Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησα ινσουλινοθεραπεία σε μία ανασφάλιστη ασθενή. Την ινσουλίνη την πήρε από ιδιωτικό Φαρμακείο χωρίς πρόβλημα αλλά τα αναλώσιμα διαβήτη δεν μπορούσε να της τα δώσει το ιδιωτικό φαρμακείο παρά την προτρέψαν να πάει σε Δημόσιο Νοσοκομείο.
Στις 18/06/2019 με τηλεφώνησαν από Κρατικό Νοσοκομείο της περιοχής μου από το τμήμα προμηθειών και με ρώτησαν αν γνωρίζω ποιος νόμος υπαγορεύει ότι οι ανασφάλιστοι Διαβητικοί μπορούν να παίρνουν τα αναλώσιμά τους από Δημόσιο Νοσοκομείο ακόμη και αν το παραπεμπτικό το έχει γράψει ιδιώτης Ιατρός.
Τους ανέφερα για τους νόμους που επισυνάπτω στο αμέσως προηγούμενο post.
Διαβάστε επίσης σχετική συζήτηση με βάση αυτό το συμβάν σε Ιατρική Ομάδα στο facebook:
- Πες τους να δουν το παραπεμπτικό για τα αναλώσιμα. Γράφει ότι τα αναλώσιμα ΣΔ οι ανασφάλιστοι τα προμηθεύονται μόνο από δημόσιες δομές
Επίσης μπορείς να αντιστρέψεις την ερώτηση και να τους πεις αν γνωρίζουν ποιος νόμος το απαγορεύει.
- Ναι, αλλά μου είπε ότι μέχρι πρόσφατα τέτοια παραπεμπτικά λάμβανε μόνο από Κρατικούς Ιατρούς. Με ρωτά βάσει ποιου νόμου μπορεί ένας Ιδιώτης Ιατρός να γράφει σε ανασφάλιστους παραπεμπτικά για αναλώσιμα Διαβήτη τα οποία να εκτελούνται στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου. (του έχουν έρθει πρόσφατα παρόμοια παραπεμπτικά και από άλλους ιδιώτες Ιατρούς).
- Το γεγονός ότι το σύστημα επιτρέπει την έκδοση τέτοιων παραπεμπτικών ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό δεν το επέτρεπε δεν είναι αρκετό;
- Δεν γράφει αναλώσιμα ο νόμος για ανασφάλιστους αλλά από τη στιγμή που εκδίδεται γνωμάτευση από ιδιώτη είναι παράνομη; Επίσης ο ανασφάλιστος μπορεί να απευθυνθεί σε δημόσιο φαρμακείο για να πάρει τα φάρμακά του (αν το επιθυμεί αντί για ιδιωτικό φαρμακείο). Αν έχει συνταγή από ιδιώτη πάλι θα την απορρίψουν; Τι να πω; Αναρωτιέμαι αν μπορεί να γράψει (ιατρός δημοσίου ή ιδιώτης) κάποιο άλλο αναλώσιμο π.χ. αερόστρωμα σε ανασφάλιστο και αν μπορεί να το προμηθευτεί από δημόσια δομή ή ιδιώτη πάροχο.
Τελικά το τμήμα προμηθειών του γειτονικού μου Κρατικού Νοσοκομείου ΔΕΝ έδωσε αναλώσιμα διαβήτη στην ανασφάλιστη ασθενή μου, που της τα συνταγογράφησα ηλεκτρονικά, ως ιδιώτης Ιατρός, πριν λίγες μέρες. Της είπαν ότι πρέπει να τα συνταγογραφήσει κρατικός Ιατρός.( Η ουσία είναι ότι οι Πολιτικοί νομοθετούν χωρίς να ελέγχουν πρώτα εάν αυτά που νομοθετούν μπορούν να καλυφθούν από οικονομικής άποψης. Με άλλα λόγια στο Νοσοκομείο ΔΕΝ έχουν τόσα αναλώσιμα που θα απαιτούνταν αν άρχιζαν και οι ιδιώτες Ιατροί να τα συνταγογραφούν, και μετά αρχίζουν οι προφάσεις.... )
"Η γκρίζα διοίκηση". Ένα κείμενο του Δημήτρη Κουναλάκη που βρίσκει εφαρμογή και στην περίπτωσή μας: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος