Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Νοεμβρίου 2024, 01:14:28

Αποστολέας Θέμα: Διευθέτηση της Εν Τω Βάθει Φλεβικής Θρόμβωσης στη Σουηδία.  (Αναγνώστηκε 34139 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

27 Μαρτίου 2010, 00:07:32
Αναγνώστηκε 34139 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πρωτόκολλο για τη διευθέτηση της Εν Τω Βάθει Φλεβικής Θρόμβωσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, του νομού Östergötland της Σουηδίας.
μετάφραση από τα Σουηδικά (1) .

(Ότι είναι γραμμένο με πλάγια καφέ γράμματα στο κείμενο αυτό, είναι σχόλια του μεταφραστή Αργύρη Αργυρίου.)

Το πρωτόκολλο αυτό είναι υπόδειγμα (κατά την γνώμη μου) καλής συνεργασίας μεταξύ Νοσοκομείου και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Περίληψη σε ελεύθερη μετάφραση από τα Σουηδικά, των βασικότερων σημείων του πρωτοκόλλου για τη διάγνωση και θεραπεία της Εν τω Βάθει Φλεβικής Θρόμβωσης στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας στο νομό Östergötland της Σουηδίας. Ο κάθε νομός και μερικές φορές και το κάθε νοσοκομείο ή και Κέντρο Υγείας στην Σουηδία έχουν τα δικά τους πρωτόκολλα που όμως μοιάζουν μεταξύ τους. Μερικά από τα παρακάτω ίσως να φαντάζουν εξωτικά για Ελληνικά δεδομένα αλλά παρόλα αυτά τα παραθέτω για να δώσω μια γεύση του πώς σκέφτονται στην Σουηδία επί του συγκεκριμένου θέματος. Εντύπωση κάνει το πώς έχουν έρθει σε ξεκάθαρη συμφωνία για πρακτικά θέματα, οι Νοσοκομειακές κλινικές που τους αγγίζει το θέμα, με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και ασφάλεια του Ασθενούς.

Το πρωτόκολλο αυτό ίσχυε για την περίοδο 01/09/2006 έως και 30/09/2007 αλλά σε επικοινωνία που είχα στις 15/03/2010 με τον Ελληνικής καταγωγής συνάδελφο Στέργιο Κεχαγιά (Stergios Kechagias) ο οποίος είναι Παθολόγος / Γαστρεντερολόγος, επιμελητής Α’ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Linkoping της Ostergotland και λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Linkoping, με ενημέρωσε ότι ακόμη ισχύει. Πολλά από τα σχόλια μου στο παρακάτω κείμενο οφείλονται σε δικές του επεξηγήσεις. Να τονιστεί ότι ο κ. Κεχαγιάς έχει μακρά πείρα και από εργασία σε Τ.Ε.Π. στο Νοσοκομείο του Linkoping.
 
Στη Σουηδία χρησιμοποιούν περισσότερο το Waran (βαρφαρίνη) αντί του Sintrom (ασενοκουμαρόλη). Βαρφαρίνη υπάρχει πάντως και στην Ελλάδα και κυκλοφορούσε παλιά με το όνομα Marevan ενώ τώρα (22/02/2010) με το όνομα Panwarfin.
 
Επειδή προσπαθώ να συνδέσω κάπως το κείμενο και με την Ελληνική πραγματικότητα, σε μερικά φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις κ.τ.λ. γράφω και ενδεικτικές τιμές δηλαδή το πόσο κοστίζουν στην Ελλάδα, καθώς και άλλες πρακτικές λεπτομέρειες.

Η Εν τω Βάθει Φλεβική Θρόμβωση είναι μια δυνητικά επικίνδυνη για την ζωή κατάσταση και στις Η.Π.Α. με πληθυσμό 308.000.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 100.000 άτομα από Εν Τω Βάθει Φλεβική Θρόμβωση και/ή Πνευμονική Εμβολή (2). Οπότε στην Ελλάδα των 11.000.000 υπολογίζεται το νούμερο αυτό να είναι περίπου 3.571 θάνατοι ανά έτος, δηλαδή πάνω από διπλάσιοι από όσους χάνουν την ζωή τους ανά έτος στους Ελληνικούς δρόμους, από τροχαία ατυχήματα (3).

Το παραπάνω πρωτόκολλο συμφωνεί επί της ουσίας και με επίσημα πρωτόκολλα από άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία (4) και οι Η.Π.Α. (5) αλλά και με πληροφορίες από μια σοβαρή Σουηδική Ιατρική ιστοσελίδα για επαγγελματίες Υγείας ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) (6).
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Απριλίου 2010, 14:52:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Μαρτίου 2010, 00:09:28
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Διαγνώσεις για τις οποίες ισχύει το παρακάτω πρωτόκολλο: Κεντρική θρόμβωση των κάτω άκρων, Περιφερική θρόμβωση των κάτω άκρων, θρόμβωση των φλεβών του βραχίονα.

Πώς γίνεται η διάγνωση:

Η κλινική διάγνωση είναι συχνά δύσκολη γιατί μπορεί να μην υπάρχουν τυπικά σημεία θρόμβωσης ενώ μπορεί να υφίστανται άλλες καταστάσεις οι οποίες να μιμούνται θρόμβωση όπως π.χ. ρήξη μυός, θρομβοφλεβίτιδα, τραύμα κ.τ.λ.

Για την κλινική αξιολόγηση, μπορεί κανείς να βοηθηθεί από ειδικό πίνακα που μας βοηθά να βαθμολογήσουμε την πιθανότητα να έχει ο Ασθενής Εν τω Βάθει Φλεβική Θρόμβωση.
 
Μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο διάφορους τέτοιους πίνακες, οι οποίοι καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα αν και δεν είναι ακριβώς οι ίδιοι (7), ( 8 ).

Το D-dimer δεν χρειάζεται να το παίρνουμε πάντα για την διάγνωση της θρόμβωσης. Μπορεί όμως να το χρησιμοποιήσει κανείς σε Ασθενείς μέχρι και 70 ετών που δεν έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο αν η πιθανότητα για φλεβική θρόμβωση είναι χαμηλή. Τότε ένα αρνητικό  D-dimer μαζί με χαμηλή κλινική πιθανότητα θρόμβωσης μας αποθαρρύνουν να θέσουμε την διάγνωση θρόμβωση στον μηρό και δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτε περισσότερο με τον Ασθενή μας ούτε και να του δώσουμε φάρμακα.  Για περισσότερο περιφερικές θρομβώσεις δεν μπορούμε να το εμπιστευόμαστε (το D-dimer) ιδιαίτερα. Σε περίπτωση χαμηλής κλινικής πιθανότητας θρόμβωσης με θετικό D-dimer κάνουμε υπέρηχο και αν αυτός είναι αρνητικός δεν χρειάζεται να δώσουμε τίποτε στον Ασθενή.
Αν όμως υπάρχει υψηλή ή μέτρια κλινική πιθανότητα  για φλεβική θρόμβωση δεν πρέπει να παίρνουμε το D-dimer γιατί το εργαστηριακό αυτό δεν είναι ενδεικτικό μόνο αυτής της πάθησης (είναι unspecific).

Στις 27/02/2010 ρώτησα δύο Μικροβιολόγους εδώ στην Καβάλα πόσο κοστίζει ένα D-dimer. Ο ένας μου είπε ότι κοστίζει 25 ευρώ και άλλος περίπου 30 ευρώ. Το αποτέλεσμα του D-dimer παίρνει περίπου 2 εικοσιτετράωρα για να βγεί από ένα ιδιωτικό μικροβιολογικό γραφείο. Επειδή τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία δεν καλύπτουν την εξέταση D-Dimer, συχνά οι Μικροβιολόγοι ζητούν από τον κλινικό Ιατρό να γράψει κάποιες άσχετες εξετάσεις που να κοστίζουν περίπου όσο και το D-dimer…

Υποψία θρόμβωσης σε ασθενείς μέχρι και 4 εβδομάδες μετά από Χειρουργική ή Ορθοπεδική επέμβαση διευθετούνται αρχικά από τον εφημερεύοντα Χειρουργό ή Ορθοπεδικό όπως έχει ήδη συμφωνηθεί.

Σε υποψία θρόμβωσης πάντως για τους υπόλοιπους ασθενείς, που δεν αναλαμβάνουν οι Χειρουργοί ή Ορθοπεδικοί, γράφουνε (οι Γιατροί της Πρωτοβάθμιας) παραπεμπτικό για υπέρηχο (duplex) ή φλεβογραφία (ανάλογα με το τι θα επιλέξει ο Ακτινολόγος) του κάτω άκρου, και αφού γίνει αυτή η ακτινολογική εξέταση πηγαίνει ο Ασθενής από τον ακτινολόγο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.). (Η φλεβογραφία βέβαια τα τελευταία χρόνια τείνει να εκλείψει σαν προτεινόμενη μέθοδος εξέτασης. Το μειονέκτημα βέβαια του υπέρηχου, που παρόλα αυτά χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα, είναι ότι τα ευρήματα του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ικανότητες του ακτινολόγου όπως άλλωστε και κάθε άλλη εξέταση με υπέρηχο. Μερικές φορές σαν εναλλακτική λύση στον υπέρηχο και την φλεβογραφία μπορεί να έχουμε την Μαγνητική Τομογραφία). Το απόγευμα μετά τις πέντε όταν δεν υπάρχει ακτινολόγος διαθέσιμος για τέτοιες εξετάσεις, δίνεται (όταν υπάρχει μέτρια ή σοβαρή υποψία θρόμβωσης), ακόμη και χωρίς ακτινολογική εκτίμηση, μια πρώτη δόση της ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους Innohep και η συνηθισμένη δόση είναι 175 μονάδες ανά κιλό σε μία δόση. Αν το Innohep δοθεί μεταξύ τις 8 και τις 12 η ώρα το βράδυ τότε ελαττώνουμε την δόση σε 90 μονάδες ανά κιλό. Τότε την επόμενη μέρα το πρωί που έρχονται όλοι οι ακτινολόγοι στην δουλειά γίνεται και ο υπέρηχος. (Στο Νοσοκομείο του Linkoping πάντως πριν την ώρα 16.00 δίνουν 175 IU/κιλό, μεταξύ 16.00 και 24.00 δίνουν 135 IU/κιλό και μεταξύ 24.00 και 08.00 δίνουν 90 IU/κιλό, έτσι ώστε το πρωί αν τα αποτελέσματα του υπερήχου δείξουν ότι πρέπει να συνεχιστεί το Innohep, να μπορούν δώσουν ολόκληρη δόση Innohep). Το Innohep προσπαθούν γενικά να το δίνουν το πρωί ενώ τη Βαρφαρίνη το βράδυ. Ο λόγος που δίνουν την Βαρφαρίνη το βράδυ είναι ότι όταν ο Ασθενής θα γυρίσει στο σπίτι του και θα δίνει πολυκλινικά αίμα τα πρωινά για μέτρηση του INR τότε μέσα σε λίγες ώρες βγαίνουν τα αποτελέσματα του INR και ο Ιατρός μπορεί να παίρνει τηλέφωνο τον Ασθενή μεσημέρι και να του λέει την νέα δοσολογία της Βαρφαρίνης που θα αρχίζει από το βράδυ της ίδιας ημέρας. Βέβαια την θεραπεία με Βαρφαρίνη την ξεκινάμε μόνο εφόσον έχουμε σιγουρέψει την διάγνωση και με τον υπέρηχο, ο οποίος μερικές φορές όπως εξήγησα, γίνεται λίγες ώρες αργότερα από την έναρξη της θεραπείας με Innohep. Σε περίπτωση που υπάρχει υψηλή ή μέτρια πιθανότητα για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση από το γόνατο και πάνω αλλά ο υπέρηχος είναι αρνητικός θεωρείται ότι δεν μπορεί να είναι θρόμβωση γιατί τα αποτελέσματα του υπέρηχου τότε είναι πολύ σίγουρα και δεν δίνουμε φάρμακα στον Ασθενή. Αν πρόκειται για κάτω από το γόνατο και ο υπέρηχος είναι αρνητικός τότε λέμε στον Ασθενή να αναπαυθεί για δύο 24ωρα με το πόδι ψηλά, δηλαδή το πόδι κατά κύριο λόγο πάνω σε καρέκλα ή σε τραπέζι, και να παίρνει Tabl. Lasix 40 mg x1 και μετά από 2 ημέρες ξανακάνουμε τον υπέρηχο.

Σε περίπτωση που πρόκειται για έγκυο ή για γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά και έχει πρησμένο το ένα πόδι χωρίς να βρίσκουμε τίποτε στον υπέρηχο του κάτω άκρου τότε μπορεί να πρόκειται για θρόμβωση κάποιας φλέβας μέσα στην λεκάνη και τότε χρειάζεται αξονική τομογραφία της λεκάνης για να το ανακαλύψουμε ).


Οι εργαστηριακές εξετάσεις που παραγγέλουμε είναι: Γενική αίματος, PK σύμφωνα με INR, APTT και Κρεατινίνη ορού.

Σε περιπτώσεις κληρονομικότητος για θρομβώσεις και/ή έλλειψης παραγόντων που να εξηγούν την θρόμβωση, σε νέους ασθενείς κάτω της ηλικίας των 50 ετών παίρνουμε και άλλα εργαστηριακά που είναι απαραίτητα για να δούμε μήπως υπάρχει κάποια θρομβοφιλική ασθένεια. Στο Linkoping παίρνουν τότε εξετάσεις για APC Resistance, Αντιθρομβίνη,     Αντικαρδιολιπινικά αντισώματα, Αντισώματα Λύκου (Lupus), Πρωτείνη C, ελεύθερη Πρωτείνη S,  Μετάλλαξη Προθρομβίνης και αυτές όλες οι εξετάσεις σύμφωνα με τον συνάδελφο κ. Κεχαγιά κοστίζουν στην Σουηδία  τον Μάρτιο του 2010  περίπου 2000 Σουηδικές κορώνες =  200 ευρώ. Στην Ελλάδα μάλλον κοστίζουν περισσότερο γιατί έναν ιδιώτη Μικροβιολόγο που ρώτησα μου είπε ότι μόνο η εξέταση για μετάλλαξη Προθρομβίνης κοστίζει τον Μάρτιο του 2010, 120 ευρώ. Τις υπόλοιπες τιμές δεν τις είχε πρόχειρες. Παραθέτω και σχετικό σύνδεσμο για το τι εργαστηριακά προτείνεται να παίρνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, από Σουηδικό διαδικτυακό Ιατρικό βιβλίο (9).
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιουνίου 2010, 17:14:46 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Μαρτίου 2010, 00:10:45
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Θεραπεία

Οι περισσότεροι Ασθενείς με φλεβική θρόμβωση μπορούν να λάβουν αγωγή εκτός νοσοκομείου με την χαμηλού μοριακού βάρους Ηπαρίνη, Innohep, υπό την προυπόθεση ότι η γενική κατάσταση του Ασθενούς και η συνεργασιμότητά αυτού, το επιτρέπουν. (Ο λόγος που προτιμούν το Innohep σε σχέση με π.χ. το Clexane  είναι ότι το Innohep είναι φθηνότερο). Εισαγωγή στο νοσοκομείο επιβάλλεται όταν η θρόμβωση εκτείνεται πάνω από την λαγόνα  καθώς και όταν υπάρχει έντονο οίδημα που απαιτεί να έχει ο Ασθενής το πόδι του ψηλά το πρώτο εικοσιτετράωρο. Το Innohep  δίνεται μια φορά την ημέρα υποδορίως σύμφωνα με τα παραπάνω. Η συνηθισμένη δόση είναι 175 μονάδες ανά κιλό. Εάν ο Ασθενής ζυγίζει πάνω από 105 κιλά τότε πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία σύριγγες Innohep μιας χρήσης. Τότε όμως και οι δύο ενέσεις μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα. Το Innohep  το δίνουμε συνήθως για 5 ημέρες (μέχρις ότου η ταυτόχρονη θεραπεία με βαρφαρίνη να ανεβάσει το INR σε θεραπευτικά επίπεδα (τιμή: 2 – 3) οπότε μετά συνεχίζουμε μόνο με βαρφαρίνη). Το Innohep το ξεκινάμε κατευθείαν ήδη από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (όταν πρόκειται για μεταξύ 16.00 το απόγευμα και 08.00 την άλλη μέρα το πρωί, για μέτρια ως υψηλού βαθμού πιθανότητα Εν τω Βάθει Φλεβικής Θρόμβωσης δίνουμε Innohep ακόμη και χωρίς υπέρηχο, και κάνουμε τον υπέρηχο την άλλη μέρα το πρωί και αναλόγως συνεχίζουμε και προσθέτουμε και Βαρφαρίνη το βράδυ όπως περιέγραψα παραπάνω) και ταυτόχρονα ξεκινά θεραπεία και με Βαρφαρίνη 2,5 mg, 4 ή 5 δισκία την πρώτη ημέρα και μετά 2 δισκία και 1 δισκίο την 2η και αντίστοιχα την 3η ημέρα. Νέα εξέταση αίματος του PK γίνεται την τρίτη ημέρα. ( Η θεραπεία με Βαρφαρίνη όμως δεν ξεκινά πριν σιγουρέψουμε την διάγνωση και ακτινολογικά όπως ήδη έχω περιγράψει).

( Προσθήκη του μεταφραστή για το πώς γίνεται αντίστοιχα η έναρξη θεραπείας με Tabl. Sintrom 4 mg x 20, από την σελ. 136 του Εθνικού Συνταγολογίου του 2007: Την 1η μέρα 8 – 12 mg. Την 2η μέρα 4 – 8 mg και στην συνέχεια δόση συντήρησης 1 – 8 mg την ημέρα με παρακολούθηση του χρόνου προθρομβίνης. )

Το θεραπευτικό διάστημα του INR για ασθενείς που παίρνουν Βαρφαρίνη λόγω εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης είναι 2 – 3 ενώ για ασθενείς που παίρνουν ισοβίως Βαρφαρίνη λόγω  τεχνητής μεταλλικής καρδιακής βαλβίδος είναι 2,5 – 3,5.

Επίσης όσον αφορά την παρακολούθηση του INR σε πολυκλινικούς ασθενούς στην Ελλάδα πήρα τηλέφωνο στις 25/02/2010 σε δύο διαφορετικούς μικροβιολόγους στην Καβάλα. Ο ένας μου είπε ότι ένα INR σε ανασφάλιστο Ασθενή το χρεώνει 6 ευρώ ενώ ο άλλος μου είπε ότι το χρεώνει 13,21 ευρώ!
 
Για ασθενείς που δεν μπορούν να παν οι ίδιοι σε μικροβιολογικό εργαστήριο, εδώ στην Καβάλα έχουμε μια ιδιώτη νοσηλεύτρια που πηγαίνει με μηχανάκι και κάνει αιμοληψίες στα σπίτια. Στις 03/03/2010 που την ρώτησα μου είπε ότι για μια αιμοληψία παίρνει 12 ευρώ.
Οι συνταγές για την βαρφαρίνη και για το Innohep γράφονται από το Τ.Ε.Π.

Στις 03/03/2010 κοίταξα τις Λιανικές τιμές των σχετικών φαρμάκων: Tabl. Panwarfin 5mg x 20 = 1,07 Ευρώ. Tabl. Sintrom 4 mg x 20 = 1,65 Ευρώ. Για τα Innohep αναφέρω ενδεικτικά την τιμή μιας συσκευασίας του, όπου το  Inj. Sol. Innohep 14.000 anti Xa 10/0,7 ml x 10 κοστίζει 118,16 Ευρώ, δηλαδή περίπου 11 ευρώ ανά ένεση.

Συμπληρώνουμε το παραπεμπτικό που επισυνάπτεται στο τέλος αυτού του κειμένου, για παρακολούθηση της αντιθρομβωτικής θεραπείας από Γενικό Ιατρό ή άλλο Ιατρό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η θεραπεία με βαρφαρίνη κρατά για 4 μέχρι και 6 μήνες αν δεν υπάρχει ξεκάθαρο αίτιο για την φλεβική θρόμβωση όπως είναι π.χ. η ακινησία.  Όμως για μια περιφερική εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση όπου το αίτιο έχει βρεθεί και είναι παροδικό αρκεί θεραπεία 2 μηνών. Σε βαριά γενικευμένη ασθένεια όπως π.χ. καρκίνος ή σε ηλικιωμένους Ασθενείς που ζουν σε γηροκομείο και που έχουν κλινική εικόνα θρόμβωσης μπορεί κανείς αντί να δώσει βαρφαρίνη να συνεχίσει με Innohep. Τότε μετά από 10 – 14 ημέρες θεραπείας με την συνηθισμένη δοσολογία συνεχίζουμε με μειωμένη δόση του Innohep συγκεκριμένα 90 μονάδες ανά κιλό και εικοσιτετράωρο. (Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και παίρνουν Βαρφαρίνη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αιμορραγία από ότι αυτοί που παίρνουν χαμηλού μοριακού βάρους Ηπαρίνη. Επίσης οι  έγκυες παίρνουν μόνο χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη και όχι βαρφαρίνη λόγω των παρενεργειών που μπορεί να έχει η βαρφαρίνη στο έμβρυο ). Δεν ξεχνούμε να δώσουμε στον Ασθενή ελαστική αντιθρομβωτική περικνημίδα και αυτό το αναλαμβάνει ειδικά εκπαιδευμένος βοηθός (εργασιοθεραπευτής) του μικροβιολογικού εργαστηρίου της Παθολογικής κλινικής. (Στην αρχή δίνουν στον ασθενή επί τόπου μια πρόχειρη περικνημίδα και μετά λίγες μέρες όταν ελαττωθεί το οίδημα έρχεται ο ασθενής και παίρνει καινούρια περικνημίδα που να ταιριάζει καλύτερα στο πόδι του.)
 
Έχω γράψει ξεχωριστό κείμενο σε άλλο μέρος αυτού το φόρουμ ( 10 ) σχετικά με τις αντιθρομβωτικές κάλτσες.

« Τελευταία τροποποίηση: 2 Απριλίου 2010, 15:06:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Μαρτίου 2010, 00:12:18
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν ξεχνούμε επίσης να αναφέρουμε στον Γενικό Ιατρό του Ασθενούς το περιστατικό για να αναλάβει την παρακολούθηση της αντιθρομβωτικής θεραπείας.  Για τον σκοπό αυτό στέλνουμε με φαξ στον Γενικό Ιατρό του ασθενούς αλλά και δίνουμε για σιγουριά και στο χέρι του Ασθενούς παραπεμπτικό (δείγμα του οποίου υπάρχει στο τέλος αυτού του κειμένου). Η αναφορά στον Γενικό Ιατρό δίνεται πρωινές ώρες Δευτέρα με Τετάρτη για να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσει ο Γενικός Ιατρός ο οποίος συνήθως δεν εργάζεται τα Σαββατοκύριακα να παρακολουθήσει σωστά τον Ασθενή. Τις άλλες ώρες και μέρες την ευθύνη για την αρχική παρακολούθηση του Ασθενούς (ακόμη και αυτών που δεν έχουν εισαχθεί) την έχει η Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου μέσω ενός γραφείου των εξωτερικών της Ιατρείων, το οποίο γραφείο συντομογραφείται AK και είναι υπεύθυνο για τις αντιθρομβωτικές αγωγές. Το εσωτερικό τηλέφωνο του AK είναι 3594 και είναι ανοικτό καθημερινές από 07.30 έως και 16.00 και τις Παρασκευές έως 14.00. Στο γραφείο ΑΚ πηγαίνει ο ασθενής μαζί με παραπεμπτικό στο χέρι που γράφει πώς θα παίρνει τα φάρμακά του, τις επόμενες ώρες/μέρες. Τα Σάββατα και τις Κυριακές υπεύθυνη είναι η Α' Παθολογική Κλινική στο εσωτερικό τηλέφωνο 3101.

Επανεξέταση του ασθενούς γίνεται συνήθως μία εβδομάδα μετά την έναρξη της θεραπείας καθώς και μετά την λήξη της θεραπείας, και αυτές οι επανεξετάσεις γίνονται στο Κέντρο Υγείας του Ασθενούς.
 
Δείτε και σχετικές παρατηρήσεις μου σχετικά με την θεραπεία με Sintrom σε άλλο μέρος αυτού του φόρουμ (11).
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Απριλίου 2010, 15:12:58 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Μαρτίου 2010, 00:14:18
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δείγμα παραπεμπτικού από το Νοσοκομειακό Ιατρό προς τον Γενικό Ιατρό, για παρακολούθηση αντιθρομβωτικής θεραπείας:

Ημερομηνία:........................

Ονοματεπώνυμο Ασθενούς........................................................................

Ασφαλιστικό Ταμείο και αριθμός μητρώου του Ασθενούς ...............................................

Διάγνωση ..............................

Φάρμακο (υπογραμμείστε ποιό) :
 
Waran               Marcoumar         Innohep    ........ μονάδες.

Διάρκεια θεραπείας (υπογραμείστε ποιά):

3 μήνες,    6 μήνες,   12 μήνες,

Ηλεκτρική ανάταξη + 4 εβδομάδες (αυτό σε περίπτωση ανάταξης νεοεμφανιζόμενης κολπικής μαρμαρυγής, όπου πρώτα γίνεται θεραπεία με Βαρφαρίνη ώστε το INR να είναι σε θεραπευτικά επίπεδα (δηλαδή 2 – 3) επί 3 – 4 εβδομάδες μετά γίνεται η ηλεκτρική ανάταξη και ύστερα συνεχίζει η θεραπεία με Βαρφαρίνη για άλλες 4 εβδομάδες. Σε περίπτωση βέβαια αντένδειξης για θεραπεία με Βαρφαρίνη δίνουμε Innohep),  
επ’αόριστον,         εφ’όρου ζωής.
 
Σε ποιά τιμή του  INR στοχεύουμε: .........................

Πληροφορίες που δόθηκαν στον Ασθενή ( υπογραμμίστε ποιό ή ποιά από τα παρακάτω έγινε):

Δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις παρενέργειες.
        
Δόθηκε μεταλλική ταυτότητα ότι παίρνει αντιπηκτικά να την κρεμά γύρω από τον λαιμό του.

Δόθηκε κάρτα όπου αναγράφεται η δοσολογία του αντιπηκτικού.

Του πήραν μέτρα για ελαστική αντιθρομβωτική περικνημίδα.

Του δόθηκαν πληροφορίες για το πού και πότε θα δίνει αίμα για εργαστηριακές εξετάσεις.


Τον Ασθενή θα τον αναλάβει (υπογραμμίστε ποιό από τα δύο ισχύει):

Η Παθολογική κλινική μέσω του γραφείου αντιπηκτικής αγωγής  (ΑΚ) των εξωτερικών Ιατρείων.

Ο/Η Γενικός Ιατρός του Ασθενούς,  κύριος / κυρία ...........................

Η δοσολογία της Βαρφαρίνης:   ......
( δες συνημμένο αρχείο )



Η Δοσολογία του  Innohep:  ............
( δες συνημμένο αρχείο )



Οι μετρήσεις των απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων του Ασθενούς γίνονται (υπογραμμίστε ποιό από τα δύο):

Στο γραφείο ΑΚ των  εξωτερικών Ιατρείων της Παθολογικής κλινικής.

Στο Κέντρο Υγείας του Ασθενούς.

Ο Υπεύθυνος Ιατρός της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Vrinnevi της Östergötland που εξέτασε τον Ασθενή (σφραγίδα και υπογραφή):

......................................................................................

« Τελευταία τροποποίηση: 2 Απριλίου 2010, 15:15:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Μαρτίου 2010, 00:17:21
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το παραπάνω πρωτόκολλο έγινε μετά από συνεργασία των:

Ove Nilsson Rommel
Επιμελητή Α’ της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Vrinnevi του Norrköping.

Mats Wernerson,
Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Kneippen του Norrköping.

Salvatore Ascione
Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Vikbolandet.

Håkan Karlsson
Επιμελητή Α’ της Ακτινολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Vrinnevi του Norrköping.




Η διεύθυνση και τα τηλέφωνα του Γραφείου Αντιπηκτικής Αγωγής της Παθολογικής Κλινικής του Norrköping:
Γραφείο ΑΚ,
Νοσοκομείο Vrinnevi,
601 82 Norrköping.
Τηλέφωνο 011 – 22 35 94 και φαξ 011 – 22 35 79
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Μαρτίου 2010, 18:30:46 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Μαρτίου 2010, 00:18:10
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Βιβλιογραφία:

1) Το πρωτότυπο πρωτόκολλο διευθέτησης της Εν τω Βάθει Φλεβικής Θρόμβωσης στο Νομό Östergötland της Σουηδίας:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

2) The Surgeon General’s Call to Action to prevent Deep Vein Thrombosis and Pulmonary Embolism, 2008.
U.S. Department of Health and Human Services.
Section I: Deep Vein Thrombosis and Pulmonary Embolism as Major Public Health Problems.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


3) Το ΒΗΜΑ, 08/10/2008 (Πρωταθλητές Ευρώπης στα Θανατηφόρα Τροχαία. Το 2007, σε κάθε 1 εκατ. Έλληνες αντιστοιχούσαν 141 νεκροί από τροχαία).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

4) Σχετικό πρωτόκολλο για διευθέτηση της Εν τω Βάθει Φλεβικής Θρόμβωσης από την Βρετανία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

5) Σχετικό πρωτόκολλο για διευθέτηση της Εν τω Βάθει Φλεβικής Θρόμβωσης από τις Η.Π.Α.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

6) Σχετικό άρθρο από τις 27/08/2009 για την Εν τω Βάθει Φλεβική Θρόμβωση στον διαδικτυακό Σουηδικό Ιατρικό κόμβο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
7) Μέθοδος βαθμολόγησης της πιθανότητας για Εν Τω Βάθει Φλεβικής Θρόμβωσης ( Wells et al: Lancet 1997; 350: 1795-1798.)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Online calculator of Wells' Score for risk of DVT (Deep Vein Thrombosis).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

8 ) Άλλη Μέθοδος βαθμολόγησης της πιθανότητας για Εν Τω Βάθει Φλεβικής Θρόμβωσης (Autar DVT Risk Assessment Scale).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

9) Εργαστηριακές εξετάσεις που προτείνονται στο νομό Östergötland της Σουηδίας σε περίπτωση που υποψιαζόμαστε κληρονομική ή επίκτητη τάση για Εν Τω Βάθει Φλεβικές Θρομβώσεις.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


10) Σχετικά με τις αντιθρομβωτικές κάλτσες.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

11) Σχετικά με την ρύθμιση του Sintrom.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Οκτωβρίου 2012, 19:15:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Αυγούστου 2021, 08:10:15
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Can You Die if You Have a Blood Clot in Your Leg?

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
10 Απαντήσεις
37121 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Ιανουαρίου 2014, 12:00:49
από Δ. Κουναλάκης
4 Απαντήσεις
9343 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαΐου 2011, 15:29:18
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
6789 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Νοεμβρίου 2012, 00:09:56
από schumifer
1 Απαντήσεις
40006 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Απριλίου 2017, 07:21:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
20477 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Αυγούστου 2020, 12:54:39
από Argirios Argiriou