Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Δεκεμβρίου 2024, 21:46:39

Αποστολέας Θέμα: Σχετικά με την Βιταμίνη D.  (Αναγνώστηκε 282781 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Μαρτίου 2010, 00:11:04
Αναγνώστηκε 282781 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τελευταία γίνεται πολύς λόγος μεταξύ των Γιατρών σε παγκόσμιο επίπεδο για την σημασία της Βιταμίνης D στην υγεία.
Παραθέτω παρακάτω σχετικό άρθρο από τα Νέα:


TA NEA, 09/03/2010.

Επιστήμονες από τη Δανία κατόρθωσαν να βρουν για ποιον λόγο η «βιταμίνη του ήλιου» παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νοσημάτων όπως ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σε μελέτες στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι χωρίς την βιταμίνη D παραμένουν ανενεργά τα κύτταρα-δολοφόνοι του ανοσοποιητικού συστήματος, με επακόλουθο να μην αντιδρούν ό,τι κι αν απειλήσει τον οργανισμό.

Το εύρημα αυτό εκτιμάται ότι θα συμβάλλει όχι μόνο στην καλύτερη αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων, αλλά και στην επινόηση νέων εμβολίων εναντίον πολλών απειλητικών νοσημάτων.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Immunology».

Όπως γράφουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κάρστεν Γκάισλερ, από το Τμήμα Διεθνούς Υγείας, Ανοσολογίας & Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου, ανακάλυψαν πως τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος βασίζονται στην βιταμίνη D για να ενεργοποιηθούν.

Σε περίπτωση που ο οργανισμός δεν διαθέτει επαρκείς ποσότητες από την βιταμίνη αυτή (και αυτό συμβαίνει στους μισούς κατοίκους του πλανήτη, ακόμα και στην χώρα του ήλιου, την Ελλάδα), τα Τ-κύτταρα παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση και δεν αντιδρούν, όποια κι αν είναι η απειλή.

«Όταν ένα Τ-κύτταρο εκτεθεί σε έναν “εισβολέα”, όπως λ.χ. τα μικρόβια, ενεργοποιείται μία “κεραία” που διαθέτει και η οποία ουσιαστικά είναι ένας υποδοχέας βιταμίνης D», εξηγεί ο δρ Γκάισλερ. «Καθώς σηκώνεται η “κεραία” αυτή, αναζητά μόρια βιταμίνης D στον οργανισμό. Εάν τα βρει, το Τ-κύτταρο θα ενεργοποιηθεί. Εάν όχι, η “κεραία” ξαναμαζεύεται και το Τ-κύτταρο παραμένει αδρανές».

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση ασβεστίου (άρα στην απόκτηση και διατήρηση γερών οστών και δοντιών), καθώς και ότι τα χαμηλά επίπεδά της σχετίζονται με την ανάπτυξη νοσημάτων όπως ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ωστόσο, «δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο ζωτικός είναι ο ρόλος της στην λειτουργία του ίδιου του αμυντικού συστήματός μας, δηλαδή του ανοσοποιητικού», λέει ο δρ Γκάισλερ. «Αυτό τώρα το μάθαμε – και είναι πραγματικά πολύ σημαντικό».

Οι πηγές

Η περισσότερη βιταμίνη D παράγεται από τον οργανισμό ως φυσικό υποπροϊόν της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο.

Σε επίπεδο διατροφής, καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα ιχθυέλαια (με πρώτο το μουρουνέλαιο) και τα «παχιά» ψάρια (όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η σαρδέλα και η ρέγγα). Υπάρχουν επίσης εμπλουτισμένα με βιταμίνη Dτρόφιμα, καθώς και συμπληρώματα διατροφής.

Ο δρ Γκάισλερ εκτιμά ότι το νέο εύρημα όχι μόνον θα συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών, αλλά και στις μεταμοσχεύσεις όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απόρριψης των μοσχευμάτων (γι’ αυτό και χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα), καθώς και στα αυτοάνοσα νοσήματα (προκαλούνται όταν το ανοσοποιητικό εκλαμβάνει λανθασμένα ως εισβολείς τους υγιείς ιστούς του σώματος).

Τα οφέλη

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν πέρυσι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας από τον καρκίνο.

Αναλύοντας τα ευρήματα 2.750 ερευνητικών εργασιών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση αυτή μπορεί να μειώσει τα κρούσματα καρκίνου του μαστού κατά ένα τέταρτο και τα κρούσματα καρκίνου του εντέρου κατά ένα τρίτο.
 
Με άλλα λόγια, αν όλοι μας είχαμε όση βιταμίνη D χρειαζόμαστε, θα καταγράφονταν παγκοσμίως 200.000 λιγότερα κρούσματα καρκίνου του μαστού και 250.000 λιγότερα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η αύξηση αυτή «μπορεί να κάνει περισσότερα για την πρόληψη του καρκίνου απ΄ ό,τι μια ολόκληρη βιβλιοθήκη με συμβουλές για τον τρόπο ζωής μας», είχαν τότε γράψει οι ερευνητές.

Άλλες μελέτες έχουν αποκαλύψει πως είναι πολύτιμη και για την πρόληψη της καρδιοπάθειας και του διαβήτη.

15 λεπτά την ημέρα

Πως μπορεί όμως να εκτίθεται κανείς στον ήλιο για να έχει αρκετή βιταμίνη D και ταυτοχρόνως να αποφύγει τον καρκίνο του δέρματος, που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου;

Οι επιστήμονες συνιστούν να φροντίζουμε να βρισκόμαστε καθημερινά για 12 έως 15 το πολύ λεπτά στον ήλιο (όχι τις επικίνδυνες ώρες 11.00-16.00 το καλοκαίρι), έχοντας το πρόσωπο και τα χέρια μας εκτεθειμένα και προστατευμένοι από αντηλιακό με χαμηλό δείκτη προστασίας ( έως  8  ).

Αν κάποιος έχει πολύ σκούρο δέρμα, μπορεί να χρειαστεί λίγα λεπτά περισσότερο.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Μαρτίου 2010, 00:16:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Μαρτίου 2011, 09:29:59
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Συζήτηση από άλλο σημείο του φόρουμ σχετικά με το εμπορικό σκεύασμα βιταμίνης D, και την δοσολογία του:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιουλίου 2012, 09:32:46 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Απριλίου 2011, 18:56:14
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Clinical Review.

Diagnosis and management of vitamin D deficiency.

Simon HS Pearce, professor of endocrinology, honorary consultant physician12, Tim D Cheetham, senior lecturer in paediatric endocrinology, honorary consultant paediatrician

BMJ 2010; 340:b5664 doi: 10.1136/bmj.b5664 (Published 11 January 2010).


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Απριλίου 2011, 20:10:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Σεπτεμβρίου 2011, 22:42:12
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
   Στο 7ο Παμπελοποννησιακό Συμπόσιο Γενικής Ιατρικής που έγινε στο Λουτράκι πριν λίγες ημέρες (το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος), είχα διάλεξη με θέμα "Βιταμίνη D: ο ρόλος στην πρωτοβάθμια πρόληψη μιας παραμελημένης βιταμίνης με πολυσχιδή δράση".  Σκέφθηκα να ανεβάσω στο φόρουμ την παρουσίαση μου για να ενημερωθούν όσοι συνάδελφοι επιθυμούν. Υπάρχει καταιγισμός ερευνών και ανακαλύψεων στο εξωτερικό πάνω στις πολύτροπες δράσεις [προτιμώ τον όρο "πολύτροπες" αντί "πλειοτροπικές", είναι εννοιολογικά ορθότερος] της βιταμίνης D, που μας ήταν άγνωστες πριν από μερικά χρόνια. Δυστυχώς στα Ελληνικά συνέδρια ελάχιστα λέγονται (αν λέγονται κιόλας), μάλλον γιατί στη σημερινή εποχή της χρηματοδοτούμενης και κατευθυνόμενης από φαρμακευτικές εταιρείες ιατρικής εκπαίδευσης, η βιταμίνη D δεν "πουλάει" (μπορούμε να την φτιάξουμε όλοι τζάμπα από τον ήλιο και το φαρμακευτικό σκεύασμα κοστίζει μόλις 2,40 ευρώ).
   Σας επισυνάπτω λοιπόν την παρουσίαση μου σε Powerpoint. Στο τελευταίο slide υπάρχουν αριθμοί που αντιπροσωπεύουν υπερσυνδέσεις (links). Κάνοντας κλίκ  επάνω τους (σε προβολή παρουσίασης), θα οδηγηθείτε σε σχετικά άρθρα στο ίντερνετ (πολλά  είναι σε μορφή .pdf  και μπορείτε να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας). Τα περισσότερα άρθρα είναι ελεύθερης πρόσβασης ή χρειάζονται δωρεάν εγγραφή στο site (π.χ. το medscape).
  Επίσης άλλα σχετικά άρθρα και παραπομπές υπάρχουν σε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος του φόρουμ.
  Καλή ανάγνωση και ενημέρωση.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

7 Αυγούστου 2012, 19:57:42
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ann Intern Med. 2012 May 1;156(9):627-34.

Serum 25-hydroxyvitamin D concentration and risk for major clinical disease events in a community-based population of older adults: a cohort study.

de Boer IH, Levin G, Robinson-Cohen C, Biggs ML, Hoofnagle AN, Siscovick DS, Kestenbaum B.

SourceUniversity of Washington, Seattle, USA. deboer@u.washington.edu

..........
......................

RESULTS: Over a median 11-year follow-up, the composite outcome occurred in 1018 participants (63%). Defining events included 137 hip fractures, 186 myocardial infarctions, 335 incidences of cancer, and 360 deaths. The association of low 25-(OH)D concentration with risk for the composite outcome varied by season (P = 0.057). A concentration lower than a season-specific Z score of -0.54 best discriminated risk for the composite outcome and was associated with a 24% higher risk in adjusted analyses (95% CI, 9% to 42%). Corresponding season-specific 25-(OH)D concentrations were 43, 50, 61, and 55 nmol/L (17, 20, 24, and 22 ng/mL) in winter, spring, summer, and autumn, respectively.

LIMITATION: The observational study was restricted to white participants.

CONCLUSION: Threshold concentrations of 25-(OH)D associated with increased risk for relevant clinical disease events center near 50 nmol/L (20 ng/mL). Season-specific targets for 25-(OH)D concentration may be more appropriate than static targets when evaluating health risk.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 7 Αυγούστου 2012, 20:00:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Αυγούστου 2012, 19:50:52
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
  Με την ευκαιρία του αρθρου που παρεθεσε ο συναδελφος Αργυρίου για τη βιταμίνη D, να προσθεσω οτι υπαρχει μια σημαντικη διαφοροποιηση σε σχεση με το σκευασμα βιταμινης D που πρεπει να χρησιμοποιειται. Υπο το φως Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος που εδειξαν οτι μόνο η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3) μειωνει τη θνησιμότητα, αλλα όχι και η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2), εχω αναθεωρησει Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος σε περιπτωσεις έλλειψης ή ανεπαρκειας βιταμίνης D και δεν χορηγω πλέον Sterogyl (βιταμίνη D2), αλλα μόνο σκευάσματα βιταμίνης D3, τα οποία ομως δυστυχως δεν αποζημιωνονται απο τα ταμεία (δεν εχουν "κουπόνι"). Και επειδη ο παραγοντας κόστος ειναι πολυ σημαντικός πλέον για τους ασθενεις, έψαξα και βρηκα οτι το φθηνότερο σκεύασμα βιταμίνης D3 ειναι το πόσιμο διαλυμα υγρης βιταμινης D3 της Solgar. Περιεχει 2500 μοναδες βιταμινης D3 ανα μισό ml, εχει όγκο 59 ml, κόστος 17-20 ευρω ανάλογα αν το παραγγείλεις Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ή απο το φαρμακείο σου, πραγμα το οποίο σημαίνει οτι σε περίπτωση έλλειψης βιταμινης D (επίπεδα 25-ΟΗ-βιταμινης D < 20 ng/ml) το μηνιαίο κόστος θεραπείας (δόση 1 ml = 5000 μοναδες /ημέρα) ειναι λιγότερο απο 10 ευρώ.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

3 Οκτωβρίου 2012, 22:50:53
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Στο 7ο Παμπελοποννησιακό Συμπόσιο Γενικής Ιατρικής που έγινε στο Λουτράκι πριν λίγες ημέρες (το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος), είχα διάλεξη με θέμα "Βιταμίνη D: ο ρόλος στην πρωτοβάθμια πρόληψη μιας παραμελημένης βιταμίνης με πολυσχιδή δράση".  Σκέφθηκα να ανεβάσω στο φόρουμ την παρουσίαση μου για να ενημερωθούν όσοι συνάδελφοι επιθυμούν. Υπάρχει καταιγισμός ερευνών και ανακαλύψεων στο εξωτερικό πάνω στις πολύτροπες δράσεις [προτιμώ τον όρο "πολύτροπες" αντί "πλειοτροπικές", είναι εννοιολογικά ορθότερος] της βιταμίνης D, που μας ήταν άγνωστες πριν από μερικά χρόνια. Δυστυχώς στα Ελληνικά συνέδρια ελάχιστα λέγονται (αν λέγονται κιόλας), μάλλον γιατί στη σημερινή εποχή της χρηματοδοτούμενης και κατευθυνόμενης από φαρμακευτικές εταιρείες ιατρικής εκπαίδευσης, η βιταμίνη D δεν "πουλάει" (μπορούμε να την φτιάξουμε όλοι τζάμπα από τον ήλιο και το φαρμακευτικό σκεύασμα κοστίζει μόλις 2,40 ευρώ).
   Σας επισυνάπτω λοιπόν την παρουσίαση μου σε Powerpoint. Στο τελευταίο slide υπάρχουν αριθμοί που αντιπροσωπεύουν υπερσυνδέσεις (links). Κάνοντας κλίκ  επάνω τους (σε προβολή παρουσίασης), θα οδηγηθείτε σε σχετικά άρθρα στο ίντερνετ (πολλά  είναι σε μορφή .pdf  και μπορείτε να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας). Τα περισσότερα άρθρα είναι ελεύθερης πρόσβασης ή χρειάζονται δωρεάν εγγραφή στο site (π.χ. το medscape).
  Επίσης άλλα σχετικά άρθρα και παραπομπές υπάρχουν σε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος του φόρουμ.
  Καλή ανάγνωση και ενημέρωση.

Στο 8ο Συμποσιο Γενικης Ιατρικης που εγινε πριν λιγες ημερες στη Αθήνα, επανέλαβα τη διάλεξη για τη βιταμίνη D. Επισυνάπτω την εργασία, "βελτιωμένη και επηυξημένη". Να προσθεσω μόνο, οτι στα σκευάσματα βιταμίνης D3 λογικού κόστους συγκαταλέγεται και το D3-fix extra (2000 IU) της Uni-pharma, το οποίο αγνοούσα.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

14 Οκτωβρίου 2012, 21:58:57
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
   Μία πρακτική συμβουλή σε όσους θελουν να μετρησουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στους ασθενεις τους, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο ότι στη λίστα εξετασεων του ΕΟΠΥΥ (e-diagnosis) δεν περιλαμβανεται η 25-ΟΗ-βιταμίνη D (που τα επίπεδα της αποτελούν μέτρο της επάρκειας σε βιταμίνη D του οργανισμού), αλλά η 1,25-(ΟΗ)2-βιταμίνη D (που μας είναι σχεδόν άχρηστη, γιατί τα επίπεδα της πέφτουν μόνο σε πολύ βαρειά έλλειψη βιταμίνης D), προτείνω να επιλέγετε τη δεύτερη και να λέτε στον μικροβιολόγο να μετρήσει την πρώτη (έχουν το ίδιο κόστος).
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Οκτωβρίου 2012, 17:24:00 από Loumakis »
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

19 Οκτωβρίου 2012, 18:25:50
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
A Pooled Analysis of Vitamin D Dose Requirements for Fracture Prevention

Heike A. Bischoff-Ferrari, M.D., Dr.P.H., Walter C. Willett, M.D., Dr.P.H., Endel J. Orav, Ph.D., Paul Lips, M.D., Pierre J. Meunier, M.D., Ronan A. Lyons, M.D., M.P.H., Leon Flicker, M.D., John Wark, M.D., Ph.D., Rebecca D. Jackson, M.D., Jane A. Cauley, Dr.P.H., Haakon E. Meyer, M.D., Ph.D., Michael Pfeifer, M.D., Kerrie M. Sanders, Ph.D., Hannes B. Stähelin, M.D., Robert Theiler, M.D., and Bess Dawson-Hughes, M.D.

N Engl J Med 2012; 367:40-49  July 5, 2012


..........
...............
Conclusions
High-dose vitamin D supplementation (≥800 IU daily) was somewhat favorable in the prevention of hip fracture and any nonvertebral fracture in persons 65 years of age or older.
.......................
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Οκτωβρίου 2012, 18:28:18 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Νοεμβρίου 2012, 13:51:02
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η Uni-pharma ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) έχει διάφορα σκευάσματα βιταμίνης D3 (cholecalciferol).

Το Tabl. D3fix  1.200 IU x 60 που στις 02/02/2022 κοστίζει συνήθως 10,40 ευρώ στα φαρμακεία

και το

Tabl. D3fix extra  2.000 IU x 60 που στις 02/02/2022 κοστίζει συνήθως 13 ευρώ στα φαρμακεία

Επίσης υπάρχουν τα Tabl. D3fix Ultra 10.000 IU x 30 ( σύμφωνα με τον φαρμακευτικό αντιπρόσωπο, για ένα τρίμηνο μόνο, μέρα παρά μέρα σε περίπτωση έντονης έλλειψης ) που στις 02/02/2022 κοστίζει συνήθως 22 - 23 ευρώ στα φαρμακεία

Τα Tabl. D3fix MAX 4.000 IU x 60 ( σύμφωνα με τον φαρμακευτικό αντιπρόσωπο, π.χ. για υπέρβαρους ) που στις 02/02/2022 κοστίζει συνήθως 18 - 19 ευρώ στα φαρμακεία

Τα Tabl. Eff. D3 Cal fix (Calcium 500 mg + Cholecalciferol 800 I.U.) x 20 που στις 02/02/2022 κοστίζει συνήθως 11 - 12 ευρώ στα φαρμακεία

Τα φάρμακα αυτά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και η τιμολόγηση είναι ελεύθερη, για αυτό οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές ενώ στο διαδίκτυο μπορεί να τα βρει κανείς και φθηνότερα.

Τα δισκία όλων των παραπάνω μορφών είναι διχοτομούμενα.

Προτεινόμενη δοσολογία για τα δύο πρώτα σκευάσματα είναι ένα δισκίο την ημέρα συνήθως μαζί με κάποιο γεύμα, αλλά γράφει ότι το δοσολογικό σχήμα μπορεί να τροποποιηθεί με τη συμβουλή του Ιατρού.

Σε ένα διαφημιστικό σελιδοδείκτη των σκευασμάτων γράφει επίσης ότι δεν περιέχουν ζάχαρη ή αλάτι.

Από την μελέτη της βιβλιογραφίας που έχω κάνει μέχρι τώρα έχω καταλήξει ότι για τους περισσότερους αρκούν 600 IU/ημέρα, τους σκοτεινούς μήνες του χειμώνα (π.χ. τους μήνες που περιέχουν στο όνομά τους το γράμμα ρ ). Ένα κουτάκι Tabl. D3fix 1200 IU x 60 που τα δισκία του όπως είπαμε διχοτομούνται και που στο skroutz.gr στις 30/01/2022 το βρίσκει κανείς με Λιανική Τιμή 6,5 ευρώ αν το πάρει κανείς με δοσολογία 1/2 x 1 φτάνει για να "βγάλει" κανείς 4 μήνες. (βγαίνει μάλλον πιο φθηνό από ότι να πάρει κανείς σκεύασμα που το έχει συνταγογραφήσει Ιατρός).

Υπάρχουν επίσης και οι σταγόνες Oral solution drops D3fix x 30 ml, 200 μg Vitamin D3/ml ή 200 IU Vitamin D3/σταγόνα, που στις 22/03/2022 έχει περίπου 6 ευρώ Λιανική Τιμή, και η δοσολογία ακόμη και για τα νεογέννητα είναι 1-2 σταγόνες/ημέρα συνήθως μαζί με το φαγητο τουλάχιστον το χειμερινό εξάμηνο του έτους ( = όσοι μήνες περιέχουν το γράμμα ρ ) και για το νεογέννητα αυτό είναι καλό να το κάνουμε τα δύο πρώτα χειμερινά εξάμηνα της ζωής τους. Το μπουκαλάκι με τις σταγόνες κοστίζει γύρω στα 12 ευρώ.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Μαρτίου 2022, 09:00:04 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Νοεμβρίου 2012, 18:40:21
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

anastaziogr


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η Uni-pharma ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) έχει βγάλει πρόσφατα δύο σκευάσματα βιταμίνης D3 (cholecalciferol).

Το Tabl. D3fix  1.200 IU x 60 που σήμερα (19/11/2012 κοστίζει 9,5 ευρώ)

και το

Tabl. D3fix extra  2.000 IU x 60 που σήμερα κοστίζει 12 ευρώ.

Τα φάρμακα αυτά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα δισκία και της μιας και της άλλης συσκευασίας είναι διχοτομούμενα.

Προτεινόμενη δοσολογία και για τα δύο σκευάσματα είναι ένα δισκίο την ημέρα συνήθως μαζί με κάποιο γεύμα, αλλά γράφει ότι το δοσολογικό σχήμα μπορεί να τροποποιηθεί με τη συμβουλή του Ιατρού.

Σε ένα διαφημιστικό σελιδοδείκτη των σκευασμάτων γράφει επίσης ότι δεν περιέχουν ζάχαρη ή αλάτι.

Ο τοπικός αντιπρόσωπος της εταιρείας μου είπε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να βγάλει βιταμίνη D3 και σε σταγόνες.

Τα παραπάνω σκευάσματα, τα οποία από όσο γνωρίζω είναι τα μόνα φαρμακευτικα σκευάσματα "σκέτης" βιτ D3 που κυκλοφορούν στην Ελλάδα (αν εξαιρέσουμε το Solgar, το οποίο υποτίθεται οτι είναι διατροφικό συμπλήρωμα) και όντως, δυστυχώς, δε καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αντιθεση καλύπτονται τα ανάλογα της βιτ D (αλφακαλσιδόλη κλπ) καθώς επίσης και οι συνδυασμοί ασβεστίου και βιτ D3.

Παρόλα αυτά όλες (τουλάχιστον όλες όσες ξέρω) οι κατευθυντήριες οδηγίες (Ελληνικές, Βρεττανικές, Αμερικανικές) για την αντιμετώπιση και θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης καθώς και υποβιταμίνωσης D (εξαιρουμένων ειδικών περιπτώσεων όπως νεφρικής ή ηπατικής ανεπάρκειας ή  ραχίτιδας ανθεκτικής στη βιτ D) συνιστούν απλή βιτ D (και μάλιστα κατά προτίμηση D3) και όχι αλφακαλσιδόλη.
Παρόλα αυτά στην Ελλάδα, πολλοί "ειδικοί" της οστεοπόρωσης (ορθοπαιδικοί, ενδοκρινολόγοι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί, γυναικολόγοι) πιστεύοντας ότι χορηγόντας την "μισοενεργοποιημένη" μορφή της βιτ D θα κάνουν καλύτερη δουλειά...προτιμούν την  άλφακαλσιδόλη....


22 Νοεμβρίου 2012, 23:16:11
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

People with diabetes often develop clogged arteries that cause heart disease, and new research at Washington University School of Medicine in St. Louis suggests that low vitamin D levels are to blame.

In a study published Nov. 9 in the Journal of Biological Chemistry, the researchers report that blood vessels are less likely to clog in people with diabetes who get adequate vitamin D. But in patients with insufficient vitamin D, immune cells bind to blood vessels near the heart, then trap cholesterol to block those blood vessels.

“About 26 million Americans now have type 2 diabetes,” says principal investigator Carlos Bernal-Mizrachi, MD. “And as obesity rates rise, we expect even more people will develop diabetes. Those patients are more likely to experience heart problems due to an increase in vascular inflammation, so we have been investigating why this occurs.”

In earlier research, Bernal-Mizrachi, an assistant professor of medicine and of cell biology and physiology, and his colleagues found that vitamin D appears to play a key role in heart disease. This new study takes their work a step further, suggesting that when vitamin D levels are low, a particular class of white blood cell is more likely to adhere to cells in the walls of blood vessels.

Vitamin D conspires with immune cells called macrophages either to keep arteries clear or to clog them. The macrophages begin their existence as white blood cells called monocytes that circulate in the bloodstream. But when monocytes encounter inflammation, they are transformed into macrophages, which no longer circulate.

In the new study, researchers looked at vitamin D levels in 43 people with type 2 diabetes and in 25 others who were similar in age, sex and body weight but didn’t have diabetes.

They found that in diabetes patients with low vitamin D — less than 30 nanograms per milliliter of blood — the macrophage cells were more likely to adhere to the walls of blood vessels, which triggers cells to get loaded with cholesterol, eventually causing the vessels to stiffen and block blood flow.

“We took everything into account,” says first author Amy E. Riek, MD, instructor in medicine. “We looked at blood pressure, cholesterol, diabetes control, body weight and race. But only vitamin D levels correlated to whether these cells stuck to the blood vessel wall.”

In one of those studies, the researchers are giving vitamin D to people with diabetes and hypertension to see whether the treatment may lower blood pressure. In the second study, African Americans with type 2 diabetes are getting vitamin D along with their other daily medications, and the research team is evaluating whether vitamin D supplements can slow or reverse the progression of heart disease.

Sometime in the next several months, the scientists hope to determine whether vitamin D treatment can reverse some of the risk factors associated with cardiovascular disease.

“In the future, we hope to generate medications, potentially even vitamin D itself, that help prevent the deposit of cholesterol in the blood vessels,” Bernal-Mizrachi explains. “Previous studies have linked vitamin D deficiency in these patients to increases in cardiovascular disease and in mortality. Other work has suggested that vitamin D may improve insulin release from the pancreas and insulin sensitivity. Our ultimate goal is to intervene in people with diabetes and to see whether vitamin D might decrease inflammation, reduce blood pressure and lessen the likelihood that they will develop atherosclerosis or other vascular complications.”
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

8 Δεκεμβρίου 2012, 20:20:08
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
  Αφιερώνω το παρακάτω άρθρο σε φίλο και συνάδελφο του φόρουμ, που πληροφορήθηκα οτι η γυναίκα του ειναι έγκυος, για να της μετρήσει τα επίπεδα βιταμίνης D και να της δωσει έγκαιρα θεραπεία υποκαταστασης, εάν χρειάζεται. Με βάση την παρακάτω εξαιρετικά πρωτότυπη εργασία, υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη σχετίζονται με καλύτερη διανοητική και ψυχοκινητική ανάπτυξη των βρεφών. Στη γυναίκα του εύχομαι καλή λευτεριά και στους δύο ένα γερό και έξυπνο μωράκι.

Circulating 25-Hydroxyvitamin D3 in Pregnancy and Infant Neuropsychological Development απο το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

OBJECTIVE: To investigate whether circulating 25-hydroxyvitamin D3 [25(OH)D3] concentration in pregnancy is associated with neuropsychological development in infants.

METHODS: The Spanish population-based cohort study INfancia y Medio Ambiente Project recruited pregnant women during the first trimester of pregnancy between November 2003 and February 2008. Completed data on 1820 mother-infant pairs were used. Maternal plasma 25(OH)D3 concentration was measured by high-performance liquid chromatography in pregnancy (mean 13.5±2.1 weeks of gestation). Offspring mental and psychomotor scores were assessed by trained psychologists at age 14 months (range, 11–23) by using the Bayley Scales of Infant Development. β-Coefficients with 95% confidence intervals (CIs) of mental and psychomotor scores associated with continuous or categorical concentrations of maternal plasma 25(OH)D3 were calculated by using linear regression analysis.

RESULTS: The median plasma value of 25(OH)D3 in pregnancy was 29.6 ng/mL (interquartile range, 21.8–37.3). A positive linear relationship was found between circulating concentrations of maternal 25(OH)D3 concentrations in pregnancy and mental and psychomotor scores in the offspring. After adjustment for potential confounders, infants of mothers with 25(OH)D3 concentrations in pregnancy >30 ng/mL showed higher mental score (β = 2.60; 95% CI 0.63–4.56) and higher psychomotor score (β = 2.32; 95% CI 0.36–4.28) in comparison with those of mothers with 25(OH)D3 concentrations <20 ng/mL.

CONCLUSIONS: Higher circulating concentration of maternal 25(OH)D3 in pregnancy was associated with improved mental and psychomotor development in infants.

  Με την ευκαιρία αυτή να κάνω και ένα σχόλιο σε προηγούμενη ανάρτηση του φόρουμ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα παραπάνω σκευάσματα, τα οποία από όσο γνωρίζω είναι τα μόνα φαρμακευτικα σκευάσματα "σκέτης" βιτ D3 που κυκλοφορούν στην Ελλάδα (αν εξαιρέσουμε το Solgar, το οποίο υποτίθεται οτι είναι διατροφικό συμπλήρωμα) και όντως, δυστυχώς, δε καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αντιθεση καλύπτονται τα ανάλογα της βιτ D (αλφακαλσιδόλη κλπ) καθώς επίσης και οι συνδυασμοί ασβεστίου και βιτ D3.

Παρόλα αυτά όλες (τουλάχιστον όλες όσες ξέρω) οι κατευθυντήριες οδηγίες (Ελληνικές, Βρεττανικές, Αμερικανικές) για την αντιμετώπιση και θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης καθώς και υποβιταμίνωσης D (εξαιρουμένων ειδικών περιπτώσεων όπως νεφρικής ή ηπατικής ανεπάρκειας ή  ραχίτιδας ανθεκτικής στη βιτ D) συνιστούν απλή βιτ D (και μάλιστα κατά προτίμηση D3) και όχι αλφακαλσιδόλη.
Παρόλα αυτά στην Ελλάδα, πολλοί "ειδικοί" της οστεοπόρωσης (ορθοπαιδικοί, ενδοκρινολόγοι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί, γυναικολόγοι) πιστεύοντας ότι χορηγόντας την "μισοενεργοποιημένη" μορφή της βιτ D θα κάνουν καλύτερη δουλειά...προτιμούν την  άλφακαλσιδόλη....

   Συμφωνώ απόλυτα οτι δεν χρειάζεται να δίνει κανείς αλφακαλσιδόλη (One-Alpha κλπ.), αλλά απλή βιταμίνη D. Η προτίμηση για την αλφακαλσιδόλη ειναι αποτέλεσμα διαφημιστικης προώθησης απο τις μητρικες φαρμακευτικες εταιρείες. Η μόνη περίπτωση που χρειάζεται να δωσει κανείς αλφακαλσιδόλη ειναι προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια, όπου λόγω αδυναμίας υδροξυλίωσης της βιταμίνης D στη θέση 1 (υπενθυμίζω οτι το ηπαρ υδροξυλιώνει  τη βιταμίνη D στη θέση 25 και ο νεφρος στη θεση 1 για να παραχθεί η ενεργός ορμόνη 1,25-(OH)2-βιταμίνη D), χορηγούμε έτοιμη 1-OH-βιταμίνη D (αλφακαλσιδόλη)  παρακάμπτοντας τον νεφρό. Επιπλέον η αλφακαλσιδόλη εχει μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο υπερασβεστιαιμίας, που η απλή  βιταμίνη D δεν έχει (παρα μόνο σε τεράστιες δόσεις, υπερβολικά πανω απο τις συνιστωμενες).
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

17 Δεκεμβρίου 2012, 14:54:52
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
  Αυξανονται και πληθύνονται οι ερευνες οι σχετικες με την βιταμινη D, που αποδεικνύουν οτι ειναι πολλαπλα ευεργετική στην προληψη νοσηματων. Παραθέτω αλλες δύο. Η μια ερχεται να επιβεβαιωσει τη σημασια της βιταμινης D στην πρόληψη του σακχαρωδη διαβήτη τύπου Ι (στο πλαισιο της γενικότερης προληψης των αυτοάνοσων νοσηματων) και η δεύτερη αναδεικνύει μια πιθανή προληπτικη δραση στον τερηδονισμό των δοντιων, που όμως εκδηλωνεται μεχρι την ηλικια των 13 ετων. Και δύο μαζί αποδεικνύουν ποσο σημαντικό ειναι να μετριεται η βιταμίνη D και στην παιδική ηλικία (άραγε πόσοι παιδίατροι τη μετρανε στα πλαισια ενος προληπτικού τσεκ-άπ; )

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 Low serum vitamin D concentration was associated with an increased risk of developing "insulin-requiring" diabetes in a nested case-control study of active-duty military service members.

The study, led by Edward D. Gorham, PhD, MPH, a research epidemiologist from the Naval Health Research Center, San Diego, and assistant adjunct professor in the Department of Family and Preventive Medicine at the University of California, San Diego, was published online September 7 and in the December issue of Diabetologia.

Dr. Gorham and colleagues used prediagnostic serum taken as part of a US Department of Defense serological surveillance program between 2002 and 2008. They compared levels of 25(OH)D between 1000 consecutive patients who developed insulin-requiring diabetes and 1000 healthy matched control participants. Case and control participants had all been on active duty at the time of the initial blood draw. Individuals from the 2 groups were matched based on "date that the blood sample was drawn (±2 days), age (±3 months), length of military service (±30 days), sex, and whether the control was on active duty when the case was diagnosed," the authors write.

A median of 1 year (range, 1 month - 10 years) elapsed between the blood sample collection and diabetes diagnosis. More than two thirds of all the study participants were younger than 35 years.

Those in the lowest quintile of serum 25(OH)D levels (<43 nmol/L) had a 3.5-fold greater likelihood of developing insulin-requiring diabetes than those in the highest quintile of serum 25(OH)D levels (≥100 nmol/L). Those in the second-lowest quintile of serum 25(OH)D levels (43 - 59 nmol/l) had a 2.5-fold greater risk. Odds ratios for the next 3 serum 25(OH)D levels quintiles (60 - 77, 78 - 99, and ≥100 nmol/L) were 0.8, 1.1, and 1.0 (reference), respectively ( P trend < .001).

"Based on the present study, it may be that no further reduction in risk would be expected once a serum 25(OH)D concentration of >60 nmol/l has been attained," the authors note.

Those who developed diabetes had significantly lower mean 25(OH)D levels than the healthy control patients (62.2 nmol/L vs 72.5 nmol/L; P ≤ .0001).

Among racial groups, blacks were more likely to develop diabetes than other races, but the association between 25(OH)D levels and diabetes was seen in all racial groups.

After adjustment for race, those with the lowest quintile of 25(OH)D were at nearly 2-fold greater risk of developing diabetes compared with those in the highest quintile (odds ratio, 1.9; 95% confidence interval, 1.4 - 2.7; P < .0001). Compared with whites, the odds ratio for blacks was 1.6 (95% confidence interval, 1.2 - 2.0; P < .001).

As the researchers explain, worldwide rates of type 1 diabetes vary by latitude, with annual age-standardized incidences ranging from a low in the tropics (0.5 per 100,000 in Venezuela) to a high near the Arctic Circle (60/100,000 in Finland).

It is possible, the researchers state, that vitamin D affects immune function. "Vitamin D deficiency is associated with major effects on the innate immune system. This could potentially influence the risk of diabetes by reducing risk of infection of islet cells," the authors write.

A potential study limitation includes the possibility that a small number of patients may have had complicated type 2 diabetes. "Cases in the present study were included solely because they were dependent on insulin," the authors note.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Dental professionals may want to consider whether their patients have adequate vitamin D levels when assessing them for caries, a new study suggests.

Vitamin D supplements were associated with a 47% reduction in risk for caries, according to a systematic review and meta-analysis published online November 9 in Nutrition Reviews.

However, the quality of the evidence amounted to ''low certainty'' by the standards of the US Preventive Services Task Force, according to the study's author, Philippe P. Hujoel, DDS, PhD, professor of oral health sciences, University of Washington, Seattle.

"There have been 3 studies conducted recently," Dr. Hujoel told Medscape Medical News. "They were very favorable, but they increased vitamin D levels by low amounts through full-spectrum lighting, making it unclear if the caries reduction was due to vitamin D or due to the pineal gland activation. Dentistry has emphasized fluoride and sealants, and vitamin D has fallen by the wayside."

Vitamin D has long been known to play a role in tooth formation, but some researchers have theorized that it might have additional benefits in reducing caries through either antimicrobial or immunological effects.

The decline in interest in the effects of vitamin D on caries is puzzling because even those studies done between World War I and World War II suggest that supplements and ultraviolet light treatments could reduce caries rates, Dr. Hujoel said.

The American Dental Association (ADA) initially endorsed that finding, and the American Medical Association (AMA) followed suit, but then the ADA reversed its position for reasons that are no longer clear, Dr. Hujoel said. He is exploring that history for a future article.

Dr. Hujoel did not find a big difference between the effects of ultraviolet therapy and nutritional supplementation with either vitamin D2 or vitamin D3.

Ineffective After Age 13 Years

According to his analysis, vitamin D supplementation was ineffective after the age of 13 years, particularly for girls, and he theorized that changes in body fat could influence the way vitamin D is stored and metabolized.

He notes that the better trials he found were more likely to show evidence for the success of the treatment. "Regardless of whether trial quality was defined by an overall quality score, by individual study design characteristics, by the pivotal nature of a study, or by the time era in which the studies were conducted, higher study quality translated into higher vitamin D effectiveness," he writes.

For example, the studies in which the treatment groups were more similar showed a significantly larger vitamin D benefit than those studies in which investigators assigned vitamin D on the basis of health awareness or caries experience.

In addition, the trials with the biggest funding, scope, and sample sizes reported more pronounced beneficial effects. Finally, 2 studies published in 1975 and 1989 with more contemporary design, caries scoring methods, and settings showed more effectiveness than the 22 controlled clinical trials conducted between World War I and World War II.

Dr. Hujoel also researched whether the caries reduction associated with vitamin D was a result of "vehicle effects" (the benefits of whatever was administered along with the vitamin D). For example, some trials used cod liver oil, which also included vitamin A, iodine, and marine fats.

Other trials used ultraviolet light therapy, which could have activated the participants' pineal glands, increasing salivation. That effect might have been more important than stimulating their skin to produce vitamin D precursors.

However, these alternative explanations cannot easily account for the consistent benefit across trials that used a variety of vitamin D therapies.

Falls Short of Proof

The meta-analysis falls short of proving that vitamin D protects against caries, Dr. Hujoel acknowledged. Although some of the studies done decades ago were sophisticated for their time, with control groups, randomization, and statistical analysis, they did not entirely meet contemporary standards of study design.

In a few, investigators also appeared to have conflicts of interest. For example, he writes, "[a] pathologist involved with patenting vitamin D3 extraction was described as cooperating 'heartily' with caries trials and coauthored a report suggesting that vitamin D3 was superior to vitamin D2."

In addition, Dr. Hujoel pointed out, populations have changed since the early 20th century, when the bulk of the research was done. Diets were lower in carbohydrates and phosphate, rickets was common, fluoride was less widely used, and sun exposure was considered essential to health.

Finally, Dr. Hujoel notes that he did not find evidence of a dose response. For this reason, he does not think that patients who have adequate serum vitamin D levels are likely to get any benefit from supplements.

"I'm not at all in favor of supplementing," he said. "Children should play in the sun or get vitamin D through their diet."

Still, it would not hurt to recommend that patients with caries make sure they are getting adequate vitamin D, as they will likely benefit in more ways that just the narrow issue of caries prevention, he said.

That recommendation might particularly pertain to patients found to be at high risk for recurring caries, according to Michael Rethman, DDS, an associate clinical professor at the University of Maryland in Baltimore and former chair of the ADA's Council on Scientific Affairs. Dr. Rethman was not involved in the study.

"I agree with [Dr. Hujoel's] analysis that this is a topic that ought to be looked at with well-designed prospective clinical trials," Dr. Rethman told Medscape Medical News.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

17 Δεκεμβρίου 2012, 16:17:21
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Μαρία Χόρτη

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
  Μία πρακτική συμβουλή σε όσους θελουν να μετρησουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στους ασθενεις τους, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο ότι στη λίστα εξετασεων του ΕΟΠΥΥ (e-diagnosis) δεν περιλαμβανεται η 25-ΟΗ-βιταμίνη D (που τα επίπεδα της αποτελούν μέτρο της επάρκειας σε βιταμίνη D του οργανισμού), αλλά η 1,25-(ΟΗ)2-βιταμίνη D (που μας είναι σχεδόν άχρηστη, γιατί τα επίπεδα της πέφτουν μόνο σε πολύ βαρειά έλλειψη βιταμίνης D), προτείνω να επιλέγετε τη δεύτερη και να λέτε στον μικροβιολόγο να μετρήσει την πρώτη (έχουν το ίδιο κόστος).

Σε δυο μικροβιολογικα της περιοχης μου παρολο που στο παραπεμπτικο που εκδιδω ειναι γραμμενο όπως λέτε (επιλεγω 1,25-ΟΗ-D3 αλλά στα σχολια ζηταω την 25-OH-D3) ο ασθενής επιβαρύνεται με 10 ευρω επιπλέον. Οι μικροβιολόγοι ισχυριζονται ότι είναι εξέταση που δεν την κάνουν αυτοι αλλά την στέλνουν Αθήνα, και το κόστος της ειναι 2πλάσιο απο την 1,25... οπότε παιρνουν τα χρηματα απο τον ΕΟΠΥΥ για την 1,25 και ζητανε 10 ευρω επιπλεον απο τον ασθενη.

Λέξεις κλειδιά: βιταμίνη D sterogyl d3fix 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
111733 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαΐου 2014, 21:25:12
από anasm
5 Απαντήσεις
22810 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Ιουλίου 2013, 16:31:46
από Δ. Κουναλάκης
11 Απαντήσεις
26151 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Οκτωβρίου 2014, 09:12:56
από anastaziogr
4 Απαντήσεις
20557 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2014, 17:02:49
από Xouzouris
3 Απαντήσεις
29331 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Δεκεμβρίου 2022, 20:33:49
από Denominator