογράφηση είτε νομίζουν ότι μπορούν να περιοριστούν σε μια εφαρμογή web για να καλύψουν υπάρχοντα ΟΠΣΥ και ηλεκτρονικούς φακέλους/λογισμικά φαρμακείων που όσοι τους χρησιμοποιούν δεν υπάρχει περίπτωση να τους αλλάξουν. 2-3 προτάσεις βέβαια το αφήνουν σαν επιλογή αλλά χωρίς να είναι η κύρια επιδίωξη τους.  Θέλω να ελπίζω ότι αυτοί που βρίσκονται στο υπουργείο θα καταλάβουν ότι χωρίς πρωτόκολλο διεπαφής στο σύστημα ηλεκτρονική συνταγογράφησης ώστε κάθε κατασκευαστής λογισμικού ηλεκτρονικού φακέλου/φαρμακείου να μπορεί να κάνει το υπάρχον λογισμικό του (και φυσικά τα υπάρχοντα λογισμικά ΟΠΣΥ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ) να επικοινωνούν και να εκδίδουν/εκτελούν ηλεκτρονικές συνταγές.

Επιφυλάσσομαι να ετοιμάσω σχόλια για καθεμιά μόλις έχω λίγη χρονική άνεση. Μάλλον θα γίνει σταδιακά γιατί θέλει αρκετή δουλεία.

Gatekeeper:
Καλά όλα αυτά αλλά το ίδιο το σύστημα είναι λάθος. Και αυτό γιατί δικαιολογεί φάρμακα και εξετάσεις υποκοστολογόντας την ιατρική πράξη.
Κατ’αυτόν τρόπο η δομή αυτή οδηγεί σε πολυφαρμακία και διαγνωστικολαγνεία και … τα γνωστά βιβλιάρια σαΐτες.
Το σύστημα πρέπει να δικαιολογεί….χρήματα.
Κάθε ασφαλισμένος ας έχει την προσωπική χρεωστική κάρτα υγείας όπου κάθε 6μηνο θα πιστώνεται με χρηματικό ποσό ανάλογα με το επιδημιολογικό προφίλ του κτλ κτλ.
Εάν ο ασφαλισμένος κάνει περιορισμένη χρήση της κάρτας του τότε ένα ποσό πχ 10% θα μεταφέρεται στην επόμενη χρήση.  

Τα οφέλη αυτού του συστήματος :

1.   Ο ασφαλισμένος «πονάει» την κάρτα του και δεν την παρκάρει εδώ και εκεί.
2.   Πραγματικά δωρεάν υγεία καθώς δεν προβλέπεται συμμετοχή.
3.   Ο ασθενής καταφεύγει στον ιατρό που θεωρεί καταλληλότερο και ενίοτε οικονομικότερο (ελεύθερη επιλογή ιατρού) , ο Γ.Ι μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα υγειάς σε        μια επίσκεψη (κόστος vs απόδοση).
4.   Επιτυγχάνεται ανταγωνισμός μεταξύ των μονάδων υγείας και ιατρών.
5.   Άμεση χρέωση και είσπραξη της ιατρικής πράξης σε τιμές της αγοράς με μηδενική δυνατότητα φοροδιαφυγής.
6.   Άμεση είσπραξη = πόροι για το ΕΣΥ.
7.   Ανταγωνισμός ΕΣΥ – Ιδιωτικού τομέα.
8.   Είναι απαραίτητο οι ιατροί του ΕΣΥ, σωμάτων ασφαλείας να λαμβάνουν ποσοστά από αυτά τα έσοδα υπό την μορφή ετησίου bonus.Κατ’αυτόν τον τρόπο ούτε  η δωρεάν υγεία καταργείται ούτε το θεσμικό πλαίσιο του ΕΣΥ αλλοιώνεται.

Βέβαια η εφαρμογή του συστήματος προϋποθέτει μόνο ΕΝΑΝ φορέα χρηματοδότησης.



Υ.Γ. Καλό θα ήταν η βάση δεδομένων που θα εγκατασταθεί στο Υπουργείο Υγείας να έχει back up αρκετά χιλιόμετρα μακριά, σεισμογενής  χώρα είμαστε.

iGP:
Αν ισχύουν τα παρακάτω και δεν πρόκειται για συκοφαντίες του συντάκτη της "αποκάλυψης", τότε ταιριάζει γάντι το αρχαίο ρητό : "δημόσια διαβούλευση, ανοικτή διακυβέρνηση και @α@άρια μάντολες".

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Γ.Κτιστάκης:
 Διδακτικότατο!!!  ο ΒΟΣΚΟΣ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

anastasios theodoridis:
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Παρασκευή & 13 (17/9/2010):

“Στον αέρα βρίσκεται η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, με τους υπουργούς να διαπληκτίζονται, τις εταιρείες να εμποδίζουν την εφαρμογή της και τα διάφορα κυκλώματα μέσα και γύρω από τη διοίκηση να μη θέλουν να εφαρμοστεί κανένα σύστημα.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού (όπως και του Γ. Παπακωνσταντίνου) περί περιστολής των δαπανών στην υγεία θα είναι κενή περιεχομένου, αφού ένα ολόκληρο σύστημα λειτουργεί ώστε να μη γίνει απολύτως τίποτα. Επιδίωξη είναι ή να μην υπάρξει κανένα σύστημα ή, αν κάποιο υπάρξει, να θαφτεί μέσα στην απεραντολογία περί τεχνικών προβλημάτων.
Η νέα υπουργός Απασχόλησης Λούκα Κατσέλη και ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκονται «στα μαχαίρια» για το θέμα, με τον Γ. Κουτρουμάνη και την Αθ. Δρέττα να «τραβάνε τα μαλλιά τους», αφού είναι εκτεθειμένοι στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η υπόσχεση που δόθηκε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργεί ου Απασχόλησης (Α. Λοβέρδος, Γ. Κουτρουμάνης, Αθ. Δρέττα), ότι στις αρχές Οκτωβρίου 2010 θα λειτουργήσει το πιλοτικό πρόγραμμα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, μπορεί να μείνει κενό γράμμα.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το πιλοτικό σύστημα υπάρχει, έχει ήδη παρουσιαστεί σε διοικητές Ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ έχουν εκφράσει όλοι οι εμπλεκόμενοι την ικανοποίηση τους για την αποτελεσματικότητα του. Ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία της γ.γ. του υπουργείου Αθ. Δρέττα, στην οποία όμως πλέον ασκούνται πιέσεις να αποσύρει το σύστημα με διάφορες δικαιολογίες.
Η νέα υπουργός Απασχόλησης κ. Λούκα Κατσέλη διαμήνυσε ότι θα ετοιμαστεί νέο σύστημα για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση. Ο Ανδρέας Λοβέρδος (νυν υπουργός Υγείας και πρώην Απασχόλησης) τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό ότι αν ακυρωθούν τα έως σήμερα βήματα, δεν θα μπορέσουν να μαζευτούν οι τεράστιες δαπάνες στην υγεία και βεβαίως στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Όμως το νέο σχέδιο της κ. Κατσέλη δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Με το που εκδηλώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, όλα τα κυκλώματα δραστηριοποιήθηκαν.
Η κυβέρνηση διά των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη δεσμεύτηκε ότι τον περασμένο Μάιο θα λειτουργούσε ένα τέτοιο σύστημα. Η κ. Κατσέλη, ως υπουργός Ανάπτυξης τότε, δεσμεύτηκε ότι θα ετοιμάσει ένα παρόμοιο σύστημα. Στο τέλος της άνοιξης μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας ξεκίνησε ένας διαγωνισμός για να κατασκευαστεί ένα πρόγραμμα-πιλότος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Όταν ανέλαβε η κ. Δρέττα ως γ.γ. του υπουργείου, με δική της πρωτοβουλία δημιουργήθηκε πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει από τις αρχές Αυγούστου. Ετοιμάστηκε από ανθρώπους που είχαν φτιάξει και το Μητρώο των Δημοσίων Υπάλληλων το 2001, το οποίο όμως τότε πετάχτηκε, αφού το πολέμησε η ΑΔΕΔΥ.
Και σήμερα είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι παράγοντες που επενέβησαν, με αποτέλεσμα να μην έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία το πρόγραμμα - πιλότος. Για έναν περίεργο λόγο (που μυρίζει ανταγωνισμούς) οι δημιουργοί του κρατούνται στο περιθώριο.
Στο τέλος Αυγούστου ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός της Κοινωνίας της Πληροφορίας, τον οποίο κέρδισε μια συγκεκριμένη εταιρεία η οποία άρχισε να δημιουργεί ένα ακόμα πιλοτικό πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Ό,τι ετοιμαστεί θα μπορεί να δοκιμαστεί στις αρχές του επομένου έτους.
Όλο αυτό το διάστημα έχουν εμπλακεί διάφοροι παράγοντες, σύμβουλοι, συνεργάτες, ειδικοί ή δήθεν ειδικοί. Όλο αυτό το αλαλούμ έχει αποτέλεσμα να μην τεθεί σε λειτουργία το υπάρχον πιλοτικό σύστημα. Το μόνο που εφαρμόζεται είναι το... σκανάρισμα των συνταγών, ένα σύστημα που στοιχίζει εκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανένα όφελος.
Η περιστολή δαπανών στο χώρο της υγείας -όπως τουλάχιστον το εμφανίζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία- οφείλεται περισσότερο στο φόβο των γιατρών από την εφορία (λόγω των ελέγχων) παρά σε οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού δαπανών σε νοσοκομεία και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Μένει και πάλι στον Γιώργο Παπανδρέου ποιος του λέει τι και για ποιο λόγο.
Η ιστορία θυμίζει το Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων του 2001. Τότε που έπειτα από προστριβές ετοιμάστηκε το Μητρώο ασφαλισμένων στο (στενό) Δημόσιο από τον ΕΟΦ, αλλά παρ’ όλα αυτά, το Μητρώο πετάχτηκε στο καλάθι των άχρηστων.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται;”

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση