Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Στη χώρα της ακριβοφαρμακίας
EzeΤΡΟΛ:
Πώς θα πέσουν οι τιμές στα φάρμακα.
(ιατρονετ)
Ένα «μπέρδεμα» μεταξύ θεσμοθετημένης τιμολόγησης και επίπεδων μειώσεων τιμών θα εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας αυτή τη φορά, για να κατεβάσει τη φαρμακευτική δαπάνη.
Από τις χώρες αναφοράς του Παρατηρητηρίου, δεν θα εξαιρεθούν χώρες με προβλήματα ισοτιμίας (Αγγλία, Ουγγαρία), ούτε οι χώρες με μη έγκυρες πηγές στοιχείων τιμολόγησης (Ολλανδία, Φινλανδία και Σλοβενία).
Τα πρωτότυπα με πατέντα φάρμακα, θα κοστολογηθούν βάσει του μέσου όρου των 3 φθηνότερων τιμών στην ΕΕ.
Τα πρωτότυπα χωρίς πατέντα και τα γενόσημά τους, θα μειωθούν 15% όχι όμως κάτω από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ε.Ε.
Και επίσης προβλέπεται μείωση 3% στα φάρμακα που κοστίζουν μέχρι 3 ευρώ, μείωση 5% στα φάρμακα που κοστίζουν μεταξύ 5-10 ευρώ, και μείωση 10% στα φάρμακα που κυκλοφόρησαν πριν το 2000 και κοστίζουν πάνω από 10 ευρώ.
Όσο για τα καινούρια φάρμακα που περιμένουν τιμή, όχι μόνο δεν θα συμπεριληφθούν ορφανά φάρμακα, παράγωγα αίματος, αντιρετροϊκά και πιθανόν και τα εμβόλια, αντίθετα αποσυρθούν και από το προηγούμενο Δελτίο Τιμών του περασμένου Απριλίου, τα φάρμακα που παρανόμως είχαν συμπεριληφθεί.
Δ. Κουναλάκης:
ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΘΗΝΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ
Σημεία και τέρατα στην αγορά φαρμάκου
Της Ελένης Πετροπούλου
Με τη σφραγίδα του νόμου συνεχίζεται το πάρτι στον χώρο του φαρμάκου, εκτοξεύοντας στα ύψη τη φαρμακευτική δαπάνη. Η πολιτική τιμών που εφαρμόζεται στη χώρα μας, όχι μόνο δεν επιτυγχάνει τον στόχο των 2,8 δισ. ευρώ για το 2012, αλλά αντίθετα πριμοδοτεί στην πράξη νεότερα πανάκριβα φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται ανεξέλεγκτα, καθώς η αγορά βρίσκει νέους δρόμους κερδοσκοπίας. Πολλά πρωτότυπα και εκτός πατέντας παλαιά φάρμακα, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικά, πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, έως προκλητικά χαμηλές, με άμεσο αποτέλεσμα την εξαφάνισή τους από την ελληνική αγορά.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Η έλλειψη του Sintrom (2,54 ευρώ) που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες οδηγεί στη χρήση του Pradaxa, με κόστος 102,86 ευρώ. Η έλλειψη της αντιβίωσης πενικιλίνης Ospen (7,22 ευρώ) οδήγησε σε υπερχρησιμοποίηση του Klaricid (21,84 ευρώ) ή του Zinadol (12,97 ευρώ).
Σημεία και τέρατα στην αγορά φαρμάκου
Ελλείψεις
Η έλλειψη του αντιβιοτικού Garamat (2,01 ευρώ) οδηγεί στη χρήση του Droll (10,97 ευρώ) ενώ η έλλειψη του προληπτικού των αλλεργιών Zaditen (5,57ευρώ) εκτοξεύει τα αντιαλλεργικά Rupafin (10.72 ευρώ) ή Aerius (9.97 ευρώ). Αντίστοιχα, η έλλειψη του Saroten (2,59 ευρώ) οδηγεί στη χρήση του Seropram (14,48 ευρώ), η έλλειψη του Alkeran (20 ευρώ) στο πολλαπλούν μυέλωμα οδηγεί στη χρήση νεότερων φαρμάκων όπως το REVLIMID (6.004,41ευρώ) και η έλλειψη του Leukeran (12 ευρώ) στη Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία οδηγεί στη χρήση του Fludara (312,64 ευρώ).
Το περίεργο είναι ότι ακόμη και σήμερα (που λειτουργεί στη χώρα μας παρατηρητήριο τιμών), δεν γίνεται αναπροσαρμογή της τιμής των παλαιών φαρμάκων, αλλά είτε εμφανίζονται ελλείψεις είτε εισάγονται από τον ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας Τεχνολογίας) σε πολλαπλάσια τιμή. Σημειώνεται δε, ότι τέτοια φάρμακα δεν έχουν συνήθως ούτε γενόσημα και σε τυχόν έλλειψή τους δεν υπάρχει φάρμακο να τα αντικαταστήσει.
Εκτός συνταγογράφησης
Άλλο παράδοξο στην Ελλάδα, είναι σκευάσματα -που αποζημιώνονται στο εξωτερικό από την κοινωνική ασφάλιση- να βρίσκονται εκτός συνταγογράφησης και να μην αποζημιώνονται, ενώ άλλα που χορηγούνται για τον ίδιο θεραπευτικό λόγο (νεότερα και ακριβότερα) να συνταγογραφούνται.
Για παράδειγμα, τα συνήθη σκευάσματα για τη δυσκοιλιότητα που στο εξωτερικό καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, στην Ελλάδα είναι δαπάνη αποκλειστικά του ασθενή, π.χ. το Duphalac (5,89 ευρώ). Την ίδια στιγμή, νέο φάρμακο για την δυσκοιλιότητα (Resolon), που στις ΗΠΑ δεν έχει άδεια κυκλοφορίας, με κόστος 90,4 ευρώ καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης συχνά, ιατρικές μελέτες που χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρείες δείχνουν ότι το καινούργιο φάρμακο είναι έστω και οριακά καλύτερο από το παλαιότερο, όταν όμως υπολογίσεις την επιπλέον δαπάνη, τότε χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε προληπτικές πράξεις αναλώνονται σε επιλογές ακριβότερων φαρμάκων.
Γενόσημα
Στην Ελλάδα, με τον πρόσφατο νόμο 4052/ΦΕΚ Α' 2012 η τιμή ενός πρωτότυπου φαρμάκου μετά τη λήξη της πατέντας πέφτει στο μισό και όλα τα γενόσημα τιμολογούνται στο 80% της νέας τιμής του πρωτοτύπου. Σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, οι τιμές των γενοσήμων διαμορφώνονται ελεύθερα σε τιμή φτηνότερη του πρωτοτύπου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά γενόσημα με μεγάλη κατανάλωση και μικρό κόστος παρασκευής να έχουν τιμές σημαντικά φτηνότερες του πρωτοτύπου. Για παράδειγμα, το σουηδικό γενόσημο του Lipitor 20mg με 30 χάπια να κοστίζει στη Σουηδία 7,4 ευρώ, ενώ μεγάλη συσκευασία με 100 χάπια από βρετανική φαρμακευτική εταιρεία να κοστίζει επίσης 7,4 ευρώ, όταν το οποιοδήποτε γενόσημο στην Ελλάδα με 28 χάπια κοστίζει 19,06 ευρώ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για μια τέτοια χρόνια θεραπεία η συμμετοχή του ασθενή σε τριμηνιαία θεραπεία στην Ελλάδα είναι διπλάσια από το κόστος αγοράς του φαρμάκου χωρίς ασφάλεια στη Σουηδία.
Ακριβοτερα στην Ελλάδα
Αντίστοιχα, γενόσημο του Plavix 75mg με 28 χάπια κοστίζει 24,28 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Σουηδία με 30 χάπια κοστίζει 13,96 ευρώ και με 100 χάπια κοστίζει 30,54 ευρώ.Έχοντας υπόψη τα 10 πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα από ανακοινωμένα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ μπορεί να δει κανείς ότι για τα πιο πολλά υπάρχουν γενόσημα, και τα συγκεκριμένα γενόσημα είναι 2-3 φορές ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι στη Σουηδία. Σε 200 εκατ. ευρώ μηνιαία εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη που έχει η Ελλάδα, με 30% της δαπάνης για γενόσημα το 2012, εύκολα μπορεί να εξοικονομήσει κανείς 25 εκατ. ευρώ μηνιαίως, εάν τα γενόσημα στην Ελλάδα είχαν τις τιμές της Σουηδίας. Η ετήσια εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
D-Michalis:
Τα στοιχεία δόθηκαν από άτομα του φόρουμ που από ότι ξέρω, προτίμησαν την ανωνυμία τους γι’ αυτό και δεν αναφέρονται. (εγώ πάντως δεν ήμουν)
Μπράβο τους
EzeΤΡΟΛ:
ΕΦΤΑΣΕ ΤΑ 300 ΕΚΑΤ. ΤΟΝ ΜΗΝΑ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση στις τιμές των φαρμάκων
Της Ελένης Πετροπούλου ( Η Ημερησία)
Αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, μετά την υπέρβαση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 25%! Τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση στις τιμές των φαρμάκων με την έκδοση τις επόμενες μέρες νέου Δελτίου Τιμών, εφαρμογή του rebate (υποχρεωτική έκπτωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες) και κυρώσεις στους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν. ( gargle η δραστική! )
«Θα προσπαθήσουμε να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Και σ' αυτό βοηθά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στη ΝΕΤ. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση ιατρού, ο οποίος σε ένα μήνα έχει συνταγογραφήσει φάρμακα, αξίας 120.000 ευρώ, εκ των οποίων το 64% της δαπάνης, κατευθύνεται σε ένα φαρμακείο.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου 240 εκατ.), κάνοντας λόγο για «υπερσυνταγογράφηση, πολυφαρμακία, υψηλές τιμές».
Υποστήριξε ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται δεν θα επηρεαστεί «το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας» και διευκρίνισε: «θα περιορίσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη. Δεν μπορεί για παράδειγμα ν' αντικαθίσταται ένα φάρμακο των 7 ευρώ με κάποιο άλλο που κάνει 57 ευρώ».
Εμμέσως ο κ. Λυκουρέντζος παραδέχτηκε ότι οι τιμές των γενοσήμων στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι υψηλές, προαναγγέλλοντας «ξεκαθάρισμα» των φαρμάκων, ώστε να μειωθούν οι τιμές τους. Για τους φαρμακοποιούς επανέλαβε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους και κάλεσε «τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να αντιληφθούν και τις δικές τους ευθύνες απέναντι στους ασθενείς, απέναντι στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία και να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους».
Αναφορικά με τις συγχωνεύσεις, από τις οποίες το υπουργείο Υγείας προσδοκά ετήσια εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ, ο κ. Λυκουρέντζος επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο ΕΣΥ και δεσμεύτηκε πως θα εφαρμοστούν επιστημονικά κριτήρια για τον νέο χάρτη υγείας. Ειδικά για τις προμήθειες στο ΕΣΥ πρότεινε την ίδρυση δικαστηρίου στη χώρα με αρμοδιότητα την εκδίκαση των ενστάσεων, ώστε να μειωθεί ο χρόνος μεταξύ των ενστάσεων και της τελικής ανάδειξης του αναδόχου.
Βιομήχανοι
Από την πλευρά της η φαρμακοβιομηχανία ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Χθες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) χαρακτήρισε εκτός ελέγχου την κατάσταση στον χώρο της Υγείας, προειδοποιώντας ότι ασθενείς και επιχειρήσεις έχουν φτάσει σε ακραία σημεία αντοχής και επιβίωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, το κράτος οφείλει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 1,8 δισ. ευρώ. Τελευταία φορά που καταβλήθηκαν ουσιαστικά χρήματα στη φαρμακοβιομηχανία ήταν το 2006. Επίσης η ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2007 - 2009 οδήγησε, τελικά, σε «κούρεμα» των ομολόγων και ζημία 1 δισ. ευρώ από τις επιχειρήσεις μας, για το οποίο και ζητάμε αποζημίωση.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ψαλίδισμα τιμών, μείωση στον αριθμό των διακινούμενων φαρμάκων μέσω πλαφόν στους γιατρούς ή ακόμη και στους ασθενείς αναμένεται να δούμε το επόμενο διάστημα καθώς η φαρμακευτική δαπάνη …ξέφυγε. Τι μας περιμένει;
Εδώ και μήνες η φαρμακευτική δαπάνη έχει ξεφύγει κατά πολύ από τους υπολογισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της τρόικας. Ο έλεγχος μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαίνεται ότι δεν επαρκεί με αποτέλεσμα κάθε μήνα να περισσεύουν κοντά στα 60 εκατ. ευρώ! Ποσό ουδόλως ευκαταφρόνητο αν σκεφτεί κανείς ότι η τρόικα έχει διαμηνύσει πώς να δεν πιάσουμε τους στόχους θα πρέπει έως το τέλος του χρόνου να λάβουμε μέτρα. Τι μέτρα;
Πλαφόν στη συνταγογράφηση του γιατρού αλλά και του ασθενούς καθώς ακόμη και αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκου. Σενάριο που μάλλον φαντάζει τρομοκρατικό για τους συνταξιούχους και όχι μόνο όταν τα πάντα έχουν υποστεί ήδη ψαλίδι.
Πάντως ο στόχος των 2,88 δις ευρώ που είχε τεθεί επισήμως από την τρόικα μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις για ΦΠΑ, νοσοκομειακά φάρμακα κλ.π. (ανεπισήμως η απαίτηση ήταν να πέσει πολύ πιο κάτω), φαίνεται ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί με τίποτε.
Ήδη άλλωστε τα φάρμακα μηνιαίως αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ με την ετήσια δαπάνη να υπολογίζεται κοντά στα 3,5 δις.
Για το λόγο αυτό έρχονται νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και ειδικά των γενόσημων καθώς θεωρείται από το υπουργείο Υγείας ότι ακόμη και σήμερα παρά τις μειώσεις, έχουν υψηλές τιμές. Γεγονός βέβαια που δεν αναμένεται να είναι και πολύ ...ευχάριστο στα Μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας τα οποία διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα τους έχουν υποστεί τεράστιο κούρεμα.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση