Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Στη χώρα της ακριβοφαρμακίας
EzeΤΡΟΛ:
Και ο ιθύνων νους ( ; ) πίσω από το πείραγμα των ποσοστών συμμετοχής: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Είναι φανερό ότι η τροποποίηση προς το χειρότερο για τον ασφαλισμένο των ποσοστών συμμετοχής, υποδαυλίστηκε από ορισμένους ακραίους φμφ συνδικαλιστές, με σκοπό να εισρέει περισσότερο cash στις ταμειακές τους μηχανές κατά την παραλαβή των φαρμάκων από τους ασφαλισμένους. Μόνο που θα τους γυρίσει boomerang, καθώς, όπως είδαμε, ο Λοβ συνδέει την νέα, υψηλότερη συμμετοχή με την εφαρμογή της δραστικής ουσίας και το δικαίωμα των ασφαλισμένων να επιλέγουν το φθηνότερο σκεύασμα: "Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει ότι απλώς θα αναγράφονται πλέον τα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων στις συσκευασίες ώστε οι ασφαλισμένοι να επιλέγουν τα φθηνότερα όπως τα γενόσημα."
Δ. Κουναλάκης:
Μην ονειρεύεστε φαντάσματα.....
Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχουν δει σημεία και τέρατα όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής σε διάφορα φάρμακα....
Έτσι η απλούστερη λύση είναι να ορίσουν ποσοστό συμμετοχής στο κάθε σκεύασμα και να λήξει το θέμα.
Να σας δώσω ένα ακραίο παράδειγμα: Ένα φάρμακο έχει πάρει ένδειξη για ΣΝ. Εάν όμως το ίδιο φάρμακο το έχεις στο ίδιο σκεύασμα με διουρητικό η ένδειξη είναι μόνο για υπέρταση. Και αυτό είναι ένα παράδειγμα που υπάρχουν αποκλίσεις στην συμπεριφορά των ιατρών.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος (Η Καθημερινή)
Λαμβάνεται ως παράδειγμα η δραστική ουσία μονταφιλίνη (διεγερτική ουσία για αντικαταθλιπιτικά φάρμακα κ. ά.): Το βάρος της δραστικής ουσίας που χρειάζεται για την παρασκευή 30 χαπιών (ταμπλέτα) δεν ξεπερνά τα 100 mg μονταφιλίνης.
Σε μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε θεαματική αύξηση της τιμής πώλησης σε διάστημα πέντε μόλις μηνών. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2010 η χονδρική τιμή πώλησης ήταν 39,95 ευρώ, η νοσοκομειακή τιμή 34,23 ευρώ και η λιανική τιμή 58,97 ευρώ. Τον Σεπτέμβριο, η χονδρική ήταν 55,09 ευρώ, η νοσοκομειακή 47,93 ευρώ και η λιανική 82,56 ευρώ.
Το εργοστασιακό κόστος αυτής της ουσίας είναι, σύμφωνα με την έρευνα, 8,4 δολάρια τα 454 γραμμάρια και πουλιέται 30,6 δολάρια το κιλό, με 40% ποσοστό κέρδους για τον προμηθευτή της πρώτης ύλης. Η δραστική ουσία μετατρέπεται σε ταμπλέτες και πουλιέται 210,65 δολάρια το κιλό. Η μία ταμπλέτα χρειάζεται 200 mg δραστικής ουσίας και το κόστος της διαμορφώνεται σε 0,0527 δολάρια, άρα οι 30 ταμπλέτες που συνήθως είναι στο κουτί, κόστισαν για να παρασκευαστούν 1,518 δολάρια. Με θεωρητική υπόθεση ότι 1 δολάριο = 1 ευρώ, τότε η χονδρική τιμή πώλησης, που είναι 55,09 ευρώ, είναι κατά 3.384,5% υψηλότερη από το κόστος παραγωγής.
Οπως αναφέρεται στην έρευνα, οι ταμπλέτες συσκευάζονται και πωλούνται ανά μονάδες και όχι ανά βάρος και αυτό καταδεικνύει τα σημαντικά κέρδη που καταγράφουν οι φαρμακοβιομηχανίες μόνο από τη μορφή τιμολόγησης του εκάστοτε φαρμάκου.
tasath:
Και σε αυτές τις εταιρείες "χάρισε" το κράτος τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακαποθηκών, την κατάργηση των εκπτώσεων, τα ήξεις-αφίξεις για τα rebate που χρωστάνε, τα πήγαιν' έλα με τη δραστική, τις ατέρμονες συζητήσεις για τα "τεράστια" ποσοστά κέρδους των φαρμακείων.
Από την άλλη βέβαια, τους χρωστάει εκατομύρια, τους πλήρωσε με ομόλογα, τους μείωσε 3-4 φορές τις τιμές των φαρμάκων.
EzeΤΡΟΛ:
Από την άλλη όμως, για να τα λέμε όλα, το Ελληνικό κράτος αμοίβει τους φμφ με κέρδος (καθαρό) 23.8% επί της ήδη προσαυξημένης κατά 3.384,5% τιμής του φαρμάκου !!!
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση