Ανεξέλεγκτη η δαπάνη φαρμάκου και ο Κουρουπλής αντί να μειώσει τις τιμές των γενοσήμων και τα κέρδη των μεσαζόντων, ακόμη τρομοκρατεί τους ιατρούς!
Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr
Σε μόνιμο πονοκέφαλο τόσο για τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όσο και για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που καλούνται στο τέλος να πληρώσουν την επιπλέον δαπάνη εξελίσσεται ο προϋπολογισμός για το φάρμακο. Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη των εταιρειών φαρμάκου, ούτε ο Μάρτιος αποτέλεσε τελικά εξαίρεση στον “κανόνα” της υπέρβασης, καθώς ο προϋπολογισμός δείχνει να έχει ξεφύγει κατά τουλάχιστον... 15 εκατ. ευρώ από τα 165 ευρώ περίπου που αντιστοιχούν αναλογικά σε κάθε μήνα. Ήδη η υπέρβαση που σημειώθηκε τον πρώτο μήνα του χρόνου ανέρχεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε 17 εκατ. ευρώ, ενώ ούτε το Φεβρουάριο κατέστη δυνατή η τήρηση του μηνιαίου προϋπολογισμού, με την “τρύπα” στο φάρμακο να αγγίζει τα 13 εκατ. Η παραπάνω εξέλιξη προβληματίζει έντονα τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες θα αναγκαστούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να καλύψουν την πλεονάζουσα δαπάνη, δεδομένου πως ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός και για το 2015 δεν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός μάλιστα πως ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε επαφές που είχε με στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών, φάνηκε θετικός στο ενδεχόμενο να αφαιρέσει από τον προϋπολογισμό του φαρμάκου τη δαπάνη τα εμβόλια (περίπου 100 εκατ. ευρώ), τα οποία ανήκουν στον τομέα της πρόληψης, το ποσό του ΦΠΑ (130 εκατ.), καθώς και το ΕΚΑΣ (20- 25 εκατ.), γεγονός που θα καθιστούσε εφικτή τη μηνιαία τήρηση του κονδυλίου για το φάρμακο, προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει σε αυτή την απόφαση.
Τα “σύννεφα” γύρω από τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ φαίνεται μάλιστα να πυκνώνουν όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, οπότε, όπως εκτιμούν στελέχη από το χώρο του φαρμάκου, και σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, θεωρείται πολύ δύσκολη η αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών και η αύξηση του κονδυλίου για το φάρμακο. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχτηκε πως τα χρήματα που έχει διαθέσιμα ο Οργανισμός επαρκούν μόνο μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς η κρατική επιχορήγηση είναι φέτος μειωμένη σε σύγκριση με το 2014 (από 725 εκατ. πέρσι στα 526 εκατ. φέτος).
Μπροστά στο ενδεχόμενο οικονομικής ασφυξίας του ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει ήδη με υπουργική απόφαση στη σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης, η οποία θα αποτελείται από τέσσερις υποεπιτροπές με στόχο τη μείωση των τιμών του φαρμάκου και των υπηρεσιών υγείας. Η υποεπιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμάκου είναι η πρώτη που θα συγκροτηθεί. Θα υπάρξουν ακόμη υποεπιτροπή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
Την ίδια ώρα σε ισχύ βρίσκονται οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση των γιατρών σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η δαπάνη. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης των ορίων, οι γιατροί καλούνται από τον ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσουν τη συνταγογράφησή τους και σε περίπτωση που οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς, τότε ο Οργανισμός έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμο από 500 έως και 5.000 ευρώ ή να αποκλείσει το γιατρό από το σύστημα συνταγογράφησης από δύο μέχρι και δώδεκα μήνες. Επίσης μπορεί να καταγγείλει οριστικά τη σύμβαση ή να αποκλείσει κάθε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για τους μη συμβεβλημένους γιατρούς. Ως επανειλημμένη υπέρβαση ορίζεται από τον Οργανισμό η μη τήρηση των ορίων συνταγογράφησης που έχουν τεθεί ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού, τον αριθμό των ασθενών που δέχεται και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής που δραστηριοποιείται, σε ποσοστό που ξεπερνά το 20% για τρεις συνεχόμενους μήνες.