ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Σχετικά με την Βιταμίνη D.

<< < (10/17) > >>

Γ.Κτιστάκης:
Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D δεν δυναμώνουν τα οστά.
IatronetΠέμπτη 06 Αυγούστου 2015617 προβολές
2 Αστέρια

«Αν και η υψηλή δόση βιταμίνης D αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου, η αύξηση αυτή είναι μόλις 1% και δεν μεταφράζεται σε κέρδη για την οστική μάζα στην σπονδυλική στήλη, στο ισχίο ή συνολικά στο σώμα» δήλωσε η Dr. Karen Hansen, associate professor of Medicine, University of Wisconsin School of Medicine & Public Health, Madison.

Επίσης η έρευνα δεν έδειξε να επηρεάζει η βιταμίνη D ούτε την μυϊκή μάζα, δύο τεστ της μυϊκής φυσικής κατάσης ή τον κίνδυνο πτώσης.
Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στο περιοδικό «JAMA Internal Medicine».

Οι ερευνητές λένε ότι σχεδόν οι μισές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες εκδηλώνουν κάποιου είδους οστικό κάταγμα εξαιτίας χαμηλής οστικής μάζας, χαμηλής μυϊκής μάζας ή/και χαμηλής οστικής πυκνότητας.

Η νέα έρευνα έγινε σε 230 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μεταξύ 2010-2013 οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και λάμβαναν υψηλή ή χαμηλή δόση της βιταμίνης, ή εικονικό φάρμακο.

Στο τέλος 12 μηνών, όσες είχαν πάρει εικονικό φάρμακο είχαν μείωση του ρυθμού απορρόφησης ασβεστίου κατά λίγο περισσότερο από 1%. Η ομάδα που έπαιρνε χαμηλή δόση βιταμίνης D είχε μείωση περίπου 2%. Και η ομάδα που έπαιρνε υψηλή δόση είχε αύξηση του ρυθμού απορρόφησης ασβεστίου κατά 1% - ποσοστό που δεν είναι αρκετό για ενίσχυση των οστών, σύμφωνα με την Hansen και τους συνεργάτες της.
Η ομάδα της χαμηλής δόσης λάμβανε 800 IU βιταμίνη D την ημέρα και η ομάδα της υψηλής δόσης 50000 IU.

Loumakis:
    Είναι πολύ σημαντικό για τα οικονομικά των ασθενών σε περίοδο κρίσης το ότι κυκλοφόρησαν δύο σκευάσματα βιταμίνης D3 τα οποία έχουν κουπόνι και καλύπτονται από τα ταμεία. Αυτά είναι oι σταγόνες και οι πόσιμες αμπούλες Deltius και οι πόσιμες αμπούλες Lecalcif. Οι περιεκτικότητες τους είναι:
Α) πόσιμες σταγόνες Deltius: 200 I.U. βιταμίνης D3 /σταγόνα, το φιαλίδιο έχει 500 σταγόνες και κόστος περίπου 10 ευρώ (δηλ. ο ασθενής πληρώνει 2,5 ευρώ)
Β) πόσιμες αμπούλες Deltius: 25000 I.U. βιταμίνης D3 / αμπούλα και κόστος 4 ευρώ η αμπούλα
Γ) πόσιμες αμπούλες Lecalcif: 25000 I.U. βιταμίνης D3 /αμπούλα, με 4 αμπούλες ανα συσκευασία  και κόστος περίπου 9 ευρώ το κουτί.
 Χρησιμοποιώ κυρίως τα Α και Γ και έχω προσαρμόσει τη δοσολογία την προτεινόμενη από την Αμερικανική Εταιρεία Ενδοκρινολογίας στην περιεκτικότητα των διαθέσιμων σκευασμάτων. Ετσι σε περίπτωση έλλειψης βιταμίνης D3 (25-OH-D3 < 20 ng/ml) δίνω τρίμηνη συνταγή με ένα φιαλίδιο Deltius ανα μήνα και την οδηγία να παίρνει 20 σταγόνες (4000 I.U.) την ημέρα, κατά προτίμηση μετα το φαγητό για καλύτερη απορρόφηση. Εναλλακτικά δίνω τρίμηνη συνταγή με ένα κουτί Lecalcif  ανα μήνα και την οδηγία να παίρνει μία αμπούλα την εβδομάδα. Συνολικά στο τρίμηνο ο ασθενής εχει πάρει τις ίδιες μονάδες περίπου βιταμίνης D με αυτές που προτείνονται από την  Εταιρεία για δίμηνη θεραπεία.
Σε περίπτωση ανεπάρκειας βιταμίνης D3 (25-OH-D3 < 30 ng/ml), χορηγώ 10 σταγόνες (2000 I.U.) Deltius την ημέρα για 2 μήνες ή ένα κουτί Lecalcif  και την οδηγία να παίρνει μία αμπούλα την εβδομάδα, μέχρι να τελειώσει. Βέβαια και για μεγαλύτερο διάστημα να πάρει θεραπεία ο ασθενής δεν υπάρχει πρόβλημα (η βιταμινη D δεν παρουσιάζει τοξικότητα σε αυτές τις δοσολογίες).
Στη διάγνωση της συνταγής βάζω «ανεπάρκεια βιταμίνης D»(Ε55) (το παρωχημένο σύστημα ταξινόμησης δεν κάνει διάκριση έλλειψης και ανεπάρκειας).

Loumakis:
    Η έλλειψη έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης όσο και το κάπνισμα, με βάση Σουηδική μελέτη! Νομίζω ότι είναι καιρός να αναθεωρηθούν προς το ηπιότερο οι δρακόντειες απαγορεύσεις των δερματολόγων, που έχουν προκαλέσει υστερία με τον ήλιο στο ευρύ κοινό.

  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος    Η έλλειψη έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης όσο και το κάπνισμα, με βάση Σουηδική μελέτη! Νομίζω ότι είναι καιρός να αναθεωρηθούν προς το ηπιότερο οι δρακόντειες απαγορεύσεις των δερματολόγων, που έχουν προκαλέσει υστερία με τον ήλιο στο ευρύ κοινό.

  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

--- Τέλος παράθεσης ---

Από την άλλη μεριά τα κρούσματα κακοήθους μελανώματος, μιας από τις επιθετικότερες μορφές καρκίνου που συχνά οφείλεται σε άκριτη έκθεση στον ήλιο, αυξάνονται.

Είναι δίκοπο μαχαίρι.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αρχίατρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ έλλειψη έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης όσο και το κάπνισμα, με βάση Σουηδική μελέτη!

--- Τέλος παράθεσης ---
Για να το ελαφρύνω κι λίγο:
Προσωπικά θα προτιμούσα να πεθάνω από έλλειψη βιταμίνης D παρέα με μια ξανθιά Σουηδέζα, παρά από μελάνωμα δίπλα σε μια Ελληνίδα.  :D

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση