Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Στη χώρα της ακριβοφαρμακίας

<< < (69/73) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν ο Άδωνις - Κατώτερος των περιστάσεων, προχωρά σε μικρές μόνο μειώσεις των τιμών των φαρμάκων.


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το ygeia360.gr παρουσιάζει τις μειώσεις τιμών του προσεχούς Δελτίου Τιμών Φαρμάκων

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, πέραν των 'αυτομάτων" μειώσεων στις τιμές 40 φαρμάκων, οι οποίες προκύπτουν ευθέως από την εφαρμογή της τροπολογίας του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία ψηφίσθηκε πρόσφατα από την ολομέλεια της Βουλής, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr κάνουν λόγο για απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη να προχωρήσει στις εξής μειώσεις τιμών με το προσεχές Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η ή την 15η Ιανουαρίου 2014:

* Στα φαρμακευτικά σκευάσματα με τιμή έως 6 ευρώ, η μείωση της τιμής τους θα είναι της τάξης του 2,5%.

* Στα φαρμακευτικά σκευάσματα με τιμή από 6 - 12 ευρώ, η μείωση της τιμής τους θα είναι της τάξης του 5%.

* Στα φαρμακευτικά σκευάσμστα με τιμή άνω των 12 ευρώ, η μείωση της τιμής τους θα είναι της τάξης του 10%.

πηγή: ygeia360.gr

Argirios Argiriou:
Φάρμακα και δημοσιογραφία…

Γιάννης Παντελάκης, Εφημερίδα των Συντακτών, 01/12/2013

Στα τηλεοπτικά πάνελ -και δυστυχώς όχι μόνο σ’ αυτά- οι δημοσιογράφοι έχουν αντικαταστήσει τους πολιτικούς. Οχι μόνο σαν φυσικές παρουσίες, αυτό είναι το λιγότερο. Αλλά σαν εκπρόσωποι κομματικών απόψεων. Και μερικές φορές και σαν εκπρόσωποι επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, συμβαίνει κάποια χρόνια τώρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει τίποτα. Η πολύχρονη επανάληψη δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή, ότι πρόκειται δηλαδή για κάτι που «έτσι πρέπει να γίνεται». Το αντίθετο. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Προφανώς η προσωπική άποψη δεν θα ακυρώσει την πραγματικότητα, δεν υπάρχουν τέτοιες ψευδαισθήσεις. Θα έπρεπε όμως η προσωπική αυτή άποψη να αθροιζόταν στις απόψεις όλων εκείνων που κάνουν αυτή τη δουλειά και δεν θέλουν να θεωρούνται φορείς κομματικών απόψεων. Είναι ένα άλλο θέμα αυτό όμως, για το οποίο ούτε καν το σωματείο των δημοσιογράφων δεν έχει δείξει ιδιαίτερη ανησυχία.

Αυτή την πολύχρονη πραγματικότητα τη βιώνουμε καθημερινά και μάλλον δεν πρέπει να την κατατάξουμε στα δεδομένα άνευ σημασίας. Η ποιότητα της ενημέρωσης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής κρίσης, έχει τεράστια σημασία. Σίγουρα μεγαλύτερη απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Τα γεγονότα παρερμηνεύονται, κρύβονται σημαντικές πλευρές τους και μένουν στη σκιά παράμετροι μείζονος σημασίας. Και μια τέτοια παραποιημένη παράθεση μπορεί και επηρεάζει πολιτικές, αλλά και συνειδήσεις. Και σ’ αυτό το καθόλου καθαρό παιχνίδι, οι δημοσιογράφοι έχουμε ανάλογες ευθύνες.

Δεν αναφέρομαι μόνο σε αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πολύ πρόσφατα για τον ρόλο δημοσιογράφων στα παιχνίδια της τρόικας. Πως, δηλαδή, οι εκπρόσωποι των δανειστών, με συνεργασία κυβερνήσεων που υλοποιούσαν μνημόνια, προωθούσαν παραποιημένες ειδήσεις και στοιχεία προκειμένου να «περάσουν» τις πολιτικές τους. Αποκαλύψεις στις οποίες έπαιξαν τον ειδικό ρόλο τους και δημοσιογράφοι, αποκαλύψεις που ωστόσο σίγουρα δεν συνάντησαν την προσοχή που τους έπρεπε. Αναφέρομαι κυρίως σε αυτή την καθημερινή «πληροφόρηση», ιδιαίτερα από τα τηλεοπτικά δελτία, όπου δημοσιογράφοι καλούνται να αντικαταστήσουν κομματικούς εκπροσώπους.

Τις ημέρες που πέρασαν, η ιστορία των φαρμάκων με την περίφημη τροπολογία Γεωργιάδη κυριάρχησε στην επικαιρότητα. Δεν είναι μια απλή ιστορία. Παίζονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα γύρω από το κύκλωμα φαρμάκων, γενόσημων, εταιρειών παρασκευής και των σχετικών λόμπι. Συμφέροντα στα οποία και οι δημοσιογράφοι (για την ακρίβεια, κάποιοι δημοσιογράφοι) έπαιξαν και πάλι έναν περίεργο ρόλο. Στην καλύτερη περίπτωση λόγω αφέλειας, στη χειρότερη λόγω ιδιοτέλειας.

Ο μέσος θεατής ή και αναγνώστης ακόμα κυρίαρχων (από πλευράς επιρροής) μέσων ενημέρωσης αμφιβάλλω αν κατανόησε το ζήτημα. Δεν βοηθήθηκε από τους πολιτικούς -που ακολουθούσαν απλώς κομματικές γραμμές-, δεν βοηθήθηκε ούτε από τους δημοσιογράφους που έμοιαζαν να παίζουν το ίδιο παιχνίδι με τους προηγούμενους. Κυριάρχησε και εδώ, όχι τυχαία, το απόλυτο χάος. Ακούγαμε για τιμές, εισαγόμενα, ισραηλινές εταιρείες, γενόσημα, αλλά δεν ακούγαμε όλη την αλήθεια. Και πώς θα μπορούσε να ακουστεί αυτή, όταν δημοσιογράφοι αντιμετώπιζαν το θέμα αφενός μεν με βαθύ έλλειμμα γνώσης, αφετέρου δε με κατευθυνόμενη πληροφόρηση. Κατευθυνόμενη είτε από πολιτικούς φορείς είτε από επιχειρηματικά συμφέροντα. Το παράδειγμα μιας οπαδικής εφημερίδας, η οποία άφησε στην άκρη την ομάδα της για να προβάλει με πηχυαίους τίτλους τη μια πλευρά της «αλήθειας» στον πόλεμο των φαρμάκων, είναι κάτι περισσότερο από ενδεικτικό. Οταν μάλιστα, με τα ιδιοκτησιακά συμφέροντα τής (επαναλαμβάνω, οπαδικής) εφημερίδας ταυτίζονται και οικονομικά συμφέροντα στον συγκεκριμένο χώρο, το παράδειγμα ξεπερνάει τον χαρακτηρισμό «ενδεικτικό» και πάει πολύ μακρύτερα.

Σε μια χώρα με στοιχειώδη ανεξάρτητα Μέσα, ένας τίτλος θα έπρεπε να κυριαρχεί: «Τι συμβαίνει με τον πόλεμο των φαρμάκων». Και πίσω από αυτό τον τίτλο να καταγράφεται ουδέτερα η πραγματικότητα ώστε ο αναγνώστης, ο θεατής, ο ακροατής να κρίνει. Με τη βοήθεια των ανθρώπων που έχουν γνώση για το θέμα, γνώση που δεν επηρεάζεται από ποικιλώνυμα συμφέροντα. Προφανώς και υπάρχουν τέτοια Μέσα σε αυτή τη χώρα. Αλλά είναι λίγα και σίγουρα όχι με τέτοιο βαθμό επιρροής ώστε να πληροφορούν αντικειμενικά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτό το κομμάτι «πληροφορείται» και κρίνει από δημοσιογράφους που διασυνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα και δημοσιογράφους που διασυνδέονται με κομματικά συμφέροντα…

Ο Γιάννης Παντελάκης είναι δημοσιογράφος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μπορεί στην κυβέρνηση να "θριαμβολογούν" για το ρεκόρ χαμηλότερου πληθωρισμού της τελευταίας πεντηκονταετίας, ωστόσο επιμέρους στοιχεία για τη διάρθωση του τιμαρίθμου είναι "καταπέλτης" για την πολιτική της, καθώς δείχνουν τεράστιες -στα όρια του εξωπραγματικού- αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων (25,3% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο) και στον ηλεκτρισμό (18,7%). Τα δύο αυτά ποσοστά καταρρίπτουν τα φιλολαϊκοφανή επιχειρήματα περί... "κοινωνικής ευαισθησίας" τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και εκείνων που "ξαφνικά" δείχνουν τις τελευταίες ημέρες πως "τους πήρε ο πόνος" για τις χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα.

Argirios Argiriou:
01/12/2013.
ΕΘΝΟΣ.
του Δημήτρη Καραγιώργου.

Οι αριθμοί ξεσκέπασαν το πάρτι με τις τιμές στα φάρμακα.

Μύθος αποδεικνύεται η μείωση -λόγω κρίσης- της κατανάλωσης φαρμάκων στη χώρα μας. Αλήθεια είναι ότι αυτό που «ξεφουσκώνει» είναι το ποσό που δαπανούμε ως χώρα και ως πολίτες για την αγορά τους.

Η μείωσή του οφείλεται -σχεδόν αποκλειστικά- στο συνεχές ψαλίδισμα στις τιμές και δείχνει το «καπέλο» που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια.

Η σύγκριση ποσών και κουτιών είναι αποκαλυπτική: Η εξωνοσοκομειακή δαπάνη για φάρμακα το 2014 (τα χρήματα που θα δώσει ο ΕΟΠΥΥ) ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μικρότερο ποσό που έχει διατεθεί για φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων την τελευταία δεκαετία.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2009 είχαμε διαθέσει 5,1 δισ. ευρώ.Κι όμως. Οι συσκευασίες φαρμάκων που καταλήγουν σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό είναι σχεδόν ίδιες με πέρυσι και πρόπερσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το 2012 καταναλώθηκαν από Ελληνες ασφαλισμένους 394,8 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων. Ο αριθμός ήταν ελάχιστα μικρότερος, με τον αντίστοιχο του 2011 στα 424,3 εκατομμύρια κουτιά, του 2010 στα 434,3 εκατομμύρια και του 2009 στα 465,8 εκατομμύρια. Με απλά λόγια, αγοράζαμε το 2009 ό,τι και σήμερα με δυόμισι φορές περισσότερα χρήματα!

Το «πάρτι» ξεκίνησε το 2000 -με ετήσια δαπάνη 1,2 δισ.- και τέλειωσε το 2009 με δαπάνη πάνω από 5 δισ. ευρώ. Το διάστημα αυτό, η Ελλάδα είχε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της δαπάνης, η οποία «έτρεχε» με 10% τον χρόνο! Από το 2009 η χώρα μας είναι πάλι πρώτη, αλλά σε ρυθμό μείωσης (10%).

   Η μείωση της σπατάλης και των τιμών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα λείψουν φάρμακα. Χαμένες ή μάλλον λιγότερο κερδισμένες είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες, που τόσα χρόνια κέρδιζαν και με το παραπάνω...

Το στοίχημα όμως δεν έχει κερδηθεί. Ολα είναι στον αέρα. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η πολιτεία έκανε αρκετά για τις τιμές, αλλά σχεδόν τίποτε για την κατανάλωση φαρμάκων, στην οποία είμαστε πρωταθλητές (βλ. αντιβιοτικά).

Το υπουργείο Υγείας εστιάζει κυρίως στη δαπάνη, μειώνοντας περαιτέρω τις τιμές και προωθώντας την κατανάλωση γενοσήμων, τα οποία είναι φθηνότερα και -σύμφωνα με τους αρμόδιους- ασφαλή. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση σε κατανάλωση γενοσήμων, η οποία βρίσκεται στο 35% όταν χώρες όπως η Γερμανία έχουν ποσοστό κοντά στο 90% και η Πορτογαλία περίπου 60%.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, ωστόσο, βρίσκουν τρόπους να καλύψουν τη χασούρα. Οπως αναφέρεται σε μελέτη του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη, με τη λήξη της πατέντας ενός πρωτότυπου φαρμάκου και την εισαγωγή γενοσήμων, η συνταγογράφηση μετακινείται σε ακριβότερα εντός πατέντας πρωτότυπα, τα οποία προορίζονται για τις ίδιες θεραπευτικές ενδείξεις. Η πρακτική της υποκατάστασης των φθηνότερων φαρμακοθεραπειών από νέες ακριβότερες αποτελεί συχνά τον κυριότερο λόγο αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Για τον λόγο αυτόν, διάφορες χώρες έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή υποχρεωτικών ποσοστώσεων συνταγογράφησης γενοσήμων στις θεραπευτικές κατηγορίες που υπάρχουν τέτοια.

   Πρωτόκολλα
Η χώρα μας επιχειρεί να διαμορφώσει όρους χορήγησης σκευασμάτων ανά πάθηση. Οι θεραπευτικές οδηγίες ή πρωτόκολλα εισάγονται -με βραδείς ρυθμούς- στην ελληνική πραγματικότητα. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν δημοσιευμένες οδηγίες συνταγογράφησης εδώ και πολλά χρόνια. Οι οδηγίες -κατά κύριο λόγο- δεν είναι δεσμευτικές, αλλά χρησιμοποιούνται επικουρικά κατά τη συνταγογράφηση.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των γιατρών να συνταγογραφούν τις καταλληλότερες και οικονομικότερες θεραπευτικές επιλογές σε κάθε περίπτωση. Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι αποτελεσματικές και δεν έχουν επίπτωση στην τσέπη του ασφαλισμένου. Υπάρχουν, όμως, και άλλα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης, τα οποία έχουν επίπτωση, με βασικότερη τη συμμετοχή των ασθενών.

Ενα από τα «σενάρια» που εξετάζει το υπουργείο Υγείας είναι η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, η οποία είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη.

Εφαρμόζεται ήδη το σύστημα της κλιμακωτής συμμετοχής, ανάλογα με το εάν το χορηγούμενο σκεύασμα είναι πρωτότυπο ή γενόσημο, καθώς και η καταβολή από τον ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ 1 ευρώ ανά συνταγή (από το 2014).

Το μοντέλο αυτό έχει ληφθεί από ευρωπαϊκές χώρες, όπου παρέχονται επιπρόσθετα κίνητρα στους ασθενείς προκειμένου να τονώσουν τη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων. Στην Πορτογαλία, κατά την περίοδο 2000-2005 οι ασθενείς κατέβαλαν 10% λιγότερη συμμετοχή εφόσον προτιμούσαν γενόσημα φάρμακα. Στη Γερμανία, οι ασθενείς δεν καταβάλλουν συμμετοχή για φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων η τιμή είναι κατά 30% χαμηλότερη της τιμής αποζημίωσης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος μπορεί να λειτουργήσει, συνδυαστικά με άλλα μέτρα, ως μηχανισμός κατεύθυνσης των ασθενών σε οικονομικότερες επιλογές. Παρ' όλα αυτά, αν η συμμετοχή καθοριστεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει τους ασθενείς στην αγορά συμπληρωματικής ασφάλισης Υγείας.

Εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις
Στο τραπέζι ο ξαφνικός θάνατος του ΕΟΠΥΥ και η διαθεσιμότητα

Το ενδεχόμενο «ξαφνικού θανάτου» του ΕΟΠΥΥ και τη διαθεσιμότητα του προσωπικού του εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους γιατρούς τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Συζητήθηκε δε και κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντιδρώντας στην κλιμάκωση της απεργίας, ο κ. Γεωργιάδης έδωσε εντολή να απομακρυνθούν 1.000 συμβασιούχοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι το πρωί απασχολούνται σε δομές του Οργανισμού και το απόγευμα εξετάζουν ασφαλισμένους του στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Για να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση, εξετάζεται η αύξηση του μηνιαίου «πλαφόν» των 200 εξετάσεων για τους υπόλοιπους γιατρούς ή αύξηση του αριθμού των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί τους γιατρούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο: «Αντί του δημιουργικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, εξελίσσεται μια άγονη σύγκρουση στον χώρο της Υγείας που τελικά στρέφεται κατά των ίδιων των πολιτών», επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του.

Εκτιμά ότι ο εγκλωβισμός του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση σε σύγκρουση οδηγεί σε αδιέξοδο και ζητεί από τον κ. Γεωργιάδη να σταματήσει να μιλάει για απολύσεις και να παρουσιάσει άμεσα τη μελέτη και τις συνολικές προτάσεις του για το σύνολο των αλλαγών και τις ειδικότητες που χρειάζονται.

Φαρμακευτικές
Ο προϋπολογισμός των 2 δισ. είναι ανέφικτος

Σε βάρος των ασφαλισμένων αποβαίνει η συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Το προεδρείο του συνδέσμου ανέφερε ότι το κονδύλι των 2 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για τον ΕΟΠΥΥ το 2014 οδηγεί την κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα στο μισό του μέσου όρου της Ευρώπης των 28 χωρών.

Ο ΣΦΕΕ καλεί το υπουργείο Υγείας, αντί να προσανατολίζεται σε ανέφικτα σενάρια για οριζόντια μέτρα, έστω και την ύστατη στιγμή να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή του φαρμακευτικού προϋπολογισμού στα 2,25 έως 2,3 δισ. ευρώ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΏδινεν όρος και έτεκεν μυν ο Άδωνις - Κατώτερος των περιστάσεων, προχωρά σε μικρές μόνο μειώσεις των τιμών των φαρμάκων.

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Νέος τιμοκατάλογος ενεργοποιείται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας από τη Δευτέρα. Το υπουργείο Υγείας λέει ότι για χιλιάδες σκευάσματα θα υπάρξουν μειώσεις. Εσείς, δεν έχετε παρά να δείτε τον αναλυτικό κατάλογο που δημοσιεύουμε και να εντοπίσετε τι ισχύει για το σκεύασμα που σας ενδιαφέρει.
 
Ο νέος «θετικός κατάλογος» δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την Παρασκευή και ισχύει από δημοσίευσης. Πρακτικά δηλαδή, οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την Δευτέρα καθώς σήμερα, τα περισσότερα φαρμακεία είναι κλειστά. Τη λίστα έχει καταρτίσει η Ειδική Επιτροπή Κατάρτισης του θετικού καταλόγου. Ο κατάλογος έχει τεθεί σε ισχύ από τις 17 Φεβρουαρίου για παρασκευαστές και εισαγωγείς, από τις 26 Φεβρουαρίου για τις φαρμακαποθήκες, και πλέον τίθεται σε ισχύ και για τα φαρμακεία. Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, επέρχεται μέση μείωση 5% για περισσότερα από 6000 σκευάσματα.

ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΟ 3ο ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση