ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Τί είναι (ή μπορεί να θεωρηθεί ως) επιπλοκή κακοήθο
(1/1)
EzeΤΡΟΛ:
Μέχρι τώρα, ίσως οι περισσότεροι από εμάς, συνηθίζαμε να συνταγογραφούμε όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα ασθενών με κακοήθη νόσο με 0% συμμετοχή ασφαλισμένου, και ποτέ (με ελάχιστες εξαιρέσεις) δεν υπήρχε πρόβλημα.
Καθώς όμως τα περιθώρια για τέτοιου είδους λαθροχειρίες/γαλαντομίες έχουν πλέον στενέψει δραματικά λόγω των απειλών επιβολής προστίμων, είναι επιτακτική η πιστή εφαρμογή του κανονισμού που προβλέπει ότι η συμμετοχή 0% ισχύει μόνο για να φάρμακα που χορηγούνται "για τις νεοπλασίες και τις επιπλοκές τους".
Επομένως, προκύπτει το κρίσιμο ερώτημα: Τί είναι (ή μπορεί να θεωρηθεί ως) επιπλοκή κακοήθους νόσου;
Για παράδειγμα, είναι το χρ. γλαύκωμα, η δυσλιπιδαιμία, ή η κυνάγχη επιπλοκές του Ca προστάτη ή μαστού;
Σας φαίνεται εύκολη η ερώτηση; Τότε, να τη δυσκολέψουμε λιγάκι: Είναι η ΑΥ ή ο ΣΔ επιπλοκές του Ca παχέος, θυρεοειδούς, λάρυγγα ή πνεύμονα; Ήπατος μήπως;
Και αν μιλάμε για μεταστατικό Ca (π.χ. πνεύμονα ή ωοθηκών), εκεί δεν πρέπει να δικαιολογήσουμε τα πάντα όλα, ακόμη και π.χ. τη ΣΝ, με 0% ; Μπορούμε να χρεώσουμε με συμμετοχή έναν ασθενή που βρίσκεται σε καρκινική καχεξία και έχει και ΣΝ;
Φυσικά, δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες-κατευθύνσεις από τα Ταμεία, και όσοι/όταν σηκώνανε το τηλέφωνο στα διάφορα ΙΚΑ όπου έπαιρνα, μου επαναλαμβάνανε μονότονα την επωδό: "Ο κάθε ιατρός είναι ατομικά υπεύθυνος για κάθε συνταγή που εκδίδει".
Νομίζω ότι μια δημόσια διαβούλευση θα ήταν χρήσιμη.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση