Και η σχετική εγκύκλιος:
Καθορίζουμε ως κατωτέρω τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών στους γιατρούς του ΕΣΥ.
Ι. Εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές (άρθ. 74, παρ. 1, 2/Ν. 2071/92)
α) Με απόφαση ή αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από γνώμη του ΚΕΣΥ καθορίζονται τα θέματα και οι τομείς μετεκπαίδευσης των γιατρών ΕΣΥ, κατά ειδικότητα, ανάλογα με τις ανάγκες περαιτέρω εξειδίκευσης και τις υπάρχουσες κάθε φορά εκπαιδευτικές και οικονομικές δυνατότητες.
Για τον καθορισμό των θεμάτων τομέων μετεκπαίδευσης λαμβάνονται υπόψη και αξιοποιούνται κατάλληλα με ευθύνη του ΚΕΣΥ υπάρχουσες διακρατικές συμφωνίες επιστημονικών ανταλλαγών καθώς και υποτροφίες από ξένα κράτη και Διεθνείς ή ημεδαπούς οργανισμούς.
Οι αποφάσεις που καθορίζουν τα θέματα και τους τομείς μετεκπαίδευσης αναθεωρούνται κάθε δύο χρόνια προκειμένου να προσαρμόζονται στις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης και στις εκπαιδευτικές ανάγκες της χώρας.
Αιτήσεις γιατρών για μετεκπαίδευση σε εξειδικευμένους τομείς που δεν περιλαμβάνονται στις πιο πάνω Υπουργικές αποφάσεις θα κρίνονται δι`ειδικώς αιτιολογημένης αποφάσεως του ΚΕΣΥ.
β) Οι πιο πάνω απόφασεις θα πρέπει να γνωστοποιούνται με ευθύνη των διοικήσεων των Νοσοκομείων, σε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ.
γ) Οι ενδιαφερόμενοι γιατροί πρέπει να υποβάλλουν στο Νοσοκομείο που υπηρετούν σχετική αίτηση που θα συνοδεύεται από πλήρες βιογραφικό σημείωμα.
Σε ξεχωριστικό έντυπο θα γίνεται ανάλυση του αντικειμένου και του σκοπού της μετεκπαίδευσης.
Εφ` όοον η μετεκπαίδευση θα γίνει σε ξένη χώρα πρέπει να υπάρχει αποδεδειγμένη γνώση της ξένης γλώσσας που απαιτείται κάθε φορά.
δ) Οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν εκπαιδευτική άδεια γιατροί, θα πρέπει να προσκομίζουν επίσης βεβαίωση ή άλλο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι έχουν γίνει δεκτοί από το μετεκπαιδευτικό κέντρο.
Η ανωτέρω βεβαίωση θα πρέπει να αναφέρει το συνολικό χρόνο και την ημερομηνία έναρξης της μετεκπαίδευσης και να είναι επίσημα μεταφρασμένη στην Ελληνική γλώσσα.
Τα μετεκπαιδευτικά κέντρα του εξωτερικού θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένου κύρους και επιδόσεις στο γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσης.
ε) Οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν εκπαιδευτική άδεια θα πρέπει εγκαίρως να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση και πάντως τουλάχιστον δύο (2) μήνες πριν την έναρξη της.
Εκπαιδευτικές άδειες εκ των υστέρων, ενώ δηλ. θα βρίσκεται ο ενδιαφερόμενος στο εξωτερικό, δεν θα εγκρίνονται.
στ) Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, να λάβουν εκπαιδευτική άδεια ιατρών, θα διαβιβάζονται μαζί με όλα τα δικαιολογητικά στο οικείο ΠΕΣΥ, ή απευθείας στο ΚΕΣΥ αν δεν έχουν συγκροτηθεί τα ΠΕΣΥ, εντός προθεσμίας 15 ημερών από την ημερομηνία καταθέσεως αυτών. Οι αιτήσεις θα συνοδεύονται από τη γνώμη του ΔΣ του Νοσοκομείου της Επιστημονικής επιτροπής, ύστερα από εισήγηση του Δ/ντού του Τομέα και του Δ/ντού του τμήματος ή του Εργαστηρίου.
ζ) Τα ΠΕΣΥ διαβιβάζουν τις αιτήσεις στο ΚΕΣΥ με γνωμοδότησή τους εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών.
η) Το ΚΕΣΥ αξιολογεί τις αιτήσεις, συνδυάζει τις προτιμήσεις των γιατρών με τις ανάγκες και τα προβλήματα που διατυπώνονται στις γνώμες των ΠΕΣΥ και ΔΣ των Νοσοκομείων, και υποβάλλει την εισήγησή του στον Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινων. Ασφαλίσεων.
θ) Οι γιατροί που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει κάθε εξάμηνο, επί ποινή ανακλήσεως της άδειας με αναφορά τους η οποία θα υποβάλλεται στο ΚΕΣΥ και θα αξιολογείται από την Επιτροπή Εκπαίδευσης - Μετακπαίδευσης, να ενημερώνουν για την πορεία της εκπαίδευσής τους. Με την παραπάνω αναφορά οι γιατροί θα υποβάλουν και βεβαίωση του φορέα στον οποίο μετεκπαιδεύονται, η οποία θα πιστοποιηθεί την τακτική παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Ο εκπαιδευόμενος ιατρός οφείλει ευθύς μετά την επάνοδό του εκ της αδείας να υποβάλει βεβαίωση και έκθεση περί της εκπαιδεύσεώς του.
Ιατροί οι οποίοι αναχωρούν στο εξωτερικό για μετεκπαίδευση για χρονικό διάστημα μικρότερο των έξι (6) μηνών, θα υποβάλλουν την παραπάνω βεβαίωση και έκθεση μετά τη λήξη του εκπαιδευτικού χρόνου και την επάνοδό τους εκ της άδειας.
ι) Για μετεκπαίδευση στην Ελλάδα οι γιατροί μπορούν να λάβουν άδεια από δύο (2) μήνες μέχρι τρία (3) χρόνια με απλές αποδοχές σε κάθε βαθμίδα.
Οι γιατροί του ΕΣΥ, μπορούν να λάβουν εκπαιδευτική άδεια, συνολικά μέχρι τρία (3) χρόνια σε κάθε βαθμίδα.
Οι γιατροί που παίρνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές και αποχωρούν προ της λήξεως της θητείας του, ή διακόπτουν την εκπαιδευτική τους άδεια, υποχρεώνονται να επιστρέψουν στο διπλάσιο το σύνολο των αποδοχών που έλαβαν κατά τον χρόνο της άδειας.
Η είσπραξη γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
ΙΙ. Εκπαιδευτική άδεια χωρις αποδοχές (αρθ. 74, παρ. 1 Ν. 2071/92).
α) Σε γιατρούς που επιθυμούν να μετεκπαιδευτούν σε θέματα που δεν περιλαμβάνονται στις αποφάσεις που προβλέπονται στην παρ. 1 του προηγουμένου κεφαλαίου, καθώς και σε γιατρούς των οποίων οι αιτήσεις για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με αποδοχές δεν γίνονται δεκτές, μπορεί να χορηγείται εκπαιδευτική άδεια μέχρι δύο (2) χρόνια χωρίς αποδοχές.
β) Εκπαιδευτική άδεια χωρίς αποδοχές μπορεί να χορηγηθεί και σε γιατρούς που έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα λήψεως εκπαιδευτικής άδειας με αποδοχές στο εξωτερικό.
γ) Οι γιατροί του ΕΣΥ, οι οποίοι κάνουν χρήση εκπαιδευτικής άδειας χωρίς αποδοχές και παραιτούνται από τον κλάδο γιατρών ΕΣΥ, μετά τη λήψη της χορηγηθείσης, εκπαιδευτικής άδειας, ουδεμία υποχρέωση έχουν, έναντι της Υπηρεσίας τους.
δ) Οι ενδιαφερόμενοι γιατροί υποβάλλουν αίτηση με τα ίδια δικαιολογητικά που αναφέρονται στο προηγούμενο κεφάλαιο στα Νοσ/μεία που υπηρετούν, και επιπλέον σχετική αλληλογραφία (βεβαίωση αποδοχής, πρόσκληση ή υποτροφία), από την οποία να προκύπτει η εξασφάλιση της μετεκπαίδευσης, το αντικείμενο η χρονική διάρκεια και το επιστημονικό ίδρυμα στο οποίο θα γίνει.
ε) Στην συνέχεια ακολουθείται η ίδια διαδικασία, που προβλέπεται παραπάνω, ήτοι γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής και του Δ/ντού του αντίστοιχου τμήματος του Νοσοκομείου, απόφαση του Δ.Σ., γνώμη του ΠΕΣΥ, εισήγηση του ΚΕΣΥ και απόφαση του Υπουργείου Υγειίς, Πρόνοιας και Κοιν. Ασφαλίσεων. Εφόσον δεν έχουν συγκροτηθεί Επιστημονικές και ΠΕΣΥ δεν απαιτείται η γνώμη τους.
ΙΙΙ. Πρόσθετη εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές γιατρών Νομαρχιακών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων (άρθ. 74, παρ. 3 Ν. 2071/92).
α) Κάθε ΠΕΣΥ προγραμματίζει και προετοιμάζει μετεκπαιδευτικά προγράμματα ή Ερευνητικές εργασίες για τη μηνιαία μετεκπαίδευση των γιατρών της περιφέρειας ευθύνης τους. Μέχρι τη συγκρότηση των ΠΕΣΥ, του πιο πάνω προγραμματισμού κάνει το ΚΕΣΥ.
Οι μετεκπαιδεύσεις ή η συμμετοχή σε ερευνητικές εργασίες μπορεί να γίνουν σε Περιφερειακά Νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας.
β) Ο πιο πάνω προγραμματισμός εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στη συνέχεια γνωστοποιεί στους γιατρούς με ευθύνη των Νοσοκομείων που υπηρετούν.
γ) Οι ενδιαφερόμενοι γιατροί υποβάλλουν αίτηση μαζί με βιογραφικό τους σημείωμα, στο Νοσοκομείο που υπηρετούν. Με την ίδια αίτηση μπορεί να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για περισσότερα από ένα προγράμματα.
δ) Οι αιτήσεις των γιατρών με απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου που λαμβάνεται μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου, εφ` όσον αυτή έχει συγκροτηθεί, διαβιβάζεται στο οικείο ΠΕΣΥ ή στο ΚΕΣΥ, αν δεν έχουν συγκροτηθεί τα ΠΕΣΥ.
ε) Τα ΠΕΣΥ υποβάλλουν τις αιτήσεις με εισήγησή τους στον Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
ΙV. Μεταβατική Περίοδος.
Αιτήσεις γιατρών για εκπαιδευτική άδεια, που έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης αυτής, κρίνονται από το ΚΕΣΥ χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία των προηγουμένων κεφαλαίων (προγραμματισμός κ.λπ.).
Από την παρούσα απόφαση προκαλείται δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολογισθεί.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 1994
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝ. Δ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΕΩΝ
Α. ΠΕΠΟΝΗΣ Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