Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Στη χώρα της ακριβοφαρμακίας
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔηλαδή αν οι φαρμακοποιοί δεν πραγματοποιήσουν την απειλή τους δεν πρέπει να γίνουν όσα-πολύ σωστά- γράφεις?
Όσα έγραψες παραπάνω είναι η πειστικότερη απόδειξη για το ότι οι γιατροί έχουν ακέραιη την ευθύνη για την πολυ-ακριβοφαρμακία.
Συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις, αλλά είναι ζήτημα κουλτούρας των γιατρών και προσανατολισμού της ιατρικής επιστήμης.
Δεν είναι απάντηση σε συγκυριακές αποφάσεις φαρμακοποιών.
--- Τέλος παράθεσης ---
Χθες δύο ασθενείς μου ζήτησαν να τους γράψω δύο αντιβιώσεις που είχαν πάρει από το φαρμακείο. Αρνήθηκα όπως κάνω πάντα. Και οι δύο ήταν δοσμένες από φαρμακοποιό. Και οι δύο ήταν klaricid των 20 ευρώ. Παλαιά δίναν amoxil των 2 ευρώ, τώρα όταν βλέπω klaricid κατά 80% το έχει δώσει φαρμακείο. Δημήτρη, στα Χανιά τι γίνεται;
Καταλαβαίνω ότι ζορίζονται οι φαρμακοποιοί με την μείωση του κέρδους τους αλλά δεν είναι μόνοι.
Προσωπικά είχα προτείνει να καταργηθούν τα τεφτέρια με τα αυτοκόλλητα των φαρμακοποιών και να ενσωματωθεί στο καινούργιο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε να έχει νομίμως ο φαρμακοποιός να δανείζει τα χρόνια φάρμακα στον ασθενή που για κάποιο λόγο δεν μπόρεσε να τα γράψει. Και ότι φάρμακα παίρνει ο ασθενής με απλή ιατρική συνταγή να κρατιέται σκαναρισμένη συνταγή για 6 μήνες στο ίδιο σύστημα. Τεχνικά ούτε δύσκολο ούτε δύσχρηστο είναι. Δεν μπορούσαν με αυτό τον τρόπο να ελέγχουν τις παράλληλες εξαγωγές και ποιος τις κάνει ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις; Με σφικτό ηλεκτρονικό έλεγχο δεν θα είχαν πιέσει τις εταιρίες και για άλλη μείωση τιμών στην Ελλάδα;
Δυστυχώς οι γιατροί δεν έχουν το πλειοψηφικό μερίδιο στην πολυφαρμακία όσο κι αν ακούγεται αιρετικό αυτό.
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΧθες δύο ασθενείς μου ζήτησαν να τους γράψω δύο αντιβιώσεις που είχαν πάρει από το φαρμακείο. Αρνήθηκα όπως κάνω πάντα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Επειδή το ίδιο σκηνικό το έχω ζήσει και εγώ ουκ ολίγες φορές, δε λέω αμέσως "όχι" στους ασθενείς. Τους εξηγώ όμως ότι αυτό που είναι υποχρέωσή μου να κάνω είναι να τους εξετάσω και να τους προτείνω την αγωγή που πιστεύω ότι θα τους βοηθήσει.
Σε αυτήν την πρόταση συμβαίνουν συνήθως δύο πράγματα:
1) Οι πραγματικά ασθενείς συνήθως το δέχονται. Μετά την εξέταση μπορεί να συμβούν δύο τινά: Είτε συμφωνώ ότι αυτό που πήραν από το φαρμακοποιό μπορεί να τους καλύψει (με ενδεχόμενες προσθήκες/τροποποιήσεις) είτε λέμε ότι υπάρχει κάποια προτιμότερη λύση. Σε κάθε περἰπτωση όμως συνταγογραφώ μόνο την αγωγή που προτείνω κατόπιν της εξέτασης.
2) Οι ψευδο-ασθενείς συνήθως τα μαζεύουν μόνοι τους και φεύγουν χωρίς αντιδικίες. Η μειονότητα που έχει προκαλέσει επίμονες πιέσεις εισπράττει την απάντηση: "Προτιμώ να σου το καλύψω από τη τσέπη μου παρά να το πληρώσουν όλοι μέσω του ταμείου σου".
Υ.Γ. Αντιλαμβάνομαι ότι ο σκοπός του post ήταν άλλος αλλά εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία...
Δημήτρης Μακρέας:
Δε μπορώ να σου πω συνολικά για τα Χανιά.
Στην περιοχή που είμαι το φαινόμενο έχει περιοριστεί αρκετά.Πιθανώς απλά να μην έρχονται να τα γράψουν σε μένα.
Όσο μπορώ να έχω κάποιο έλεγχο,τα φαρμακεία στην περιοχή μάλλον αποφεύγουν να δώσουν αντιβιώσεις παρά σπεύδουν.
Η τακτική η δική μου , ειδικά τον πρώτο καιρό που το φαινόμενο ήταν συχνό ήταν η εξής.
Τους εξηγούσα για πιο λόγο δεν πρέπει να παίρνουν μόνοι τους αντιβίωση. Τους έλεγα ότι προτιμώ να εξετάζω μέχρι το βράδυ παρά να παίρνουν αντιβιώσεις από τα φαρμακεία. Σε όσους είχα την αίσθηση ότι κατάλαβαν τελικά την έγραφα τονίζοντας ότι είναι πρώτη και τελευταία φορά. Το ξέρω ότι η στάση αυτή σηκώνει συζήτηση και είναι προβληματική. Ήθελα όμως να καταλάβουν ότι δε θέλω ούτε να τους τιμωρήσω, ούτε να τους διώξω. Παράλληλα συζητούσα το ζήτημα με τους φαρμακοποιούς και έχω την τύχη να έχω καλή συνεργασία.
Μετά από κάποια χρόνια έχω την αίσθηση ότι η τακτική αυτή απέδωσε καρπούς.
Η γνώμη μου είναι -και το έχω ξαναπεί- ότι η στρεβλή σχέση ασθενών- φαρμακείων και όσα συζητάμε υπάρχει εξαιτίας της ανυπαρξίας ΠΦΥ.
Οι άνθρωποι απευθύνονται στα φαρμακεία γιατί δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο γιατρό.
Αλλά και όταν έχουν πρόσβαση η συντριπτική πλειοψηφία γιατρών , ειδικά στο παρελθόν έδιναν τις αντιβιώσεις με τους κουβάδες.
Πόσες φορές έχεις ακούσει "τον κάλυψα"...
Όταν πρωτοπήγα στο ΚΥ , αλλά και στην ειδικότητα το 160 πίεση θεωρούνταν επείγον περιστατικό. Ανταλάτ, λασίξ, πενσορντίλ και δε συμμαζεύεται. 160 στο ιατρείο,ειδικά στου "καρδιολόγου"? Αλλαγή αγωγής...
Όταν λοιπόν αναθρέψαμε τρεις γενιές ανθρώπων με τον τρόμο του 160, είναι περίεργο που οι ασθενείς ζητάνε έντρομοι αγωγή από το φαρμακείο με το 170?
Αν θες τη γνώμη μου είναι ευθύνη των γιατρών και πρόβλημα της επιστήμης η υποχρέωση, κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα ή απόκλιση από το "φυσιολογικό" , ανεξάρτητα αν υπάρχουν αποτελεσματικές ή όχι θεραπείες, να αντιμετωπίζεται με φάρμακο.
Έχουμε φτάσει στο σημείο ή γήρανση, η φθορά και ο θάνατος να θεωρούνται "παρά φύση", ασθένειες προς θεραπεία. Και δώστου καρνιτίνες, γιατί δεν είναι φυσιολογικό να μη μπορεί ο 90χρονος να τρέξει μαραθώνιο..
Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της ιατρικής έχει μετατραπεί σε ένα διαφορετικό παιχνίδι αναζήτησης της "φιλοσοφικής λίθου". του "αθάνατου νερού".
Και βεβαίως σε ένα απαράδεκτο εμπόριο ελπίδας...
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Με λιγότερα φάρμακα θα πρέπει να περάσουν το 2012 οι έλληνες ασθενείς καθώς τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας σε συνεννόηση με την Τρόικα μειώνουν περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη.
Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις 20 μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας.
Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός υγείας είχε δηλώσει ότι θα μειωθεί η δαπάνη των φαρμάκων κατά 900 εκατ. ευρώ το 2012, δηλαδή από 4,1 δις θα έφθανε στα 3,2 δις.
Ωστόσο κατά τη συνάντηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθ.Δρέττα, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω: «οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «τα νούμερα θα είναι μικρότερα από αυτά που είχαμε υπολογίσει. Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειασθεί μέσα στο 2012 για τα φάρμακα για να μην επιβαρύνουμε τα ασφαλιστικά Ταμεία».
Σύμφωνα με την κ.Δρέττα αν δε ληφθούν μέτρα μέσα στη χρονιά, η τρόικα προβλέπει ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα αξίζει τα 4 δις ευρώ.
Για το λόγο αυτό ο Ανδρέας Λοβέρδος προωθεί τα γενόσημα-αντίγραφα φάρμακα τα οποία θα πρέπει να φθάσουν στο 50% στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Κάθε ιδιώτης γιατρός θα πρέπει τα μισά φάρμακα που συνταγογραφεί να είναι γενόσημα. Σε περίπτωση που θα ξεπερνά το όριο για τα πρωτότυπα (πάνω από 50%) σε συγκεκριμένες 10 κατηγορίες ασθενειών, τα φάρμακα δε θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι ασθενείς θα πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.
EzeΤΡΟΛ:
Υπερδραστήριος υπερ-υπουργός υπερπηδά τις συντεχνίες φέρνει τα ΜΗΣΥΦΑ στα υπερμάρκετ - Οι υπερκαπιταλιστές φμφ υπεραμύνονται του υπερ-μονοπωλίου τους Μόνο χάος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος υπόσχεται στους φαρμακοβιομήχανους να απελευθερώσει σύντομα την τιμή των OTC και των φαρμακων της αρνητικής λίστας.
Άθροιση: Ωράριο+Απελευθέρωση τιμής+Βρεφικά στα S/M=???
Super Market μυρίζει….
Διαβάστε το απόσπασμα από τα Πρακτικά Συνάντησης Πολιτικής Ηγεσίας ΥΥΚΑ με τους ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών
F. SCHOENING: From BAYER HELLAS. I just have two very little points. One is: As you are asking for help in sticking to budgets, I just want to point out we saw a very good
improvement last year already of the hospital collection, but I would like to point out that sticking to budgets would also mean that we need to be paid for the products we deliver in time.
So despite the enormous improvements, we hope that really this year this will continue and we can come to the agreed payment terms also on the hospital side. That’s one point.
The second point I want to make is: As we talk about opportunities also and how, as industry, we can help, I would like to put your attention to one very easy catch that could help at least part of the industry to come into an investment mode again, which is the liberal pricing of drugs which are not reimbursed, meaning the liberal pricing for drugs of the negative list, and liberal pricing for OTC drugs.
Why am I saying this? Today there are a lot of drugs not available in Greece because they have never been launched here. There is no impact on the government budget at all for liberal pricing. It actually goes in line with what you said, Nikos. We produce half of our OTC products for example with FAMAR, a local company, so it invests into the local market.
It gives pharmacies a good base for business during times when they are also troubled. And it will enable us to maintain at least some of the jobs which we unfortunately through this crisis currently are forced to slash.
So I would like to bring this to your attention and hope you could reconsider a very easy ministerial decision to enable liberal pricing for negative drugs and OTCs.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: I could say that we have already decided it, but we need some time to implement it, so you have to wait for a while. We have taken such a decision.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση