Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Στη χώρα της ακριβοφαρμακίας

<< < (30/73) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Η μείωση των τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα, προκαλεί αντίστοιχη μείωση και στη Σλοβακία:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

The Slovak Finance Ministry confirmed that the lower drug prices in Greece will influence the domestic prices, potentially bringing the prices of respective drugs down by 4.5% by spring 2011. The Greek government decided to reduce all domestic drug prices by 25%, a measure aimed at helping stabilise ailing public finances.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Το Υπουργείο Υγείας υπέκυψε στις πιέσεις των Πολυεθνικών Φαρμακοβιομηχανιών. Εκτροχιάζεται το σχέδιο μείωσης της δαπάνης. ( από το γνωστό, ακραίο μπλογκ φμφ: )

Παράγοντας που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του περιγράφει:

"Με τα φάρμακα αυτά η μεθόδευση των εταιρειών είναι πολύ απλή: Με πρόφαση ότι μειώνεται η τιμή τους κατά 13% (από χονδρική σε νοσοκομειακή), αυξάνει ο αριθμός τους άρα και το ποσοστό της ύλης των φαρμακείων που διακινείται με μειωμένο ποσοστό κέρδους από 20% στο 13,5%.

Εφόσον λοιπόν αυτή η μείωση ποσοστών Φαρμακείων έχει πια κλειδωθεί, στη συνέχεια οι βιομηχανίες σε συνέργια με το Υπουργείο Υγείας, επαναφέρουν σταδιακά και διακριτικά σε κάθε Δελτίο Τιμών τις τιμές των φαρμάκων αυτών λίγο-λίγο μέχρι να φτάσουν τελικά στα αρχικά αυξημένα επίπεδα προ μεταρρυθμίσεων και ακόμα παραπάνω.

Τελικά λοιπόν, με έναν μικρό "ευφυή λογιστικό κύκλο που κλείνει χωρίς κρότους" οι βιομηχανίες βρίσκονται να πουλούν τα φάρμακα ξανά στις τιμές που επιθυμούν και ακόμα ακριβότερα, αλλά με τα Φαρμακεία πλέον να έχουν χάσει σημαντικό κομμάτι του ποσοστού κέρδους τους για πάντα. Πρόκειται περί πολύ μίας έντεχνα σχεδιασμένης μαθηματικής απάτης σε βάρος των Φαρμακείων και του Ασφ. Συστήματος και υπέρ των πολυεθνικών Φαρμακοβιομηχανίων.

Το 63% των βιομηχανιών γίνεται διακριτικά 74% επί της τιμής του φαρμάκου, και μάλιστα με την τιμή του φαρμάκου είναι παραμένει το ίδιο ακριβή, και σε μερικές περιπτώσεις ακριβότερη! Η χρηματική διαφορά μεταξύ 74% και 63% υπέρ της βιομηχανίας, εισπράττεται αναγκαστικά από τα Φαρμακεία.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (Η Καθημερινή)

  Πιέσεις των δανειστών μας για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Πιέσεις για περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ασκούν στην ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές μας, κρίνοντας τις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων που πωλούνται στην Ελλάδα πολύ υψηλές. Οπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της «Κ» οι βιομηχανίες κατασκευάζουν τα φάρμακα σε τρίτες χώρες συμπιέζοντας το κόστος, χωρίς όμως να μειώνουν την τιμή πώλησης στην Ελλάδα. Την ανάγκη να μειωθεί με κάθε τρόπο η ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Παράγονται σε χώρες με χαμηλό κόστος εργασίας, όπως Ινδία, Κίνα, Πουέρτο Ρίκο, ωστόσο πωλούνται σε τιμές ανάλογες της Δύσης


Πιέσεις για την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και τον εντοπισμό σημείων και συμφωνιών από όπου διαρρέει δημόσιο χρήμα, ασκούν στην ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές μας.

Τείνοντας τον δείκτη τους στις τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων, υποδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, αρκεί να εντοπιστούν τα περιθώρια κέρδους των φαρμάκων εκείνων που κατασκευάζονται σε τρίτες χώρες (π.χ. Ινδία, Κίνα κ.λπ.) με κόστος από 15% έως 20% ή ακόμη χαμηλότερο. Αυτά τα φάρμακα θα έπρεπε να πωλούνται φθηνότερα, ωστόσο οι τιμές διάθεσής τους στον ανεπτυγμένο κόσμο -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- είναι ανάλογες με φάρμακα που παρασκευάζονται σε χώρες της Δύσης.

Και τούτο, γιατί οι πολυεθνικές, εφαρμόζοντας μια απολύτως νόμιμη πρακτική, στέλνουν τα φάρμακά τους για παραγωγή σε Ινδία και Κίνα, Πουέρτο Ρίκο ή όπου αλλού το κόστος εργασίας είναι φθηνό. Συνεπώς, το κόστος παραγωγής των φαρμάκων μειώνεται, χωρίς αντίστοιχα να πέφτει και η τιμή πώλησης. Στη συνέχεια το φάρμακο επιστρέφει στην Ευρώπη και παίρνει την ευρωπαϊκή πιστοποίηση. Μια «πονηρή» διαδρομή, η πορεία της οποίας δεν διαταράσσεται, καθώς δεν υπάρχει σχέδιο ελέγχου από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Είναι αλήθεια ότι η πολιτική τιμολόγησης των φαρμακοβιομηχανιών είναι κοινή σε όσες χώρες αυτές δραστηριοποιούνται και δεν κάνουν αρνητική εξαίρεση για την Ελλάδα. Επίσης, είναι αλήθεια ότι χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία ασκούν -έως κάποιο βαθμό- έλεγχο του κόστους παραγωγής των φαρμάκων ώστε να επιτύχουν χαμηλότερες τιμές, αλλά την ίδια στιγμή αυτές οι χώρες διαθέτουν μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες από τις οποίες έχουν έσοδα υπό τη μορφή φόρων και συνεπώς συμφέρον να τις υποστηρίξουν.

Στην Ελλάδα, υπό την πίεση της τρόικας, τα επιτελεία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας εξετάζουν νέες μεθόδους για την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία εφέτος θα πρέπει να μειωθεί στα 3,4 δισ. ευρώ, στόχος που όμως αμφισβητείται. Ωστόσο, η εφαρμογή της θετικής λίστας των φαρμάκων και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προκειμένου να περιορισθούν η οικονομική αιμορραγία και η αβάστακτη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων από την υπερσυνταγογράφηση, είναι δύο από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να τεθούν σε πλήρη ισχύ και αυτόματα αυτά θα επιφέρουν μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αναφέρουν στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας.

Κόστος δραστικής ουσίας
Σε παγκόσμια έρευνα με θέμα «Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε για το κόστος του δραστικού συστατικού (δραστική ουσία) και της ανάλογης ταμπλέτας», που διενήργησε ο Epcot International, ο κύριος συμβουλευτικός οργανισμός των ΗΠΑ σε ζητήματα της φαρμακοβιομηχανίας, των χημικών και άλλων σχετικών κλάδων, αναλύεται πώς διαμορφώνεται το εργοστασιακό κόστος της δραστικής ουσίας, της ταμπλέτας και της αγοραίας τιμής του φαρμάκου. Προκύπτει, λοιπόν, ότι το εργοστασιακό κόστος της δραστικής ουσίας του φαρμάκου είναι θεαματικά χαμηλότερο από την τιμή που αγοράζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

tasath:
Νέες μειώσεις στα φάρμακα ζητά η κυβέρνηση

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Με επιστολή της προς οκτώ μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες η διοίκηση του ΙΚΑ ζητά επιπλέον εκπτώσεις σε σκευάσματα που προμηθεύουνται οι ασθενείς από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
 
 
Το ...μπάχαλο που επικρατεί στην πολιτική υγείας αποδεικνύεται για άλλη μια φορά καθώς όπως φαίνεται ο ένας φορέας δε γνωρίζει τι πράττει ο άλλος. Ενώ σε κεντρικό επίπεδο η κυβέρνηση ζήτησε πρόσφατα εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τα φάρμακα που θα διατίθενται το επόμενο διάστημα και για τους ασθενείς του νέου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας τον ΕΟΠΥΥ, όπου να σημειωθεί εντάσσονται πλέον και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, η διοίκηση του οργανισμού με επιστολή της προς οκτώ μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ζητά νέα έκπτωση ειδικά για τα φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία.
Πριν από λίγες ημέρες οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Εργασίας ζήτησαν από τις φαρμακοβιομηχανίες να καταβάλουν έκπτωση ύψους 262 εκατ. ευρώ, ποσό για το οποίο οι εταιρείες έχουν ζητήσει διευκολύνσεις.
Ωστόσο ερωτηματικά προκύπτουν για το γεγονός πως η διοίκηση του ΙΚΑ καλεί και πάλι τις εταιρείες να προβούν σε έκπτωση, παρακάμπτοντας τον κεντρικό σχεδιασμό. Τη στιγμή μάλιστα που υποτίθεται ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΣΦΕΕ (του συνδέσμου των φαρμακοβιομηχάνων) ενώ το ΙΚΑ είναι ένα από τα βασικά Ταμεία απο αποτελούν τον ΕΟΠΥΥ.
Οι εταιρείες πάντως διαμηνύουν ότι δεν προτίθενται να δώσουν κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση.


Κι έτσι ετοιμάζουν όμορφα κι ωραία το χαρατσάκι για τον Χαταζηπετρή (φαρμακεία)

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ούτε… ασπιρίνη δε θα μπορούν πια να αγοράσουν οι χρονίως πάσχοντες αλλά και οι υπόλοιποι ασθενείς χωρίς να πληρώσουν από την τσέπη τους μετά από ρύθμιση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου που προβλέπει ξεκάθαρα πια τη συμμετοχή 25% στην προμήθεια φαρμάκων, εκτός αυτών που αφορούν στη βασική ασθένεια.

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι γιατροί όταν συνταγογραφούσαν φάρμακα σε ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα υγείας, προκειμένου να μην πληρώσουν με δικά τους έξοδα συμπληρωματικά σκευάσματα που ενδεχομένως να χρειάζονταν,  επικαλούνταν στη συνταγή το πρόβλημα υγείας τους ώστε να μην πληρώνουν οι άρρωστοι τη συμμετοχή του 25%, δεδομένου ότι για τις χρόνιες παθήσεις η συμμετοχή είναι μηδενική.

Η κυβέρνηση όμως πλέον σκοπεύει να εξοικονομήσει ακόμη και από αυτές τις περιπτώσεις χρήματα, καθώς δημιουργεί νέες λίστες με φάρμακα που θα μπορούν να παίρνουν οι ασθενείς χωρίς να πληρώνουν. Για τα υπόλοιπα φάρμακα θα πρέπει να βάζουν ξανά το χέρι στην τσέπη.

Μάλιστα υποχρεώνει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να αναγράφουν πια το ποσοστό συμμετοχής πάνω στη συσκευασία,  ???  γι αυτό και οι εταιρείες θα πρέπει να αλλάξουν τα κουτιά των φαρμάκων τους μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει ότι απλώς θα αναγράφονται πλέον τα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων στις συσκευασίες ώστε οι ασφαλισμένοι να επιλέγουν τα φθηνότερα όπως τα γενόσημα.  :D

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση