ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Σχετικά με την Βιταμίνη D.

<< < (2/17) > >>

Loumakis:
  Με την ευκαιρία του αρθρου που παρεθεσε ο συναδελφος Αργυρίου για τη βιταμίνη D, να προσθεσω οτι υπαρχει μια σημαντικη διαφοροποιηση σε σχεση με το σκευασμα βιταμινης D που πρεπει να χρησιμοποιειται. Υπο το φως Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος που εδειξαν οτι μόνο η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3) μειωνει τη θνησιμότητα, αλλα όχι και η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2), εχω αναθεωρησει Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος σε περιπτωσεις έλλειψης ή ανεπαρκειας βιταμίνης D και δεν χορηγω πλέον Sterogyl (βιταμίνη D2), αλλα μόνο σκευάσματα βιταμίνης D3, τα οποία ομως δυστυχως δεν αποζημιωνονται απο τα ταμεία (δεν εχουν "κουπόνι"). Και επειδη ο παραγοντας κόστος ειναι πολυ σημαντικός πλέον για τους ασθενεις, έψαξα και βρηκα οτι το φθηνότερο σκεύασμα βιταμίνης D3 ειναι το πόσιμο διαλυμα υγρης βιταμινης D3 της Solgar. Περιεχει 2500 μοναδες βιταμινης D3 ανα μισό ml, εχει όγκο 59 ml, κόστος 17-20 ευρω ανάλογα αν το παραγγείλεις Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ή απο το φαρμακείο σου, πραγμα το οποίο σημαίνει οτι σε περίπτωση έλλειψης βιταμινης D (επίπεδα 25-ΟΗ-βιταμινης D < 20 ng/ml) το μηνιαίο κόστος θεραπείας (δόση 1 ml = 5000 μοναδες /ημέρα) ειναι λιγότερο απο 10 ευρώ.

Loumakis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   Στο 7ο Παμπελοποννησιακό Συμπόσιο Γενικής Ιατρικής που έγινε στο Λουτράκι πριν λίγες ημέρες (το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος), είχα διάλεξη με θέμα "Βιταμίνη D: ο ρόλος στην πρωτοβάθμια πρόληψη μιας παραμελημένης βιταμίνης με πολυσχιδή δράση".  Σκέφθηκα να ανεβάσω στο φόρουμ την παρουσίαση μου για να ενημερωθούν όσοι συνάδελφοι επιθυμούν. Υπάρχει καταιγισμός ερευνών και ανακαλύψεων στο εξωτερικό πάνω στις πολύτροπες δράσεις [προτιμώ τον όρο "πολύτροπες" αντί "πλειοτροπικές", είναι εννοιολογικά ορθότερος] της βιταμίνης D, που μας ήταν άγνωστες πριν από μερικά χρόνια. Δυστυχώς στα Ελληνικά συνέδρια ελάχιστα λέγονται (αν λέγονται κιόλας), μάλλον γιατί στη σημερινή εποχή της χρηματοδοτούμενης και κατευθυνόμενης από φαρμακευτικές εταιρείες ιατρικής εκπαίδευσης, η βιταμίνη D δεν "πουλάει" (μπορούμε να την φτιάξουμε όλοι τζάμπα από τον ήλιο και το φαρμακευτικό σκεύασμα κοστίζει μόλις 2,40 ευρώ).
   Σας επισυνάπτω λοιπόν την παρουσίαση μου σε Powerpoint. Στο τελευταίο slide υπάρχουν αριθμοί που αντιπροσωπεύουν υπερσυνδέσεις (links). Κάνοντας κλίκ  επάνω τους (σε προβολή παρουσίασης), θα οδηγηθείτε σε σχετικά άρθρα στο ίντερνετ (πολλά  είναι σε μορφή .pdf  και μπορείτε να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας). Τα περισσότερα άρθρα είναι ελεύθερης πρόσβασης ή χρειάζονται δωρεάν εγγραφή στο site (π.χ. το medscape).
  Επίσης άλλα σχετικά άρθρα και παραπομπές υπάρχουν σε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος του φόρουμ.
  Καλή ανάγνωση και ενημέρωση.

--- Τέλος παράθεσης ---

Στο 8ο Συμποσιο Γενικης Ιατρικης που εγινε πριν λιγες ημερες στη Αθήνα, επανέλαβα τη διάλεξη για τη βιταμίνη D. Επισυνάπτω την εργασία, "βελτιωμένη και επηυξημένη". Να προσθεσω μόνο, οτι στα σκευάσματα βιταμίνης D3 λογικού κόστους συγκαταλέγεται και το D3-fix extra (2000 IU) της Uni-pharma, το οποίο αγνοούσα.

Loumakis:
   Μία πρακτική συμβουλή σε όσους θελουν να μετρησουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στους ασθενεις τους, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο ότι στη λίστα εξετασεων του ΕΟΠΥΥ (e-diagnosis) δεν περιλαμβανεται η 25-ΟΗ-βιταμίνη D (που τα επίπεδα της αποτελούν μέτρο της επάρκειας σε βιταμίνη D του οργανισμού), αλλά η 1,25-(ΟΗ)2-βιταμίνη D (που μας είναι σχεδόν άχρηστη, γιατί τα επίπεδα της πέφτουν μόνο σε πολύ βαρειά έλλειψη βιταμίνης D), προτείνω να επιλέγετε τη δεύτερη και να λέτε στον μικροβιολόγο να μετρήσει την πρώτη (έχουν το ίδιο κόστος).

