Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Στη χώρα της ακριβοφαρμακίας
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Εκπτώσεις και ειδικές συμφωνίες θα επιδιώκει στο άμεσο μέλλον ο ΕΟΠΥΥ με τη νέα μορφή που θα αποκτήσει και πιθανώς θα είναι μόνο αγοραστής υπηρεσιών. Στόχος να επιτυγχάνει καλύτερες τιμές και άρα να μειώσει τα κονδύλια.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης θα αποκτήσει ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να επιτυγχάνει καλύτερες τιμές από τους προμηθευτές. Τα μέλη της επιτροπής θα προχωρούν σε συμφωνίες με βάση των όγκο πχ. των φαρμάκων ώστε να μπορούν να καλύπτονται όλοι οι ασφαλισμένοι. Άλλωστε με την ιδιότητα του “μονοψώνιου” (ουσιαστικά μονοπωλιακή αγορά με 10,5 εκατ. ασφαλισμένους) στοχεύει να εφαρμόσει και κλειστούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι αν ξεπερνιούνται, θα υπάρχουν επιστροφές από τους παρόχους.
Όπως επεσήμανε και ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας κατά τη διάρκεια του 12ου Ετήσιου συνεδρίου Healthworld: “Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία θα διαπραγματεύεται με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας συμφωνίες τιμής – όγκου και εκπτώσεις, ο οικονομικός και ειδικός κλινικός έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υγείας που ξεκινάει πλέον στη χώρα μας, η επιτάχυνση στις πληρωμές των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.
Η αποσαφήνιση «θολών» περιοχών που υπάρχουν στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), η εφαρμογή μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) και κλιμακούμενου ποσοστού έκπτωσης (rebate) επί των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία και διαγνωστικές εξετάσεις στους ιδιώτες παρόχους του, όλα αυτά, που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, αποτελούν μέτρα που θα εξορθολογήσουν τη λειτουργία αυτού του μεγάλου Οργανισμού”.
Argirios Argiriou:
Health Daily, 25-09-2013.
ΠΕΦ: ∆ΕΧΟΜΑΣΤΕ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ
Από συγκεκριμένα επιχειρηματικά κέντρα
Το γεγονός ότι η συζήτηση εντέχνως κατευθύνεται και αναλώνεται για μια
ακόμη φορά, στα γενόσημα των οποίων το μερίδιο αγοράς ακόμη και σήμερα
δεν ξεπερνά το 1/5 της συνολικής δαπάνης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της
η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας. Η ΠΕΦ τονίζει ότι η Ελληνική
Φαρμακοβιομηχανία δέχεται τα τελευταία χρόνια συνεχή χτυπήματα από
συγκεκριμένα επιχειρηματικά κέντρα -κυρίως του εξωτερικού- που επιμένουν
στη δημιουργία εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της πολιτικής
ηγεσίας και της κοινής γνώμης, συνδέοντας το πρόβλημα της φαρμακευτικής
δαπάνης αποκλειστικά με τις τιμές των ελληνικών φαρμάκων.
(Κλασική τακτική: Όταν δεν έχουμε επιχειρήματα καταφεύγουμε στην συνωμοσιολογία).
Επισημαίνει ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, παρά τις τρομακτικές πιέσεις που δέχεται,
εξακολουθεί να παραμένει στη χώρα, ενισχύοντας την εθνική οικονομία καθώς
συμβάλει στο ΑΕΠ με 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σε πρόσφατη μελέτη του
ΙΟΒΕ εκτιμάται ότι για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται σε φάρμακα που
παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ. «Όσοι σήμερα
επιμένουν στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων περί της δήθεν υψηλής
τιμής των γενοσήμων, θα πρέπει να εξηγήσουν την επί σειρά ετών σιωπή
τους για το φαινόμενο της υποκατάστασης των παλαιότερων φαρμάκων με
τις χαμηλές τιμές από νεότερα εισαγόμενα με τιμές πολλαπλάσιες. Θα πρέπει
ακόμη να εξηγήσουν γιατί η Ελλάδα ήταν για χρόνια και μέχρι πρόσφατα
η μόνη χώρα στον κόσμο όπου τα εντός πατέντας φάρμακα διατηρούσαν
την προνομιακή τιμολογιακή μεταχείρισή τους ακόμη και μετά τη λήξη της
πατέντας», τονίζει η ΠΕΦ και προσθέτει: «Επιτέλους θα πρέπει να ειπωθεί η
αλήθεια: Το πρόβλημα της δαπάνης δεν είναι οι τιμές (και πολύ περισσότερο
οι τιμές των γενοσήμων)( δηλαδή ότι πουλούμε στην Ελλάδα τα γενόσημα έως και 880% πιο ακριβά από την Σουηδία),
αλλά η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, η απουσία
θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η επακόλουθη υπερσυνταγογράφηση
ακριβών εισαγομένων φαρμάκων»
EzeΤΡΟΛ:
Σπέκουλα και παραπληροφόρηση από το iatropedia για μια ακόμη φορά: Αποκρύπτει ότι την Πρωτοχρονιά του 2009 η κλοπιδογρέλη (75mgx28) κόστιζε 67 ευρώ ενώ σήμερα 21.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι ολόκληρη τη διαφορά μεταξύ τιμής αποζημίωσης (που δίνει ο ΕΟΠΥΥ) και λιανικής τιμής, δεν ήταν το μοναδικό χτύπημα που δέχθηκαν οι ασθενείς στον καιρό της κρίσης.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Από τότε που μπήκε το μνημόνιο στη ζωή μας, οι ασφαλισμένοι βλέπουν τις τσέπες τους να αδειάζουν όλο και περισσότερο για την αγορά φαρμάκων. Οι συμμετοχές αυξήθηκαν με διάφορους τρόπους ενώ πολλά σκευάσματα έπαψαν να αποζημιώνονται. Μιλώντας με αριθμούς η αύξηση της συμμετοχής ήταν ραγδαία στα χρόνια της κρίσης και οι όποιες αντιδράσεις έπεσαν στο κενό.
Οι ασθενείς είδαν μέσα σε μόλις έναν χρόνο τις συμμετοχές που πληρώνουν να εκτοξεύονται από το 12% (Ιανουάριος του 2012) στο διπλάσιο ποσοστό (24% τον Μάρτιο του 2013), ενώ το 2009, στην αρχή της έναρξης της κρίσης, κυμαινόταν κοντά στο 10%.
Η τελευταία απόφαση του υπουργείου Υγείας για 100% καταβολή από την πλευρά των ασφαλισμένων της διαφοράς στην τιμή μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής, άλλωστε έκανε περίπου 8 στα 10 φάρμακα πιο ακριβά. Και βεβαίως τα χαράτσια δε σταματούν εδώ. Από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα πρέπει να δίνουν άλλο ένα ευρώ ανά συνταγή, μέτρο που έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις των φαρμακευτικών συλλόγων.
Και είναι ενδεικτικό ότι σε ένα Ασφαλιστικό Ταμείο όπου συνταγογραφούνται πάνω από 5 εκατομμύρια συνταγές το μήνα, αυτό σημαίνει μία επιπλέον επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά.
Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα ήδη 48 εκατομμύρια, μέσο όρο, συμμετοχής που ήδη πληρώνουν κάθε μήνα οι ασφαλισμένοι, για μία δαπάνη κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, δηλαδή ένα ποσοστό ήδη στο 24% επιπλέον επί της συνολικής μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης. Αν τελικά η ρύθμιση αυτή επιβληθεί θα πρόκειται για μία επιπλέον αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ κατά 10,50%!
iatropedia
Denominator:
Πολιτική τιμών στα μέτρα της φαρμακοβιομηχανίας! (Υgeia360.gr - Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος)
Από: Βασίλη Βενιζέλο
Πρόκειται για μια λίαν "αμαρτωλή" ιστορία, η οποία διαρκεί χρόνια στη χώρα μας! Η πολύ πρόσφατη, παράνομη εγκύκλιος του... προέδρου της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) Χρήστου Γιάνναρη, η οποία αφορά την υπόδειξη "υποχρέωσης" για τους διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ να λαμβάνουν εφεξής υπόψη τους μόνον το ισχύον Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και όχι τις πολύ χαμηλότερες τιμές οι οποίες εντοπίζονται στη χώρα σχετικά με τους διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμάκων, αποτελεί απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Η λίαν "αμαρτωλή" ιστορία έχει πολύ βάθος και, προπαντός, πολύ χρήμα...
Οι διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας υπέκυψαν στις κερδοσκοπικές πιέσεις της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η οποία εκφράζεται συλλογικά από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), και επέτρεψαν στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, πλην ελαχίστων λαμπρών εξαιρέσεων, να μην διενεργούν διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμάκων, αλλά μόνον άτυπες διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται έτοιμη να υποκύψει επίσης στις κερδοσκοπικές πιέσεις των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες εκφράζονται συλλογικά από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), και να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή "συμφωνία" για απόκρυψη των τιμών στις οποίες οι εταιρείες πωλούν τα σκευάσματά τους στα ασφαλιστικά συστήματα και τα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου αυτές οι τιμές να μην είναι ορατές ούτε από άλλες χώρες, για τις οποίες η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς στην τιμολόγηση των φαρμάκων, ούτε μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών, προκειμένου αυτές οι τιμές να μην αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης και κάθε νοσοκομείο να ξεκινά τη διαπραγμάτευσή του από το ανώτατο όριο τιμών, το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων!
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίζεται ότι οι τιμές τις οποίες πετυχαίνουν τα νοσοκομεία στις διαπραγματεύσεις τους με τις φαρμακευτικές εταιρείες θα είναι ορατές, αλλά μόνον από τους διοικητές του συνόλου των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας, με τη χρήση ειδικού κλειδαρίθμου ο οποίος θα βασίζεται σε... "ρήτρα εμπιστευτικότητας". Ο υπουργός Υγείας, όμως, δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει πότε το σύστημα του ειδικού κλειδαρίθμου θα τεθεί σε εφαρμογή...
Κυρίαρχο το ακριβό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων!
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει στα χέρια της ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να πετύχει θεαματικές μειώσεις στις τιμές στις οποίες τα νοσοκομεία του ΕΣΥ προμηθεύονται φάρμακα. Πρόκειται για το εργαλείο των διαγωνισμών, εργαλείο το οποίο είναι από τον περασμένο Φεβρουάριο υποχρεωτικό, με κανονιστική διάταξη, για τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά ουδείς ενδιαφέρεται να το εφαρμόσει, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας!
Παράγοντες της αγοράς εξηγούν στο ygeia360.gr ότι ο ανταγωνισμός των φαρμακευτικών εταιρειών σε διαγωνισμούς για γενόσημα στα νοσοκομεία θα μπορούσε να δώσει εκπτώσεις ακόμη και κατά... 80% στις αρχικές τιμές, εκπτώσεις οι οποίες, στη συνέχεια, θα μπορούσαν να καταστούν υποχρεωτικές για όλο το ΕΣΥ, μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών. Αυτές οι εκπτώσεις θα μπορούσαν, στη συνέχεια, να συμπαρασύρουν προς τα κάτω και το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, με αποτέλεσμα να τεθεί σε αχρησία η ίδια η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων. Έτσι, οι τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων θα προσδιορίζονταν διαμέσου των διαγωνισμών του ΕΣΥ και όχι διαμέσου της άμεσης διαπραγμάτευσης του υπουργείου Υγείας με κάθε μία φαρμακευτική εταιρεία ξεχωριστά, όπως συμβαίνει σήμερα...
Ποιες τρεις χαμηλότερες τιμές;
Εάν σας φαίνεται περίεργος ο ισχυρισμός μας περί άμεσης διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων μεταξύ του υπουργείου Υγείας και κάθε μίας φαρμακευτικής εταιρείας ξεχωριστά, είναι σίγουρο ότι δεν γνωρίζετε το γεγονός ότι το σύστημα τιμολόγησης βάσει του μέσου όρου των τριών "χαμηλοτέρων" τιμών της Ε.Ε., το οποίο εφαρμόζει και η χώρα μας, είναι, πράγματι, προσχηματικό και παραπλανητικό, προκειμένου οι τιμές των φαρμάκων να διατηρούνται σταθερά στα ύψη στην Ελλάδα.
Γνωρίζετε, άραγε, ότι οι πραγματικά φθηνότερες χώρες της Ε.Ε. στις τιμές των φαρμάκων έχουν "κλειδωμένες" και μη ορατές τις ασφαλιστικές τους τιμές, δηλαδή τις τιμές στις οποίες τα ασφαλιστικά τους συστήματα αποζημιώνουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα, και, έτσι, οι μόνες διαθέσιμες και ορατές για την Ελλάδα τιμές είναι οι χαμηλότερες από τις πιο ακριβές χώρες; Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι η ίδια η Γερμανία έχει "κλειδωμένες" και μη ορατές τις ασφαλιστικές της τιμές; Γνωρίζετε ότι η Σουηδία, η οποία διατηρεί ίσως μακράν τις χαμηλότερες τιμές στα γενόσημα φάρμακα, δεν συμμετέχει και δεν δίνει τιμές στο σύστημα του μέσου όρου των τριών "χαμηλοτέρων" τιμών της Ε.Ε., ένα σύστημα το οποίο, φευ, αγαπάει πολύ και η ίδια η τρόικα;
Να, λοιπόν, πώς εξηγούνται επίσης τα αλλεπάλληλα και πολύ περίεργα... "λάθη" στα Δελτία Τιμών Φαρμάκων στη χώρα μας, όλο το προηγούμενο διάστημα.
Έτσι, χωρίς διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμάκων στο ΕΣΥ και με βάση το "κολοβό" σύστημα του μέσου όρου των τριών "χαμηλοτέρων" τιμών της Ε.Ε., τα γενόσημα φάρμακα στη χώρα μας παραμένουν σε πολύ υψηλές τιμές! Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λοιπόν, επιδιώκει να πετύχει τώρα επίπεδο συνταγογράφησης για τα ακριβά γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα στο 60% του συνόλου της συνταγογράφησης, προς ικανοποίηση, κυρίως, της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και απόκρυψη των χαμηλοτέρων τιμών οι οποίες εντοπίζονται σε νοσοκομεία της χώρας, προς τέρψιν και της εγχώριας και της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας!
Γιατί να δεσμεύονται οι "δικοί τους" διοικητές;
Τέλος, υπάρχει ακόμη ένα σοβαρό θέμα με την απόκρυψη των χαμηλοτέρων τιμών οι οποίες εντοπίζονται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας. Εάν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ο παράδεισος, αλλά τυχαίνει η διαφθορά να έχει "χτυπήσει" και το ΕΣΥ, τότε, εάν, για παράδειγμα, μια φαρμακοβιομηχανία έχει "στο χέρι της" τους διοικητές 10 νοσοκομείων του ΕΣΥ οι οποίοι προμηθεύονται φαρμακευτικά σκευάσματά της σε πολύ υψηλές τιμές για τα ιδρύματα τα οποία διοικούν, γιατί - θα ερωτούσε η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία - πρέπει να αφαιρεί αυτό το... "εταιρικό πλεονέκτημά της" ένας κάποιος διοικητής ο οποίος προχωρά σε διαγωνισμούς και "ρίχνει" τις τιμές στα τάρταρα, με υποχρεωτικότητα για όλο το ΕΣΥ; Οπότε, "αόρατες" οι χαμηλότερες στο ΕΣΥ τιμές για φάρμακα, αλλά και χωρίς διαγωνισμούς οι προμήθειες των φαρμάκων στο ΕΣΥ...
Ορθοπαιδικός:
Άρθρο απο το Υγεία360 που εξηγεί (...) γιατί δεν μειόνονται οι τιμές (δικαιολογεί; ). Ίσως είναι απάντηση και στα προσφάτως ειρηθέντα απο τον κ. Μόσιαλο (εδώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος):
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος Από Βασίλη Βενιζέλο
Το ενδεχόμενο "positioning" των πολύ μεγάλων, πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών εις βάρος των ελληνικών ομόλογων επιχειρήσεων ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι είναι η αιτία για την οποία δεν εφαρμόζει την κανονιστικά κατοχυρωμένη υποχρέωσή της να διενεργούνται διαγωνισμοί στο ΕΣΥ, προκειμένου τα δημόσια νοσοκομεία να προμηθεύονται φθηνά φάρμακα, ακόμη και στο 20% της αρχικής τους τιμής...
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λοιπόν, πολυεθνικές εταιρείες - μεγαθήρια της διεθνούς αγοράς φαρμάκων έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιους διαγωνισμούς και να προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές για τα προϊόντα τους, ακόμη και στο... 1% της αρχικής τους τιμής, προκειμένου αποκλειστικά και μόνον να εκτοπίσουν από την αγορά τις πολύ μικρότερες ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναγκαστούν, συνεχίζει το σκεπτικό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, να βάλουν οριστικά "λουκέτο".
Αφού κλείσουν, λοιπόν, οι μικρές ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, συνεχίζει το ίδιο σκεπτικό, τότε οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες θα ανεβάσουν στα ύψη τις τιμές στις οποίες θα προμηθεύουν τα προϊόντα τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον κανείς εγχώριος ανταγωνιστής τους.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μάλιστα, εμφανίζεται ως... δεμένη χειροπόδαρα από τις πολυεθνικές του φαρμάκου, καθώς είναι εκείνη η οποία ισχυρίζεται επίσης με έμφαση ότι η χώρα μας και το ελληνικό υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να επιβάλουν μονομερώς στα διεθνή μεγαθήρια του φαρμάκου την υποχρέωση να πωλούν πολύ φθηνά τα φαρμακευτικά σκευάσματά τους στη χώρα μας! Ο "έκδηλος" φόβος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι ακριβώς ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, μεγαθήρια της διεθνούς αγοράς φαρμάκου θα... αποχωρήσουν ολοκληρωτικά από τη χώρα μας!
Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται με αυτόν τον τρόπο ανοιχτά ότι παραμένει έρμαιο των πολιτικών εκβιασμών τους οποίους ασκούν και η εγχώρια και η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου η χώρα μας να προμηθεύεται τα φάρμακα, ακόμη και τα γενόσημα, σε πολύ υψηλές τιμές...
Και ερωτήματα και προτάσεις...
Το ερώτημα το οποίο δεν έχει απαντήσει ή αποφεύγει να απαντήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πως είναι δυνατόν, με τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα τα οποία δέχεται η ίδια, σειρά μικρών χωρών της Ευρώπης και δη της Ε.Ε. να προμηθεύονται φάρμακα σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το πάρτι τιμών το οποίο εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα.
Εμπειρογνώμονες του χώρου του φαρμάκου στη χώρα μας εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει πάραυτα σε μία πρώτη κίνηση: Να αποσύρει τη χώρα μας από το "κολοβό", παραπλανητικό και ακραία προσχηματικό σύστημα της τιμολόγησης των φαρμάκων βάσει του μέσου όρου των τριών "χαμηλοτέρων" τιμών της Ε.Ε. και να προχωρήσει τάχιστα στην εφαρμογή της κανονιστικά κατοχυρωμένης υποχρέωσής της να διενεργεί διαγωνισμούς, προκειμένου τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας να προμηθεύονται μόνον με αυτόν τον τρόπο φάρμακα.
Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι, εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξακολουθεί να αποδέχεται τον ρόλο του... "αιχμαλώτου" στις πιέσεις και τα ιδιοτελή συμφέροντα της εγχώριας και της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας, τότε πραγματικά φθηνό φάρμακο δεν πρόκειται να δει η Ελλάδα, ενώ οι ασφαλισμένοι του πολύπαθου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα εξακολουθούν να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, προκειμένου να χρηματοδοτούν, άμεσα αυτήν τη φορά, τη δυσνόητη σχετική αβελτηρία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της ίδιας της κυβέρνησης...
ΥΓ: Τις τιμές των γενοσήμων μπορούν σίγουρα να τις μειώσουν στο μισό χωρίς να θιγεί ιδιαίτερα η Ελληνική φαρμακοβιοημηχανία (έξω πουλάει πιο φθηνά...). Δεν μπορεί με τίποτα να δικαιολογηθεί ο τέως τηλεβιβλιοπώλης. Αλλά βέβαια τι τον νοιάζει (κάθε φορά θυμάμαι το Other People's Money με τον Danny DeVito).
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση