Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Στη χώρα της αυτοφαρμακίας
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
(ΤΟ ΒΗΜΑ)
Η εγκληματική άνεση με την οποία οι φαρμακοποιοί μοιράζουν στο κοινό αντιβιοτικά
Μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτυπώνει την κατάσταση σε ό,τι αφορά τον σημαντικό «κρίκο» της αλυσίδας στην κατάχρηση αντιβιοτικών που δεν είναι άλλος από το φαρμακείο. Σύμφωνα με τα ανησυχητικά αποτελέσματά της, περισσότεροι από τους μισούς φαρμακοποιούς της Αθήνας που συμμετείχαν στη μελέτη χωρίς να το γνωρίζουν (οι «πράκτορες» των ερευνητών παρουσιάζονταν ως απλοί πελάτες), χορήγησαν ακόμη και ένα ισχυρό αντιβιοτικό για το οποίο απαιτείται ειδική αιτιολογημένη συνταγή γιατρού, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και χωρίς καν να τους δοθεί μια δικαιολογία για τον λόγο που το χρειάζεται ο ασθενής!
........................
Αυτή ακριβώς την επικίνδυνη «χαλαρότητα» στην υιοθέτηση των νόμων αποδεικνύουν τα αποτελέσματα της μελέτης. Σύμφωνα με αυτά το κοινό αντιβιοτικό με αμοξικιλλίνη χορηγήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις από τους φαρμακοποιούς στους οποίους ζητήθηκε- δηλαδή σε 72 περιπτώσεις. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς φαρμακοποιούς (ποσοστό 53%) έδωσαν ακόμη και σιπροφλοξασίνη χωρίς την ειδική συνταγή (συγκεκριμένα 54 από τους 102 στους οποίους ζητήθηκε το αντιβιοτικό).
Περιθωριακός:
Ηλικιωμενη ασθενης ερχεται για να της γραψω το procef. Την ρωταω γιατι και πως το πηρε και μου λεει οτι το παιρνει χρονια τωρα, οποτε αισθανεται πονο στα πλευρα, 2-3 χαπακια και γινεται καλα.
Ηλικιωμενος κυριος ερχεται να γραψει το Κlaricid για τη γυναικα του. Το παιρνει χρονια και αυτη, οποτε αγχωνεται, την ηρεμει!
Εξηγω και στους δυο αυτα που πρεπει. Η γιαγια φωναζει εξαλλη οτι αρνουμαι να της γραψω το φαρμακο της!
Ο παππους, πιο ηπιος, δειχνει εκπληκτος για το οτι το klaricid ειναι αντιβιωση και οχι καποιο ηρεμιστικο, αλλα μου λεει ''γραψτο γιατρε, δεν πειραζει, αφου το συνηθησε η γυναικα μου μη το κοψουμε τωρα!''.
EzeΤΡΟΛ:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗλικιωμενη ασθενης ερχεται για να της γραψω το procef. Την ρωταω γιατι και πως το πηρε και μου λεει οτι το παιρνει χρονια τωρα, οποτε αισθανεται πονο στα πλευρα, 2-3 χαπακια και γινεται καλα.
Ηλικιωμενος κυριος ερχεται να γραψει το Κlaricid για τη γυναικα του. Το παιρνει χρονια και αυτη, οποτε αγχωνεται, την ηρεμει!
Εξηγω και στους δυο αυτα που πρεπει. Η γιαγια φωναζει εξαλλη οτι αρνουμαι να της γραψω το φαρμακο της!
Ο παππους, πιο ηπιος, δειχνει εκπληκτος για το οτι το klaricid ειναι αντιβιωση και οχι καποιο ηρεμιστικο, αλλα μου λεει ''γραψτο γιατρε, δεν πειραζει, αφου το συνηθησε η γυναικα μου μη το κοψουμε τωρα!''.
--- Τέλος παράθεσης ---
Τί μου θύμησες τώρα!
Πλέον το έχω εξελίξει το σπορ: ΔΕΝ έρχομαι σε περιττές αντεγκλήσεις με τον ασφαλισμένο αλλά του ετοιμάζω μια χειρόγραφη συνταγή-πατάτα, που γράφει στη διάγνωση: "Του το(τα) έδωσε ο ...φαρμακοποιός!" ή "Διάγνωση-Θεραπεία ...ο φαρμακοποιός!" ή κάτι ανάλογο, και γράφω χειρόγραφα ως ποσοστό συμμετοχής 100%.
Ο ασφαλισμένος κατόπιν, προσκομίζει τη συνταγή-πατάτα στον φμφ και θεωρεί ότι εξετέλεσε την υποχρέωσή του.
Ο φμφ μας τώρα, έχει δύο επιλογές: α) Να καταλάβει τη μα....κία του και ότι εδώ δεν παίζουμε και να δεχτεί την ήττα του κάνοντας τουμπεκί αλλά και παραδειγματιζόμενος για το μέλλον
β) Να μας στείλει πίσω ( !! ) τον ασφαλισμένο, οπότε όμως θα γίνει ...τρικούβερτο ολοκαύτωμα με τον φμφ στο μάτι του κυκλώνα, πλέον ανοιχτά υπόλογο για το ποινικό αδίκημα της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος.
Εκ πείρας, μπορώ να σου πω ότι 100% των φμφ ΔΕΝ τολμούν να πουν στον ασφαλισμένο ότι η συνταγή-πατάτα δεν είναι εντάξει. Έτσι, τελικά η οικονομική ζημιά επιβαρύνει τον φμφ, ο οποίος στην τελική εκπαιδεύεται κιόλας και δεν το ξανακάνει. ;)
Γιώργος Κανελλόπουλος:
Πολύ χρήσιμο για τις δύσκολες περιπτώσεις, αλλά νομίζω πως οι ασφαλισμένοι αξίζουν μια μίνι εκπαίδευση της πρωτάκουστης για πολλούς διαδικασίας "σύμπτωμα->εξέταση->συνταγή->φαρμακείο", με την οποία στο τέλος θα συμφωνήσουν κάποιοι και θα μας εκτιμήσουν κιόλας εν καιρώ γι αυτή μας τη στάση... Βέβαια οι περισσότεροι θέλουν μόνο να εξυπηρετηθούν εδώ και τώρα.
Αντίστοιχα χρειάζεται ο κόσμος εκπαίδευση για το τι είναι check-up.
EzeΤΡΟΛ:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠολύ χρήσιμο για τις δύσκολες περιπτώσεις, αλλά νομίζω πως οι ασφαλισμένοι αξίζουν μια μίνι εκπαίδευση της πρωτάκουστης για πολλούς διαδικασίας "σύμπτωμα->εξέταση->συνταγή->φαρμακείο", με την οποία στο τέλος θα συμφωνήσουν κάποιοι και θα μας εκτιμήσουν κιόλας εν καιρώ γι αυτή μας τη στάση... Βέβαια οι περισσότεροι θέλουν μόνο να εξυπηρετηθούν εδώ και τώρα.
Αντίστοιχα χρειάζεται ο κόσμος εκπαίδευση για το τι είναι check-up.
--- Τέλος παράθεσης ---
Είναι πολύ δύσκολο έως ανεδαφικό να επιδιώξουμε ν' αποκτήσουν συνείδηση όλοι οι ασφαλισμένοι ενός χωριού και μάλιστα γρήγορα.
Καλύτερα να εκπαιδευτεί ο ένας, ο/η φμφ, που -υποτίθεται- ότι είναι μορφωμένος και υπεύθυνος. Άλλωστε, από αυτόν ξεκινά το κακό της αυτοφαμακίας και αυτός είναι που δρέπει το κέρδος από αυτή.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση