Γενικά > Γενική συζήτηση

Δημόσια Διαβούλευση για το Ηλεκτρονικό Συστήμα Συνταγογράφησης

<< < (6/6)

Δ. Κουναλάκης:
Έχω ένα μυστικό μες της καρδιάς τα βάθη........
Όσοι ιδιώτες ας μου στείλουν pm

anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αβέβαιος για το µέλλον της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης - στην οποία σηµειωτέον η κυβέρνηση έχει επενδύσει µε στόχο τη µείωση των δαπανών στο φάρµακο - εµφανίστηκε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αφήνοντας αιχµές για καθυστερήσεις από πλευράς του υπουργείου Εργασίας.

«∆εν βλέπω να προχωράει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση», είπε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που µετέχουν στον ΚΤΕ Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του για την επέκταση τουµέτρου και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταµεία. Υπενθυµίζεται ότι ηλεκτρονική συνταγογράφηση εφαρµόζεται πιλοτικά απότον περασµένο Οκτώβριο στον ΟΑΕΕ (Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών) µε σκοπό το επόµενο διάστηµα να επεκταθεί στο ΙΚΑ και σε άλλα Ταµεία.
 
Η διαπίστωση του υπουργού ότι το µέτρο θα προχωρήσει δύσκολα, προκάλεσε έκπληξη και ερωτηµατικά σε αρκετά µέλη του ΚΤΕ, ανάµεσα στα οποία και ηΚατερίναΣηφουνάκη- Περλεπέ που σχολίασε: «Μα το µέτρο εφαρµόζεται επιτυχώς, πάει καλά, γιατί να µην επεκταθεί;». Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούµενα χρήµατα και ότι ακόµη και ανπροκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισµοί χρειάζονται δύο χρόνια για την ολοκλήρωσή τους και την εφαρµογή του µέτρου.

Σε µια διετία
Είναι γεγονός ότι βάσει του Μνηµονίου η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε επεκτείνει το µέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τον ∆εκέµβριο του 2010. Ωστόσο, υπήρξαν καθυστερήσεις οι οποίες όµως, σύµφωνα µε κύκλους του υπουργείου Εργασίας που τρέχει το πρόγραµµα, δεν αναιρούν σε καµία περίπτωση τη βούληση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την εφαρµογή του. «Ώς τον Απρίλιο θα έχουµε ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα ασφαλιστικά ταµεία», δήλωσε στα «ΝΕΑ» η γενική γραµµατέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά ∆ρέττα, τονίζοντας ότι καταβάλλοντας επιπλέον προσπάθειες η κυβέρνηση θα εφαρµόσει το νέο σύστηµα. Παράλληλα, όπως εξήγησε, θα έχουν προκηρυχθεί οι σχετικοί διαγωνισµοί ούτως ώστε το αργότερο µέσα σε µία διετία να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραµµα. Πηγές του υπουργείου Εργασίας σχολίαζαν χθες ότι «το πρόγραµµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προχωράει γρήγορα», εκφράζοντας την έκπληξή τους για τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, ενώ παράλληλα τόνιζαν ότι τον επόµενο µήνα το σύστηµα θα εγκατασταθεί σε δέκα υποκαταστήµατα του ΙΚΑ. Η κυβέρνηση µέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στοχεύει στην εξοικονόµηση 1,1 δισ. ευρώ το 2011.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ευρεία σύσκεψη για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, συγκαλείται σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Θα τεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα της επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης του έργου και της γενικευμένης χρήσης του από τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα Νοσοκομεία και τους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, ώστε να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος των δαπανών και να μην υπάρχουν κενά τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν επιτήδειοι που λυμαίνονται από χρόνια το σύστημα.

Ως προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βρίσκεται σε καλό δρόμο, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του Μνημονίου με την Εθνική Τράπεζα για την χορηγία του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ έως το Μάιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί για όλα τα Ταμεία.

Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο κομμάτι του συγκεκριμένου έργου αφορά στην επέκταση του στα νοσοκομεία και στη λειτουργική του υποστήριξη. Για την εκτέλεση αυτής της φάσης απαιτείται διεθνής διαγωνισμός ο οποίος ενδέχεται να είναι χρονοβόρος.

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συμφωνούν ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευσθούν με δεδομένο ότι η πειραματική εφαρμογή του μέτρου έδειξε εντυπωσιακή μείωση στις δαπάνες.

Μετά την μερική εφαρμογή του μέτρου στα Ασφαλιστικά Ταμεία η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2010 ανήλθε σε 850 εκατ. Ευρώ και για το 2011 έχει εκτιμηθεί σε 1,4 δισ., ενώ η αναμενόμενη μείωση μέχρι και το 2012 υπολογίζεται από το υπουργείο Εργασίας, να φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση