ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Διαφοροδιάγνωση Υστερικής κρίσης από Επιληψία ή και Εγκεφαλικό επεισόδιο??

(1/4) > >>

anasm:

Γειά χαρά!!

Τις προάλλες, στο βαπόρι που ταξιδεύω,
προέκυψε ένα φοβερό περιστατικό με μια επιβάτιδα (ίσως, καθόλου τυχαίο το οτι προέκυψε σε γυναίκα...),
το οποίο, σίγουρα, κάνει "αίσθηση"!!..
Στα ξαφνικά,
άρχισε να κάνει, ας πούμε άτυπους σπασμούς, και να μένει καθηλωμένη στην πολυθρόνα της,
σε μια κατάσταση "κατώφλι" για απώλεια συνειδήσεως..
Έπεσαν πάνω της, κάποιοι γιατροί, που τυχαία συνταξίδευαν, και ομόφωνα είπαν κρίση "Υ"..

Παρόλ'αυτά,
η "κλινική εικόνα", στα μάτια ενός (άπειρου) Αγροτικού,
παρέπεμπε σε Επιληπτική κρίση, ή ενδεχομένως και ιδιάζουσα μορφή εγκεφαλικού (??)(...)
Πώς μπορούμε,
σε Πρωτοβάθμιο επίπεδο, εννοείται(!!),
να διαφοροδιαγνώσουμε την κρίση "Υ", από κρίση "Ε" και το εγκεφαλικό επεισόδιο-ενδεχόμενη "άτυπη" μορφή με σπασμούς (??)(...)

Σας ευχαριστώ πολύ. ??? :)

Δ. Κουναλάκης:
Αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις.... Η υστερία τίθεται ως διάγνωση εξ αποκλεισμού των άλλων.....

Συνήθως σε υστερία τα συμπτώματα μειώνονται μόλις η/ο ασθενής νιώσει ότι βρίσκεται εκτός του βλέμματος του άμεσα συγγενικού/φιλικού περιβάλλοντος του και ταυτόχρονα τυγχάνει της προσοχής/στοργής του ιατρού. Η έκφραση της αγωνίας/προσοχής του συγγενικού περιβάλλοντος χειροτερεύει τα συμπτώματα.
Βελτίωση στις εκφράσεις του προσώπου κατά την "κουβεντούλα", σε πόνο/ταχυκαρδία/αίσθημα δύσπνοιας είναι σημείο που ταιριάζει με υστερία.

Και η λύση πολλές φορές είναι καθαρά ευρηματική, όπως στο παρακάτω ανέκδοτο-πραγματική ιστορία:
Στα ΤΕΠ νοσοκομείου φέρνουν ένα νεαρό άνδρα σε κατάσταση παρόμοια με αυτή που περιγράφεις. Τα κλινικά παθολογικά ευρήματα απουσίαζαν αλλά παρά ταύτα κανείς δεν ήταν σίγουρος ότι δεν είχε κάνει κατάχρηση κάποιου φαρμάκου ή κάποια απόπειρα αυτοκτονίας. Ψάχνοντας ένας από τους ιατρούς τα προσωπικά αντικείμενα του ασθενή, βρίσκει στις τσέπες κουπόνια ενίσχυσης του ΚΚΕ. Ενώ όλοι είχαν απογοητευθεί, αυτός ψιθυρίζει κάτι στο αυτί του ασθενή και σε λίγα δευτερόλεπτα, ο ασθενής σηκώνεται και βγαίνει από το ΤΕΠ περπατώντας χωρίς να έχει τίποτα. Τι είχε ψιθυρίσει ο γιατρός;

"Σύντροφε, σήκω απάνω, ντροπιάζεις το κόμμα"

Τώρα όσον αφορά την γυναικεία υστερία, θα με συγχωρέσουν οι γυναίκες συνάδελφοι, αλλά σηκώνει μεγάλη κουβέντα και δεν θέλω να δώσω τροφή σε αντι-φαρμακο-λάτρεις (πχ Διακομιστή) καθώς στο παρελθόν η θεραπεία δεν περιελάμβανε φάρμακα αλλά πιο οικονομικές (και ίσως και αποτελεσματικές) μεθόδους που σήμερα θεωρούνται taboo.

Μπορείτε να ξεκινήσετε από εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πατρωνάκης Μάνος:
 Κόψτε ευθύς εξ αρχής το ''θεωρείο''. Η άρρωστη, μα πολλές φορές και οι γένους αρσενικού ασθενείς, παρουσιάζουν ένα είδος θεατρινισμού στις
εκδηλώσεις τους, π.χ. παράλυση εν είδει ''γαντιού'', ''από δω και κάτω''. Η συμπτωματολογία ''πλαστική'' και ευμετάβλητη με πειθώ ή ύπνωση
-δοκιμάστε-.
 Πάντα τα συμπτώματα του αρρώστου κρύβουν ένα διεκδικητικό χαρακτήρα, προς επίτευξη στόχου, ή εκδίκησης. Οπως επίσης πάντα υπάρχει ένα
υπόστρωμα με ποικίλου είδους σεξουαλικές διαστροφές στο αναμνηστικό που κρύβουν την εν τω βάθει ανικανότητα.
 Αργύρη τι λες εσύ;

anasm:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜπορείτε να ξεκινήσετε από εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

--- Τέλος παράθεσης ---

Ρίχνοντας μια ματιά στη συγκεκριμένη σελίδα του wikipedia,
νομίζω αντιλήφθηκα οτι,
έχει στοιχεία μιας Νεύρωσης, με έντονη Ψυχοσωματική "Κλινική εικόνα", που απορρέει και εφορμάται από ενορμήσεις καθαρά σεξουαλικού χαρακτήρα, με έντονη απόχρωση Νυμφομανίας...

Είναι, τελικά έτσι??
Ή, άθελά μου, μ'έχει επηρεάσει η Ψυχιατρική, που κάποτε μ'ενδιέφερε σαν Ειδικότητα??... ??? ???

Πάντως, σας ευχαριστώ, πραγματικά, για την άμεση και διαφωτιστική ανταπόκρισή σας... :)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Κόψτε ευθύς εξ αρχής το ''θεωρείο''. Η άρρωστη, μα πολλές φορές και οι γένους αρσενικού ασθενείς, παρουσιάζουν ένα είδος θεατρινισμού στις
εκδηλώσεις τους, π.χ. παράλυση εν είδει ''γαντιού'', ''από δω και κάτω''. Η συμπτωματολογία ''πλαστική'' και ευμετάβλητη με πειθώ ή ύπνωση
-δοκιμάστε-.
 Πάντα τα συμπτώματα του αρρώστου κρύβουν ένα διεκδικητικό χαρακτήρα, προς επίτευξη στόχου, ή εκδίκησης. Οπως επίσης πάντα υπάρχει ένα
υπόστρωμα με ποικίλου είδους σεξουαλικές διαστροφές στο αναμνηστικό που κρύβουν την εν τω βάθει ανικανότητα.
 Αργύρη τι λες εσύ;

--- Τέλος παράθεσης ---

Σας ευχαριστώ πολύ, εννοείται και εσάς.. :)
Μάλλον, ίσως, επαληθεύετε την παραπάνω θεώρηση-παρατήρηση που ανέφερα...
Ειδικά αυτό το "...την εν τω βάθει ανικανότητα."
Μπορείτε, να μας την αναλύσετε λίγο παραπάνω???... ??? ???

Δ. Κουναλάκης:
μμμμ μάλλον είσαι σε λάθος δρόμο anasm
Η υστερία δεν είναι νόσος, είναι κλινική εικόνα ή σύμπτωμα όπως πχ ο ίκτερος. Η υστερία ως περιγραφή κατάγεται από τον Ιπποκράτη που το σύνδεσε με την γυναικεία μήτρα. Και μια κλινική εικόνα συχνά τυγχάνει να χρησιμοποιείται ως διάγνωση. Όμως δεν είναι νόσος. Η αιτιολογία για αυτή την κλινική εικόνα μπορεί να είναι περισσότερες από μια νόσοι και χρήζει διερεύνησης και διαφοροδιάγνωσης.

Μπορεί να είναι μια διαταραχή πανικού, μια επιληπτική κρίση, μια σχιζοφρένεια, μια νοητική καθυστέρηση ή και ένας επιτυχημένος θεατρινισμός. Αυτή είναι η δουλειά σου σαν ιατρός να βρεις ποια είναι η νόσος που εμφανίζεται με αυτή την κλινική εικόνα και να αναζητήσεις τα βαθύτερα αίτια σε μια νεύρωση (αν είναι) για να έχεις και στοχευμένη θεραπεία. Συνεπώς, η διάγνωση "υστερία" είναι το μέσο της διαδρομής για την διάγνωση και η συνέχεια είναι και η πιο δύσκολη.

Εγώ θα σου κάνω το συγκεκριμένο θέμα δύσκολο....
Κάτι φεγγάρια που διάβαζα νευροφυσιολογία και άρθρα σχετικά με νευροεπιστήμες είχα διαβάσει για μελέτες που λέγανε ότι κατά τον οργασμό στην γυναίκα απελευθερώνονταν πεπτίδια που συγγένευαν στην χημική τους δράση με τις βενζοδιαζεπίνες και μαζί ενδορφίνες. Αυτά βασισμένα σε λειτουργικές απεικονιστικές εξετάσεις όπως pet scan και εγκεφαλογραφήματα.

Αλήθεια τι δίνουμε σε διαταραχή πανικού σαν θεραπεία εκλογής; Μήπως βραχείας δράσης βενζοδιαζεπίνες και αντικαταθλιπτικά;

Προσωπικά δεν ξέρω, δεν έχω μελέτες, δεν το ενστερνίζομαι αλλά την απορία την έχω: Μήπως, απουσία φαρμάκων οι παλαιότεροι (συμπεριλαμβανομένου του Ιπποκράτη) χρησιμοποιούσαν τα ενδογενή; Έχετε δοκιμάσει να δείτε πότε αρχίζουν να απαιτούν τις βενζοδιαζεπίνες οι ασθενείς σας;

Αραγε η σεξουαλική διαταραχή είναι μια αιτία για την εμφάνιση αυτής της κλινικής εικόνας ή η αφορμή για ένα πρόβλημα που προϋπάρχει και υπο-θεραπεύεται ενδογενώς μέχρι που μια σεξουαλική δυσλειτουργία το απορυθμίζει;
Δεν έχω απάντηση και δεν έχω και βιβλιογραφία....

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση