Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Στη χώρα της ακριβοφαρμακίας

(1/73) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Θα υπολογίζεται με τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ | Σάββατο 13 Μαρτίου 2010 ΤΟ ΒΗΜΑ

Μετά τις σχετικές διαβουλεύσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κι αφού δόθηκαν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη αποφάσισε τελικώς να επανεισαγάγει την τροπολογία με την οποία αλλάζει εκ νέου ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», ο νέος τρόπος θα προβλέπει τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαθέτουν αξιόπιστα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών των φαρμάκων. Ως εκ τούτου, αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι στις χώρες της ευρωζώνης στην παρούσα φάση προστίθενται η Βρετανία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Λιθουανία, δεδομένου ότι θεωρείται ότι έχουν αξιόπιστα στοιχεία. Παράλληλα θα προβλέπεται συνεχής ανατιμολόγηση των φαρμάκων υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές στις κάθε φορά φθηνότερες χώρες αλλάζουν και στον αριθμό των χωρών που λαμβάνονται υπόψη θα προστίθεται κάθε χώρα η οποία αξιολογείται ως αξιόπιστη στο συγκεκριμένο θέμα. Αποφασιστικό ρόλο στην προκειμένη περίπτωση θα παίξει το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων που έχει δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Ολα αυτά συμφωνήθηκαν σε σύσκεψη την οποία είχε η κυρία Κατσέλη με στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ (γραμματείς και εισηγητές των Κοινοβουλευτικών Τομέων έργου της Υγείας και Οικονομίας) την περασμένη Τρίτη. Και ως εκ τούτου μετά την εξέλιξη αυτή έχουν αρθεί οι παρεξηγήσεις που προκλήθηκαν προ ημερών μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Η νέα τροπολογία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που αφορά το ΕΣΠΑ και θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, από το 2000 ως το 2010 η δαπάνη για φάρμακα έχει τετραπλασιαστεί, αφού από 2,43 δισ. ευρώ ανέρχεται πλέον στα 10,593 δισ. ευρώ, και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ το 1998 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 1,5%, το 2010 θα είναι 4,5% του ΑΕΠ.

EzeΤΡΟΛ:
Στον παρακάτω πίνακα του αίσχους, πρέπει να προσθέσουμε ότι όταν ο Ελ φαρμακοποιός ακουμπά το φάρμακο, εκτινάσσει την τιμή του κατά ...47% (Ναι, ΣΑΡΑΝΤΑΕΠΤΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ).

Ούτε το "άγγιγμα του Μίδα", να είχαν!

EzeΤΡΟΛ:
28/03/2010
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ- Οι ρυθμίσεις έφεραν κόντρες (ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
 

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Ψηφίστηκε τελικά την εβδομάδα που πέρασε η ρύθμιση για τις τιμές των φαρμάκων, αφού πρώτα τροποποιήθηκε και έπειτα από έντονο παρασκήνιο και την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα.

Η ρύθμιση που είχε πρωτοέρθει πριν από μερικές εβδομάδες στη Βουλή από τη Λούκα Κατσέλη, αποσύρθηκε ύστερα από την αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με όσα επεδίωκε η υπουργός, οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα θα καθορίζονταν από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφωνούσαν, ζητώντας να ισχύσει ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27» και όχι της ευρωζώνης των «15». «Δεν βγαίνουμε στην Ελλάδα με τιμές Ρουμανίας» είχαν διαμαρτυρηθεί οι φαρμακοβιομήχανοι στην κυβέρνηση, και αρκετοί συμφώνησαν μαζί τους.

Υστερα από έντονες ζυμώσεις, η νέα ρύθμιση που πέρασε δέχθηκε το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. των «27», αλλά από αυτά θα παίρνουν υπόψη μόνο όσα ανακοινώνουν επίσημα στοιχεία (και δεν είναι όλα). «Οταν ζητάμε από το λαό θυσίες, πρέπει κι εμείς να κάνουμε κάτι για να μειωθούν οι τιμές όπου μπορούμε» ισχυρίζεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Αηδόνης, που πρωτοστάτησε μεταξύ των διαφωνούντων.

Ιδιαίτερα βαρύνουσα ήταν και η στάση της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Βάσως Παπανδρέου. «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένοι να συμφωνούν άκριτα με κάθε ρύθμιση που έρχεται προς ψήφιση, χωρίς να έχει συζητηθεί η θέση τους» δηλώνει. Η αδυναμία της Λούκας Κατσέλη να περάσει τη ρύθμιση ενόχλησε ιδιαίτερα το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Τόσο, που ανάγκασε τον ίδιο να το πάρει πάνω του, συγκαλώντας σύσκεψη για το θέμα με τους συναρμόδιους υπουργούς και βουλευτές των αντίστοιχων τομέων. Αφού τροποποιήθηκε ελαφρώς η ρύθμιση, επέστρεψε διορθωμένη στη Βουλή.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσει η μείωση των τιμών των φαρμάκων (κατά 20-25% λένε κυβερνητικές πληροφορίες) που είχαν αυξηθεί κατά πολύ την τελευταία πενταετία. «Πριν από πέντε χρόνια η Ελλάδα ήταν η πιο φθηνή χώρα στην Ε.Ε., στις τιμές των φαρμάκων», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανιών, Θ. Κωλέτης.

«Μετά το 2005 ισχύουν οι τιμές του μέσου όρου των δύο φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης (των «15») και μία της Ε.Ε. συν της Ελβετίας». Από τότε απογειώθηκαν οι τιμές στα φάρμακα. Οι φαρμακοβιομήχανοι σήμερα δεν δείχνουν μεγάλη ανησυχία, αφού φοβόντουσαν ότι η μείωση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. «Περιμένουμε να δούμε. Αν μειωθούν 50% θα ζητήσουμε να γίνει σε δόσεις 25% και 25% για να εξομαλυνθεί η αγορά» λένε. «Εχουμε 25 εργοστάσια και 15.000 εργαζόμενους» αναφέρει στην επιχειρηματολογία του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει μόλις το 13% της εγχώριας αγοράς και το 87% καλύπτουν οι πολυεθνικές. «Από τα 8 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν το 2009 για φάρμακα, μόνο τα 700 εκατομμύρια ήταν της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», αναφέρει.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (ΕΘΝΟΣ)

Εως και πάνω από 56% θα φθηνύνουν σταδιακά 6.500 φάρμακα μέχρι τα τέλη του χρόνου, με την πρώτη δόση της μείωσης από το προσεχές δεκαήμερο. Το υψηλότερο ποσοστό μείωσης θα έχουν τα ακριβότερα φάρμακα. Αύξηση 5% θα δοθεί σε φάρμακα χαμηλής αξίας έως 5 ευρώ (αναλγητικά κ.ά.).

Τα ποσοστά των μειώσεων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, θα είναι ανάλογα της αξίας του φαρμάκου και συγκεκριμένα:

Μείωση 3% στα σκευάσματα χονδρικής τιμής έως 5 ευρώ (ενώ σε άλλα θα ανατιμηθούν κατά 5%), τιμής 5,01 έως 20 ευρώ -25%, τιμής 20,01 έως 50 ευρώ -30%, τιμής άνω των 50,1 ευρώ -40%.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, αλλάζει με αγορανομική διάταξη σε σχέση με το παρελθόν το νομοθετικό πλαίσιο τιμολόγησης 6.500 φαρμακευτικών προϊόντων. Θεσμοθετούνται νέες πρακτικές και μέθοδοι στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής για το φάρμακο, που περιλαμβάνει:

    * νέο σύστημα τιμολόγησης,
    * επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων,
    * υιοθέτηση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η τιμολόγηση θα γίνεται πλέον με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές των χωρών της ΕΕ που εκδίδουν και ανακοινώνουν επίσημα στοιχεία, ενώ οι τιμές όλων των φαρμακευτικών προϊόντων επανεξετάζονται και ανατιμολογούνται από την Υπηρεσία τρεις φορές τον χρόνο. Οι χώρες για τις οποίες υφίστανται επίσημα στοιχεία ανακοινώνονται στο 1ο Δελτίο κάθε έτους.

Το υπουργείο εκτιμά πως αποτέλεσμα της νέας τιμολόγησης θα είναι:

    * η μείωση της τιμής 6.500 φαρμάκων μέσα στο 2010 κατά 25% περίπου, και
    * η μείωση της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, που αναμένεται να ξεπεράσει το 1,4 δισ. ευρώ ετησίως,
    * η διαφάνεια στη διαδικασία προσδιορισμού τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων μέσω της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκου αντί της προσκόμισης των τιμών από τις φαρμακοβιομηχανίες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη, οι τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό εβδομήντα δύο τοις εκατό (72%) της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτοτύπου, έναντι του ογδόντα τοις εκατό (80%) που ίσχυε μέχρι και σήμερα.

EzeΤΡΟΛ:
Εδώ ο κόσμος χάνεται, και Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος συνεχίζουν το ...χαβά τους με τα 89 ακριβά φάρμακα!
Ο καθένας με τον καημό του, ακόμη και στις Άγιες μέρες...

Απ΄ότι φαίνεται, η Ελ δεν περνάει το τεστ αξιολόγησης των Ευρωπαίων και έτσι η θύρα του ΔΝΤ ανοίγει διάπλατα (για τον Μάιο).

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση