Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Καταγγείλετε τον φαρμακοποιό σας
EzeΤΡΟΛ:
Τη συμπαράσταση σύσσωμης της Ελληνικής κοινωνίας έχει στο πλευρό του ο κ. Λοβέρδος, που δηλώνει «Αν επιμείνουν στο αίτημά τους (σ.σ οι φαρμακοποιοί), θα στείλουμε τους ασφαλισμένους στα φαρμακεία των νοσοκομείων.»
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος (ΤΟ ΒΗΜΑ)
Αποφασισμένη να συγκρουστεί με τις επαγγελματικές ομάδες που αντιδρούν στο πρόγραμμα των αλλαγών τις οποίες προωθεί είναι η κυβέρνηση. Αυτό δείχνει η άκαμπτη στάση με την οποία αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των κλειστών επαγγελμάτων, π.χ. ιδιοκτητών φορτηγών, ταξί, συμβολαιογράφων, φαρμακοποιών κ.ά. Ενδεικτική είναι η στάση την οποία τηρεί το υπουργείο απέναντι στην απόφαση των φαρμακοποιών της Αττικής να σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους τεσσάρων Ταμείων: του ΟΑΕΕ, της ΔΕΗ, της Εμπορικής και της Τράπεζας Πίστεως. Τα Ταμεία αυτά χρωστούν στους φαρμακοποιούς της Αττικής και του Πειραιά 42,1 εκατ. ευρώ. Ανάλογη απόφαση αναμένεται να ληφθεί και για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ (δηλαδή του Δημοσίου), ο οποίος χρωστά περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα αιτήματα των φαρμακοποιών, τα οποία θεωρεί περίπου εκβιαστικά, καθώς τα Ταμεία καθυστερούν τις οφειλές τους στα φαρμακεία, αλλά όχι για περισσότερο από δύο μήνες, εκτός από τον ΟΠΑΔ, ο οποίος καθυστερεί τρεις μήνες. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, όπως λένε πηγές του υπουργείου, δεν ετέθη κανένα πιεστικό αίτημα, απλώς ζητήθηκε να τακτοποιεί λίγο πιο γρήγορα τις οφειλές του ο ΟΠΑΔ. Από τότε μεσολάβησε η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η οποία έχει προκαλέσει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.
«Αν επιμένουν οι φαρμακοποιοί, ας σταματήσουν τη χορήγηση των φαρμάκων. Εμείς θα στείλουμε τους ασφαλισμένους στα φαρμακεία των νοσοκομείων και θα εξυπηρετηθούν από αυτά. Θα υποστούν βεβαίως μια ταλαιπωρία, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά» προειδοποιεί ο κ. Λοβέρδος. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να υπολογίσει κανένας τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, όμως η εντολή του κ. Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο για πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας ήταν σαφής. Επίσης ο κ. Λοβέρδος διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των δαπανών και ότι ο ίδιος σε συνεργασία με την υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει τη μεγάλη ευθύνη να μειώσει τις δαπάνες για το φάρμακο. Ο υπουργός Εργασίας επικαλείται στοιχεία έρευνας η οποία διαπίστωσε ότι κάθε φαρμακείο που ανοίγει αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 25%. «Σε μόλις επτά εβδομάδες θα αξιολογηθεί η πορεία μας. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια» δηλώνει.
EzeΤΡΟΛ:
Τώρα μάλιστα: Αυτή είναι η πειστικότερη δικαιολογία για να μην απελευθερωθεί το άνοιγμα φαρμακείου!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ υπουργός Εργασίας επικαλείται στοιχεία έρευνας η οποία διαπίστωσε ότι κάθε φαρμακείο που ανοίγει αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 25%.
--- Τέλος παράθεσης ---
Πάντως, χωρίς πλάκα, αυτό είναι αλήθεια: Κάθε (νέο) φαρμακείο, προκαλεί ένα τζίρο που δεν θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε και το φαρμακείο!
D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠάντως, χωρίς πλάκα, αυτό είναι αλήθεια: Κάθε (νέο) φαρμακείο, προκαλεί ένα τζίρο που δεν θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε και το φαρμακείο!
--- Τέλος παράθεσης ---
Σωστό μου φαίνεται το παραπάνω, αν και δεν το γνωρίζω.
Όμως μη ξεχνάμε ότι δεν μπορεί ένας κλάδος να δαιμονοποιείται γι΄ αυτό. Κυβερνητικές επιλογές έπρεπε.
Και κάθε νέος γιατρός π.χ. (ειδικά στις κορεσμένες ειδικότητες) προσθέτει ένα (άγνωστο σε εμένα, αλλά υπαρκτό) ποσοστό δαπανών υγείας, κυρίως λόγω της αύξησης της «ιατρογενούς ζήτησης υπηρεσιών».
EzeΤΡΟΛ:
Ο Πρόεδρος της Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος κατήγγειλε τους φαρμακοποιούς που αρνούνται να χορηγήσουν φάρμακα επί πιστώσει ως "στυγνούς εκβιαστές της κοινωνίας" και ζήτησε το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Το θέμα έπαιξε στις ειδήσεις του MEGA.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
"Με αφορμή τις τελευταίες συζητήσεις και τα δημοσιεύματα σχετικά με το άνοιγμα κάποιων κλειστών επαγγελμάτων και σε απάντηση της επιστολής του Φ.Σ.Α, θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε τις θέσεις μας και να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο για το καθεστώς που επικρατεί από 1/1/1997 στον κλάδο μας.
Υπάρχουν πληθυσμιακοί περιορισμοί, σύμφωνα με τους οποίους αντιστοιχεί 1 φαρμακείο, ανά 1500 κατοίκους. Όπως λοιπόν μπορεί να καταλάβει κάποιος, νέα φαρμακεία δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν, με αποτέλεσμα αρκετοί από εμάς, να μεταναστεύουμε σε ακριτικά χωριά και νησιά, για να ασκήσουμε το επάγγελμα μας. Κάτι το οποίο είναι αυτονόητο για τον οποιονδήποτε, για εμάς εδώ και χρόνια δεν ισχύει.
Είναι γεγονός ότι εμείς οι φαρμακοποιοί χωρίς φαρμακείο, επιλέξαμε οι περισσότεροι να μην ακολουθήσουμε τακτικές, που θα μας ωθούσαν σε μιζέρια και εξαθλίωση, όπως το να μεταναστεύσουμε σε κάποιο ακριτικό χωριό της Ελλάδας, που δεν ήταν ο τόπος καταγωγής μας, ούτε σε κάποιο ακριτικό νησί, προκειμένου να ασκήσουμε το επάγγελμά μας, για λόγους που ο καθένας μπορεί να κατανοήσει.
Επίσης, δεν μπήκαμε καθόλου στην διαδικασία αγοράς άδειας φαρμακείου από υπό σύνταξη συνάδελφο, καθώς αυτές οι άδειες απαιτούν υπέρογκα ποσά της τάξεως των 300.000 ευρώ, αφορολόγητα τις περισσότερες φορές, τα οποία θα έπρεπε να δώσουμε σε συναδέλφους οι οποίοι έλαβαν τις άδειες τους χωρίς να πληρώσουν κανένα αντίτιμο και που αυτές ανήκουν στο Κράτος που τις εξέδωσε τα χρόνια που το επάγγελμα δεν είχε κανέναν περιορισμό.
Φαίνεται λοιπόν, ότι απέναντι σε έναν Αντισυνταγματικό Νόμο, ο οποίος περιορίζει την ελεύθερη επαγγελματική έκφραση ειδικών επιστημόνων, εμείς αντισταθήκαμε με προσωπικό κόστος και οικονομική ανέχεια, περιμένοντας να κριθούν νομικά, όλα αυτά τα περιοριστικά κριτήρια.
Εμείς, οι φαρμακοποιοί χωρίς φαρμακείο, δεν είμαστε άνθρωποι που τελειώσαμε “χτες” τις σπουδές μας, άλλα άνθρωποι που για χρόνια δουλεύουμε υπάλληλοι στα φαρμακεία άλλων, αρκετοί χωρίς ασφάλιση, ως ελεγκτές σε Ταμεία με μισθό 550 ευρώ, σε εταιρίες ως ιατρικοί επισκέπτες υπό αντίξοες συνθήκες και με τον φόβο της απόλυσης συνεχώς πάνω από το κεφάλι μας, ενώ οι συνάδελφοι, που το μόνο που μας διαφοροποιεί είναι μια άδεια λειτουργίας φαρμακείου, απολαμβάνουν μια εξόχως προστατευμένη οικονομικά και επαγγελματικά κατάσταση, λόγω των περιορισμών που έχουν εφαρμόσει.
Αυτή την στιγμή είναι ιδιαίτερα ασφαλές να μιλάνε για μεγάλο αριθμό φαρμακείων, αλλά μάλλον αποκρύπτουν κάποια σοβαρά δεδομένα, όπως η κληρονομικότητα. Ένα φαρμακείο δηλαδή, περνάει στα χέρια του γιου ή της κόρης, αλλά ο γιός του αγρότη πχ που σπούδασε με υποτροφία, δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει το επάγγελμά του.
Αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά τη νομοθεσία που διέπει τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου θα ανακαλύψει πολλούς “ρατσιστικούς” όρους. Ένα νέο φαρμακείο, εφόσον μπορεί να ανοίξει με βάση τον πληθυσμό, θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 150 μέτρα από το πλησιέστερο (η απόσταση μεγαλώνει όσο μεγαλώνει ο πληθυσμός του δήμου). Ένα φαρμακείο όμως που λειτουργεί ήδη 5 χρόνια, μπορεί να μετεγκατασταθεί σε απόσταση υποπολλαπλάσια της προαναφερόμενης! Με απλά ελληνικά, αν καταφέρει κάποιος νέος συνάδελφος να ανοίξει το φαρμακείο του σε κάποια γωνίτσα και μετά από 2-3 χρόνια η περιοχή αναπτυχθεί, θα μπορεί όποιος “παλιός” θέλει να μεταφερθεί δίπλα! Εκεί, δεν υπάρχει ανησυχία για τη βιωσιμότητα συνεπώς...
Σε αυτό το σημείο κρίνουμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε κάτι. Θεωρούμε ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ προϋπόθεση για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας την ύπαρξη του Φαρμακείου με ιδιοκτήτη ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ. Μια προϋπόθεση που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ελλάδα, μια χώρα με προβληματική δυστυχώς πρωτοβάθμια περίθαλψη, τις αδυναμίες της οποίας καλύπτουν με ζήλο οι φαρμακοποιοί σε όλη την έκταση της επικράτειας. Η συμβολή του επιχειρηματία/επαγγελματία φαρμακοποιού αναγνωρίστηκε και από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 19.5.09:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ακολουθούμε αυτή την τακτική της επιστολής, από την στιγμή που κανένα συνδικαλιστικό όργανο, δεν μας αναγνωρίζει, επομένως δεν μας περιλαμβάνει, έτσι ώστε να ακουστεί και η φωνή χιλιάδων φαρμακοποιών. Εκτός από το αναφαίρετο και συνταγματικό μας δικαίωμα να ασκήσουμε το επάγγελμα μας με όποιον τρόπο εμείς κρίνουμε, υφιστάμεθα και αποκλεισμούς συνδικαλιστικούς, σαν να μην υπάρχουμε.
Περιμένουμε, ζώντας με την αγωνία της ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ, της ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΟΙΩΝ, κάποιοι από μας ζώντας με το Ταμείο Ανεργίας, να σταματήσουμε να είμαστε ο κλάδος των αποκλεισμών και των 2 ταχυτήτων. Αν δεν συμβεί αυτό, ίσως είναι περιττές οι Φαρμακευτικές Σχολές στην Ελλάδα, που το μόνο που βγάζουν είναι απόλυτα εξειδικευμένους επιστήμονες, χωρίς επαγγελματικό μέλλον. Ας σκεφτούν, λοιπόν τα νέα παιδιά, που με χαρά θα συντάξουν το μηχανογραφικό τους, που με χαρά θα κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, πριν δηλώσουν τις Φαρμακευτικές Σχολές. "
Με εκτίμηση,
Φαρμακοποιοί Χωρίς Φαρμακείο
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση