Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 17:42:26

Αποστολέας Θέμα: Στη χώρα της ακριβοφαρμακίας  (Αναγνώστηκε 222913 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Σεπτεμβρίου 2010, 19:41:07
Απάντηση #75
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Μπορεί να φανεί χρήσιμη αυτή η εφαρμογή σε όσους έχουν iPhone:

iMedicines Εφαρμογή Iphone/Ipod Touch

Site: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Περιγραφή εδώ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

30 Σεπτεμβρίου 2010, 22:31:12
Απάντηση #76
Αποσυνδεδεμένος

timex

Εγώ στο δικό μου έχω το epocrates. Πολυ καλυτερο.Εχει και φωτογραφιες τα χαπακια αλλα ειναι στα αγγλικα.
Τώρα θέλω να βρω κάποιο πρόγραμμα για τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και καποια άλλα , αλλά δωρεάν...

1 Οκτωβρίου 2010, 09:17:07
Απάντηση #77
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Άντε, έστω και στο υπάρχον (μεταβατικό) σύστημα με τα σκαναρίσματα των συνταγών, άρχισαν να βγάζουν τα πρώτα λαυράκια.
Γιατροί-συγγραφείς μαζί με τους φαρμακοποιούς-εκδότες τους :)

8.500 συνταγές και φάρμακα 180.000 ευρώ σε έναν μήνα!

(Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί λέει ότι θα τους διακοπεί η σύμβαση με τα ταμεία. Αν αποδειχθεί ότι έκαναν κάτι μεμπτό, δεν πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις, ίσως και ποινικές;)
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Οκτωβρίου 2010, 09:19:52 από tasath »

1 Οκτωβρίου 2010, 14:39:13
Απάντηση #78
Αποσυνδεδεμένος

Παπαγεωργίου Γ

Ιατροί
Μήπως να μπουν καλύτερα στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες;   8472 συνταγές το μήνα σημαίνει 1 συνταγή κάθε 5 λεπτά της ώρας συνεχώς 24 ώρες το 24ώρο χωρίς ύπνο χωρίς φαγητό χωρίς ξεκούραση…   εύκολο νομίζεις είναι αυτό…

4 Οκτωβρίου 2010, 16:08:20
Απάντηση #79
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (ΤΟ ΒΗΜΑ)

...Γιατί βέβαια στους ιδιοκτήτες δεν εκχωρήθηκε κάποιο περιουσιακό στοιχείο αλλά το δικαίωμα να επιτελούν ένα συγκεκριμένο έργο. Τόσο κερδοφόρο, που γρήγορα απέκτησε χρηματιστηριακή αξία...
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Οκτωβρίου 2010, 20:46:09
Απάντηση #80
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Γυρίζει σελίδα η συνταγογράφηση

Προσοχή, μεγάλα λόγια...

4 Οκτωβρίου 2010, 20:55:20
Απάντηση #81
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

@ timex, το διάβασες αυτό από το παραπάνω link;

...να διαχειριστούν (σ.σ. οι φαρμακοποιοί) τα συνταγολόγιά τους εν λευκώ προκειμένου οι ασφαλισμένοι να λάβουν δωρεάν διάφορα προϊόντα όπως καλλυντικά, φάρμακα «life style», ορθοπεδικά υποδήματα κτλ.

Πρόκειται για μια κλασσική win-win συναλλαγή: Ο ασφαλισμένος παίρνει καλλυντικά, θυμάται ότι το Νέξιουμ δεν είναι απολύτως απαραίτητο στη γιαγιά, και πληρώνει με τη συνταγή.
Mη μου πείτε όμως ότι φταίνε μόνο οι ασφαλισμένοι και ότι οι φαρμακοποιοί είναι αθώες περιστερές.
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Οκτωβρίου 2010, 22:46:45 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Οκτωβρίου 2010, 22:31:04
Απάντηση #82
Αποσυνδεδεμένος

timex

Ρε γμτ ,όταν διαβάζω τέτοια (όπως και το άλλο με τις βεβαιώσεις απο τα συνέδρια) συνειδητοποιώ οτι ζω στον κόσμο μου...

5 Οκτωβρίου 2010, 18:53:27
Απάντηση #83
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Εάν διαβάσει κανείς τη συνέντευξη του Λοβέρδου Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος θα δει ότι έχουν καταλάβει ότι μπορούν να διαπραγματευτούν το κέρδος του φαρμακοποιού με αντάλλαγμα την άμεση πληρωμή άρα και την κατάργηση του δανεισμού που πρέπει να κάνουν οι φαρμακοποιοί για τα ακριβά σκευάσματα.

Εάν βγουν από το παιχνίδι του κυνηγιού της προώθησης του ακριβού φαρμάκου οι φαρμακοποιοί, σειρά έχουν οι γιατροί που θα γράφουν τα ακριβά φάρμακα.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

5 Οκτωβρίου 2010, 19:21:26
Απάντηση #84
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Δεν είμαι σίγουρος ότι οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να προωθήσουν τα ακριβά φάρμακα, ειδικά τον τελευταίο καιρό.
Γνωρίζω 3 χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου προέτρεψαν ασθενείς να αποτανθούν σε άλλα φαρμακεία για την εκτέλεση των συνταγών τους (ΟΠΑΔ, υψηλού κόστους). Και μεταξύ μας είναι πλέον λογικό:
Όταν πρέπει να σκάσεις ντούκου ένα σεβαστότατο ποσό στην εταιρεία και να τα εισπράξεις από τον ΟΠΑΔ 6 μήνες αργότερα τουλάχιστον, δεν βγαίνει...
Και με μειωμένο πλέον περιθώριο κέρδους (18%).

Σωστή η πρόταση να εξοφλούν άμεσα τις οφειλές τους τα ταμεία, αλλά όπως χαρακτηριστικά έχει πει και ο ίδιος ο Λοβέρδος "δεν υπάρχει σάλιο" ...

5 Οκτωβρίου 2010, 19:38:04
Απάντηση #85
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είμαι σίγουρος ότι οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να προωθήσουν τα ακριβά φάρμακα, ειδικά τον τελευταίο καιρό.
Εγώ είμαι απόλυτα σίγουρος και το βλέπω σε πολλά φαρμακεία.
Εξαρτάται από τους όρους προμήθειας των φαρμάκων.
Επίσης, δεν είναι ανάγκη να γίνει για ένα πανάκριβο σκεύασμα αλλά για πολλά σχετικά ακριβά ή μη απαιτούμενα.

Επίσης όταν βλέπω να έρχεται ασθενής με μια ιογενή γριπούλα που τρέχει η μύτη του και ο φαρμακοποιός του έχει "πουλήσει" μια αντιβίωση, ένα αντιπυρετικό, ένα σιρόπι για το βήχα και καραμέλες για το λαιμό, συν μια πραζόλη για την αντιβίωση, πως πιστεύεις ότι μπορώ να το χαρακτηρίσω;
Ο ασθενής εάν το μπορεί θα πάει να τα γράψει στο βιβλιάριο.

Παρανομεί ο φαρμακοποιός ή όχι σε αυτή την περίπτωση όταν μόνο το αντιπυρετικό και οι καραμέλες δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή;
Και ίσως είναι και τα μόνα που χρειαζόταν ο ασθενής. Τα υπόλοιπα, γιατί;
Για κάνε ένα κοστολόγιο και πες μας. (επίσης, το amoxil είμαι σίγουρος ότι δεν το ξέρουν σαν αντιβίωση οι φαρμακοποιοι πλέον. Έχω χρόνια να το δω να δίνεται με τον παραπάνω τρόπο)

5 Οκτωβρίου 2010, 20:08:19
Απάντηση #86
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Κοίτα, εγώ αναφέρθηκα στα ακριβά σκευάσματα (89 υψηλού κόστους και άλλα υψηλής τιμής ανά μονάδα) τα οποία ο φαρμακοποιός αγοράζει επιτόπου. Αυτά δεν μπορούν να τα αντέξουν αρκετοί φαρμακοποιοί χωρίς άμεση εξόφληση από τα ταμεία. Αλλιώς, όπως ανέφερες και στο προηγούμενο post, καταφεύγουν σε δανεισμό με κεφάλαιο κίνησης (ή το άλλο, το factoring που έχει γονατίσει κόσμο και κοσμάκη).

Τώρα για τα άλλα που γράφεις, τι θες να σου πω; Υπάρχουν άνθρωποι και άνθρωποι και ο καθένας κρίνεται από αυτό που κάνει.
Και στους φαρμακοποιούς και στους γιατρούς. Ας μην τους τσουβαλιάζουμε όλους. Εμένα π.χ. η γυναίκα μου δεν τα κάνει αυτά που γράφεις γιατί δεν θέλει να κοροϊδεύει. Γι' αυτό και έχει πελάτες που την εμπιστεύονται.

Θες τη γνώμη μου; Καταρχήν, φταίνε και οι ασθενείς (οι Έλληνες εν γένει) που για ψύλλου πήδημα, τσουπ στο φαρμακείο για φάρμακο. Τσουπ στο γιατρό για αντιβίωση.
Ξέρεις πόσες φορές έχω ακούσει το διάλογο: "δώσε κάτι για κρύωμα/βήχα/συνάχι", "πάρε strepsils/depon, δεν χρειάζεσαι αντιβίωση", "βρε δώσε εσύ και άσε τι θα το κάνω", "αν έχεις ίωση δεν σου κάνει τίποτα", "βρε δώσε εσύ, τι πρόβλημα έχεις", κλπ.
Ξέρεις καλύτερα από μένα, πόσες φορές δεν πάνε στο γιατρό για διάγνωση γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν επίσκεψη ή να ταλαιπωρηθούν σε ουρές ή απλά γιατί βαριούνται...
Ξέρεις καλύτερα από μένα ότι πάνε στο γιατρό του ταμείου και του "υπαγορεύουν" τα φάρμακα που θα τους γράψει. Και του κάνουν σκηνή ή τον "θάβουν" αν δεν τους δώσει.
Τι να λέμε τώρα;

Αλλά μην λέμε ότι η προώθηση γίνεται πρωτίστως από τα φαρμακεία γιατί θα σηκωθούν οι πέτρες ! Εδώ έχει γίνει καθεστώς η σχέση γιατρού-εταιρείας (τα ξέρεις καλύτερα).

Το έχω ξαναγράψει: ο έλεγχος στην πηγή (συνταγογράφηση) θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μέχρι τότε θα έχουμε 100 εκατομύρια συνταγές το χρόνο...

5 Οκτωβρίου 2010, 20:11:40
Απάντηση #87
Αποσυνδεδεμένος

timex

Πάντως σήμερα είδα πως για να γίνει η δουλειά χρειάζονται πάντα δυο. Ένας φαρμακοποιός και ένας γιατρός.
Ασθενής έπαιρνε zyprexa(χρειαζόταν ένα κουτάκι τον μήνα).
Ο γιατρός της έγραφε δύο κουτάκια και ο φαρμακοποιός που έκανε την εξυπηρέτηση(πήγαινε δηλαδή το βιβλιάριο του ΙΚΑ σε γιατρό του ΙΚΑ για να συνταγογραφήσει τα Zyprexa) της έδινε το ένα κουτάκι όπως μας είπε η ασθενής!!!!
Το άλλο που να πήγαινε άραγε;
Αυτό έγινε τους 3 τελευταίους μήνες.Δεν μπορούσαμε να δουμε πιο παλιά γιατι το βιβλιάριο του ΙΚΑ ήταν καινούριο. Το ίδιο γινόταν και για το risperdal. Έγραφε 2 κουτάκια και έδινε το ένα!
Τη ρωτήσαμε για ποιο λόγο της γράφει  δυο ενω παίρνει ένα και είπε θα ρωτήσει στο φαρμακείο...

5 Οκτωβρίου 2010, 20:23:33
Απάντηση #88
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Χαίρομαι που συμφωνούμε. Χαίρομαι επίσης που συμφωνούμε και οι δύο ότι η όποια προώθηση είναι παράνομη και διώκεται, είτε πρόκειται για φαρμακοποιό που δίνει φάρμακα που απαιτούν ιατρική συνταγή είτε πρόκειται για γιατρό που προωθεί σκευάσματα μετά από συνεργασία με φαρμακευτική εταιρία.

Είμαι επίσης σύμφωνος μαζί σου ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνεται στην πηγή. Αλλά όπως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς όταν ο γιατρός κάνει συνταγογράφηση φαρμάκων που έχει ήδη λάβει ο ασθενής, δεν είναι η πηγή ο γιατρός που γράφει τα φάρμακα στο βιβλιάριο.

Άρα για να ελέγξουμε το γιατρό που γράφει την συνταγή στο βιβλιάριο του ασθενή πρέπει να σκεφτούμε τα εξής:
α) Αν ο ασθενής έρχεται με μια απλή συνταγή άλλου ιατρού που γράφει κάποια φάρμακα και τα οποία ο ασθενής δεν τα έχει λάβει τότε είναι καθαρά ευθύνη του ιατρού που θα συνταγογραφήσει στο βιβλιάριο το τι θα κάνει.
β) Αν ο ασθενής έχει λάβει ήδη τα φάρμακα τότε είναι ευθύνη του φαρμακείου. Και δεν ξεχνάμε ότι επισήμως και νομίμως ο ασθενής μπορεί να πάρει ότι φάρμακα θέλει με απλή συνταγή ιατρού αλλά τα πληρώνει και δεν κρατά τα αποκόμματα ο φαρμακοποιός γιατί θα γραφτούν στο βιβλιάριο. Τελεία.

Πάμε λοιπόν και λέμε:
1) Όταν πιάνουμε φαρμακοποιό με αποκόμματα φαρμάκων που δεν είναι στην χρόνια αγωγή του ασθενή του κλείνουμε το φαρμακείο για 6 μήνες.
2) Όταν πιάνουμε γιατρό να έχει σχέση με φαρμακευτική εταιρία και να προωθεί συγκεκριμένα σκευάσματα και/ή εκτός ενδείξεων του κόβουμε την άδεια για 6 μήνες. ( κλείνει το ιατρείο ή τίθεται σε διαθεσιμότητα)

Εάν εφαρμοστεί αυτό δεν θα στρώσουν καλά τα πράγματα; Διαφωνείς;

5 Οκτωβρίου 2010, 21:02:17
Απάντηση #89
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Προσωπικά βρίσκω "soft" τις ποινές που αναφέρεις (και αναφέρουν και τα δημοσιεύματα σήμερα για τους γιατρούς που έγραψαν συνταγές 180.000€ σε ένα μήνα). Κλέβουν το κράτος και τα ταμεία; Ποινικό αδίκημα, τελεία και παύλα. Τι πάει να πει του διακόπτεις τη σύμβαση με το ταμείο ή τον θέτεις σε αργία ή του κλείνεις το μαγαζί για λίγους μήνες;

Στα επιμέρους τώρα, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο κανόνας που αναφέρεις χρειάζεται μια ευελιξία. Π.χ. αν ο ασθενής χρειάζεται επειγόντως το φάρμακό του και αδυνατεί να το πληρώσει, είτε γιατί δεν έχει λεφτά (συχνό φαινόμενο τελευταία, το τεφτέρι πάει σύννεφο), είτε γιατί δεν προλαβαίνει να κλείσει ραντεβού σε εύλογο χρονικό διάστημα στο ΙΚΑ για να πάρει συνταγή. Είναι το λεγόμενο "δανεικό". Εκεί θα βρεις ορφανά κουπόνια που περιμένουν τη μάνα-συνταγή...

Το (2) που αναφέρεις είναι πολύ δύσκολο να το ελέγξεις, ιδιαίτερα όταν δεν βγάζει μάτι και ακολουθεί μια ρέγουλα...

Αλλά νομίζω ότι πλέον είμαστε όλοι προ των ευθυνών μας απέναντι στην κοινωνία. Δηλαδή είναι και θέμα συνείδησης στο κάτω-κάτω απέναντι στο συνάνθρωπό μας.
Αυτό ασχέτως ταμείων και κράτους. Π.χ. το φακελάκι του γιατρού ανήκει στην ίδια κατηγορία της ασυδοσίας.

Λέξεις κλειδιά: σκάνδαλο Νοβάρτις 

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1261 Απαντήσεις
610653 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Σεπτεμβρίου 2018, 16:55:18
από Denominator
0 Απαντήσεις
6830 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2013, 23:47:26
από Argirios Argiriou