ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Δαβιγατράνη ( Pradaxa ).

<< < (9/22) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Δεν νομίζω κανείς λέας να καθήσει ποτέ να ασχοληθεί με ένα ποστάρισμα σε ένα θρεντ του Φόρουμ.
Ας κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους για τη λίστα Λαγκάρντ, για τις προμήθειες των υποβρυχίων, της Ζίμενς, για τις υποθέσεις Λαυρεντιάδη, Ασπίς Πρόνοια, την τρανταχτή φοροδιαφυγή  και τόσες άλλες.

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  Εγώ πάντως έχω παρατηρήσει τους τελευταίους 2 μήνες 4 περιστατικά που έπαιρναν Pradaxa και κατέλειξαν από ανεξέλεγχτη αιμορραγία.......

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜήπως συνάδελεφε, αντί να παραθέτεις αυτές τις εμπειρίες σου τόσο απρόσεκτα στο Forum θα ήταν πιο χρήσιμο, να συμπληρώσεις στο γνωστό κίτρινο φυλλάδιο της φαρμακο-επαγρύπνησης την αναφορά σου, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη των ισχυρισμών σου? Αυτό δεν είναι απλή παραίνεση είναι νομική σου υποχρέωση. Αύριο μπορεί να σε καλέσει ο εισαγγελέας και να σε κατηγορήσει για παράβαση καθήκοντος, εγκληματική αμέλεια κλπ. κλπ. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία η παράλειψη αναφοράς τέτοιων συμβαμάτων, εφόσον βέβαια η παρατήρηση σου είναι σωστή,  τιμωρείται πειθαρχικά με απώλεια άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος.

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν νομίζω κανείς λέας να καθήσει ποτέ να ασχοληθεί με ένα ποστάρισμα σε ένα θρεντ του Φόρουμ.
Ας κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους για τη λίστα Λαγκάρντ, για τις προμήθειες των υποβρυχίων, της Ζίμενς, για τις υποθέσεις Λαυρεντιάδη, Ασπίς Πρόνοια, την τρανταχτή φοροδιαφυγή  και τόσες άλλες.

--- Τέλος παράθεσης ---

Εμένα θα μου επιτρέψετε να συμφωνήσω με τον NikCretan. Προσωπικές εντυπώσεις έχω και εγώ πολλές. Και κάποια στιγμή, άλλες επιβεβαιώθηκαν άλλες όχι. Και είναι όπως είπε ο Ιπποκράτης κάποια εποχή "η πείρα σφαλερή". Συνεπώς, εάν δούμε κάτι μη γνωστό ή μη αποδεκτό, ή παρενέργεια, ή οτιδήποτε άλλο, κάνουμε κίτρινη κάρτα και όχι δημόσια σχόλια... Για όποιους θέλουν να συζητήσουν απορίες υπάρχει και περιοχή στο φορουμ ορατή μόνο στους "δηλωμένους" γιατρούς.

Zachariadis:
Θα ήθελα εδώ να κάνω μερικές παρατηρήσεις-επισημάνσεις ,εκφράζοντας την άποψη μου
για την οποία είμαι βέβαιος ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Ολολογώ ότι τα είχα λίγο σαν «βάρος στο μυαλό μου» και ήθελα να τα εκφράσω ,
δεν βρήκα όμως τον χρόνο και την ευκαιρία.

Θεωρώ ότι το να αλλάζουμε μια αγωγή με νεώτερο αντιπηκτικό (PRADAXA εν προκειμένου)
σε ανταγωνιστή βιτ Κ (SINTROM) για λόγους οικονομικούς και μόνο είναι θεραπευτικό downgrading!
Είναι άλλο πραγμα να τροποποιούμε την αντιπηκτική αγωγή γιατί συντρέχουν ιατρικοί λόγοι π.χ επιδεινούμενη νεφρική ανεπάρκεια,
αντιμυκητιασική θεραπεία με κετοκοναζόλη ή σοβαρές γαστρενετερικές διαταραχές και άλλο πράγμα
να επιλέγουμε την Θεραπεία 2ης επιλογής λόγο κόστους και οικονομικής δυσχέρειας στην λήψη
της καλύτερης δυνατής θεραπείας.
Φυσικά δεν ρίχνω το βάρος στον ιατρό που το κάνει αυτό για να ανταποκριθεί στις οικονομικές δυσκολίες των ασθενών του,
αλλά σε ένα σύτημα υγείας στο οποίο τελικά αυτός που έχει λεφτά λαμβάνει και την καλύτερη αγωγή.
Είναι όμως σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι πράγματι το SINTROM είναι η 2η επιλογή.
Εχω συχνά την αίσθηση ( και μεσα στο φόρουμ) πως το SINTROM εμφανίζεται περίπου ώς ισοδύναμο σε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα
με τα νεώτερα αντιπηκτικά και ότι η μόνη ουσιαστική τους διαφορά είναι το κόστος.'Οτι τα νεώτερα αντιπηκτικά
τελικά δεν είναι παρα μια πολύ ακριβή εναλλακτική πρόταση για εκείνους που βαριούνται ή έχουν δυσκολία στην πρόσβαση
σε μικροβιολογικό εργαστήριο για την τακτική μέτρηση -παρακολούθηση των τιμών INR...Ε,λοιπόν δεν είναι ετσι !
Μπορεί μεν μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να «έτρεξαν» της μέλέτες πίσω απο την Dabigatran (RE-LY) Rivaroxaban (ROCKET -AF) κά,
δεν παύει όμως να είναι μεγάλες (σε αριθμό ασθενών) διππλές τυφλές μελέτες των οποίων τα αποτελέσματα δεν αμφισβητούνται.
Μπορεί να γίνουν επιμέρους αναλύσεις και εντόπιση αδυναμιών αλλά συνολικά το αποτέλεσμα ήταν σαφές:Ότι είναι φαρμακα πιο
αποτελεσματικά και πιο ασφαλή απο ότι το ποντικοφάρμακο SINTROM.
Κάποτε είχα λίγο ξαφνιαστεί όταν σε συνέδριο για τα νέα αντιπηκτικά στο Dallas των ΗΠΑ είχαν αναφερθεί στα αντιπηκτικά
ανταγωνιστές βιτ.Κ ως «ποντικοφάρμακα» (Rat poisons).Σήμερα θεωρώ ότι αυτή η υποτιμητική αναφορά δεν είναι και τόσο
μακριά απο την πραγματικότητα.Ομολογώ ότι μετά απο κάποια πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν σε ασθενείς που
παρακολουθώ στο ιατρείο μου έχω μια επιπλέον συναισθηματική φόρτιση για το θέμα.
Μόλις πριν απο λίγες μέρες ,γυναίκα ασθενής 78 ετών με χρόνια κολπική μαρμαρυγή,υπέρταση και άσθμα πήρε εξητήριο
απο το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν επι 3 ημέρες λόγω ...αιμορραγίας απο αμυχή γλώσσας σε έδαφος απορρύθμισης
INR που είχε φτασει στα ουράνια...Στο τριήμερο πήρε συνολικά 4 μονάδες FFP ,έγινε σχολαστικός ΩΡΛ έλεγχος (υπήρχε
φόβος για εστία αιμορραγίας στο ανώτερο αναπνευστικό)και CT εγκεφάλου λόγω ήπιας νευρολογικής σημειολογίας....
Η ασθενής αυτή είναι μία στις πολλές εκατοντάδες ασθενών που ετησίως νοσηλεύονται για επιπλοκές απο την αντιπηκτική
θεραπεία με SINTROM..
Ναί το PRADAXA είναι ακριβό ,πολύ ακριβό φάρμακο αλλά έκατσε κανένας να κάνει μια συνολική
εκτίμηση για τα εκατομμύρια ευρώ που κοστίζουν στο σύστημα υγείας ( για να μη αναφερθώ στον ίδιο τον άνθρωπο ασθενή)
οι συχνές νοσηλείες και τα θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση των επιπλοκών απο την χρήση του...ποντικοφάρμακου ;;;
«Και με το PRADAXA υπάρχουν αιμορραγικές επιπλοκές»....«Εβαλα PRADAXA στον ασθενή και την 2η μέρα έκανε γαστρορραγία»
....ακούω συχνά μια τέτοια αντιλογία.Φυσικά και θα υπάρχουν αιμορραγικές επιπλοκές στους ασθενείς που λαμβάνουν νεώτερο
αντιπηκτικό.Δεν ξέρω άν ποτέ θα ανακαλυφτεί αντιπηκτικό με εγγυημένη απουσία αιμορραγικών επιπλοκών αλλά μοιάζει ουτοπικό.
Δεν ισχυρίζεται κανένας ότι τα νέα αντιπηκτικά είναι θαυματουργά.Εγώ θα είμαι ο τελευταίος που θα κάνει «διαφήμιση» ,ειδικά για το
PRADAXA,αλλά απο την άλλη δεν μπορώ να τα βάλω όλα ίσα και όμοια.Διεθνώς ,εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις τα νέα απο του στόματος
αντιπηκτικά είναι τα φάρμακα 1ης επιλογής στην κολπική μαρμαρυγή.Πρόκειται το δίχως άλλο ,για φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχει η πολύχρονη
εμπειρία και σίγουρα στο μέλλον θα διαπιστωθούν αδυναμίες και δυνατότητες που θα προσδιορίσουν πιο εμπεριστατωμένα τα όρια χρήσης
τους.Θέλω όμως να πιστεύω πως θα αποτελέσουν τα αντιπηκτικά του μέλλοντος.Κάποια μπορεί να ξεχωρίσουν.'Αλλα μπορεί και να παραμεριστούν.
Οι ανταγωνιστές βιτ Κ πάντως θα γίνουν φάρμακα του παρελθόντος.Εδώ θα είμαστε.Τολμώ την πρόβλεψη πως μετά απο όχι περισσότερο απο
μια 5ετία κανένας ασθενής δεν θα παίρνει πλέον Sintrom ,Warfarin ,Coumarin για κανένα λόγο.Νέα αντιπηκτικά θα δούν το φώς της θεραπευτικής
φαρέτρας.Μελέτες θα γίνουν για να περιληφθούν στις ενδείξεις και πληθυσμοί ασθενών όπως εκείνων με προσθετικές βαλβίδες ή εκείνων σε νεφρική
ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
Αντίθετα η πρόσβαση στην «καλύτερη» θεραπεία φαίνεται ολοένα να περιορίζεται και σε μικρότερο κομμάτι πληθυσμού.
Ίσως τελικά να μην εξαφανιστεί το SINTROM αλλά να γίνει το «φτηνό» φάρμακο του περιθωρίου.

ΥΓ. Μια τελευταία παρατήρηση:
Έχω δεί ασθενείς να παραπονούνται για το κόστος των φαρμάκων και την οικονομική τους αδυναμία να τα αγοράσουν
την ίδια στιγμή που ξοδεύουν καθημερινά 10 ευρώ για 2 πακέτα τσιγάρα.Παραδόξως η πενιχρή σύνταξη των 300 ευρώ φτάνει
να καλύψει αυτην τους την προτεραιότητα....

Denominator:
Το θέμα της υποβέλτιστης αγωγής είναι πολύ σοβαρό - σε πολλές περιπτώσεις όμως είναι αναγκαίο κακό, άσχετα με το λόγο. Σε μερικά χρόνια βέβαια, όταν θα έχει παγιωθεί πλέον η άποψη για τα νεώτερα per os αντιπηκτικά, θα έχουν κυκλοφορήσει και αντίγραφα και θα έχουν μειωθεί τόσο οι τιμές, ώστε να είναι προσιτά. Μέχρι τότε, εγώ προσωπικά θα είμαι φειδωλός...

thepap:
Με την ευκαιρία της συζήτησης για το pradaxa θα ήθελα να σας ρωτήσω αν στέλνετε έλεγχο APTT σε ασθενείς που είναι σε pradaxa και αν ναι , χρειάστηκε να το διακόψετε λόγω APTT μεγαλύτερου του 80?

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση