ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Διαφοροδιάγνωση Υστερικής κρίσης από Επιληψία ή και Εγκεφαλικό επεισόδιο??

<< < (3/4) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Ίσως φαίνεται μια επιφανειακή διαφωνία μου με τον Πατρωνάκη ή τον flone αλλά δεν διαφωνώ σε αυτά που περιγράφουν.

Όμως νιώθω ότι ίσως καταλαβαίνω καλύτερα τον anasm και θα επιμείνω ότι άλλο πράγμα η κλινική εικόνα της "υστερίας" (και όχι της γυναικείας υστερίας") και άλλο η διάγνωση της υστερίας ως ψυχιατρικής διαταραχής που αποτελεί διάγνωση αφού έχουν αποκλειστεί πολλά πράγματα. Και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετούς κωδικούς στο DSM IV και στο ICD-10 με τις ποιοτικές διαφορές που εμφανίζουν.

Προσωπικά, εγώ δεν είμαι καλός γιατρός στην διάγνωση της υστερίας ως διάγνωσης ίσως γιατί προϋπάρχουν δικές μου τραυματικές εμπειρίες με ασθενείς που είχαν βαφτιστεί επίσημα από νευρολόγους και ψυχιάτρους ως "υστερία", νεύρωση, σχιζοφρένεια, αλλά πέθαναν αιφνίδια και για κάποια περίπτωση έγινε νεκροτομή (και έτσι έμαθα για ένα εγκεφαλικό ανεύρισμα), για άλλες όμως όχι, και δεν θα μάθω ποτέ. Επίσης, μια περίπτωση επεισοδίων "υστερίας" θεραπεύτηκε ως δια μαγείας μετά από ένα ablation σε ένα δεμάτιο που ανακαλύφθηκε τυχαία σε ένα χειρουργείο. Και ας αφήσουμε και μια περίπτωση αρτηρίτιδας.....

Συνεπώς για τον anasm θα ήθελα να φοβάται κι ας αποδειχτεί εκ των υστέρων υστερία. Η κλινική εικόνα δεν είναι πάντα τυπική για καμιά διάγνωση και αυτό είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ιατρό της πρωτοβάθμιας. Ωστόσο, κάθε διερεύνηση σε ψυχολογικό επίπεδο και σε πρακτικά tips σαν αυτά που αναφέρει ο flone είναι αποδεκτή. Όταν δεν έχεις διάγνωση, αυτοσχεδιάζεις με βάση την αρχή, κάνω ότι μπορεί να ωφελήσει αλλά σίγουρα δεν θα βλάψει. Σχετικά με τα νευρολογικά κουτσομπολιά θα συμφωνήσω απόλυτα για το χαρακτηρισμό, καθώς έχουμε πάρα πολλά ακόμη να μάθουμε στην ιατρική και μπορεί μετά από 200 χρόνια, αυτά που σήμερα είναι στο DSM να θεωρούνται ότι θεωρείται σήμερα η τότε διάγνωση "γυναικεία υστερία" έτσι απλά.

anasm:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΨυχογενής κρίση (μετατρεπτική εκδήλωση)
Κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης
Βαθμιαία εγκατάσταση/σταδιακή λύση
Αν υπάρχει δάγκωμα γλώσσας, είναι από πάνω
Σπάνια υπάρχει τραυματισμός
Μάτια κλειστά με αντίσταση στην προσπάθεια ανοίγματός τους απο τον εξεταστή (έτσι τον πήρε χαμπάρι ο ...σύντροφος Νευρολόγος!!!)
Ρυθμικές κινήσεις πυέλου (pelvic thrusting)
Κλάμα συχνό
Κυάνωση σπάνια
Κινήσεις κεφαλής από το ένα πλάι στο άλλο (side-to-side head shaking)
Μη σύγχρονα (μεταξύ των άκρων) αυτόματα κινητικά φαινόμενα
    ΠΡΟΣΕΞΤΕ: ο κλόνος (unidirectional) είναι επιληπτικό φαινόμενο, ο τρόμος (ρυθμική εναλλασσόμενη σύσπαση αγωνιστών/ανταγωνιστών) είναι συνήθως  "υστερία"
Μετακριτική φάση δεν υπάρχει
Τα κινητικά φαινόμενα υποχωρούν προσωρινά με απόσπαση της προσοχής.
Υπεραερισμός (hyperventilation)
Ψάξτε για ιστορικό physical ή sexual abuse

Επιληπτική κρίση
Ανεξάρτητα από κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης
Απότομη εγκατάσταση και λύση
Αν υπάρχει δάγκωμα γλώσσας, είναι στο πλάι
Συχνά υπάρχει τραυματισμός
Μάτια ανοιχτά
Κλάμα σπάνια
Κυάνωση συχνή
Μετακριτική φάση

ΥΓ Εντυπωσιασμένος από την ενημέρωση του κ. Κουναλάκη πάνω στα νευρολογικά κουτσομπολιά :D

--- Τέλος παράθεσης ---

Γειά χαρά!!

Σας ευχαριστώ/ούμε πολύ για τις παρατηρήσεις σας, και τα χειροπιαστά, άμεσα "διαφοροδιαγνωστικά" κλινικά σημεία!!...
Μήπως μπορείτε, με κάποια παραπομπή -πχ. video στο Youtube κλπ,
να καταλάβω τη χαρακτηριστική εικόνα μεταξύ "κλόνου" και "τρόμου"???...
Σε γενικές γραμμές, αναμενόμενα νομίζω(...), κάθε Αγροτικός, κατά μέσο όρο, δικαιολογημένα "ισοπεδώνει" κάθε
"ασυνήθιστη" νευρομυϊκή αντίδραση, με επιληπτικόμορφο σπασμό...

Σας χαιρετώ.

deleteduser:
Σημείο 1: Θέλει εμπειρία, πολλή εμπειρία.
Σημείο 2: Θέλει προσοχή, πολλή προσοχή.

Προτού την "πατήσω" σε αντίστοιχη περίπτωση στάθηκα τυχερός κι έβγαλα "φίδι". Με τρόμο διαπίστωσα πόσο εύκολα έλεγα μέχρι τότε: Εντάξει μωρέ υστερία είναι. Τώρα πια είμαι διπλά προσεχτικός σε κείνα τα περιστατικά που η σωματομετατροπή υπάρχει. Γιατί μπορεί να μην υπάρχει μόνη της.


2 τιπ: Κορεσμός 100% και κλειστά μάτια με αντίσταση που τρεμοπαίζουν

D-Michalis:
Δεν σας πρόλαβα να δώσω και εγώ τα «φώτα» μου (αστειεύομαι και δεν πικάρω, όπως έτσι πιθανόν φαίνεται).

Επί του καθ’ αυτού θέματος: Επειδή στις περιπτώσεις που πείστηκα ότι πρόκειται για υστερία –και άμα τον / την  έχεις δει αρκετές φορές με τέτοια «κρίση» και τον έχεις διερευνήσει, νομίζω πως το δικαιούσαι- δεν ασχολούμαι (γιατί θεωρώ ότι το καλύτερο φάρμακο είναι η αδιαφορία –ιδίως του περίγυρου) θα ήθελα μία –δύο διευκρινήσεις:
1.   Σφικτά βλέφαρα στις κρίσεις που δεν είναι επιληψία υπάρχουν?  Και αν ναι σε ποιες?
2.   Μήπως –με βάση αυτά που είπε κυρίως ο Μάνος και ο Δημήτρης- πρέπει να εντάξουμε στη θεραπεία μας και την παρότρυνση για εμπλοκή της / του ασθενούς σε έντονες σεξουαλικές –κυρίως διαστροφικές- δραστηριότητες καθώς και θεραπευτικά προγράμματα ώστε να απενοχοποιηθούν ενοχές διαστροφών ή ανεπαρκειών ?
3.   Μήπως να ανοίγαμε ένα ερωτηματολόγιο να δούμε στο 2ο σκέλος των σχολίων μου πόσοι θα ήταν πρόθυμη να αναλάβουν ρόλο «θεραπευτού?
Προσωπικά εγώ δηλώνω μη μετέχων στη «θεραπευτική ομάδα» γιατί, τι ποιο αντιερωτικό από το να σου κάνει τη ζωή δύσκολη με «οξείες –βαρείες νόσους» η μανδάμ (και όχι μόνο) κάθε φορά που το χαμπέρι της τ’ αφράτο (και όχι μόνο) θεωρεί ότι δεν έτυχε της δέουσας προσοχής και με αυτή την «οξεία νόσο» να προσπαθεί να σε εκβιάσει για να ασχοληθείς με την πάρτη της –όπως εκείνη το περιμένει –ονειρεύεται –αντιλαμβάνεται –προσμένει, αλλά δεν σου το εκμυστηρεύεται. Δεν νομίζω ότι διαφέρει σε τίποτε –μέσα στο βάθος, στο γενεσιουργό υπόστρωμα της «αντίδρασης»- από το στυγνό εκβιασμό, κάτι που δεν θα το άντεχα, ακόμη και με αντίτιμο ένα ξέφρενο οργασμικό πανηγύρι.

Επαναλαμβάνω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, μία θεωρώ σαν την ενδεδειγμένη θεραπεία. ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ (δεν έχω evidence) !!! αλλά και η αντιμετώπιση με βάση τη διαίσθηση λένε ότι είναι αποδεκτή άσκηση «καλής ιατρικής» εκτός και αν υπάρχει διαφορετικό evidence !!!

(ελπίζω να έγινε αντιληπτό ότι, ναι μεν αστειεύομαι, μιλάω όμως ειλικρινά επί την ουσίας –της κατ’ εμέ τουλάχιστον- του θέματος)

Argirios Argiriou:
Θέλω να σταθώ και σε δύο άλλους παράγοντες που νομίζω ότι σχετίζονται με την υστερία (ίσως γιατί σχετίζονται και με την σεξουαλική χειραφέτηση).

Πρώτον αυτόν του πολιτιστικού υπόβαθρου: Το λέω γιατί έχω δει αρκετά περισσότερες περιπτώσεις υστερίας στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία, παρόλο που τα χρόνια που έχω δουλέψει εκεί είναι περισσότερα από ότι εδώ.

Δεύτερον αυτόν της εποχής: Φαντάζομαι ότι υπήρχαν περισσότερα περιστατικά υστερίας στην Βιέννη του Φρόυντ από ότι στην Βιέννη του σήμερα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση