ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Σχετικά με την Βιταμίνη D.

<< < (5/17) > >>

karts:
Για την Ελλαδα στο γεωγραφικο πλατος που βρισκεται θα επρεπε να εκτιθομαστε στον ηλιο το μεσημερι και οχι αλλες ωρες, 10 με 15 λεπτα αρκουν διοτι διαφορετικα δεν σχηματιζεται στο δερμα επαρκη βιταμινη D? Αλλου διαβασα οτι μετα την εκθεση στον ηλιο σε ακαλυπτα μερη του σωματος δεν θα πρεπει για 2 ημερες η περιοχη που εκτιθεται στον ηλιο να ερθει σε επαφη με νερο διοτι δεν σχηματιζεται διαφορετικα απο το δερμα η βιταμινη, γνωριζει καποιος σχετικα? Υπαρχουν καθολου μελετες για τους μοναχους σχετικα με την επιπτωση σε Σ.Δ και καρκινο?

karts:
Μια μεγαλη επιδημιολογικη μελετη η NATIONAL HEALTH AND NUTRITION EXAMINATION SURVEY διαρκεια απο το 2001 εως 2006 με δειγμα 15000 ενηλικων κατεληξε στο συμπερασμα οτι οι υψηλες δοσεις βιταμινης D προκαλουν καρδιαγγειακες φλεγμονες και οτι φυσιολογικα επιπεδα βιταμινης D συνοδευονται απο χαμηλα επιπεδα CRP, ενω επιπεδα βιταμινης D μεγαλυτερα απο τα φυσιολογικα συνοδευονται απο υψηλοτερα επιπεδα CRP.                           Αν τελικα τα πραγματα εχουν ετσι ,μηπως πρεπει να ειμεθα επιφυλακτικοι στην χορηγηση <<υψηλων>> δοσεων βιταμινης D?

karts:
Ενω υψηλα επιπεδα βιταμινης D φαινεται να συνδεονται με καρδιαγγειακες φλεγμονες , απο την αλλη χαμηλα επιπεδα βιταμινης D φαινεται να συνδεονται με αυξημενο κινδυνο για καρδιαγγειακα επεισοδια!

Harper:
Το τελευταίο διάστημα-λόγω οικονομικής στενότητας προφανώς -με επισκέπτονται στο ΠΙ ασθενείς που βλέπω για πρώτη φορά μετά αρκετά χρόνια σε αυτό το πόστο!Το παράδοξο είνιαι λοιπόν πως έχω δει σε 3-4 από αυτούς να λαμβάνουν αγωγή με σκευάσματα ασβεστίου-Βιταμίνης D και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αλφακαλσοδόλης!Και μάλιστα τα λαμβάνουν καιρό και είναι συνταγογραφημένο απο ειδικούς ιατρούς.
Η συγκεκριμένη τακτική πέρα από το ότι με έχει ξενίσει μου δημιουργεί πρόβλημα συνταγογράφησης.Ήθελα να ρωτήσω την προσωπική σας γνώμη εάν δηλ ο άνωθεν συνδυασμός είναι δόκιμος(έστω και σε ακραιες περιπτώσεις) ή εάν απλά είναι εντελώς αδόκιμος(κάτι που προσωπικά πιστεύω).

Loumakis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑπο οτι καταλαβα ειναι προτιμοτερη η βιταμινη D3 απο την καλσιδιολη λογω του ενδεχομενου δηλητηριασης με την αλφακαλσιδιολη?  .......

--- Τέλος παράθεσης ---
Ακριβως. Το σταδιο που ρυθμιζει την τελικη παραγωγη της καλσιτριολης (1,25-(ΟΗ)2-βιταμινης D) ειναι η 1α-υδροξυλιωση στο νεφρό. Οταν αυτο το σταδιο εχει παρακαμφθει (αλφακαλσιδολη), η πιθανοτητα υπερασβεστιαιμίας ειναι μεγαλύτερη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.... Σχετικα με το calcioral στα συστατικα στο φυλλαδιο αναφερεται οτι περιεχει υδρογονωμενα φυτικα λιπη που ως γνωστον αυξανουν τον κινδυνο για καρδιοπαθεια!....

--- Τέλος παράθεσης ---
Το αν το calcioral περιεχει υδρογονωμενα φυτικα λιπη ειναι κατι που δεν το γνωριζω. Ομως, πόσο να αυξησουν επιπλέον τον κίνδυνο για καρδιοπαθεια τα (απειροελάχιστης μάλλον ποσοτητας, εαν υπαρχουν) υδρογονωμενα φυτικα λιπη σε ενα ασθενη που η διατροφη του ειναι ήδη "τίγκα" σε κορεσμενα ή trans-ακόρεστα λιπαρα οξέα;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος....Τα σκευασματα ασβεστιου και βιταμινης D3 μηπως πρεπει καθε 3μηνο να διακοπτονται για μια εβδομαδα?  Μηπως πρεπει να συγχορηγουνται με βιταμινη Κ για να αποφευγεται η εναποθεση ασβεστιου στα τοιχωματα των αγγεων? Διαβασα οτι η αναλογια ασβεστιου-μαγνησιου πρεπει να ειναι 2/1 διοτι διαφορετικα ευνοειται η δημιουργια θρομβων. γνωριζει καποιος σχετικα?

--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν χρειαζεται να διακοπτονται τα σκευασματα ασβεστιου και βιταμινης D. Η εναπόθεση ασβεστίου στα τοιχωματα των αγγειων φαίνεται να εχει σχέση με τις δημιουργουμενες αιχμες υπερασβεστιαιμίας οταν η περιεκτικότητα των συμπληρωματων σε ασβέστιο ειναι μεγαλη. Υπ' αυτη την άποψη υπαρχουν ενδείξεις οτι καλό ειναι να αποφευγονται τα σκευασματα μεγαλης περιεκτικοτητας σε ασβεστιο (π.χ. Calcioral με 1000 mg ασβεστιου/δισκιο ή Megacalcium) και να αντικαθίστανται με σκευασματα μικροτερης περιεκτικοτητας (500 mg) και χορηγηση δυο φορες ημερησιως, κατα προτιμηση μετα τα γευματα, ωστε να επιβραδυνεται ακόμα περισσότερο η ταχύτητα απορρόφησης του ασβεστίου. Η βιταμινη Κ δεν εχει καμμια σχεση με την εναποθεση ασβεστιου στα αγγεια. Η δημιουργία θρόμβων εχει συσχετισθεί με την υπομαγνησιαιμία και οχι με την αναλογια ασβεστίου-μαγνησίου στην τροφή, αν και ειναι αλήθεια οτι η υπερβολικη προσληψη ασβεστίου μειώνει την απορρόφηση του μαγνησίου απο το γαστρεντερικό, οχι ομως μεχρι του σημειου να προκαλει υπομαγνησιαιμία.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση