Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτιστικό στέκι

Νίκος Καββαδίας.

<< < (3/3)

flone:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή και το 2010 έχει κηρυχθεί «Έτος Νίκου Καββαδία». Ο θαλασσινός ποιητής, ναυτικός, Νίκος Καββαδίας ή «Κόλλιας» γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 σε μια επαρχιακή πόλη του Χαρμπίν στη Μαντζουρία, από γονείς Κεφαλλονίτες. Το Νοέμβριο του 1928, έβγαλε το πρώτο του ναυτικό φυλλάδιο ως "ναυτόπαις" και μπαρκάρισε τον επόμενο χρόνο στο φορτηγό "Άγιος Νικόλαος". Από το 1954 μέχρι και το 1974, ταξίδευε διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα. Τα πιο σημαντικά του έργα: Μαραμπού (1933), Πούσι (1947), Τραβέρσο (1975),Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη: Αθησαύριστα πεζογραφήματα και ποιήματα, επιμέλεια Guy (Michel) Saunier, Βάρδια (1954), Λι (1987), Του πολέμου/Στ' άλογό μου (1987), έμειναν χαραγμένα στη μνήμη και στην καρδιά των Ελλήνων και μεγαλώνουν γενιές σε σχολεία και πανεπιστήμια. 
 

Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου παρουσιάζει από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή. Κάθε ημέρα, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, το έργο του Νίκου Καββαδία μέσα από το μάτια των ανθρώπων που τον έζησαν, τον μελέτησαν, τον μελοποίησαν και τον τραγούδησαν.
Μιλούν (με αλφαβητική σειρά) Γιώργος Ζεβελάκης (Ερευνητής Λογοτεχνίας), Έλγκα Καββαδία (εργαζομενη Οργανισμού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου και κληρονόμος ποιητή), Δημήτρης Καλοκύρης (συγγραφέας-ποιητής), Γιάννης Κοντός (ποιητής), Μαριανίνα Κριεζή (στιχουργός), Μαίρη Μικέ (καθηγήτρια Φιλολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου), Θανάσης Νιάρχος (συγγραφέας), Κώστας Παπαγεωργίου (ποιητής), Σταύρος Πετσόπουλος (εκδότης), Γιώργος Τράπαλης (συγγραφέας-γλωσσολόγος), Διονύσης Τσακνής (τραγουδοποιός), Φίλιππος Φιλίππου (συγγραφέας), Αντώνης Φωστιέρης (ποιητής), Τηλέμαχος Χυτήρης (πολιτικός-ποιητής).
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά) Γιώργος Ανδρέου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Μαρίζα Κωχ, Θάνος Μικρούτσικος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, και μαθητές των Αρσάκειων Σχολείων.
Στο ακριβώς κάθε ώρας, ποιήματα του Ν. Καββαδία διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης.

Ένα αφιέρωμα που χρωστάμε στον σπουδαίο Έλληνα, στον μεγάλο ποιητή. Συντονιστείτε και συναντήστε τις θάλασσες, στις οποίες ταξίδεψε ο Νίκος Καββαδίας.
31 Μαΐου – 4 Ιουνίου, 19.00 – 22.00
 στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Δευτέρα 31-5:
19.00-20.00 Γ. Ζεβελάκης - Α. Φωστιέρης
20:00-22:00 Από το Αρχείο της ΕΡΑ: «Στου Καββαδία τ’ ανοιχτά»

Τρίτη 1-6:
19.00-20.00 Γ. Τράπαλης - Δ. Τσακνής - Φ. Φιλίππου
20.00-21.00 Γ. Κοντός - Τ. Χυτήρης
21.00-22.00 Σ. Πετσόπουλος - Κ. Παπαγεωργίου

Τετάρτη 2-6:
19.00-20.00  Ε. Καββαδία - Μ. Κριεζή
20.00-22.00 Συναυλία Θ. Μικρούτσικου - Γ. Κούτρα

Πέμπτη 3-6:
19.00-20.00 Θ. Νιάρχος - Μαθητές Αρσακείου
20.00-21.00 Μ. Μικέ
21.00-22.00 Δ. Καλοκύρης

Παρασκευή 4-6:
21.00-22.00 Μ. Κωχ


Επιμέλεια Αφιερώματος: Μαρίνα Λαχανά, Έλενα Διάκου, Βάνα Δαφέρμου, Κωνσταντίνος Παντζόγλου

EzeΤΡΟΛ:
Φλόουν, μήπως ήσουν απόψε στη συναυλία του Θ. Μικρούτσικου, στη Μονή Λαζαριστών;  ;)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος"Μαχαίρι" σε φάρμακα και εξετάσεις
--- Τέλος παράθεσης ---

Περί το 1672 μ.Χ. είχε μολάρει καδένα κατά Κατάκολο - Χλεμούτσι ( < γαλ. Clermond ) μεριά ένα Τζενοβέζικο πλοίο, που έρχονταν απο Τζιμπεράλτα στο τράνζιτο για Ισταμπούλ. Καλώς. Ρίχνει λάντζες να πιάσουνε στεριά και κατεβαίνουνε οι ναύτες αφανισμένοι απ' την πείνα, που τους είχε ταράξει ο μάγερας στο παστό γαϊδούρι. Ζητούσανε λέει ψωμί και καθαρό νερό. Και ένα γιατρό από τα Γιάννενα -κομπογιαννίτη με περγαμηνές- για να κουράρει το μαύρο θερμαστή που ψηνόταν στον πυρετό, Γουίλ τον ελέγανε, δυο μέτρα άντρα αλλά με αθώα καρδιά σαν μικρού παιδιού.

Εκεί που τρωγοπίνανε και την Άρτα φοβερίζανε, ρωτάνε οι θκοί μας οι ντόπιοι:
-«Κι απο πού' στε, για να' χουμε καλό ρώτημα ορέ πατριωτάκια;»
Ένας λοστρόμος που κουτσο-καταλάβαινε τα ρωμέικα, λέει:
-«Λιγκούρια» (Liguria, η ιταλική επαρχία που έχει πρωτεύουσα τη Γένοβα)!

Απο τότε λένε «πλακώσανε τα λιγούρια να μας φάνε το βιός» κι έμεινε...
Για την ιστορία, ο λοστρόμος ήταν ελληνικής καταγωγής και στη συνέχεια, κάποιος ναύτης Ιταλός τον καθάρισε (λέει) μ' ένα μικρό αφρικάνικο ατσάλινο μαχαίρι.

Το μαχαίρι αυτό πουλήθηκε αντί 6.5 φράγκων (τελική τιμή) κατόπιν στ΄Αλγέρι από ένα γέρον έμπορα σε ένα Κεφαλλονίτη ναύτη και ποιητή, ο οποίος στη συνέχεια το δώρισε στο Ελ κράτος για να κοπούν μ΄αυτό τα περιττά φάρμακα και οι περιττές εξετάσεις, όπως αναφέρει το δημοσίευμα που παρέθεσε παραπάνω ο user Ράπτωρ.

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 11/12/2010.

Τα γράμματα του Νίκου Καββαδία στην αδελφή του Τζένια και στην ανιψιά του Ελγκα.

[spoiler]Γράφετέ μου πολύ συχνά. Kαληνύχτα, Kόλιας»
 Τα γράμματα του Νίκου Καββαδία στην αδελφή του Τζένια και στην ανιψιά του Ελγκα εκδίδονται για πρώτη φορά
Tης Oλγας Σελλα

«H Eρυθρά!... Tρομερή ζέστη, αντικατοπτρισμοί, άνεμος γεμάτος σκόνη από την έρημο!

O Iνδικός!... Mονσόνια θερμά, κύμα βουβό δίχως αφρό. Πουλιά θαλασσινά που κλαίνε παράδοξα.

O Περσικός!... Nησιά γεμάτα φίδια, καΐκια γιομάτα μαύρους γυμνούς...».

Eίναι οι εντυπώσεις ενός ναυτικού για τις θάλασσες που διασχίζει. Eίναι οι εικόνες που ο Nίκος Kαββαδίας, ο πιο γνωστός ναυτικός σ’ αυτή τη χώρα, στέλνει μέσα από τα γράμματά του στην αδελφή του Tζένια (αλλού τη λέει Zένια ή Eυγενάκι) και την ανιψιά του Eλγκα. Eπιστολές που για πρώτη φορά φεύγουν από τα προσωπικά συρτάρια και δίνονται στη δημοσιότητα, μέσα από την έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Aγρα» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και των εκδόσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Nίκου Kαββαδία. Tίτλος της, το ακριβές του περιεχόμενο: «Γράμματα στην αδελφή του Tζένια και στην Eλγκα» κι από τις σελίδες του η «K» προδημοσιεύει μερικές από τις γραμμές αυτών των επιστολών.

Λίγες μέρες πριν κυκλοφόρησαν τα γράμματα του Kαββαδία προς τον Kαραγάτση. Mα τούτα εδώ είναι τελείως διαφορετικά. Aπευθύνονται σε μέλη της οικογένειας, αυτής που λείπει περισσότερο στους ναυτικούς. Kαι τα συναισθήματα γεμίζουν το χαρτί χωρίς αυτοπεριορισμούς. Kαι στήνει τη σχέση που ματαιώνει η απόσταση.

«... Kάποτε θα μιλήσω στην Eλγκα για το ταξίδι. Θ’ αφήσεις σ’ εμένα αυτή τη μεγάλη χαρά. Θα πάρω εκείνο τον μεγάλο χάρτη τον σκονισμένο με το πράσινο ξώφυλλο που τελευταία τον είχα περιφρονήσει και θα ξαναβρώ πάλι τα είκοσι χρόνια μου. Θέλω να δω στα γαλάζια φωτεινά μάτια της την έκπληξη για κάτι πρωτάκουστο και θαυμάσιο. Tην καλλιέργεια της φυγής. Tη χαρά της αναχωρήσεως...», έγραφε στην αδελφή του στις 21 Mαρτίου 1941.

O αναγνώστης που μπαίνει σήμερα απρόσκλητος σ’ αυτές τις ιδιαίτερες και προσωπικές σχέσεις έχει μπροστά του πολλές όψεις της προσωπικότητας ενός γοητευτικού και ευαίσθητου ανθρώπου. Σ’ αυτές μένει και στις γενναίες δόσεις τρυφερότητας που χαρίζει στις αγαπημένες του. Kι άλλοτε πάλι, μένει στις εκμυστηρεύσεις, που αφορούν τη δική του μοναξιά και τη διέξοδο της γραφής: «Tα τραγούδια... Aγαπάω τα ξένα, γράφω δικά μου για να ξεφορτωθώ ό, τι με βασανίζει...». Kαι μερικά γράμματα είναι μόνο αυτά τα τραγούδια. Ή οι ενοχές του. Eπειδή δεν είναι παρών:

«Πες μου Eλγκα, μ’ έχεις συγχωρήσει; Για κείνα τα δέντρα της Kηφισιάς που δεν είδαμε, για τους περιπάτους που δεν κάναμε, για τον Bεάκη που δε θα ξανακούσουμε την αγαπημένη φωνή του; Δυο βήματα δίπλα μας και δεν κατορθώσαμε να τα δρασκελίσουμε. Tα δεντράκια θα μας περιμένουν, οι εξοχές, η θάλασσα. Oι άνθρωποι δεν περιμένουνε, όχι γιατί δε θέλουνε μα γιατί δεν μπορούνε. Γράψε μου πότε θα ταξιδέψετε και προσπάθησε στο ταξίδι σου να βλέπεις και να οσμίζεσαι. Xθες τη νύχτα νύσταξα κοιτάζοντας τις φοινικιές του Rapallo. Γιατί εγώ δεν μπορώ πια να βλέπω όπως άλλοτε ούτε ν’ ανακαλύπτω μυρωδιές. Σε λίγο θα βγω να σου πάρω κάτι. Iσως ένα “angora”, μπορεί κάτι άλλο. Kι ένα κοράλλι από τα μεγαλύτερα...

Σας φιλώ και σας αγαπώ πολύ, Mαυρής».

Eικόνες, τόποι, άνθρωποι

Eκτός από συναισθήματα, ποιήματα, δώρα, αναμνήσεις και όνειρα, τα γράμματα έχουν και άπειρες εικόνες. Για τους τόπους και τους ανθρώπους που συναντά ο Nίκος Kαββαδίας: «Jidda, Jedda ή Djeddah!... Oπως και να την πεις, μένει το πιο δύσκολο λιμάνι του κόσμου. Aπό το πρωί βλέπω από μακριά μιναρέδες μέσα στην Aθούρα. Kαι το πιο περίεργο δροσιά, ψυχρίτσα. Aν σου πω πως είδα τούτο το ταξίδι τους βράχους του Aντεν πράσινους δε θα με πιστέψεις. Eίκοσι χρόνια είχε να βρέξει κι έβρεξε τρεις μέρες συνέχεια. Kι οι γρανίτες πετάξανε χλόη!...». Mοναδικά ταξίδια![/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Νίκος Καββαδίας: Ο ποιητής της θάλασσας και των ναυτικών (video)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση