Επέλεξες να διοριστείς στο συγκεκριμένο Π.Ι. που απ' ότι καταλαβαίνω έχει πολλή δουλειά.
Εκείνο με το οποίο διαφωνώ είναι η συνταγογράφηση από μη ιατρό κατά την οποία τελικά ο ιατρός μετατρέπεται σε τελικό ελεγκτή-υπογραφή-σφραγίδα. Δεν αμφισβητώ τα λεγόμενά σου ότι ελέγχεις την συνταγή όμως πολλοί άλλοι γιατροί έχουν εκχωρήσει και την υπογραφή-σφραγίδα (για τον έλεγχο δεν το συζητώ).
Πρέπει να διευκρινίσουμε αν η συνταγογράφηση (ακόμη κι αν αφορά χρόνια αγωγή) αποτελεί ιατρική πράξη ή όχι.
Δεν μπορεί όποτε μας βολεύει (π.χ. αμοιβή ιδιωτών, υπολογισμός χρόνου που απαιτείται για τη συνταγογράφηση) να την θεωρούμε ιατρική πράξη κι όποτε μας βολεύει διαφορετικά (π.χ. ώρα που θα φύγουμε από την εργασία μας) να την εκχωρούμε σε μη ιατρικό προσωπικό.
Και φυσικά διαφωνώ στο "δύο μαζί".
Να συμπληρώσω κι ένα σημείο που μου "χτύπησε άσχημα": Σύμφωνα με την περιγραφή σου μπαίνει μια κυρία μέσα στο δωμάτιο για να γράψει φάρμακα για χρόνια αγωγή. Εσύ και η νοσοκόμα είστε "ελεύθεροι" (αφού λες ότι πάει κατευθείαν στη νοσοκόμα). Επιλέγει λοιπόν να πάει στη νοσοκόμα (προφανώς για να ξεπλύνει ευκολότερα τα μοξίλια της). Αυτή η επιλογή όμως (να μην πάει στο γιατρό) δείχνει ότι η συνταγογράφηση στο μυαλό της κυρίας έχει αποδεσμευτεί από τον ιατρό. Ίδιο πράγμα νοσοκόμα και γιατρός και ίσως "καλύτερη" η νοσοκόμα που "δεν ξέρει πολλά πολλά".
Αλήθεια, αφού εσύ θα έκανες τον τελικό έλεγχο πώς ευελπιστούσε ότι θα σε "προσπερνούσε" ακόμη κι αν η νοσοκόμα έγραφε τα μοξίλια; Μήπως αν είχες κι εσύ δεύτερο ασθενή ταυτόχρονα, ευελπιστούσε ότι θα υπέγραφες χωρίς να ρωτήσεις πολλά;
Μάνο, άλλο η βοήθεια από νοσηλευτικό προσωπικό κι άλλο η βοήθεια από γραμματειακό προσωπικό. Η νοσοκόμα που υπηρετεί μαζί με το συνάδελφο θέλει και βοηθάει (γράφει συνταγές). Αν δεν ήθελε, κανείς δεν θα μπορούσε να την υποχρεώσει.
Πολλα τα θεματα που βαζετε αλλα θα απαντησω σε ολα συντομα.
1. Η συνταγογραφηση απο ''μη ιατρο''. Δεν γινεται διαφορετικα. Οπως βλεπετε και απο τα στοιχεια του ΠΙ που παρεθεσα παραπανω, αν εγραφα εγω ολες τις συνταγες, θα εφευγα απο το ΠΙ ή το βραδυ ή με το μισο πληθυσμο να γκρινιαζει αφου δεν θα προλαβαινα να τους εξυπηρετησω ολους. Την ιδια ωρα η νοσοκομα μαλλον θα πεθαινε απο βαρεμαρα και απραξια. Εσεις θεωρειτε κατι τετοιο, στην πραξη, πιο ορθο?
2. Το ''δυο μαζι'' εχει ξανασυζητηθει. Δεν ειναι ο,τι καλυτερο αλλα οταν οι δυο εχουν μονο συνταγογραφηση δε νομιζω οτι παραβιαζεται ο προσωπικος χωρος κανενος. Αν χρειαστει κατι να ειπωθει σε καποιον του λεω να περασουμε στο εξεταστηριο οπου ειμαστε μονοι και δεν μας ακουει ο ''δευτερος''.
3. Ειμαι νεος ειδικευμενος και στο ΠΙ υπηρετουσαν μεχρι προσφατα αγροτικοι, οι οποιοι απ οτι βλεπω καναν ολα τα χατηρια των φμφ και της νοσοκομας. Σε αυτο ισως οφειλεται οτι η 32χρονη, η οποια με εβλεπε πρωτη φορα, και ισως συνηθισμενη στην μεχρι προσφατα πρακτικη, πηγε εκει που ηξερε οτι θα εξυπηρετηθει. Την επομενη φορα που θα ερθει, αν ξαναερθει, δε νομιζω να συμβει το ιδιο.
4. Τις συνταγες τις ελεγχω σχολαστικα... ισως και επειδη ειμαι νεος ακομα
.
5. Το ΠΙ το επελεξα λογω αποστασης απο το σπιτι μου. Γνωριζα οτι εχει μεγαλο πλυθησμο, αλλα αυτο δε σημαινει οτι πρεπει, εφοσον ηταν επιλογη μου, να δουλευω διπλασιες ωρες σε σχεση με αλλους συναδελφους και να αφηνω τη νοσοκομα να χαλαει τα ματια της παιζοντας ''angry birds'' στο iphone της.
Οποιαδηποτε ενσταση απο τους παλιοτερους συναδελφους φυσικα δεκτη..