Argirios Argiriou:
A Pooled Analysis of Vitamin D Dose Requirements for Fracture Prevention

Heike A. Bischoff-Ferrari, M.D., Dr.P.H., Walter C. Willett, M.D., Dr.P.H., Endel J. Orav, Ph.D., Paul Lips, M.D., Pierre J. Meunier, M.D., Ronan A. Lyons, M.D., M.P.H., Leon Flicker, M.D., John Wark, M.D., Ph.D., Rebecca D. Jackson, M.D., Jane A. Cauley, Dr.P.H., Haakon E. Meyer, M.D., Ph.D., Michael Pfeifer, M.D., Kerrie M. Sanders, Ph.D., Hannes B. Stähelin, M.D., Robert Theiler, M.D., and Bess Dawson-Hughes, M.D.

N Engl J Med 2012; 367:40-49  July 5, 2012

..........
...............
Conclusions
High-dose vitamin D supplementation (≥800 IU daily) was somewhat favorable in the prevention of hip fracture and any nonvertebral fracture in persons 65 years of age or older.
.......................

Argirios Argiriou:
Η Uni-pharma ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) έχει διάφορα σκευάσματα βιταμίνης D3 (cholecalciferol).

Το Tabl. D3fix  1.200 IU x 60 που στις 02/02/2022 κοστίζει συνήθως 10,40 ευρώ στα φαρμακεία

και το

Tabl. D3fix extra  2.000 IU x 60 που στις 02/02/2022 κοστίζει συνήθως 13 ευρώ στα φαρμακεία

Επίσης υπάρχουν τα Tabl. D3fix Ultra 10.000 IU x 30 ( σύμφωνα με τον φαρμακευτικό αντιπρόσωπο, για ένα τρίμηνο μόνο, μέρα παρά μέρα σε περίπτωση έντονης έλλειψης ) που στις 02/02/2022 κοστίζει συνήθως 22 - 23 ευρώ στα φαρμακεία

Τα Tabl. D3fix MAX 4.000 IU x 60 ( σύμφωνα με τον φαρμακευτικό αντιπρόσωπο, π.χ. για υπέρβαρους ) που στις 02/02/2022 κοστίζει συνήθως 18 - 19 ευρώ στα φαρμακεία

Τα Tabl. Eff. D3 Cal fix (Calcium 500 mg + Cholecalciferol 800 I.U.) x 20 που στις 02/02/2022 κοστίζει συνήθως 11 - 12 ευρώ στα φαρμακεία

Τα φάρμακα αυτά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και η τιμολόγηση είναι ελεύθερη, για αυτό οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές ενώ στο διαδίκτυο μπορεί να τα βρει κανείς και φθηνότερα.

Τα δισκία όλων των παραπάνω μορφών είναι διχοτομούμενα.

Προτεινόμενη δοσολογία για τα δύο πρώτα σκευάσματα είναι ένα δισκίο την ημέρα συνήθως μαζί με κάποιο γεύμα, αλλά γράφει ότι το δοσολογικό σχήμα μπορεί να τροποποιηθεί με τη συμβουλή του Ιατρού.

Σε ένα διαφημιστικό σελιδοδείκτη των σκευασμάτων γράφει επίσης ότι δεν περιέχουν ζάχαρη ή αλάτι.

Από την μελέτη της βιβλιογραφίας που έχω κάνει μέχρι τώρα έχω καταλήξει ότι για τους περισσότερους αρκούν 600 IU/ημέρα, τους σκοτεινούς μήνες του χειμώνα (π.χ. τους μήνες που περιέχουν στο όνομά τους το γράμμα ρ ). Ένα κουτάκι Tabl. D3fix 1200 IU x 60 που τα δισκία του όπως είπαμε διχοτομούνται και που στο skroutz.gr στις 30/01/2022 το βρίσκει κανείς με Λιανική Τιμή 6,5 ευρώ αν το πάρει κανείς με δοσολογία 1/2 x 1 φτάνει για να "βγάλει" κανείς 4 μήνες. (βγαίνει μάλλον πιο φθηνό από ότι να πάρει κανείς σκεύασμα που το έχει συνταγογραφήσει Ιατρός).

Υπάρχουν επίσης και οι σταγόνες Oral solution drops D3fix x 30 ml, 200 μg Vitamin D3/ml ή 200 IU Vitamin D3/σταγόνα, που στις 22/03/2022 έχει περίπου 6 ευρώ Λιανική Τιμή, και η δοσολογία ακόμη και για τα νεογέννητα είναι 1-2 σταγόνες/ημέρα συνήθως μαζί με το φαγητο τουλάχιστον το χειμερινό εξάμηνο του έτους ( = όσοι μήνες περιέχουν το γράμμα ρ ) και για το νεογέννητα αυτό είναι καλό να το κάνουμε τα δύο πρώτα χειμερινά εξάμηνα της ζωής τους. Το μπουκαλάκι με τις σταγόνες κοστίζει γύρω στα 12 ευρώ.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση